Ako dlho vydržia ponožky z merina, ak ich neprestajne deriete v pohode i nepohode? Celé sa to začalo pred ôsmymi mesiacmi v zostave, ktorá nie je ničím výnimočná – jedny nohy, dva páry ponožiek a nespočetné množstvo krokov v najrôznejšom teréne, dielni a domácom zázemí.

Stúpali skalnatými chodníčkami vysoko do hôr, šliapali dlhé pochody krajom, okúsili letné horúčavy, ale aj sychravú blatistú jeseň pri ktorej vlhkosť prenikala až na kožu. Pridajte k tomu hojdanie v hamake, spánok pod celtou i skromné zimné radovánky a máte jasno o čom je reč.

V koži i naboso

Ak čítate naše zápisky, ponožky Duras Ontario N (7,24€) a Teko 9440 Midweight Hiking (13,02€) už asi poznáte. Určite však neviete, že tieto dva páry ponožiek boli na celý čas jedinou našou výbavou do topánok. Ak šli jedny dolu z nôh, nahradili ich druhé. Ak sa druhé vysušili po praní, striedali sa s prvými. Vždy znova a znova, v nekonečnom cykle.

Hoci sa to zdá byť nezvyčajné, vedzte že zdravé nohy, ovčia vlna ponožiek a kožený zvršok polovysokých topánok sú zostavou, ktorá dokonale funguje. Nie je tu pot, ktorý by sa nedostal z topánok preč, nie je tu zápach ktorý by vás brzdil. Ani týždeň trvajúce potulky vás nezaženú do úzkych. V noci spíte v suchých ponožkách, cez deň pokračujete na trase s tými, čo cez noc oddychovali.

Zabudnite na lanolín

Ak je ovčia vlna doplnená neveľkým podielom syntetiky, ponožky získajú húževnatosť a pri údržbe nevyžadujú špeciálne zaobchádzanie. Ukončite obavy  z pridávania drahého lanolínu do každého prania. Nič také sa nedeje. Ak teplota v práčke nestúpne nad 30 °C, ponožky si udržia svoju kondičku. Nikdy sme nemali pocit, že by žiadali jemnejší prístup.

Úplet zostáva mäkký, na dotyk nezmenený, odoprieť si treba snáď jedinú vec. Sušenie na priamom, prudkom slnku. Ak ponožky prevesíte doma na sušiaku, všetko bude fajn. Hlavné je, aby vám stíhali schnúť ak nosíte na otočku len dva páry.

Duras Ontario N

Ak vyvrátite tieto ponožky naruby, máte pocit akoby sa na nich nič nezmenilo od chvíle, kedy ste ich obuli na nohy. Zosilnená, tlmiaca časť je bez akéhokoľvek zodratia. Nie sú tu preslabené miesta, nič sa nepára, nič sa neunavilo. Celá zosilnená časť špičky, chodidla a päty akoby bola z trvácneho, istým spôsobom nadýchaného filcu.

Vrchná pružná lemovka je stále fit, nič sa nenatiahlo, nič nepovolilo na svojej pružnosti. Rovnako dobre vyzerajú i ostatné časti. Len na tenkom úplete, ktorý obopína členok troška vidno, že na zadnej časti nad spevnenou pätou je redší. Možno práve tam sa po ďalších mesiacoch ukáže najslabšie miesto.

Z lícovej strany je povrch pokrytý žmolkami, ktorých však nie je priveľa. Nikdy sme ich neoberali, ponožky vždy žili svojim životom. Kde-tu sa nájde zopár zachytených pilín z dielne, nikde nie je žiadne ihličie, päta je o čosi viac obnosená ako zvyšok. Ak by sme mali vyhodnotiť ich stav, akoby za sebou nemali viac ako tretinu životnosti. V januári už nedokážu poskytnúť nohe rovnaký komfort ako v letných mesiacoch, chlad sa kde-tu k nohám predsa len dostane.

Teko 9440 Midweight Hiking

Tieto ponožky spájajú pevnosť a pružnosť s mäkkým, nadýchaným vankúšom ktorý tlmí krok. Príjemne sa nosia a neprestajne sa vraciate k ich vnútornému povrchu. Je posiaty radmi voľných slučiek, ktoré vytvárajú vzdušnú hrúbku. Polstrovanie je plné a celistvé, opotrebované plochy vidno na pätách a pod prstami. Zdá sa, akoby polstrovanie samotné chránilo úplet ponožky. Vlákna prechádzajú nosným úpletom, ich predratím sa konštrukcia ponožky nebortí.

Pri pohybe sú dostatočne teplé ešte i teraz v januári, teší nás že sú vyššie. I tu je pružný vrchný lem stále fit a ponožky majú dodnes rovnaký tvar ako v deň ich prvého vybalenia. Vonkajšia strana vyzerá veľmi dobre, opotrebovanie akoby sa tu priveľmi neukazovalo. Ak nájdeme na najnamáhanejších miestach žmolky, sú drobné a tratia sa v páskovanom vzore.

Spomínané pásiky sú miestom, kde sa vnútorné voľné sľučky viažu na vonkajší úplet. Na päte preto nachádzame menšie plochy, kde sa páskovanie stratilo. Ak by sme i tu mali odhadnúť životnosť, myslíme si že ešte stále máme dve tretiny času pred sebou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár