Je príjemné, keď sa kávičkárske pôžitky spoja s vychádzkami do prírody. Usadíte sa v malebnom zákutí kraja, nameliete si  čerstvú porciu kávy a keď sa z nej v opare stúpajúcej pary začne na hladine dvíhať jemnučká biela pena, viete že ste už iba na krôčik od vychutnávania.

Ak príde na prípravu kávy v teréne, nie vždy to musí znamenať že so sebou musíte nosiť varič, kanvičku a kopu doplnkovej výbavy. Čo by ste povedali na termosku so špeciálnou, zabudovanou výbavou? Na prelome jesene a zimy sa zoznamujeme so šikovnou sadou Stanley Vacuum Coffee System.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Na vychádzkach poza humná

Zrnková káva do mlynčeka, horúca voda do termosky, k tomu zopár sušienok a ide sa s tanistrou poza humná. Hoci to vyzerá ako spontánna vychádzka za čerstvým vzduchom, v skutočnosti ide o dômyselne vyladené kávičkárske posedenie. Rýchlo si v hlave vytvoríte rutinu, ktorá vás bezstarostne nesie k pôžitkom.

Kompletná sada s pol litrom horúcej vody váži 1268 gramov a má objem o málo väčší ako zálesácka litrová fľaša so širokým hrdlom.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Najväčšmi poteší, že ide o kompaktný celok z ktorého nič nevytŕča, z ktorého nič nevypadne. Ak ho nazveme pracovným názvom „kávička pre dvoch“, nebudeme ďaleko od pravdy.

Každé posedenie je rovnaké. Vsypete do nádoby starostlivo odmeranú dávku namletej kávy a zalejete ju horúcou vodou z termosky. Máme odskúšané, že v tomto ročnom období vydrží voda v termoske minimálne tri hodiny v správnej teplote, aby sa príprava kávy vydarila k dokonalosti.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Keď uplynie čas lúhovania, pena sa rozplynie a čiastočky kávy upadnú na dno, prichádza na rad filtrovanie. Zasuniete do nádoby piest so sitkom, zatlačíte ho k samotnému dnu a môžete nalievať pripravený lahodný mok.

Vždy v rovnakej, očakávanej kvalite, bez mrzutostí, úskokov či nemilých prekvapení. Práve v tom je čaro tohto systému.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Neomylná príprava

Ak patríte medzi tých, čo si kávičku z french pressu vychutnávajú aj doma v jedálni, nemusíte sa učiť novotám. Ak ste však v tomto svete nováčikovia, nie je to nič čo by ste nedotiahli v tomto setíku k dokonalosti.

Kávy treba na jednu dávku približne 30 gramov a je dobre ak je namletá hrubšie ako tá do espressa. Pri mlynčeku GSI Outdoors JavaMill netreba nič vážiť. Nastavíte ho tak aby bol spodný mlecí kameň podsadený necelé 3 milimetre pod vrchným a mlynček naplníte zrnkami kávy presne po výstužné rebrá.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Mletie je rýchle, káva nie je natoľko jemná aby sa zachytila na pene a upchávala sitko v pressovači. Ak si však meliete kávu inak, alebo ju kupujete už namletú pre french press, postačí vám šikovná odmerka.

V termoske nebude voda nikdy prihorúca na to, aby sa kávička pri zalievaní pripálila. Kým vyjdete poza humná a zasadnete si na stráni k oddychu, klesne k príjemným 90 stupňom. Bude pripravená na zalievanie a ak chystáte naraz plný objem, nebude vás trápiť že žiadna z nádob súpravy nie je vybavená odmerkami. V termoske máte 500 ml vody ku svojim 30 gramom kávy a tým to končí.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Či si na hodinkách odpozeráte tri minúty času na lúhovanie, alebo to zručne vyčítate z tmavnúcej hladiny nálevu záleží iba na vašich zvyklostiach. Rýchlo sme sa však naučili orientovať sa bez presného odpočítavania minút. Akoby to kávička našepkala vzhľadom.

Piest má veľkú filtrovaciu plochu z nerezového pleteného sitka, po okrajoch je tesnenie zo silikónu. Tvorí akúsi pevnú klietku, ktorá oddelí usadeninu od nálevu. Nikdy sme nemali pocit, že by sme našli na tejto súprave čo i len jediný detail, ktorému by chýbala robustnosť.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Pitie pre dvoch

Vrchnák termosky je dvojdielny a tak záleží na príležitosti, či si vypijete kávu osve, alebo v družnej spoločnosti. Vrchnák samotný je ako izolačná nádoba s dvomi stenami so vzduchovou komorou. Obe polovice sú spojené závitom, ktorý sa uvoľní na jednu polovicu otáčky. Akoby sa počítalo s tým, že sa o pôžitok s niekým podelíte.

Plastové poháriky sú hrubšie, takže nepália ani v ruke skrehnutej mrazom. Každý z nich má objem 240 mililitrov a vmestí sa do nich kompletná, čerstvo pripravená várka. Usadíte sa, zohrejete si dlane, zahryznete možno kúsok sušienky a bez toho aby ste si uvedomovali že máte za sebou nejakú prípravu, užívate si pohodu.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Výborná aj na čaje

Podobný pôžitok vás čaká pri príprave sypaných čajov. Sme fanúšikmi čiernych zmesí typu „English Breakfast“, ktoré zvyknú v termoske rýchlo tratiť na svojej sviežej, hutnej sile. Nemusíte sa obávať toho, že rezané čajové lístky zostanú plávať na hladine a upchajú sitko piestu pri prvom pokuse o jeho jemné zatlačenie.

Zdá sa, akoby čaj v tomto prípade pôsobil funkciou jemného, doplnkového filtra. Voda cez neho ochotne preniká a narozdiel od kávy, cítite aj jemný protitlak. Pozor však na príliš veľa chuti a energie pri tlačení. Môže sa stať, že voda vytryskne cez bočné, silikónové tesnenie ako z fontány. Stalo sa nám to raz, zo samej nešikovnosti.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Prednosťou pressovača je, že nepotrebujete pod neho pevnú, rovnú podložku akou je stôl, peň či čosi podobné. I za pochodu, priamo v rukách bez opory dokážete uskutočniť filtrovanie bez pocitu nepohody.

Možno sa vám zapáči úložný priestor, ktorý sa nachádza vo vnútri zátky termosky. Má veľký objem a my sme ho využili pre kockový cukor do čaju. Rovnako dobre však do neho môžete uskladniť namletú kávu, sypaný čaj či čokoľvek iné. Vedzte však, že vás hmota náplne určite o časť tepla oberie, takže ak je vonku príliš chladno, vyplatí sa termosku spolu so zátkou predhriať.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Na horskej chate

Kým na piknikoch a potulkách poza humná je všetko vecou rutiny, kompletnú zostavu môžete využiť aj iným spôsobom. Je to predsa súprava na varenie kávy a termoska, ktoré môžete používať samostatne, či v úplne opačnom garde. Ak pomýšľate na to, že čaj si uvaríte  a prefiltrujete na variči a budete mať k nemu v termoske mlieko a cukor, je to jedna z možností.

Podobné je to však i s kávičkou. Na horskej chate si ju uvaríte vo french pressi k lahodnej chuti a pohode na okamžité pitie. A ak sa ráno budete vyberať do zasneženého svahu, môžete mať so sebou už pripravenú kávu alebo čaj v termoske samotnej.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Pri pol litrovom objeme je to možno záležitosť pre jedného človeka. Vedzte však, že táto zostava sa vyrába aj v litrovom variante.

Nerezový hrniec, či varná nádoba má sklopné ucho, takže ju položíte na rozhorúčené kachle, plynový varič, lieh či pevné palivové tablety. Aký ohrev zvolíte je iba na vás. Máme však pocit, že nejde o nádobu, ktorá by bez dozoru zniesla nespočetné cykly na otvorenom ohnisku. Mechanizmus sklopnej rukoväte obsahuje plastový uzamykací dielec, ktorý by prehriatie nemusel pri nehode znášať dobre.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Kávička, ktorá chutí

Teší nás, že v pressovači vyjavia svoje jemné odtienky chuti aj kávičky, ktoré boli starostlivo vyberané a pražené s pomyslením na pôžitky. Po celú dobu sme sa oddali do područia českej pražiarne CoffeeSpot, ktorá má pre alternatívne spôsoby prípravy ucelený sortiment pod svojim skupinovým označením White Bean.

Sú to jednodruhové arabiky s jemným stupňom praženia, pri ktorých už pri prvom ovoniavaní odhalíte jemné arómy, ktoré nie sú prehlušené kávovou arómou cukroviniek. Všetko sa v explózii chutí rozvinie vo chvíli, keď sa vám čerstvo pripravený nálev dostane na jazyk.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Burundi Gahahe Honey, Rwanda Intore AB+ Washed, Kolumbie LaClaudina NATURAL a Kenya Kianaina AA nás striedavo sprevádzajú na vychádzkach a musíme povedať, že stále máme čo objavovať.  Ovocné odtienky, karamel, nádych lieskových orieškov, vanilka – to všetko akoby skladalo zložitý kokteil chutí, ktoré vzájomne ladia.

Pod chvíľou vás prepadne chuť objavovať ich do detailu a s chladnúcou kávou v hrnčeku zisťujete, že sa objavujú nové a nové jemné nánosy chutí. A práve v tom je to čaro každej pôžitkárskej chvíle.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Očistiť a zabaliť

Usadenina z kávy a čaju nie je znečistením, ktoré by sa nedalo v teréne z nádoby a filtra vyčistiť. Raz vám pomôže čerstvo napadnutý sneh, inokedy papierová vreckovka lebo výdatné vyklepanie či prepláchnutie v studničke. Hlavné je, aby vám zo zvyškov nič netieklo do batoha.

Pri balení vás chráni pred zábudlivosťou systém zapadajúcich poschodí výbavy. Piest sa k hlavnej nádobe pripojí bajonetovým zámkom, termoska do neho zapadne závitom, dvojica pohárikov a zátka tvoria závitom pospájané poschodia, ktoré sedia jedno nad druhým.

kávovar Stanley Vacuum Coffee System

Nech čokoľvek zabudnete baliť, skladačka vám nebude fungovať. Nie je to iba šikovné, účelné vyhotovenie, ale aj dobre fungujúci systém kontroly pre chvíle vašej nepozornosti.

Stanley Vacuum Coffee System (57,81€) je šikovná termoska s kávičkárskou súpravou, ktorá môže vniesť do vašich piknikov a výletov do prírody úplne nové zážitky. Všetko je vyladené pre pohodlie, opakovaný zážitok a pôžitkárske vychutnávanie kávy a čajov pri ich čerstvej príprave. Termoska vás zbaví nutnosti používania variča, pevný košový filter so silikónovým okrajom dokonale tesní. A ak príde na pobyt na horách či niekoľkodňové putovanie horami, oceníte jednoduchosť a spoľahlivosť tejto zostavy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár