Sú to chvíle príjemného oddychu a povzbudenia. Naložíte na hrnček prekvapkávač, do papierového filtra nasypete čerstvo zomletú kávu a vo chvíli keď v tenkom prúde horúcej vody vykvitne jej vonná pena, viete že už o chvíľu sa začnete oddávať pôžitkárskemu popíjaniu dúškov.

Ak príde na prípravu kávy, prekvapkávanie cez filter funguje rovnako dobre doma, na chate i v prírode. Bez toho, aby ste potrebovali náročné zázemie, vždy vytiahnete z kávových zrniek tú najlepšiu chuť. Zoznamujeme sa na potulkách krajom so skladacím prekvapkávačom GSI Outdoors Collapsible Java Drip.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Disk, ktorý nikdy nezavadzia

Na prvý pohľad nedokážete odhadnúť, čo sa ukrýva v plochom, 14-centimetrovom disku. Poťažkáte si v ruke 136 gramov jeho váhy, preskúmate húževnaté, pružné plasty a ak v strede zbadáte silikónový prstenec s malým otvorom, ste presne tam kde ste boli na začiatku – v úplnom pomykove neznalosti.

Všetko sa však zmení vo chvíli, keď stiahnete z disku kryt a vyrolujete nahor silikónovú harmoniku.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Razom máte  pred sebou 500-mililitrový lievik s veľkým, prstencovým podstavcom. Je úžasné, do akého malého formátu je možné zostavu zbaliť tak, aby ste ju zasunuli na to najmenej vhodné miesto v batohu.

GSI Collapsible Java Drip nie je žiadna citlivka, ktorá by žiadala šetrné zaobchádzanie. Kdekoľvek nájdete v preplnenom batohu čo i len kúsok miesta, tam môžete prekvapkávač s plnou silou natlačiť. Ba neraz sme pre jeho transport použili i široké vrecká zálesáckych nohavíc.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Ak ste zvyknutí na kuchynské prekvapkávače, ktoré svojim objemom nepoddajne zaberajú miesto, vedzte že v tejto skladacej podobe razom poberiete na vec úplne nový pohľad. Hoci výrobca nijakými kompromismi netlačil váhu smerom nadol, podarilo sa mu v kompaktnom formáte ponúknuť nevídanú húževnatosť.

Stačí pridať papierový filter

Nemusíte prácne zháňať špeciálne papierové filtre v podobe košíčkov, prekvapkávač veľmi dobre funguje i s tými, ktoré sa v našich končinách predávajú do elektrických spotrebičov. Stačí ak si ustriehnete ich veľkosť značenú číslom #4.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Ich prednosťou je, že sú ploché a ľahko ich pobalíte k ostatnej výbave. Úložný priestor pre ich prepravu v samotnom prekvapkávači nečakajte. Výborne vám však poslúži uzatváracie vrecúško, alebo niektorá z väčších varných nádob.

Aby filter dobre sadol do prekvapkávača, je fajn ak najprv prstami ustrojíte jeho bočný a spodný šev. Tak bude so značnou šikovnosťou kopírovať po navlhčení kontúry silikónového lievika bez toho, aby ste sa museli obávať o jeho pretrhnutie.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Pri prvom zoznamovaní vás prekvapí, ako sa zvýši tuhosť zostavy po tom, čo do nej nalejete horúcu vodu. Tá svojim tlakom na steny zvyšuje pevnosť nálievky.

Do hrnčeka i do termosky

Ak máte skladací prekvapkávač od GSI, druhý už doma mať nepotrebujete. Je to univerzálne riešenie, pri ktorom nezáleží na tom či si pripravujete kávičku k raňajkám na okamžité pitie do hrnčeka, alebo si zalievate starostlivo odmeranú dávku do niektorej zo svojich termosiek na cestu.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Jediným pravidlom je, aby malo hrdlo nádoby priemer väčší ako 5 centimetrov. Hravo sme sa pobratali s termoskou, prekvapkávač sadne i na každú fľašu so širokým hrdlom. Výrobca sa drží zabehnutých outdoorových štandardov, aby všetko vzájomne pasovalo. Maximálny priemer podloženej nádoby je približne 12,5 centimetra.

Ak si v prírode nájdete akékoľvek miesto so stabilnou a pevnou podložkou, kávičku si pripravíte pri táboráku, na turistickom odpočívadle, ale hoci aj na horskej lúke ak sa chcete osviežiť a užiť si výhľad do doliny. Jediné čo vás zaujíma je stabilita nádoby, do ktorej kvapká káva.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Kolorit, ktorý garantuje úspech

Prednosťou prekvapkávania je, že v každých podmienkach vždy pripravíte kávičku rovnakej kvality. Presviedčame sa o tom i v zimnom období, keď teplota klesá pod nulu. Kým horúca voda pretečie cez filter nadol, nestratí priveľa na svojej teplote. Možno i preto, že filter spolu s prekvapkávačom preplachujeme horúcou vodou.

Káva žiada strednú hrúbku mletia, ktorú môžeme prirovnať ku krupici. Práve takú sa nám darí dosiahnuť v ručnom mlynčeku GSI Outdoors Java Mill, keď rozostup jeho keramických kameňov nastavíme na necelé dva milimetre. Pol litra vody potrebuje pri filtrovaní približne 3,5 minúty času na to, aby z čerstvo mletej kávy extrahoval chute a vône. Práve tak nám to vychádza v teréne i doma.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Na svojich potulkách siahame po kávach z českej pražiarne CoffeeSpot, ktorá vo svojom sortimente drží rad kávičiek s názvom White Bean. Tie prešli iba svetlým pražením, vďaka ktorému sú mimoriadne vhodné pre alternatívne prípravy.

Ak siahnete po aktuálne dostupných arabikách Burundi Gahahe Honey, Kenya Kiamaina AA, Rwanda Interstore AB+ washed či Kolumbie Tres Vecinos washed, očakávať môžete svieže chute, ktoré sa neukrývajú za horkosťou praženia.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Experimenty osviežia deň

O tom, že sa môžete oddávať aj chuti iných kávovín, o tom niet pochybností. Na filtri si robievame aj svoju púpavovú kávu, aj tradičné kávovinové zmesi Melta a Inka. Chute sú jemnejšie ako pri frenchpresse, do popredia sa tlačia ovocné tóny. Akoby kratší čas extrakcie vytiahol iba to najlepšie.

Z čajov máme na tomto filtri skúsenosti s harmančekom a materinou dúškou. Práve tieto dve čajoviny sa nám pri krátkom čase lúhovania zdajú byť príjemnej chuti. Naopak, neuspeli sme s lipou, ktorá nestihne zo seba vydať svoje chute.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Narozdiel od iných spôsobov prípravy, pri prekvapkávači určuje druh filtra a jemnosť suroviny čas, po ktorý bude lúhovanie trvať. Nič nemožno ani urýchliť, ani spomaliť – iba nepatrne vyladiť.

Údržba, ktorá sa vám zapáči

Celý proces prípravy kávičky je mimoriadne praktický a bezstarostný. Hneď pre začiatok si všimnete, že kryt zostavy je akousi podložkou, na ktorú môžete prekvapkávač po použití odložiť. Všetko čo z neho vytečie zostane vo vrchnáku a vy si nezašpiníte linku, batoh ani zálesácke prestieranie.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Ak nestriedate rôzne druhy nápojov, oplachovanie v prírode nie je nutnosťou. Vytiahnete papierový filter, zakopete ho do zeme spolu s obsahom, alebo ho vyhodíte priamo do vatričky. Prekvapkávač zostáva čistý a či ho necháte obschnúť, alebo ho utriete je iba na vás. Je fajn, že nepotrebujete na čistenie žiadnu vodu naviac, ktorú by ste museli nosiť so sebou.

Silikón je predsa len troška pórovitý a poberie do seba arómy. Znamená to, že i po týždni budete z prekvapkávača cítiť kávičku, ktorú ste si v ňom pripravovali naposledy. Je preto fajn nezabúdať na domáce umývanie a vyvetranie, aby mokrý silikón pod krytom nepodľahol prípadnej plesni.

prekvapkávač GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Zostava si rozumie s umývačkou riadu, výrobca siahol po trvácnych materiáloch, z ktorých robí aj ostatné jedálenské nádoby. Nečakajte žiadne plasty, čo krehnú a praskajú.

GSI Outdoors Collapsible Java Drip (15,90€) je šikovný a spoľahlivý kávičkársky systém, ktorý využijete v prírode, na horskej chate ale aj v pohodlí domova. K prekvapkávaču pridáte papierové filtre podľa svojho vlastného výberu a ste pripravení ku všetkému. Oslovil nás svojou robustnosťou a pevným vyhotovením, ako aj všestrannosťou. Spoznáte to nielen nad hrnčekom, ale aj nad termoskou. Nakvapkáte do nej prémiovú kávičku bez akýchkoľvek starostí a na pochode si už len užívate jeden dúšok za druhým.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár