Kapsička na poživeň, textilné vrecúška nielen na pečivo a utierka na prestieranie. Ak sú pre vás vychádzky do prírody príležitosťou aj pre kulinárske posedenia, možno tušíte o čom je reč. I obyčajný chlieb so slaninou a cibuľou má na čerstvom povetrí svoj pôvab.

Hoci je pri chlebníku či tanistre úplne jasné, že slúžia pre prepravu jedla, pri turistických, taktických či športových batohoch je to iné. Všetko je ladené pre oblečenie, výstroj a športovú výbavu. Aká zostava sa pri balení jedla osvedčila pri potulkách krajom nám? Berte ju ako inšpiráciu, ktorá funguje.

Kapsička z voskového plátna

Vezmite husto tkané plátno z hrubých, nebielených nití, ponorte ho výdatne do vosku a máte materiál, ako žiadny iný. Plátno drží svoj tvar, vďaka ktorému vás kapsa poslúcha. Ak ju otvoríte zostane otvorená, ak ju pri balení roztiahnete počká vás v nastrojenej polohe a ak ju prázdnu zrolujete do kompaktnej rúrky, zotrvá i tak. Vosk nedovolí plátnu poklesnúť k zemi.

Ak ste sa nikdy nestretli s produktami firmy Frost River, mali by ste vedieť že ide o osvedčenú zálesácku klasiku. Nás na potulkách krajom od začiatku jesene sprevádza Canvas Lunch Bag Brotbeutel #966, do ktorého sa vám podarí pobaliť poživeň približne na dva dni. Hravo z nej však obslúžite aj malý rodinný piknik.

kapsicka forest river Canvas Lunch Bag Brotbeutel #966

Ak sa poriadne nabažíte chladného, voskovaného plátna, začne vás baviť zapínanie. Kožený popruh s piatimi dierkami plne rešpektuje objem, ktorý do vnútra kapsy nabalíte. Ak je poloprázdna, zrolujete vrchnú časť a remienok utiahnete.

Ak je naplnená na prasknutie, posledná dierka je tak akurát. Koža je mäkká a poddajná, vyčinená pre neustále ohýbanie a narovnávanie. Hoci už stihla namoknúť, zatiaľ sme nemali pocit že by žiadala ošetriť balzamom alebo voskom.

kapsicka forest river Canvas Lunch Bag Brotbeutel #966

Na mokrom machu a dažďových prehánkach rýchlo pochopíte, v čom tkvie čaro voskovania. Voda sa nedostane dnu ani von.

Znamená to, že jedlo vám v batohu nevlhne, papierové vrecúško s kávou sa vám vo vlhkom nečase nerozmočí a kapsu začnete používať i na to, aby sa vám na mokrom povrchu stala pri jedení podložkou. Vlhkosť sa cez husté tkanie nepretlačí a stačí plátnom zatriasť, aby boli všetky kvapky vody preč.

kapsicka forest river Canvas Lunch Bag Brotbeutel #966

Troška nás prekvapilo, že z plátna necítiť ani včelí vosk, ani parafín sviečok či čosi podobné. Akoby sa počítalo s tým, že do vnútra predsa len pobalíte svoju poživeň, ktorú nechcete poničiť neprirodzenými pachmi. Nič sa nemení ani v tábore pri ohnisku, keď sálajúce teplo plátno nahreje. Vosk ožije a biele pruhy od predchádzajúceho skladania akoby zmizli. Máme odskúšané, že iskra či uhlík nemajú šancu plátno prepáliť – všetko teplo sa spotrebuje na topenie vosku skôr, ako sa vlákno poškodí.

Veľmi príjemné je, že naplnená kapsa drží vždy svoj tvar, takže ju hravo zbalíte do ktoréhokoľvek batoha. Čím dlhšie máte túto krásavicu po boku, tým viac si uvedomujete že nejde o štýl, dizajn či zálesácku pózu, ale o skutočný úžitok. Dá sa povedať, že Canvas Lunch Bag Brotbeutel #966 (49,95€) je kapsa na celý život.

kapsicka forest river Canvas Lunch Bag Brotbeutel #966

Zabaľ, vybaľ, prebaľ – poznáte Re-Sack?

Z úplne iného súdka sú textilné vrecúška Re-Sack. Ak sa balíte do kapsy, niektoré veci chcete mať predsa len pekne vytriedené, oddelené a uskladnené tak, aby si zachovali svoju čerstvosť, či neponičený povrch. Zabudnite na igelit a fóliu, vraciame sa do doby textilnej. Ak ste zažili doby, keď staré mamy vešali v textilných vrecúškach mak, fazuľu a hrach do špajze, ihneď vám hlavou preblysne tá správna myšlienka.

textilné vrecúška Re-Sack

Textilné vrecúška Re-Sack sú tkané z bavlny  a majú sťahovaciu šnúru, vďaka ktorej diskrétne ochránite pečivo pred vysypaním, alebo zeleninu pred vytrúsením pomedzi ostatné veci. Majú rozmer 30×38 centimetrov a rýchlo poberiete pri ich používaní tie správne návyky. Plné, priedušné plátno je ako hustý, avšak pevný filter, ktorý dovnútra neprepustí ihličie, lístie či prach lesa. Či si doma nabalíte pečivo, alebo ho do vrecúška nasúkate priamo v obchode je iba na vás. Isté je iba to, že sa bude mať dnu ako v perinke.

textilné vrecúška Re-Sack

Sieťované vrecká s hrubým úpletom sa nám zasa osvedčili na balené polotovary, mäsové výrobky v papieri a zeleninu. Vidíte v každej chvíli čo máte dnu, ľahko sa prehrniete pestrým obsahom a vždy vám všetko drží pekne pohromade. Neraz máte pocit, že takáto výbava by sa vám hodila nielen na potulky krajom, ale aj do domácnosti.

Keďže vrecúška majú šnúry, pod chvíľou ste radi že môžete na chvíľu uviazať svoje včasné raňajky i priamo na batoh bez toho, aby ste sa do preplnených útrob museli tlačiť krehkými dobrotami. Viete že vám potrvá iba hodinku, kým usadnete na kraji stráne, aby ste sa najedli a o jedno bremeno budete mať menej.

textilné vrecúška Re-Sack

Údržba je bez problému, pri prvom praní sa vám však vrecúška troška zbehnú a stratia kúsok svojho objemu. Nie je to však nič čo by ste si výrazne všimli. Skôr budete mať pocit, že je čosi inak a vy neviete prísť na to, čo to je.

Bavlnené vrecúška Re-Sack (9,02€ za sadu troch kusov) sú skutočne fajn a v našom batohu si našli svoje trvalé poslanie. A to nielen na vyberané jedlo, ale aj kávičkárske zázemie.

textilné vrecúška Re-Sack

Utierka patrí do batoha vždy

Môžete si prestrieť na machovom pni, môžete svoj piknik vyložiť na sveter, a ak vám treba možno položíte na zem batoh a vybalíte sa s jedením práve na ňom. Žiadny kus textilu však nie je v prírode tak praktický, ako obyčajná, kuchynská utierka.

Raz vám slúži za obrúsok pri servírovaní, inokedy ste radi že máte cez čo chytiť horúcu rúčku ešusu, inokedy vám padne vhod, ak pri umývaní riadu v horskej bystrine môžete všetko osušiť, aby ste si pri balení nezmáčali batoh. Utierka uviazaná na ňom vyschne oveľa rýchlejšie ako riad naskladaný kdesi vo vnútri.

A ak príde na improvizácie, nájdete desiatky využití pre kus látky, ktorú považujete za hygienicky čistú. Hoci by to bolo i cedenie cestovín, alebo odváranie knedlí v pare nad kotlíkom. Utierka nezaberie v batohu takmer žiadne miesto a je z nej toľko úžitku, že to naozaj stojí za to.

Materiálom je takmer výhradne dobre savá bavlna, natlačený vzor ako tak ukryje škvrny, ktoré sa ani pri najväčšej námahe nedajú vyprať. Aké utierky máme my? Buď čosi zo starých zásob zašlých čias, alebo novšie utierky Geitrams (5,00€ za tri kusy) z JYSKu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár