Je v tom kus príjemného komfortu, ak môžete z batoha vytiahnuť nápoj, ktorý vás postaví na nohy. V horúcej páľave túžite po chladnom osviežení, v studenom sychravom ráne hľadáte čosi na zahriatie. Oboje dokážete nájsť v termoske, ak ste sa pri balení starostlivo pripravili.

Ak príde na potulky krajom, termoska je spoločníkom ktorý má čo ponúknuť po celý rok. Aké to je, ak povoláte do služby litrovku, ktorá sľubuje 30-hodinovú výdrž? Od začiatku leta sa zoznamujeme so šikovnou izolovanou fľašou GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

V neustálej pohotovosti

Litrová termoska zaberie v batohu vždy viac miesta ako litrová fľaša. Ak ju však zasuniete do bočného vonkajšieho vrecka, priveľmi vás to netrápi. Či páli horúce slnko, alebo duje chladný vetrisko, nápoj sa v priebehu dňa nezohreje ani nepodchladí.

Práve tu si uvedomíte, že dobrá termoska je na nezaplatenie. Nemusíte ju hýčkať v ponožke, netreba vám chrániť ju pred vrtochmi počasia. Robí svoju prácu v sieťovine batoha rovnako dobre, ako v jeho úložnej komore. Sami sa o tom presviedčame na horách, ale i na lúkach a v lesoch.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Vyhotovenie je už na prvý pohľad minimalistické – nečakajte rukoväť ani kreatívne tvarovanie. Všetko sa drží v medziach jednoduchosti. Termoska svojim hladkým povrchom vkĺzne do každého priečinka. Priebežné zoštíhľovanie smerom nahor ladí s geometriou batohov, plynulý prechod k vrchnáku sa nikde nezachytí.

Detaily, ktoré si na obrázkoch nevšimnete

O tom, že i za jednoduchým vyhotovením sa ukrýva kus ergonómie zisťujete kúsok po kúsku až v teréne. Hneď na začiatku vás prekvapí, ako dobre si termoska rozumie so skalami na vyhliadkach a odpočívadlách.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Necinkne ak ju položíte vedľa seba, neobijete jej plechový lem, neskĺzne sa na nerovnom kameni. Jej celé dno je potiahnuté gumou. Stred je prehnutý a tvorí akúsi kupolku, vďaka ktorej sa termoska neprekotí ani na zvlnenom podklade.

Páčia sa nám tvarované prelisy po obvode termosky, ale aj jej štruktúrovanie vo vrchnej časti. Ak vás zastihne vytrvalý dážď, ktorý vám pri výstupe zmáča nadobro celé prsty a dlane, nič nestratíte na istote pri manipulácii. Ruka vám sadne na termosku do pevného úchopu i vtedy ak je úplne plná a aj pohárik sa vám drží isto a pohodlne.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Pridajte k tomu tvarovanú zátku, ktorú vďaka falcovaniu nemožno zatiahnuť viac ako sa patrí a máte zostavu, ktorú obslúžite i vtedy, ak sa necítite dobre a nevidíte bez osvetlenia čo robíte. Sú to detaily, ktoré v celku dávajú zmysel. A všetko bude fungovať i vtedy, ak napadne sneh a vy vyrazíte do terénu vo svojich obľúbených rukaviciach.

Prameň živej vody

Ako dlho trvá osvieženie, ktoré si v sparnom dni doprajete v horskej studničke? Ak sa zásobíte do čutory, už o pol hodinu v nej voda oteplie natoľko, že stratí svoju rezkú silu. Vymizne jej typická snehová príchuť a začnete cítiť chuť všetkých skál, cez ktoré sa predrala pri ceste na povrch. Napijete sa, uhasíte smäd, ale tým to končí.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Iné je to, ak ste si vodu nabrali do termosky. I po hodinách pochodu v nej nájdete pramenistú vodu v jej plnej sile. Cítite ako vás chladí v hrdle, vnímate jej ostrosť a nič z toho sa nestratí ani do chvíle, kým sa dostanete až na samé dno. Pri našich potulkách sme sa opakovane presviedčali o tom, že pramenistá voda si svoj pôvab i v špičke leta zachová vďaka tejto termoske až do večera. I vtedy ešte cítite, že je príjemne chladná.

Netrvá dlho, kým sa odvážite natoľko, že ju začnete vylepšovať. Raz do vody prihodíte za hrsť listov medovky, inokedy ju posilníte ovocnou šťavou. V našich končinách si môžete byť istí, že i v najhorúcejšom dni voda od východu do západu slnka neoteplie. Ak pre nerezové fľaše platí, že voda v nich nestarne, pri tejto termoske sa to znásobuje v čase.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Plášť s odsatým vzduchom

Výrobca nahnal výborné izolačné vlastnosti fľaše v jej šikovnom tvarovaní a objeme. Má úzke hrdlo a plášť s objemom približne 800 mililitrov, z ktorého bol odsatý vzduch. Pridajte k tomu reflexnú kovovú vrstvu dobre sediaceho pohárika s hrubým izolačným plastom a máte zostavu, ktorá budí dôveru už na prvý pohľad.

Termoska nie je ladená pre letnú ani zimnú prevádzku. Je to štvorsezónny model, ktorý nezvýhodňuje jednu ročnú dobu na úkor druhej. Všetko si uvedomíte, keď po pár mesiacoch používania začnete bilancovať – neexistuje deň, ktorý by bol pre túto termosku pridlhý. Večer, keď sa ukladáte po peknom dni na odpočinok, nájdete v nej raz horúcu kávu, inokedy zasa chladný drink. A z času na čas i na druhý deň po prebudení.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Čo je dnu, to dotykom prsta na vonkajšom plášti nezistíte. I keď je termoska plná vriaceho čaju, na povrchu je na dotyk neutrálna. Ba, nezachladí vás v dlani ani vtedy ak ju naplníte dobre vychladenou bazovou šťavou. Teplo uniká pomalým, neznateľným tempom a ak chcete taktizovať a hrať na doraz, je to jednoduché.

Pri horúcich nápojoch patrí termoska do batoha vrchnákom nadol, pri studených nahor. To preto, že miestom úniku je vrchnák a najteplejšia časť nápoja vždy stúpa v nádobe nahor.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Káva i kakao s kvapkou rumu

Hoci ešte len čakáme na mrazivé dni, aby sme nazbierali skúsenosti s termoskou pri zimných vychádzkach, jeseň začína ukazovať svoju sychravú tvár. A to je pre nás výzvou, aby sme si potulky krajom spríjemnili nielen horúcim čajom a kávou, ale aj kakaom s kvapkou rumu.

Tentokrát bez variča, len  s tým čo sme si pripravili do batoha doma. Rána a večery sú chladné, poludnie zvykne ukázať svoju prívetivú tvár. A práve to je obdobie, kedy litrová termoska dokáže odhaliť svoje prednosti. Je to, akoby ste po nej siahali na dve fázy. Pol litra pre chladné ráno a pol litra pre studený večer.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

S pohárom, ktorý má po spodnú rysku závitu 150 mililitrov je to rýchla matematika. Máte šesť porcií a malú rezervu naviac ak mieru neodhadnete. I s polovičnou náplňou po rannom pití uchová termoska v jeseni zvyšok nápoja horúci až do večera.

Páči sa nám, že pohár skrehnuté ruky nepopáli a podobné je to pri pití. Vďaka širokému lemu z izolačného plastu sa dokážete uhnúť vnútornému nerezovému povrchu.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Hygiena bez bariér

A práve pri pohári si uvedomíte, ako je všetko pekne poriešené pre bezproblémovú hygienu. Termosku vypláchnete, umyjete saponátovou vodou a ak treba, môžete ju nechať oddychovať na polici bez toho, aby ste sa obávali pachov. Nerez ich nepoberie a ak čosi prestrelíte a zabudnete čaj vo vnútri na celé týždne, sóda vám pri čistení pomôže.

Zátka je bez klikacieho ventilu, bez dutín, s bočnými výrezmi pre nalievanie pri odtiahnutí. Nie je to taktika ktorú by sme si obľúbili, skôr zátku vždy vyberieme pri nalievaní von.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Páči sa nám, že každý záhyb je dostupný pre čistenie. Stiahnete silikónové tesnenie a zo zátky je iba súvislý kus plastu.

Výrobca bráni tomu, aby ste tesnenie preťažovali, alebo zátku dotiahli tak pevne, aby sa nedala uvoľniť. Všetko rieši jej vrchný lem, ktorý má funkciu dorazu. Zastaví vás v správny čas, a to i vtedy ak úplne stratíte v rukách cit.

GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle

Termoska GSI Outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle 1l (40,40€) je vďaka drobným detailom nielen praktická, ale aj mimoriadne spoľahlivá. Nenájdete tu detaily ktoré by mohli zradiť, nestretnete sa tu s materiálmi, ktoré by mohli nečakane vypovedať svoju službu. Páči sa nám, že je vyhotovená v plnej jednoduchosti – pre chvíle voľna, prácu v teréne, ale i aktívne nasadenie. Pridajte k tomu výdrž ktorá má časovú rezervu vo váš prospech a máte termoskovú fľašu na ktorú nemusíte brať žiadne ohľady – ani na prudkom slnku, ani na mrazivom víchre.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár