Je to šikovný nôž, ktorý sa priam pýta aby ste ho na šnúre zavesili na krk. Kedykoľvek potrebujete jeho služby, stačí vám krátky pohyb rukou a okamžite ho držíte v dlani. Bez ohľadu na to, či usadáte k ohníku so špekáčikom v ruke, alebo vám treba zastrúhať lieskovú palicu pre ľahší výstup do kopca.

Čo môžete očakávať, ak si pre potulky krajom zvolíte neveľký, avšak pevný nôž Ruike Hornet F815? Po mesiaci aktívneho používania v teréne sme pre vás pripravili prvé zápisky, ktoré vám odhalia tohto pomocníka v jeho úplnej nahote – pri práci, údržbe i oddychu.

nôž Ruike Hornet F815

Pevný a obratný zároveň

Hneď pri prvom kontakte vás upúta, aký robustný a pevný tento nôž je. Z jeho širokej čepele čítate dôverne známe prvky zo sveta poľovníckych dýk, v ruke sa však správa ako šikovný a obratný zatvárak. Zovriete ho v dlani, ucítite jeho štíhle kontúry a vzad posunuté ťažisko vás okamžite upozorní na nevšedné vyváženie.

Zrazu, akoby ste si uvedomili že ide o riadny kus ocele, ktorá odľahčením rukoväte nič nestratila na svojej pevnosti. Rúčka sa vám ukladá na prsty a keď palec opriete o chrbát čepele, cítite že nad ním máte dokonalú kontrolu. Zarežete do polienka a špička noža robí presne to, čo chcete.

nôž Ruike Hornet F815

Keďže rukoväť je dlhšia ako čepeľ noža a ťažisko je až za ukazovákom, špička noža sa pohybuje presne a obratne s minimálnym pohybom prstov. Je to nôž, ktorý v rukách poslúcha i vtedy, ak od jedla a kartónových škatúľ presedláte k húževnatejším materiálom.

Na opasok i na krk

Na mieru tvarované puzdro z ABS plastu a záves na opasok, pri ktorom si môžete nastaviť ľubovoľný náklon pre nosenie – to je výbava, ktorú nájdete pripravenú v škatuľke. Vedzte, že vás čaká rovnaký komfort nosenia ako pri poľovníckom noži Ruike Jager F118, kde sa môžete rozhodnúť medzi horizontálnym a vertikálnym osadením na popruhu či opasku.

nôž Ruike Hornet F815

Pridajte k tomu šikovne riešený otočný mechanizmus pre niekoľko uhlov náklonu s kolíkovým zámkom na kovovej planžete,  pružnú plastovú sponu ktorou puzdro zavesíte i na popruh s pevne zošitými koncami a viete o čom je reč.

Nám sa však väčšmi páči nosenie na krku. Štvoricou skrutiek odmontujete závesný systém, padákovú šnúru prevlečiete cez štvoricu dutých nitov a po zaviazaní pevného uzla máte šikovný záves do prírody. Pri 145 gramoch hmotnosti kompletnej zostavy nemáte pocit nešikovného bremena. Nôž máte na dosah ruky, hoci aj pod ďalekohľadom.

nôž Ruike Hornet F815

Osadenie noža v puzdre je bezpečné, straty sa netreba obávať. Puzdro je vybavené nastavovacou skrutkou, ktorá určuje aký odpor je potrebné prekonať pri zasúvaní a vyťahovaní čepele. Tvarovanie je však voľnejšie. Čepeľ má vo vnútri puzdra priestor pre pohyb, takže pod chvíľou sa stane že začujete pri aktívnom pohybe pohrkávanie.

Rezať, krájať, hobliť, strúhať…

Záleží iba na vás pre aké využitie tento nôž potrebujete. S 85-milimetrovou čepeľou však vždy spravíte kopu práce.

nôž Ruike Hornet F815

Od výroby dostala vysoký, plochý výbrus s výraznou fazetkou, ktorá nastavuje rovnováhu medzi rezivosťou a húževnatosťou britu. Možno si to zo začiatku neuvedomíte, ale čepeľ má hrúbku až 3,5 milimetra, ktorá prebieha celou rukoväťou noža a vystuženým jadrom čepele. I tak nožu vďaka zúženému chrbtu elegancia a jemnosť nechýba.

Páči sa nám geometria s veľkým oblúkom, vďaka ktorému máte neraz pocit, akoby bol nôž o jeden či dva centimetre dlhší ako v skutočnosti je. Zmenou náklonu ruky ste vždy v aktívnom reze až po úplnú špičku, takže časom prídete na to, že nejde o nôž pri ktorom by ste jednu časť britu používali oveľa častejšie ako zvyšok jeho dĺžky.

nôž Ruike Hornet F815

Nôž je od výroby výborne nabrúsený s dokonalou symetriou a fazetka výborne ladí s vysokým, klinovitým prierezom. Nastrúhate chlpaté drievka pre rozkúrenie ohňa, okrešete si ražeň na opekanie, nakrájate špekáčik i slaninku s tuhou kožou a ak príde na cibuľu, zemiaky a hovädzinu na guláš, vždy to ide s úplnou ľahkosťou.

Materiálom čepele je nehrdzavejúci Sandvik 14C28N so stone-wash povrchovou úpravou, ktorý výborne drží ostrie aj pri krájaní a strúhaní húževnatých materiálov. Nestane sa vám, že ostrie vyštrbíte, nemusíte sa báť ani krehkej špičky či postupného „vytrúsenia“ britu.  S touto oceľou máme pri nožoch firmy Ruike veľmi dobré skúsenosti. Ak patríte medzi tých, čo si s brúsením príliš nevedia rady, vedzte že tento úkon nebudete postupovať často.

nôž Ruike Hornet F815

Rúčka pre dva úchopy

Na prvý pohľad v rukoväti nenájdete veľa ergonómie. Dve príložky z frézovanej G10 sú síce nezničiteľné, vo svojom tenkom profile vám však dlaň k plnej spokojnosti nenaplnia. V dlani cítite kontúry rukoväte tak jasne, akoby ste sa na ňu pozerali. Pri nožoch tejto kategórie však toho zvyčajne nedostanete viac.

Postupne sa však s Hornetom zžijete natoľko, že vám všetky detaily začnú dávať zmysel a vy vidíte, že všetko je vyladené k maximálnemu úžitku.

nôž Ruike Hornet F815

Nie je v tom žiadna náhoda, že zaoblené kontúry pre ukazovák a palec kladú vaše prsty práve na tieto miesta. Nad nožom máte plnú moc pri ľahkom i silovom rezaní, pracovný tlak na prsty v zábere kompenzuje prázdnu dlaň.

Veľmi rýchlo pochytíte i druhý „hmat“, pri krájaní potravín na lopári. Palec a ukazovák vložíte do zaoblení v čele črienok, zvyšné tri prsty zanoríte do stredového otvoru rukoväte. S ľahkou rukou šéfkuchára krájate plátky salámy, klobásky a cibule s takou šikovnosťou, že opäť geometria čepele s veľkým oblúkovým bruškom ladí s úchopom.

nôž Ruike Hornet F815

Nikdy sme nemali pocit, že by sme chceli rukoväť vyzliecť a nahradiť črienky objemným opletom padákovej šnúry. Keďže príložky sú upevnené skrutkovacími nitmi a črienky nie sú do puzdra zanorené, nôž ponúka štedrý priestor pre svojpomocné úpravy ergonómie. Páči sa vám drevo, hľadáte objem do dlane? Môžete ich mať.

Údržba bez starostí

Vytrasiete z puzdra ihličie, opláchnete nôž i s puzdrom v potoku a opäť je všetko ako má byť. Technické materiály nežiadajú žiadnu zvláštnu údržbu, mazanie ani leštenie, aby si nôž zachoval svoj svieži, prívetivý vzhľad. Možno len z času na čas siahnete na štruktúrované črienky kefkou, aby ste z patiny šedi osviežili ich reflexný vzhľad.

nôž Ruike Hornet F815

O tom, že použitá oceľ dokáže dlho udržať brit v užitočnej ostrosti sme už písali. Nič sme však nehovorili o brúsení, ku ktorému sa raz za sezónu pravdepodobne priberiete. Osvedčili sa nám keramické brúsne tyčinky, ktoré si so Sandvikom 14C28N mimoriadne rozumejú. Stačí zopár ťahov po pórovitej keramike a nôž opäť dokáže oholiť predlaktie.

Narozdiel od kuchynských nerezoviek, táto sa po keramike nekĺže a tak je jemné obtiahnutie a dobrúsenie dostupné i pre tých, čo nemajú priveľa skúseností s údržbou ostria.

nôž Ruike Hornet F815

Ruike Hornet F815 (49,95€) je šikovný nôž pre potulky prírodou, ktorý zastane svoju úlohu pri piknikoch, kempovaní, turistike, ale hoci aj v sklade pri otváraní nespočetného množstva škatúľ či pri zbere úrody na záhradke. Páči sa nám jeho precízne a trvácne vyhotovenie, ako aj geometria výbrusu a výber materiálov. Ak hľadáte nožík, ktorý budete mať vždy zavesený na krku, aby vám poslúžil pri práci bez toho, aby žiadal úzkostlivé zaobchádzanie a starostlivosť, je to jeden z vašich horúcich kandidátov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár