Čo by ste povedali na zálesácku hostinu, ktorá sa zaobíde bez plechových ešusov, plastových misiek a turistického riadu? Ak pomýšľate na letnú sparu a veľké lopúchové listy, je to viac sen ako skutočnosť. Ich plstený povrch je ako magnet na prach. Nikdy ich nedokážete vyumývať k spokojnosti.

Náš príbeh je však iný. Hoci listy narástli na palmách kdesi v ďalekých krajoch, v lise dostali podobu misiek, tanierikov a tácok. Robustné škrupiny sa vo vrchlíku batoha nerozlámu a keď príde na prestieranie, cítite sa takmer ako v rozprávke. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s palmovým riadom EatGreen.

palmový riad EatGreen

Takmer ako drevo

Čo kus, to svojim spôsobom originál. Z povrchu čítate vrúbkovanú štruktúru listov, miestami sa ukazujú póry a cievy, kde-tu je list preložený v záhybe, aby z neho bolo možné vyformovať vysnívaný tvar. Akosi rýchlo beriete na vedomie, že máte pred sebou riad, ktorý sa nápadne ponáša na ten drevený.

Rozdiel je iba v tom, že každý kus má hrúbku jeden až dva milimetre a od počiatku sa počíta s tým, že poslúži na jednorazové použitie. Nie je tu žiadna povrchová úprava, pri výrobe nepomáhala žiadna chémia. Každý list vo fabrike namočili do horúcej vody, aby mu v lise dali tvar a orezali nevzhľadné, nepotrebné okraje.

palmový riad EatGreen

Výsledkom sú pevné škrupinky, do ktorých sa nemusíte báť naložiť pečené klobásky, alebo naukladať za náruč chuťoviek. Riad sa neprehýba, pri zaťažení pruží a ani hopsanie v batohu mu neuberá na funkčnosti.  A ak siahnete pri jedení po noži, o prírodný materiál sa určite neotupí.

Viac ako na jedenkrát

Ak si do palmového tanierika naberiete zálesácky guláš, póry sa ihneď naplnia chuťami, vôňami a farbivami zo šťavy. Je viac ako zrejmé, že život tohto kúska riadu po použití skončil. Ak sa však pohybujete vo svete koláčikov, chlebíčkov, jednohubiek či ovocia, máte pocit že riad môžete použiť znova a znova.

palmový riad EatGreen

Vyskúšali sme si jeho umývanie v teplej tečúcej vode a máme za sebou aj úpravu povrchu včelím voskom. Ak máte odhodlanie a náladu, každý kúsok môže slúžiť znova a znova, až kým sa vám nezunuje. Listy sa od vlhkosti troška napučia, vosk však dokáže vytvoriť nepreniknuteľnú membránu pre tuky i vlhkosť.

Hoci ide o riad s cenovkami v rádoch desiatok centov, v domácnosti ho budete s radosťou cyklovať znova a znova. V teréne však budete uvažovať troška inak. Chcete mať na pochode ľahký batoh a minimum starostí s umývaním.

palmový riad EatGreen

Prírode neublížite

Tak ako zhorí poleno, tak zhorí i použitý tanier či miska. Je to materiál z prírody a ak by neskončil na zemi, možno by ho použili v domovine ako palivo na varenie. Použitý riad vhodíte do ohniska a máte po starosti čo s ním. Putovať ďalej, či ísť domov môžete takmer naprázdno ak si život plánujete tak, aby ste neboli otrokom recyklovania smetí. Máte z toho dobrý pocit.

Použitý riad však možno aj kompostovať. Ak ho zakopete pod lesnú hrabanku, do dvoch mesiacov by sa mal rozložiť. Nemáme to v zimnej sezóne vyskúšané, ale vezte že všetky kúsky ktoré sme doposiaľ mali v rukách skončia na jar v kompostovacej jame, aby sme sa k nim vrátili. S odstupom času pridáme obrázky a zápisky, ako to celé dopadlo.

palmový riad EatGreen

Dá sa naň spoľahnúť

Palmové listy sú po spracovaní v lise oveľa pevnejšie, ako by ste boli ochotní z obrázkov posúdiť. V pozdĺžnom smere ich držia po hromade vlákna, ktoré nemáte šancu pretrhnúť. Je to ako keď zápasíte so surovým lieskovým konárom. Čím viac ho trápite vykrúcaním, tým viac vám ukazuje svoju vláknitú štruktúru.

V priečnom smere dáva riadu húževnatosť jeho premenlivá hrúbka. I v tomto smere je list viac pružný ako krehký a to aj vtedy, ak je nadobro vysušený skladovaním v interiéri. Riad ustojí nápor vody i horúčosti varených jedál. Svojou užitočnosťou v mnohom prekračuje to, čo poznáte zo sveta tenučkých, plastových jednorazoviek.

palmový riad EatGreen

Palmový riad EatGreen (od 0,15€) je šikovnou výbavou na potulky krajom, ak hľadáte jedálenské nádoby z prírodného materiálu, ktoré sú ľahučké a dokážu plnohodnotne poslúžiť pri piknikoch, opekačkách ale i pri pochodoch. Ak nimi naplníte vrchlík batoha, môžete so sebou niesť slušný sortiment priam pre kráľovské stolovanie. A ak príde na oslavy v prírode, nič lepšie sme dosiaľ nevideli.

palmový riad EatGreen

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár