Tupý nôž je iba na trápenie. Namiesto toho, aby ste ním s chuťou škrabali práchno, strúhali chlpaté drievka a krájali poživeň do kotlíka, máte pocit akoby ste všetko fidlali tupou, poľnou lopatkou. Bez brúsenia to jednoducho nejde a dobrý brúsny kameň s trochou zručností je vyslobodením.

Ak však príde na pracovné nože ktoré dostávajú v prírode zabrať, pri kempovaní môže padnúť vhod ak ich dokážete nabrúsiť aj priamo na mieste. Ako obnoviť otupené ostrie a čo spraviť s jeho unaveným zúbkovaním? Zoznamujeme sa na s brúsnou pomôckou Gerber Bear Grylls Field Sharpener.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Len na niektoré z nožov

Či dokážete na tejto brúske obnoviť brit svojho noža alebo nie, to rýchlo spoznáte pri pohľade na jeho ostrie. Ak je tvorené nízkou, úhľadnou fazetkou, môžete počítať s tým že vám brúska pri údržbe pomôže. Bez ohľadu na to aká je pôvodná geometria, touto brúskou si vytvoríte plnú alebo čiastočnú fazetku s pevne daným uhlom.

Cieľom nie je dosiahnuť dokonalosť ostria, noblesu jeho vzhľadu, či dokonalú technickú kvalitu. Všetko je ladené pre úžitok, aby ste v priebehu minút na svojom intenzívne používanom noži obnovili jeho funkčnosť. Brúskou premeníte na ostrý pracovný nástroj starú špachtľu, k úžitku privediete nôž či zálesácky sekáč, s údržbou sekerky však nepočítajte.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Dva tucty jemných ťahov

Nie je to nič, čo by ste nepoznali zo sveta pomôcok pre brúsenie kuchynských nožov. Dva zúbky z húževnatého karbidu tvoria drážku v tvare písmena V, cez ktorú ťaháte ostrie svojho noža. Ak sú hrany karbidu ostré a čepeľ noža dostatočne mäkká, ťah za ťahom vytvarujete touto profilovou škrabkou na noži ostrie.

Bez toho, aby ste mali akékoľvek skúsenosti, ostrenie zvládnete. Opriete brúsku o kmeň stromu alebo peň, a ak budete nožom ťahať citlivo a jemne, ostrie sa vám po 10, 15 či 20 ťahoch určite obnoví.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Môžete pozorne sledovať ako sa ťah po ťahu na karbide zachytávajú drobné čiastočky kovu a ako sa na čepeli formuje nová fazetka. Silnejší prítlak je iba na škodu, jemná práca prináša želaný výsledok.

Páči sa nám, že V-drážka  na lacných nožoch z mäkkých ocelí vyhladí vyhnutia čepele na miestach, kde sa pri nešetrnom zaobchádzaní vysekli zúbky. Vezmete svoj sekáč, a o chvíľu je opäť vo forme. Karbidové zúbky sú osadené pevne a presne, drážka má šikovný sklon. Jediné čo musíte zvládnuť je držať pri ťahaní nôž kolmo na brúsku samotnú.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Brúsili sme niekoľko nožov s rôznym uhlom fazetky a pri každom použití sme skončili s úspechom. Hoci pod lupou vidno, že neraz vytvoríte novú geometriu, nože sú ostré a skutočne použiteľné. Ak ide o pracovné kusy, pri ktorých ide všetka úzkostlivosť bokom, potom je všetko ako má byť.

Keramika ostrie nevyhladí

Výrobca sľubuje, že takto hrubo vytvorenú fazetku budete môcť doladiť na dvojici keramických zúbkov, ktoré tvoria V-drážku na opačnej strane brúsneho prípravku. Z našich skúseností však môžeme povedať, že by ste sa na to nemali spoliehať.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Drážka v keramike má tupší uhol ako tá v karbide, takže plochy fazety sa nikdy nedostanú do vhodného kontaktu s brúsnym povrchom. Ba, ak by ste sa pokúšali ísť na to silou, iba čo by  ste si brit čepele zatupili a dostali ho opäť do nepoužiteľnej polohy.

Pomôže, ak vyskúšate viesť nôž do drážky pod uhlom, alebo keramické plôšky využijete pri vyhladzovaní ostria bez toho, aby ste nôž zanorili do drážky úplne. Znamená to, že keramiku použijete ako malú plochu pre obťahovanie – vždy pre jednu zo strán fazety samostatne. Nikdy sme sa však nedopracovali k výsledku, ktorý by výrazne zvýšil rezivosť ostria.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Dva diamantové pilníky

Dobrou správou je, že na brúske nájdete dvojicu diamantových pilníkov, ktorými dokážete občerstviť zúbkované ostrie noža. Majú priemer 4 a 6 milimetrov, pričom pri zrnitosti 400 môžete očakávať rýchly a spoľahlivý úber.

Pilníky sú pevne osadené do držiaka, bez možnosti otáčania, takže záleží iba na vás ako dlho vám na dostupnej ploche zotrvajú v službe. My sme sa rozhodli pre ľahké ťahy  a vlhčenie pilníkov vodou, takže na nich pri ľahkom používaní zatiaľ opotrebenie  príliš nevidíme.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Je fajn, ak máte plochu, na ktorú dokážete ostrie noža oprieť, aby zotrvala v pevnej polohe. Nie je úplne jednoduché viesť pilník jednotlivými zúbkami tak, aby ste dokonale kopírovali ich geometriu, pomerne rýchlo však v ruke získate potrebný cit. Hoci musíte držať v pohybe namiesto tenkého pilníčka celú hmotu brúsky, stredové vrúbkovanie úchopnej plochy vám v tom pomáha.

Páčilo by sa nám, ak by boli pilníky otočné. Takto môžete ich horšie dostupné okrajové plochy použiť ako hrubú, diamantovú ocieľku. Odvrátená brúsna strana zostane vždy mimo vášho dosahu.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Na značky nehľaďte

Ak očakávate, že bude geometria brúsky zladená s radom nožov Bear Grylls od Gerberu, mali by ste vedieť že to nie je tak úplne pravda. V-drážka má ostrejší uhol ako pôvodné fazety na nožoch. Hoci je vďaka tomu prvé ostrenie menej prácne a namáhavé, v princípe zmeníte pôvodné ostrie noža na nové.

Podobné je to so zúbkami ostria. Diamantové pilníky majú o máličko väčší priemer, takže opäť s menšou námahou brúsia prednostne hroty zúbkov. Smelo preto môžete brúsku používať s nožmi ktoréhokoľvek výrobcu, vždy sa dostanete na veľmi prijateľný kompromis.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Do vrecka i do batoha

Brúska má šikovné, praktické vyhotovenie do batoha či vrecka blúzy. Všetko je zapuzdrené pod odnímateľným krytom, telo brúsky má očko na šnúru, ktorou ho môžete uviazať k vrecku batoha, aby ste ju nevytratili. Protišmykový povlak mäkčeným plastom dáva istotu úchopu, dostatočná veľkosť brúsky vám dáva pohodový pocit pri používaní.

Oslovilo nás pevné, húževnaté vyhotovenie s hmotnosťou tesne pod hranicou 70 gramov. Ak vám brúska spadne na zem, prisadnete ju, alebo vám s ňou spadne batoh do rokliny, nemusíte sa báť že by sa čosi poškodilo. Ak sa čosi unaví alebo opotrebuje, bude to len z brúsenia alebo nadmerného tlaku na nôž pri jeho údržbe.

brúska Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Gerber Bear Grylls Field Sharpener (21,90€) je pomôcka na brúsenie nožov v teréne, ktorá so zdravým prístupom dokáže obnoviť ostrie i na noži, ktorý je úplne vytupený, s poškodeným ostrím a či opotrebovanými zúbkami jeho výbrusu. Funguje iba na nožoch s fazetkou, pričom mäkké materiály majú prednosť. Ak ju spárujete s pracovným nožom, vznikne vám atraktívna zostava na prácu. Nečakajte však plnohodnotnú náhradu za brúsne kamene, či technickú dokonalosť ostria. Ide len o údržbu na sekanie, krájanie a hoblenie, nečakajte jemné, vytiahnuté ostrie na rezbárske práce.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. všetky nožiky čo mam doma, bez ohladu na ich velkost a využitie si nechavam brusit od profika. mam istotu, že su naozaj ostre a nejaku chvilku to tiež vydrži

Pridaj komentár