Vytiahnete z batoha pláštenku, prehodíte ju cez seba a očakávate, že od tejto chvíle ste úplne mimo dosahu dažďa. Bez ohľadu na to, či vás zachytil prudký lejak na hrebeni hôr, alebo kráčate v sychravom mrholení tichým lesom, máte jediné želanie – cítiť sa pohodlne.

Ak príde na pláštenky, pončá a peleríny do dažďa, všetky majú čosi spoločné. Pred vlhkom a nepohodou neochránia iba vás, ale aj výstroj a výbavu ktorú so sebou nesiete na chrbte. Čo vás čaká, ak sa budete spoliehať na pláštenku Zajo Poncho Neo?  Pribrali sme ju do našej zálesáckej výbavy, aby sme vám prezradili viac.

Viac ako len celta s gombičkami

Prepracovaný strih a zmysel pre detail – týmito slovami môžeme v krátkosti popísať pončo, ktoré je viac ako len ľahučkou celtou prispôsobenou pre obliekanie. Prvé drobnosti si všimnete už pri zvedavom rozbaľovaní. Nie sú to iba obdĺžniky nepremokavej látky zošité dohromady. Všetko má tvar, oblúky a krivky, aké  zvyčajne očakávate od bundy či iného oblečenia.

Príjemné pocity sa znásobujú vo chvíli, keď po prvýkrát oblečiete v teréne pončo na seba. Hoci cítite jeho ohromnú priestrannosť, ktorá sa ponáša na mobilný stan do nepohody, ihneď si obľúbite perfektné tvarovanie goliera a kapucňu, ktorá sa vás nesnaží obrať o výhľad a ruch okolitej krajiny. Potiahnete šnúry, zatiahnete za zips, ustrojíte chlopňu a rezko kráčate vpred.

O tom, že toto pončo vám určite sadne na postavu svedčí i to, že výrobca ho ponúka v piatich veľkostiach. My sme zvolili veľkosť XL, ktorá má štedrý objem pre riadneho chlapa medvedej postavy s veľkým batohom na chrbte. Určite si nájdete veľkosť, ktorá s vašou postavou ladí.

Do pohody aj bez šiltovky

Dve nastavovacie šnúrky a všitý šilt s jednoduchou výstuhou – ak chcete vidieť celé zorné pole a počuť čo sa deje okolo vás, je nepríjemné ak vám hlava v kapucni utápa. Obzvlášť v prípade, ak kráčate po zotmení a na hlave nesiete čelovku ktorá vám dáva istotu bezpečného kroku.

O tom, aká hlboká kapucňa je rozhoduje nastavovacia šnúra s vyústením na temene hlavy. Zatlačíte brzdičku, potiahnete alebo uvoľníte pružnú šnúru a veľkosť kapucne sa okamžite prispôsobí. Ak nezostarne materiál z ktorého je vyhotovená, upevnenie určite nesklame.

Nie je tu žiadne šitie, ktoré by šnúrku kotvilo na čelnom leme kapucne. Prestrčená je prievlakom, ktorý prechádza po celom obvode kapucne. Znamená to, že jediným ťahom meníte hĺbku i výšku zároveň.

Ako mocne vám kapucňa bude obopínať hlavu, to určí šnúrka ktorá prechádza celým lemom s vyústením pri golieri. Opäť sú tu brzdičky, ale aj tunely v ktorých zostanú voľné konce šnúry pekne ustrojené. Znamená to, že nič sa vám pri chôdzi nehojdá, nič sa neuzlí a nezavadzia. Pridajte k tomu všitý šilt s pružnou plastovou lemovkou a máte jasnú predstavu o tom, čo vás čaká.

Hlavu ukryjete pred dažďom hoci aj v teplej jesennej čiapke a čelovkou na popruhu, pri chôdzi budete vidieť dianie na periférií a zachytíte slová vašich priateľov či ruch zveri, ktorá sa ženie kyprým, spadaným lístím. Páči sa nám, že kapucňa príjemne sadne a neobťažuje ani po hodinách pochodu.

Golier je strážcom mikroklímy

Je fajn, ak v sychravom nečase pocítite ako výborne dokáže toto pončo ochrániť pred chladným vetrom. Máte pocit, akoby ste jednu vrstvu oblečenia mohli stiahnuť zo seba. Určite spravíte dobre, ak tak urobíte hneď na začiatku. Čím menej budete telo prehrievať svojimi zvrškami, tým menej pary sa z neho uvoľní aby ste sa ochladili do pohody. Obzvlášť, ak máte pred sebou prudký výstup v teréne.

Hoci je pláštenka ušitá z neprepršateľného materiálu RainXpert s jemnými pórmi pre odvetranie,  para sa predsa len bude hromadiť vo vnútri a na chladnej látke sa po čase vyzráža. Koľko oparu vypustíte von záleží iba na tom, ako tesne si utiahnete golier okolo krku.

Ušitý je tak, aby ste ho mohli roztiahnuť a pri tom neodhalili svoje oblečenie. Nikdy sme nemali problém so zatekaním v tejto náročnej partii, vždy sa nám podarilo odpúšťať horúci prúd vlhkého vzduchu v rozumnej miere von.

Ak nehľadáte v pláštenke iba núdzovú ochranu pred nečakaným dažďom, ale vydávate sa v nej poza humná na potulky v sychravom dni, spravíte dobre ak sa oblečiete do vlny alebo syntetiky. I keď sa pod pončom nasýtia vlhkosťou, budú vás naďalej hriať. Bavlnu nechajte radšej oddýchnuť v skrini. Páči sa nám, že ani vo vetre sa priestranné pončo nestane neovládateľným. Zapínanie pomocou cvočku na jeho spodnom leme zabráni nepríjemnému podvihovaniu.

Cez šitia voda nepretečie

Hoci sú všetky šitia starostlivo podlepené páskou a výrobca nešetril reflexnými prvkami pre bezpečnú chôdzu za krajnicou cesty, ochrana proti zatekaniu je riešená aj šikovným rozvrhnutím strihu. Všetky spoje sú presunuté na miesta s čo najmenším namáhaním, každý sklad látky sa snaží vodu odviesť preč, každé šitie je na tesnom leme. Že výrobca použil tenké nite a krátke stehy, to si všimnete aj sami.

Látka, z ktorej je pončo ušité nevyžaduje špeciálnu údržbu. Impregnácia je trvalá, nevyžaduje pravidelnú obnovu.

Ak zotriete blato saponátovou vodou, pončo vysprchujete a necháte obschnúť, opäť bude ako nové – s rovnakou schopnosťou odpudzovania vody. Voda sa nenasiakne do vlákna, takže pončo vysychá skutočne rýchlo.

Ochrana spočíva nielen v odpudivom povrchu, ale aj v zátere na rubovej strane. Ako dlho tieto dve vrstvy zotrvajú v dokonalej kondičke, to v tejto chvíli zatiaľ nevieme povedať. Určite sa s odstupom času vrátime k detailom a dopíšeme postrehy do tohto textu. Podobný materiál však máme na inej výstroji a javí sa byť trvácny i po rokoch používania.

Priestor pre batoh

Ak ste si vybrali správnu veľkosť ponča, batohom sa na jednodňových potulkách nebudete priveľmi zaoberať. Keď vkĺznete do peleríny, vmestí sa do nej i batoh samotný. S týždennou výbavou vo veľkom batohu s vysokým vrchlíkom vás však čaká príjemný objemový bonus.

Rozopnete na chrbte pláštenky zips, odopnete cvoček a okamžite máte kus priestoru naviac. Nijako vás neobmedzuje v tvare batoha, nič nemusíte navliekať či tvarovať. Uvoľnená šírka a výklenok pre vrchlík sa okamžite prispôsobia tvarom vášho bremena. Pod pončo dostanete 50, 60 a možno i 80 litrov objemu naviac, pričom nič nestratíte na svojej pohode.

Predsa len je tu drobnosť, pri ktorej sa z času na čas zastavíte. Zips sa môže zahryznúť pri otváraní a zatváraní do susediacej látky, takže otvárajte ho pomalšie, aby ste nemuseli skrehnutými prstami riešiť v daždi mrzutosti. Zips je pevný a látka tiež, nešikovný sklad by sa možno dal skrotiť žehličkou. To sme však zatiaľ neskúšali.

Páči sa nám že s objemným bremenom i bez neho nie je toto pončo len barličkou na rýchle prekonanie náhlej pľušte. I pri celodennom nosení v sychravom dni máte pocit, že sa cítite dobre, pončo vám nie je na obtiaž. Veľmi sme si obľúbili rukávy, ktoré kryjú ruky v ich celej dĺžke. Ak si pri chôdzi pomáhate turistickými paličkami, nemusíte sa báť toho, že vám oblečenie nasiakne až po lakte. Rukávy sú dostatočne dlhé, s voľným lemom bez gumičky či možnosti stiahnutia. A ak vám treba siahnuť do vrecka nohavíc, ruka pohodlne vykĺzne z rukáva dnu.

Balenie žiada chladnú hlavu

Pri prvom zoznamovaní je to tak trocha výzva. Ako zbaliť vysušené pončo do vrecúška, aby malo svoj uhladený tvar? Ustrojíte mu zadnú časť, preložíte ho na pravidelný obdĺžnik a skladaním na polovice, tretiny a štvrtiny sa dostanete ku správnemu tvaru. Ak ste však v teréne a pončo je mokré, balenie je trochu náročnejšie ako ste ochotní prijať.

Nevieme, či sú všetky vrecúška rovnako veľké, alebo sú prispôsobené veľkosti ponča ktorú ste si zvolili. V každom prípade, pri ponči vo veľkosti XL máte čo robiť, aby ste ho správne zložené, avšak mokré zasunuli dnu. Je to takmer ako so skladacím dáždnikom – tu vám však chýba rukoväť na ktorú by ste tlačili.

Hmotnosť ponča je príjemných 380 gramov, patrí k nemu vrecúško s pútkom do ktorého sa viete rukou zaprieť pri vyťahovaní ponča von. A ak príde na objem, v batohu zaberie foremný valcový priestor, v tvare a objeme litrovej fľaše so širokým hrdlom.

Zajo Poncho Neo (29,90€) je veľmi šikovná pláštenka do dažďa, ktorá ochráni pred vlhkom nielen vás, ale aj batoh ktorý nesiete na chrbte. Neruší hlasným šuchotom, nepremoká ani pri celodennom nosení a ak si poradíte s odvetraním pár, budete v suchu a teple – a to aj pri veternom počasí. Páčia sa nám nielen moderné materiály, ale aj dobre zvládnutý strih, ktorý povýšil hranatú nepremokavú celtu na skutočný kus oblečenia.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár