Je to komfort, aký vám v daždi, sychravom počasí či mrazivom dni nedokáže ponúknuť žiadny z turistických varičov. Vytiahnete z batoha termosku, otvoríte jej uzáver a keď horúci čaj, káva či vývar naplnia pohárik, môžete sa oddávať jednému dúšku za druhým.

Ak príde na termosky, veľmi rýchlo zistíte či ide iba o štýlovú fľašu s reklamným dizajnom, alebo spoľahlivého spoločníka do terénu. Zoznamujeme sa na jesenných potulkách krajom s nápojovou termoskou Esbit VF500ML, ktorá sa stala súčasťou našej sezónnej výbavy.

termoska Esbit VF500ML

Pozor, aby ste sa nepopálili

Zopárkrát sa necháte nachytať, kým začnete brať túto termosku vážne. Ak si popálite ústa pri prvom dúšku čaju, neznamená to že ste nepozorní. Len ešte stále neveríte tomu, že i po troch hodinách túlania poza humná môže byť v termoske čaj tak horúci, že ešte nie je súci na pitie.

Krátke jesenné a zimné dni nie sú ani pre pollitrový objem termosky priveľkým súperom, takže nás neprekvapuje, že Esbit ju vyrába popri väčšej litrovej a 750-mililitrovej verzii i v menšom, 350-mililitrovom objeme. Poctivo odsatý vzduch z medzipriestoru dvojitej nádoby plní svoje poslanie podľa očakávaní.

termoska Esbit VF500ML

Priveľmi si v jeseni nemusíte zaťažovať hlavu tým, či termosku pred naplnením najprv vyhrejete horúcou vodou alebo nie. O teplé pitie máte postarané v krátkych dňoch až do večera. Kým príde na kritické mrazivé počasie, možno ju šupnete do filcového vrecúška, aby ste v batohu pod ochranou svojho chrbta získali nejaký ten čas naviac.

Zo skúseností však môžeme povedať, že ide o termosku s výkonom, ktorý nesklame. Postrehy z používania sú cennejšie ako desiatky laboratórnych tabuliek s meraniami.

termoska Esbit VF500ML

Dve zátky na výber

Vo svete lepších termosiek je to už pomaly štandard. Podľa svojich návykov a očakávaní si zvolíte, aký druh uzáveru použijete. Ten klasický nikdy nezradí. Pootočíte ho v závite, nasmerujete šípku do hrnčeka a nápoj do neho vyteká bez toho, aby vám mrazivý vzduch ochladzoval nápoj a vnútorné steny termosky.

Páči sa nám, že výrobca sa drží osvedčených materiálov a spôsobu tesnenia. Prstenec z priesvitného, bieleho silikónu dosadá na falcovanie oceľového hrdla. Znamená to, že tesnenie sa neodiera a nebráni v zatváraní. K utesneniu príde vo chvíli, keď sa silikónový prstenec stlačí medzi zátkou a falcom. I keby po desaťročí používania tesnenie zmenilo svoj tvar, nič nestratí na svojej funkcii.

termoska Esbit VF500ML

Druhý, technický uzáver s klikacím mechanizmom je vecou komfortu a pohodlia. Kliknete na tlačidlo, otvorí sa prietoková komora a vy môžete nápoj nalievať do pohárika. Kliknete opäť a termoska sa uzatvorí. Hoci ide o šikovný systém, ktorý rokmi nabral na svojej spoľahlivosti, musíte si pri ňom ustriehnuť hygienu.

Pri umývaní sa do vnútra príliš nedostanete a uzáver nie je uspôsobený na to, aby ste ho neprestajne otvárali a zatvárali. Na vývary môžete zabudnúť, čierny čaj vo vnútri zanecháva usadeniny, bezproblémová je káva ak ju pijete bez mlieka a cukru.

termoska Esbit VF500ML

Vyskúšali sme si dokonalé tesnenie tohto záveru. So silikónovým tesnením sa výrobca zahral rovnako spoľahlivo ako pri tradičnej zátke. Ak nezlyhá pružinka alebo stopka uzáveru, nepostihne vás žiadna mrzutosť.

Pitie pre dvoch

Pollitrová termoska je zvyčajne osobnou záležitosťou, pri ktorej neočakávate spoločnosť na popíjanie. Ak však príde na družné posedenie na vyhliadke, Esbit je známy tým že miluje spoločnosť. Pod vrchnákom ktorý slúži ako nádobka na pitie sa nachádza ešte jeden plastový hrnček naviac.

termoska Esbit VF500ML

Hoci by sme pri oboch pre komfort pitia očakávali zaoblené hrany (čo si môžete dotiahnuť k obrazu svojmu sami), je fajn že ste pri pití vždy mimo kontaktu s kovom. Poháriky majú objem 160 a 90 mililitrov, vďaka čomu si rýchlo dokážete pri pití spočítať, koľko nápoja ešte v termoske máte.

Plast je hladký, pevný, troška iný ako firma používala v predchádzajúcej generácii svojich termosiek bez povrchovej úpravy. Stále však platí že jediným rýchlym pohybom ruky vyženiete posledné kvapky nápoja von, aby vám zo zatvorenej termosky nič nekvapkalo do oblečenia.

termoska Esbit VF500ML

Je fajn, ak v termoske ponecháte oba poháriky i vtedy, ak na pitie používate výhradne ten vonkajší. Je to predsa len izolačná vrstva naviac v mieste, kde sú tepelné straty najväčšie.

Finiš, ktorý si zamilujete

Hoci je termoska z hladkého nerezového plechu, stretnete sa s ním hlavne pri údržbe. Kedykoľvek termosku vezmete do rúk, do kontaktu prichádzate s výbornou povrchovou úpravou. Farebný nástrek má jemnú, krupicovú štruktúru, vďaka ktorej nepocítite holými rukami chlad vyzimenej termosky tak mocne, ako by ste čakali.

termoska Esbit VF500ML

Podobné je to vo chvíľach, keď máte pokožku premočenú dažďom, alebo sa pred chladom chránite rukavicami. Nič sa nešmýka, nič sa nekĺže. Hravo odtiahnete pohárik a uzáver bez toho, aby telo termosky v zovretí ruky preklzávalo.

Neznamená to však, že ide o povrch, ktorý by vás brzdil pri zasúvaní termosky do bočného vrecka batohu, či tesného priečinku. Ak ste pri termoskách s podobnou povrchovou úpravou zatiaľ neprišli do styku, vedzte že to nie je len ozdoba na upútanie pozornosti.

termoska Esbit VF500ML

Náter je robustný a odolný. Možno ho na horách troška oderiete na spodnej strane, možno trocha stratí svoju výraznú, tmavú čerň. Stále však pretrvá, aby naplnil svoje poslanie.

Údržba bez starostí

Vypláchnete ju saponátovou vodou, ak treba prebehnete zájdenú patinu čaju mäkkou silónovou kefkou a keď termoska vyschne, je opäť pripravená k ďalšiemu používaniu. Ak ju budete na poličku odkladať otvorenú, s uzávermi po jej boku, nemusíte sa obávať žiadnych plechových zápachov či pachutí. Máme z nej veľmi dobré pocity z používania.

termoska Esbit VF500ML

Esbit VF500ML (20,70€) je spoľahlivá termoska s výbornými izolačnými vlastnosťami, od ktorej môžete očakávať modernú, všestrannú výbavu. Na výber je nielen viacero objemových vyhotovení, ale v každej termoske nájdete dve rôzne zátky a dvojicu pohárikov na pitie. Ide o model, ktorý vás nesklame nielen na potulkách poza humnami, ale ani na horách kde očakávate pre povzbudenie skutočne horúci nápoj, a nie iba vlažnú útechu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár