Je to skrat osudu, ktorý môže nečakane zasiahnuť do vašich plánov. Namiesto toho, aby ste sa s príjemnými spomienkami vracali z potuliek krajom domov, zradí vás cestička a uviaznete v teréne. Bez vyhliadky na okamžitú pomoc vám nezostáva nič iné, iba čakať.

Ak nemôžete kráčať vpred a príroda vám začne ukazovať svoju nepríjemnú tvár, máte jedinú možnosť. Siahnuť do batoha a využiť všetko, čo so sebou pre nepredvídané situácie nosíte. Vo veľkej kríze i drobnosti môžu zachrániť deň.

Uvažovali ste už niekedy nad tým, čomu musíte čeliť ak sa zošmyknete z horského hrebeňa dolu stržou, alebo vám vypovedajú nohy pri úraze na lesných chodníčkoch? Dôležité je prežiť prvý deň a noc.

1. Oblečenie, v ktorom sa dá prečkať noc

Ak sa aktívny pohyb zmení v nehybné vyčkávanie, razom máte pocit akoby vám doterajšie oblečenie prestalo sedieť. Všetko teplo, ktoré ste si vytvárali pohybom je preč a chlad sa k vám derie bez ohľadu na to, či sú hrejivé jarné dni, alebo je všetko okolo vás pokryté snehom. Nie vždy máte so sebou výbavu pre nocovanie, nikdy by vám však v batohu nemalo chýbať oblečenie naviac. I jedna hrejivá vrstva pre celé telo dokáže zvrátiť nepríjemnosti.

2. Pohodlné sedenie

Studený sneh, vlhká lesná hrabanka, ale hoci aj obnažená, tvrdá skala nie sú príjemným miestom pre dlhodobé sedenie. Ak vás nohy nenesú, možno budete musieť na jedinom mieste presedieť dlhé hodiny, pri ktorých na vás útočí zospodu vlhkosť, chlad a nepohoda. Veľmi pomôže, ak máte so sebou penový alebo nafukovací podsedák, ktorý situáciu zmierni. Oblečenie zo seba dolu dávať nebudete a batoh samotný nie je účinným riešením.

3. Fólia, ktorá zaženie chlad

Čím menej telesného tepla stratíte, tým menej bude váš organizmus vystavený záťaži. Nie nadarmo sa vraví o tom, že do každej lekárničky, škatuľky poslednej záchrany či núdzového balíčka patrí záchranárska fólia s reflexnou vrstvou. Hoci je iba barličkou v núdzových situáciách, môžete si byť istí tým, že ušetrené teplo vám môže nahrať niekoľko hodín aktívneho vyčkávania.

4. Celta ochráni pred dažďom i vetrom

Ak sa spustí dážď, snehová víchrica alebo chladný vietor, nezachráni vás pred nimi ani to najdokonalejšie oblečenie. Jedinou cestou je odrezať sa spoľahlivo od okolia. Či to dosiahnete superľahkou celtou vo formáte 3×3, alebo si do výbavy prihodíte núdzový fóliový bivak na záchranu života, to je iba na vás. Neverte však tomu, že sa vám podarí vliezť do igelitového tunela so zranením, ktoré vás obmedzuje v pohyblivosti a polohe pre čakanie.

5. Tabletky utlmia bolesť

Zahnať agóniu a otupiť zmysly – to je stratégia, ktorá vám pomôže ušetriť si cenné, životné sily. I zopár tabletiek proti bolesti môže rozhodnúť o tom, s akým odhodlaním dokážete vzdorovať situácii. Možno sa vám podarí oklamať podvrtnutý členok aby ste zašli bližšie k civilizácii, s istotou však oslabíte bolesť väčších zranení. S takouto pomocou neupadnete predčasne do spánku z vyčerpania a budete tak troška nad vecou.

6. Cukry dodajú rýchlu energiu

Ak je telo v strese a musí sa vysporiadať s chladom, nepohodou a nervovým vypätím, potrebuje aj palivo ktoré ho udrží v chode. Zabudnite na sušené mäso, slaninu a proteínové tyčinky. Potrebujete rýchle cukry, ktoré dokáže spracovať telo i vtedy, ak vám chýba prístup k vode na pitie. Nie je v tom žiadna náhoda, že práve cukríkov sú plnené záchranárske dávky potravín na lodiach a v lietadlách. Lepšie je vrecúško cukríkov, ako horalka plná tukov.

7. Oranžový návlek na vás upozorní

I obyčajný návlek na batoh proti dažďu môže rozhodnúť o tom, či vás nájdu v teréne pre záchranu včas. Ak je reflexnej, oranžovej farby a vyvesíte ho na kosodrevinu či iné, dobre viditeľné miesto, okamžite bude indíciou k tomu, že nejde o bežný prvok z prírody. Veľmi pomáha pestré oblečenie, nie vždy však chcete byť videní dovtedy, kým vám to nepríde vhod. Práve návlek môže byť jedinou vecou, ktorú máte v pestrých farbách so sebou.

8. Nočnú svetlušku vidno do diaľky

LED lampička, alebo veľká tyčinka chemického svetla sú nočným majákom, ktorý môže byť viditeľný na vzdialenosť tisícok metrov. I vďaka ním môžete byť objavení pri nočnom pátraní, ak to záchranári a vaši blízki nevzdali. Stroboskopické blikanie je fajn, batérie by sa však vybili prirýchlo. Verte tomu, že práve nočné osvetlenie vám môže pomôcť pri udržaní morálky. Budete sa cítiť istejšie a nestratíte nádej, ak sa nestrácate v šere noci.

9. Ľahšie je pískať ako kričať

Kým môžete aktívne na seba upozorniť, máte šancu na to že vaše volanie zachytia i tí, ktorí nevedia že ktosi potrebuje ich pomoc. Nie kričanie, ale pískanie na píšťalke sa nesie do diaľky bez toho, aby ste museli do volania investovať priveľa svojich síl. Píšťalky na batohoch nie sú zvyčajne tými najlepšími, spravíte dobre ak budete jednu naviac nosiť vo vrecku či priamo na krku. Vopred si však odskúšajte, koľko vzduchu potrebuje na to, aby sa naplno rozoznela.

10. Ohrievač, ktorý pomôže z najhoršieho

V zimnom období sú noci chladné a je fajn ak sa nemusíte spoliehať iba na to teplo, ktoré dokážete vytvoriť svojim telom. Zabudnite na ohník v krízových podmienkach, zabudnite na teplo plynového variča. Veľmi šikovným pomocníkom sú chemické, ohrevné vrecúška, ktoré s minimálnou váhou dokážu vyrobiť slušnú dávku tepla. Otvoríte vrecko, vyvetráte podušku na vzduchu a razom máte teplo ktoré si môžete prikladať tam, kde ho potrebujete najviac.

11. S mobilom prejde čas rýchlejšie

O tom, že mobilom sa volá o pomoc tam, kde je signál niet pochýb. Ak ste však mimo a máte so sebou k mobilu slúchadlá, vedzte že i obyčajné rozhlasové vysielanie vás môže ochrániť pred tým, aby ste sa zbláznili bezmocnosťou, čakaním a časom ktorý akoby zastal. Každá vypočutá pesnička vám zamestná mozog približne na tri minúty, každá relácia s hovoreným slovom vám navodí pocit že ste v spoločnosti. A to pomáha. Máloktorý mobil však funguje ako rádio, ak k nemu nemáte slúchadlá ktoré plnia úlohu antény.

To najdôležitejšie však do batohu nikdy nezabalíte. Nechajte doma, na horskej chate, v hoteli či u priateľov vždy informáciu o tom, kam idete a odhláste sa pri návrate. Práve to je váš pasívny spúšťač záchrany.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár