Smrekové vetvičky ulomené z kmeňa, brezová kôra vo všetkých podobách, hruda zozbieranej živice, či živičné drievko – to sú všetko pomocníci pre zakladanie ohňa v prírode. Ak však nie sú na dosah ruky, alebo sa vám nedarí vyčariť z nich silný, vytrvalý plameň, treba siahnuť po zálohe.

Čo všetko vám môže pomôcť, aby ste na svojich potulkách nezostali vonku bez ohníka? Zabudnite na náročné a neisté recepty pre „prežitie“ a buďte pripravení. K dobrému a spoľahlivému zapaľovaču sa vám vždy hodí čosi naviac.

1. Voskový papier

Môžete ho zadupať do snehu, môžete ho vykúpať v potoku a aj keď ho budete dlhé týždne drať vo vrecku nohavíc, nič sa mu nestane. Priložíte k nemu zápalku a okamžite sa chytí horieť mocným, horúcim plameňom. Priemyselný baliaci papier pre kovovýrobu je napustený voskom, ktorý dokáže ochrániť súčiastky pred koróziou. Ak máte niekoho vo výrobe na balení, všade sa nájde kopa odpadu – pri ložiskách, ozubených kolesách a podobne.

Nemýľte si však voskový papier s inými, antikoróznymi papiermi. Niektoré sú potiahnuté plastovou fóliou, iné sú iba napustené látkami, ktoré bránia vode vytvárať hrdzu. Použiť nemožno ani papier na pečenie – ten je potiahnutý silikónom. Ten pravý je ako starý pergamen – tmavohnedý, priesvitný, doplna nasiaknutý voskom, ktorý sa pri zahriatí okamžite topí. Nezašpiní batoh, nezamastí nohavice – slnko je prislabé na to, aby vosk rozpustilo.

Voskový papier horí pomaly, nezhasína vo vetre a dokáže vyrobiť obrovské teplo, ktoré vysuší dažďom premáčané triesky na podpal. Môžete si byť istí, že ak si do batoha vložíte pevne stočenú rúrku, budete ho mať vždy v pohotovosti.

2. Pevný lieh

Kocka či tableta pevného paliva by nemala chýbať v žiadnej škatuľke poslednej záchrany. Ak ju dokážete ochrániť pred vlhkosťou, nikdy nezostarne. Môžete od nej čakať približne 7 minút stabilného horenia, čo je v mokrom lese dosť času na to, aby ste na starostlivo pripravenom palive z mokrého lesa priviedli k životu cenný živel – oheň.

Hexamín si pri zapaľovaní s vetrom priveľmi nerozumie, takže ak nemáte poriadny zapaľovač, alebo plnú škatuľku zápaliek, vo vetre musíte byť mimoriadne šikovní. Nehorí pevný lieh, ale iba jeho plynné výpary. Preto musíte najprv zápalkou niektorú z hrán nahriať, aby vznikol dostatok horľavých pár. Ak kocku ochladzuje vietor a so sebou strháva uvoľnené pary, nemáte nič k zapáleniu.

Samostatne balené 14-gramové tablety od Esbitu sú tým najlepším palivom aké za svoje peniaze môžete dostať, najlacnejšie sú vedierka od Yate, z ktorých si môžete tablety preložiť do škatuľky od šumivých tabliet.

3. Podpaľovač Solo Zápalka

Možno to poznáte. Odlomíte z hrebeňa jeden trojuholník, škrtnete hlavičkou a máte plameň, ktorý vám dá približne 8 minút svojho výkonu, aby ste v mokrom lese vyčarili hrejivú vatričku. Priveľmi záleží na tom, či zápalku položíte na bok, alebo ju postavíte ako sviecu. Ak chcete aby bolo horenie čo najdlhšie, „sviečková“ poloha je vašim ideálom.

Solo zápalka sa svojimi vlastnosťami priveľmi nelíši od toho, čo vám dokáže ponúknuť voskový papier. I v tomto prípade sa všetko točí okolo vosku, ktorý je nasiaknutý v zlisovanej vláknitej hmote. V ceste vám nestojí vietor, ani to že ste zápalku vystavili nepohode. Aj keď sa hlavička rozpustí a zmení na pastu, zapaľovačom voskový blok hravo zapálite.

Je zbytočné so sebou nosiť celé balenie, ak si jeden či dva trohuholníčky viete vtisnúť do sumky či škatuľky s vecami na zakladanie ohňa. Neraz nás práve tento drobec zachránil v teréne pred nepríjemnosťami. A ak by ste sa rozhodli šetriť, so zúbkovaným nožom viete blok rozdeliť na dve časti.

4. Palivový gél Firedragon

Ak na mokré drevo vylejete i celú fľaštičku liehu, ktorú máte ku svojej Trangii, nič vám to nepomôže v zapálení ohňa. Etanol vyhorí a voda zostane v dreve. Iba čo ste sa obrali o cenné palivo bez vyhliadky na noc strávenú pri hrejivom ohníku. Iné to však je, ak máte v batohu malú, 250-mililitrovú fľaštičku gélového paliva Firedragon.

Vystreknete z neho štedrú dávku naspodok ohniska, založíte ho naštiepanými mokrými trieskami a keď sa objaví plameň, neubehne veľa času dovtedy, kým sa drevo poberie horieť svojim vlastným plameňom. Gél sa pri zahriatí neodparuje, horí svojim stabilným tempom a jeho plameň je o poznanie horúcejší ako ten, ktorým horí splynený lieh.

Prednosťou gélu je, že ho dokážete zapáliť aj vo vetre, hoci len obyčajným kresadlom. Ak je iskra dostatočne veľká, gél sa chytí plameňom i vtedy, ak je podchladený. Ak by však predsa len mrzlo – gél nezamŕza – vždy ho viete zohriať priamo na dlani. Veď nie je tajomstvom, že ním možno aj ruky dezinfikovať.

5. Čajová sviečka

Rozbeháte ňou zaseknutý zips, ochránite pred vodou odratú kožu na topánke, získate z nej 4 hodiny svietenia v tichom závetrí pod celtou, ale aj namažete pílkový list, aby vám ľahšie chodil pri pílení dreva. Čajová sviečka nechýba v žiadnej ká-pé-zetke a kto ju už využil pri zakladaní ohňa v nepriazni lesa, vie ako veľmi dokáže pomôcť.

Nie silou plameňa, ale svojou vytrvalosťou. Ak dokážete ohnisko uchrániť pred závanmi vetra, mokré palivo v dosahu niekoľkých centimetrov nad sviečkou môžete k horeniu prehovárať celé hodiny. Hoci je plamienok slabý a náchylný na vietor, predsa len je v ňom kus vytrvalosti, ktorá vám pri trpezlivosti môže pomôcť.

Berte na vedomie, že plameň sviečky je chladnejší ako plameň zápalky, takže každý, čo i len najmenší kúsok horiaceho dreva je úspechom, ktorý sa môže zvrtnúť do lavínového rozhárania.

6. Ohňová škatuľka LiveFire

Štíhla plechová škatuľka, plastové vlákno a nevšedný vosk – to je zostava, ktorá čaká na iskru od kresadla, alebo plameň zápalky či zapaľovača. V priebehu niekoľkých sekúnd sa vosk preberie k životu a spod posuvného, plechového veka sa začne do výšky ťahať mocný, horúci plameň ktorý dokáže prebrať k horeniu i hrubšie triesky zmáčané dažďom.

Palivo v útlej plechovičke odhára postupne a celkovú kapacitu môžete s istotou počítať na desiatky minút. Prednosťou je, že kedykoľvek plameň sfúknete, ohňovú škatuľku LiveFire môžete zapáliť a použiť znova a znova. I keby vám chýbala pomoc len na dve-tri minútky rozpaľovania, ucítite ten hrejivý pocit, ktorý vás naplní z úspechu.

Aj v tomto prípade nie je problémom vietor ani voda. Ak sa vám podarí ohňovú škatuľku utopiť, jednoducho ju usušíte rukávom alebo tričkom od kvapiek vody, aby ste netratili cennú energiu pri jej zohrievaní a odparovaní.

7. V núdzi pomôže i plast

Nech to znie akokoľvek neprírodne, i tá najhrubšia improvizácia môže zachrániť deň. Niekedy stačí len toľko, aby ste sa vzdali plastovej lyžice, sporku, soľničky, rúčky kresadla alebo iného kusu výbavy, z ktorej dokážete vykúzliť na dlhší čas plameň. Hoci sa to nezaobíde bez hustého dymu a zápachu, máte šancu že sa vám podarí založiť pre pohodlie vatričku na celú noc, deň či dokonca víkend.

Problémom plastov je, že nikdy neviete čo od nich môžete očakávať. Kým niektoré horia jasným, horúcim plameňom, iné len lenivo sliepňajú a musíte ich roztopené roztierať do plochy, aby ste z nich dostali aký-taký výkon.

Je fajn, ak ich môžete namotávať na paličku, aby ste plameň roztiahli do viacerých ohnísk.

Plasty však nemajú iba pevnú podobu. Z vlákien sa pletú šnúry a popruhy, dokonca mnohé oblečenia sú plastové. Ak budete v batohu robiť inventúru, myslite na to že prvá z volieb fungovať nemusí. Skúšajte, nebudete predsa so zveseným nosom kráčať domov bez ohňa.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár