Je to kompaktný balíček, vďaka ktorému je príprava kávy a čaju pôžitkárskym momentom. Namiesto toho, aby ste v improvizácii štyroch ročných období riešili mrzuté detaily, oddávate sa hladko bežiacej rutine. Kamkoľvek zasadnete k oddychu, vychutnáte si očakávanú chvíľu povzbudenia a osvieženia.

Aké to je, ak do batoha nabalíte jemne praženú arabiku, mlynček a sadu na prípravu kávy v štýle french press? Zoznamujeme sa na potulkách krajom so systémom GSI Outdoors Personal Java Press, s ktorým sa o príjemné chvíle môžete i podeliť.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Šikovne využitý objem

Keď po prvýkrát zbadáte šikovnú nádobu v izolačnom kabátiku s viečkom, neviete čo presne máte v jej útrobách očakávať. Len nálievka a stredový otvor vám naznačujú, že sa pohybujete vo svete nápojov. Pod chvíľou sa však kompaktný balíček zmení na sadu dobre zladeného príslušenstva, ku ktorému stačí pridať len horúcu vodu a zomletú kávu. Kým kávičku môžete uskladniť i dnu, vodu poriešite podľa príležitosti.

V zostave nájdete 590-mililitrovú nádobu na prípravu nápojov, 500-mililitrový hrnček na pitie, okrúhle sitko s priemerom 9.5 centimetra, piest na jeho stláčanie a dvojicu viečok. Pridajte k tomu izolačné návleky a máte zostavu, ktorá vám začne dávať hlbší zmysel vo chvíli, keď ju začnete so sebou nosiť na potulky krajom.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Balíček váži približne 300 gramov a môžete si byť istí, že nejde o žiadnu citlivku, ktorá by nezniesla pád na zem, nekonečné trmácanie po hrebeňoch hôr, či nepohodu v preplnenom batohu. Je to práve firma GSI Outdoors, ktorá roky udáva trendy vo svete outdoorovej výbavy pre varenie, jedenie a pitie.

Každý diel súpravy je vyrobený  z iného materiálu, aby skutočne naplnil svoje poslanie. Húževnatosť, pevnosť, pružnosť a jednoduchá údržba sa tak kombinujú práve na tých miestach, kde sú najžiadanejšie. Začnete skúmať detaily a zistíte že to nie sú len tuctové, do seba zapadajúce nádoby.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Kávička pre dobrú náladu

Hľadáte v kávičke ranné nakopnutie pri odvážnom vyliezaní z vyhriateho spacáku, alebo sa počítate medzi pôžitkárov, ktorí pri jemnej kávičke snívajú o krásach ktoré ich obklopujú? Zo skúsenosti môžeme povedať, že výrobca myslel pri konštrukcii tohto pressovača na každého. Nekladie bariéry, ani obmedzenia na čas lúhovania a spôsob mletia.

My sa na potulkách krajom oddávame kávičkám z radu White Bean z českej pražiarne CoffeeSpot. Ide o jednodruhové arabiky, ktoré prešli jemným, ľahkým pražením. Vďaka tomu pri príprave vystúpia do popredia jemné odtienky, chute a arómy namiesto toho, aby boli zahalené silnou clonou praženia, ktorá najlepšie vynikne v cukrovinkách.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Ak ste si kedysi podľa našich rád napražili kávovinu z púpavy a obdivovali ste jej jemné, ovocné tóny, potom sa vám určite tento spôsob praženia kávy bude páčiť. My na potulkách poza humná skúmame chute, ktoré sa ukrývajú za menami Rwanda Intore AB+ Washed, Kolumbie LaClaudina NATURAL a Kenya Kianaina AA. Najväčšmi nám však v sychravých dňoch jesene asi zachutila Burundi Gahahe Honey.

Kávu melieme na mlynčeku GSI Outdoors Java Mill, vždy tesne pred prípravou. Je v tom kus atmosféry, ak si pred každým zaliatím potočíte kľukou, aby ste si nadrvili starostlivo odmeranú porciu voňavých zrniek. Pri strednej hrúbke mletia sme s lúhovaním nadmieru spokojní.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Pri ohni, variči i s termoskou

Na nádobkách by ste márne hľadali rysky, ktoré vám prezradia koľko vody potrebujete na jednu či dve porcie kávy. A nečakajte ani to, že nádobu postavíte na ohrev tak, ako to robíte s plecháčikom. Všetko je o plastoch a žiada sa výbava naviac. Musíte si vytvoriť svoj vlastný systém ohrevu a meraní, aby ste mali pri príprave horúcej vody vo veci jasno.

Najjednoduchšie je pri piknikoch a vychádzkach siahnuť po pollitrovej termoske. Naplníte ju doma horúcou vodou a ona si na pár hodín zachová teplotu  vhodnú na prípravu. Nič nemusíte odmeriavať, len k pol litru vody pridať  30 gramov zomletej kávy. Posedenie s kávičkou si užijete kdekoľvek, stačí si nájsť tiché miesto na sedenie.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Pressovač však zaručene vytiahnete z batoha aj na turistike. Je ľahký a zaberie asi toľko miesta, ako varič s varnou nádobou ktorý je vašou všestrannou oporou. Tentokrát sa asi spoľahnete na rysky, ktoré vám už neraz pomohli pri príprave instantných jedál, či starostlivom odmeriavaní vody pri jej šetrení. Osvedčilo sa nám nezohrievať vodu k búrlivému varu, ale zastaviť ohrev s  malým predstihom.

Kopu pohody zažívame so súpravou aj v kempe, kde voda buble v kanvičke na uhlíkoch rozpáleného ohniska. Možno práve tu je to miesto, kde si vytvoríte podvedomý zmysel pre množstvá bez rysiek.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Keďže na izolačných obaloch sú vodovorovné šitia kontrastnou bielou niťou, akoby ste mali čosi na pomoc. Kanvičku s vriacou vodou nechávame minútku-dve odstáť, aby sa voda trocha ochladila.

Nech si z príležitosti vždy vyberiete akýkoľvek zdroj horúcej vody, v pressovači vždy pripravíte rovnako chutnú kávičku. Stačí len odpočítať pri lúhovaní tri, štyri či päť minút času, aby ste neprešvihli ten správny moment pre zlievanie.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Piest, ktorý sa vám zapáči

Mocné rebrovanie a hustá kovová sieťka nie sú žiadnou improvizáciou do prírody. Keďže ide o najdôležitejší prvok výbavy, výrobca mu venoval náležitú pozornosť. Pevné, hlboké rebrá na spodnej strane zachytia prípadnú penu, silikónové tesnenie po obvode zaisťuje tesný kontakt so stenami nádoby a ak príde na účinnosť filtrovania, razom to spoznáte pri pití v pohári. Nenájdete v ňom usadeninu, ktorá by ďalším lúhovaním znehodnocovala chuť nálevu.

Ak si kávu meliete sami na štruktúru hrubej krupice, alebo si ju nechávate zomlieť v kaviarni priamo do frech pressu, pri filtrovaní necítite žiadny protitlak.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Kávička v priebehu minúty sadne na dno a kým sa pustíte do filtrovania, všetka pena je už preč. Iné je to s jemne mletou kávou z obchodnej siete. Tam vám pena vytvorí protitlak, jemné zrnká však cez sito nahor nepreniknú.

Filtrovanie je spoľahlivé, má hladký chod a nikdy sme nemali pocit, že by sklené pressovače v jedálni mali čo i len kúsok navrch. Ak si týmto spôsobom pripravujete kávičku i doma, v teréne sa budete cítiť rovnako pohodlne.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Pohárik pre jedného, káva pre dvoch

Možno sa vám to javí byť trochu zvláštne. Máte veľkú nádobu v ktorej si pripravíte pol litra filtrovanej kávičky, máte k nej pohár do ktorého sa vám vmestí celý nálev, avšak doma ste zvyknutí piť polovičnú dávku. Chvíľami, akoby ste zatúžili po tom, aby boli vo vnútri dva poháriky na pitie s polovičným objemom.

Nič vám nestojí v ceste, aby ste si pripravili polovičnú porciu, alebo ste sa s nálevom rozdelili vo dvojici. Všetko však pochopíte vo chvíli, keď do nádoby nasypete čajovú zmes a dúšok po dúšku sa pustíte do pol litra horúceho čaju, ktorý ste si zarobili k chuti a na mieru. Už sa nechcete s nikým deliť a ste radi, že všetko vypijete v plnom objeme na jedenkrát.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Postupne začnete zisťovať, že slovko „personal“ je chvíľkami dôležitejšie ako „java press“. Stále máte so sebou nielen kávovar, ale aj dve nádoby pre všestranné použitie. Nie sú viazané na kávičku alebo čaj. Ak si v hrnčeku zalejete rezancovú polievku, tak si ju z neho aj vypijete či zjete. Bolo by nezmyslom nosiť iný hrnček na kávu, a iný na ďalšie použitie. Začnete ladiť svoju výbavu a zisťujete, koľko všestrannosti v sade ukrýva.

GSI vyrába Java Press aj v dvoch ďalších objemoch – 880 a 1480 mililitrov, ktoré sú už bez vložených hrnčekov. Ten svoj ste v tejto sade dostali na to, aby ste nemuseli so sebou nosiť ďalší, alebo hľadať taký ktorý by ste dokázali zavrieť dnu. Je to šikovná stavebnica, ktorá šetrí miesto v batohu.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Izolácia prekoná nepohodu

Ak by sme sa so súpravou zoznamovali v letných mesiacoch, na izolačných kabátikoch by sme si cenili hlavne to, že sa na nádobách bez uška nepopálime. Sychravá jeseň však dokáže odhaliť viac. Kým sa kávička 3-4-5 minút lúhuje, voda by bez izolácie rýchlo vychladla a kávička by nestihla rozvinúť svoje chute. Bola by to len improvizácia s nejasným výsledkom.

Zisťujeme však, že viečka a nylonové návleky plnia svoje poslanie naplno a len mrazivý zimný čas ukáže, či tomu bude rovnako i neskôr. Kabátiky sú pevné a nežiadajú žiadnu dodatočnú ochranu. Ich hrubé tkanie odolá oderu. Jemná pena s hladkým úpletom sa skrýva vo vnútri.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Budeme sa snažiť v čase vrcholiacej zimy doplniť zápisky, ako sa JavaPress javí byť v teréne v tuhých mrazoch.

Vyliať, opláchnuť a utrieť

Po každom posedení vás čaká rýchla údržba, aby ste mohli všetko zbaliť do pôvodného stavu. Musíte sa zbaviť kávovej usadeniny a zvyšky nálevu, inak by ste zamazali kabátiky a vyliali zvyšok do batoha. Osvedčilo sa nám usadeninu nariediť malým množstvom vody a energickým pohybom ju vyliať von.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

Údržbu dokoná papierová kuchynská utierka, alebo handrička ktorú si pre tento účel pribalíte do batoha. Ňou dokážete z dokonale hladkého plastu vytrieť aj ten najjemenší povlak kávy, spolu s olejmi ktoré sa pri lúhovaní dostali na steny nádoby.

Pri sanitárnom čistení v domácnosti už môžete použiť aj umývačku riadu. Všetky súčiastky nesú značku bezpečného umývania. O tom, že ide o plasty bez BPA, ktoré by sa lúhovalo do nápojov asi netreba vravieť – v značkovej outdoorovej výbave je to už samozrejmosť a nie je tomu inak ani v tomto prípade.

kávovar GSI Outdoors Personal Java Press

GSI Outdoor Personal JavaPress (37,00€) je šikovne vyladená súprava pre prípravu kávy a sypaných čajov, ktorá v ničom nezaostáva za pressovačmi, v ktorých si kávičkoví nadšenci pripravujú svieže nálevy v kaviarňach, jedálňach a domácnostiach. Očakávať môžete moderné materiály ktoré znesú nepohodu v teréne, avšak aj starostlivé čistenie a údržbu. Páči sa nám všestrannosť súpravy, veľmi kvalitné vyhotovenie sitka ako aj malý objem, ktorý súprava zaberie v batohu. Pridáte horúcu vodu z akéhokoľvek zdroja, čerstvo zomletú voňavú kávičku a vychutnávate si príjemné momenty na horách, vyhliadkach, či na chate.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár