Zima pod horami je bez snehu smutná, tmavá, takmer akoby bola bez farieb. V strede týždňa konečne nasypalo a všetko sa rozsvietilo. Parádne sa kráča vŕzgajúcim snehom do kopcov, po bielej, nedotknutej perine. V pôžitku sa vychutnáva kávička na senníku.

Doraziť do kempu, naklásť ohník a oddýchnuť si v tichom lese – to je pohoda, ktorá má svoj pôvab nielen v lete, ale aj v chladivej zime. Hoci je to tak trocha rutina, vždy je v nej kus pohody.

Napražiť na fínskej panvičke lievance z cesta zarobeného doma do plastovej fľaše so širokým hrdlom – to zvládne každý. Znova a znova ma prekvapuje, že vrstva spáleného oleja vytvorila na plechu nepriľnavú vrstvu.

Dobrá kávička sa nepije iba doma v jedálni za stolom, ale aj na potulkách. A ak príde na atmosféru, v rakete zovrie voda v priebehu pár minút bez toho, aby minula veľa dreva. Je ako samovar, len oveľa, oveľa rýchlejšia.

Nikdy by mi nenapadlo, že dva páry ponožiek stačia na to, aby mal človek čo nosiť na nohách po dobu ôsmych mesiacov. Ešte stále sú bez dier, zima by však žiadala čosi hrubšie.

Ktorý batoh sa ide vyvetrať a čo v ňom bude zabalené, to sa nikdy nevie skôr ako pri odchode. Vždy je v tom kus zvedavého skúmania, ktorý kus výbavy čo dokáže predviesť v teréne.

Reštaurácia s najlepšou atmosférou? Tá nie je zavedená v žiadnom sprievodcovi, bedekeri a nemá na dverách ani hviezdičky od kritikov. Je ňou šíry kraj. Kam si sadneš, tam si môžeš vychutnať dobré jedlo, svoju vlastnú obsluhu, ale aj atmosféru.

Kým v dolinách vždy cítiť prítomnosť ľudí a ruchu áut, hore v kopcoch je vždy kľud a pohoda. Stopy zveri na snehu, štebot vtáčat a pohvizdovanie vetra v korunách stromov – vždy znova a znova.

V mokrom snehu musia ustáť suchú pohodu nielen topánky, ale aj nohavice. Bez impregnácií, vosku a návlekov to nejde. Niekedy sa to podarí lepšie, inokedy menej. Hlavné je, aby na nohy nebolo zima.

Trvanlivé jedlo do batoha musí prekonať horúčavy bez chladničky. Len v chladnej zime sa dajú sušiť slaniny, mäsá a salámy, aby boli pripravené na celú sezónu. Z týchto kúskov bude papriková saláma. Všetko to začalo plieckom a bôčikom.

Bez termosky ani na krok. Ak dokáže udržať obsah dlho horúci, netreba z batoha vyťahovať varič. Šetrí to plyn, rozväzuje ruky a hlavne je to horúce osvieženie na počkanie.

Toto páskované tričko s dlhým rukávom nie je imidžovka. Vraj ho nosia ruskí námorníci, aby boli chránení pred chladom. Je síce z bavlny, hrubé tkanie so slučkami vo vnútri je však naozaj teplé. Pod sveter je super.

Nie, nie je to príbeh o Maruške, čo šla po jahody ku dvanástim mesiačikom. Ovocie, ktoré sa dá na sklonku leta zbierať na horách chutí fajn aj v sušenej, lyofilizovanej podobe. Mlieko z prášku, ovocie z vrecúška a je z toho super obed.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár