Naskrutkovať horák, pustiť plyn a zapáliť. To je každodenná rutina pri turistickom varení na plynovom variči. Všetko je natoľko rýchle, jednoduché a spoľahlivé, že vás nemá čo zaskočiť. Ak však poznáte tie správne triky, môžete byť ešte šikovnejší ako ostatní.

1. Zapálite ho aj iskrou

Je mimoriadne nepríjemné, ak máte so sebou plynový varič, ktorý nehorí. Nie preto, že by čosi nebolo v poriadku, ale preto že ho neviete zapáliť. Možno ste už so znechutením zažili piezoelektrické zapaľovanie ktoré prestalo fungovať, možno vám v búrke premokli zápalky, ktoré sa stali bezcennými.

Na zapálenie plynového variča stačí iskra, ktorá nemusí byť práve z kresadla alebo z kamienka zapaľovača v ktorom sa minula náplň.

Keď je najhoršie, pomôže vám akákoľvek iskra. I tá z kremeňa, ktorým otlčiete nôž z uhlíkovej ocele. V každom batohu by ste však mali mať kresadlo v zálohe.

2. Podstavec zvýši stabilitu

Na pni alebo lavici turistického odpočívadla sa varí najpohodlnejšie, na mäkkom ihličí, machu, lístí nepoddajnej tráve a skalnej suti sa stáva, že vysoký varič nie je s nádobou tak stabilný, ako by ste chceli. Nespoliehajte sa iba na tú výbavu ktorú ste si zaobstarali po čiastkach alebo v sade, ale rozhliadnite sa po podstavci.

Jednoduchá skladacia trojnožka sa ani na nerovnom podklade neprekotí a pridá variču stabilitu, ktorá zaručene stojí za to.

Veľa neváži, v batohu nezaberie miesto a naložíte do nej každú štandardnú kartušu. Za pár eur ju kúpite hoci aj z Číny a budete milo prekvapení, ako pevne bude vaša varná pyramída stáť na mieste.

3. Zabráňte plynu zaspať

Nie je žiadnym tajomstvom, že plynové variče v chladnom a mrazivom počasí tratia na výkone. To preto, že plyny nemajú pri nízkej teplote ochotu meniť svoje skupenstvo z kvapalného na plynné. Pri bežnom variči to znamená, že musíte s touto nepríjemnosťou vopred počítať.

Vymeňte letnú plynovú kartušu za štvorsezónnu, vymeňte bután za izobután. V zime horia oveľa lepšie.

Ohrievajte kartušu pred použitím pod kabátom, plyn bude teplejší. Neukladajte kartušu na sneh, ale na drevené polienko. A ak príde na najhoršie, položte ju do misky s vodou, tá ju bude zahrievať.

4. Vhodná nádoba šetrí čas a plyn

Ako si môžu dovoliť výrobcovia ľahkých varných zostáv počítať so 100-gramovou kartušou, ak je turistickým štandardom pre samostatné horáky 230-gramová? Tajomstvo je v nádobe a jej zladení s horákom. Ak využijete maximum tepla, potom miniete menej plynu na ohrievanie a varenie.

Hliník a titán vedú teplo oveľa lepšie ako nerez. Nádoba, ktorá má na dne tepelný výmenník je účinnejšia ako tá s rovným dnom. Ak je na spodnom leme varnej nádoby vetrolam, unikne spod nej bez úžitku menej tepla. A ešte je tu neoprénový oblek obopínajúci boky nádoby, ktorý funguje s pokrievkou ako izolácia.

Berte na vedomie všetky tieto drobné pravidlá a určite sa vám podarí vyladiť vašu varnú zostavu tak, aby ste nemuseli chodiť naložení v batohu viac ako je nutné.

5. Koľko plynu je v kartuši?

Pohrkáte kartušou a intuícia vám napovie či je prázdna alebo je plná. Ak ju doma položíte na váhu, viete povedať presne na gram, koľko paliva je ešte vo vnútri. Ak ste však v teréne a chcete si spraviť obraz o tom, ako budete variť v najbližších dňoch, veľa vám prezradí vodná hladina.

Vhoďte kartušu do potoka, ponorte ju do studničky alebo ešusu s vodou. Tam, kde sa hladina vody vykreslí na kartuši, tam je i hladina plynu vo vnútri. S takouto pomocou ľahko odhadnete, či ste minuli štvrtinu, tretinu či polovicu zásoby.

6. Keď nesyčí had

Plastové krytky na plynové kartuše nie sú na parádu. Bránia v batohu tomu, aby sa do malého priestoru ventilu dostali drobné nečistoty. Ak dnu zapadne kúsok ihličia, hliny, kamienok či čokoľvek iné, ľahko sa stane že ventil prestane tesniť. Rýchlo to spoznáte, ak kartuša po odmontovaní horáka syčí ako had, alebo zapácha.

Nepodliehajte panike, kartuša bude so svojim obsahom naďalej bezpečná, ak na ňu naskrutkujete späť horák.

Vám zostane naďalej možnosť varenia a o tesnenie sa postará ventil samotného horáka. Ak kartušu miniete, vyhodíte ju.

7. Zlievanie zvyškov

Nielen krčmári robia zlievky, ale aj turisti a zálesáci. Ak máte doma v poličke niekoľko kartuší, v ktorých každá má už iba trocha plynu na dne, môžete ich v pohode zliať dohromady. Potrebovať na to budete malý plniaci ventil a prázdnu sprejovú kartušu z butánu.

Najprv do podchladenej sprejovej kartuše pozlievate nespotrebované zvyšky  a potom ich rovnakým spôsobom prelejete zo spreja do jednej, spoločnej kartuše ktorú ste zachladili v mrazničke. Že sú plyny rôzne – na tom nezáleží. Dôležité je iba to, aby ste sa na váhe presvedčili o tom, že plynu nie je priveľa.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár