Topánky z kože a ponožky z ovčej vlny. To je kombinácia, ktorá výborne funguje nielen pri zálesáckych potulkách krajom, ale aj pri kempovaní a diaľkových pochodoch. Ak sú nohy v pohode, potom nie je problémom ani sychravý nečas.

V tohtoročnej sezóne sme našu pozornosť obrátili k trojici ponožiek z merina, z ktorých každé sa správajú úplne odlišne. V čom sa najlepšie spí, ktoré ponožky tlmia k pohodliu krok a ktoré len tak ľahko nezoderiete? Čítajte naše zápisky.

Vlhkosť, ktorá neprekáža

Je to mikroklíma nasýtená parami, ktorú nemožno skrotiť. Raz uniká vlaha z vášho tela aby ste sa ochladili pri stúpaní do kopcov, inokedy sa opar z mokrej trávy tlačí cez vosk do vašich topánok. Bez ohľadu na to, či kráčate, ležíte v mäkkom machu alebo oddychujete na lavici, para vás prenasleduje.

Niektoré z prírodných materiálov sú však natoľko šikovné, že vám nedajú pocítiť nepohodu. Ak si obujete ponožky z ovčej vlny, nohy akoby ste obalili ochranným vankúšom. Nič vás nechladí, nič vás netrápi mokrým dotykom. Vlákna vlny, akoby vytesnili vodu z priameho kontaktu. Cítite teplú, príjemnú vlnu, avšak nie chladnú kožu topánky.

Ak stíha koža topánok prepúšťať paru von, všetko je v rovnováhe. Ak sa koža nasýti vlahou a namokne, nohy sú stále v príjemnom, pohodlnom teple. Že ste prekročili limity svojich topánok zistíte často až vtedy, keď sa vyzujete.

V čom je merino také úžasné? Naviaže na seba oveľa menej pary ako bavlna a umožní dýchať vašej pokožke bez toho, aby ju dusila ako syntetické materiály. Že ide o vlnu z oviec si po väčšinu času ani neuvedomíte.

Náročnej údržby sa nebojte

Každý výrobca vie, že nebudete mať chuť prať ponožky v lanolíne a sušiť ich voľne položené na uteráku. Preto k ovčej vlne pridáva trocha syntetických vlákien, ktoré udržia ponožky v kondičke i bez úzkostlivej starostlivosti. Vhodíte ich do práčky, nastavíte teplotu na 30 či 40 stupňov a o nič viac sa nestaráte.

Čaro merina však spočíva v tom, koľko dní ho môžete na sebe nosiť bez toho, aby sa objavil akýkoľvek zápach. Ak nemáte problém s nohami, ani po týždni pohodového pobytu na horách nebudú pri vyzúvaní padať omámené muchy k zemi. Ovčia vlna nie je materiálom, v ktorom by sa rýchlo množili baktérie a huby. Ponožky dokážu udržať hygienu na výbornej úrovni.

Ľahkou nohou, pružným krokom

Teko 9440 Midweight Hiking (13,02€) sú ponožky, ktoré sa snažia byť neustále nadýchané. Na vnútornej strane sú pokryté hustou sieťou voľných očiek, ktoré tvoria akýsi vankúš. Bez ohľadu na to, či ste si ich práve obuli, alebo máte za sebou niekoľkohodinový pochod, stále máte pocit akoby ste stúpali nie na pevnú vložku topánky, ale skôr na koberec.

Podobné je to v celom zovretí obuvi a to aj vtedy, ak dotiahnete šnúrky naplno. Sľučkový úplet sa neušliape ani po niekoľkých pracích cykloch, ba zdá sa že na jemne zaplstených miestach akoby vankúšový efekt o kúsok zosilnel. Znamená to, že obuv sa javí byť pohodlnejšou a mäkšou ako v skutočnosti a vy si to začnete rýchlo uvedomovať. Každý došľap je tlmený, pohyb v členitom teréne je mimoriadne pohodlný.

Neznamená to však, že by ste stratili jemnocit pri pokladaní nohy na ostrejšie výčnelky skál. Skôr sa vám zdá, akoby boli topánky šité z mäkšej kože. Páči sa nám, že hoci ponožky pôsobia nadýchaným vzhľadom, ani v horúcich letných dňoch sa v nich noha neprehrieva. Možno aj preto, že po bokoch sa nachádza dvojica odvetrávacích pruhov bez dodatočného polstrovania.

Ponožky majú precízny technický strih, ktorý je skôr užší ako voľný a tak cítite na celej nohe akúsi oporu. Celkovo pri dôkladnej prehliadke napočítate šesticu rôznych úpletov, ktoré dávajú ponožke tú správnu dynamiku. Úplet cvičí s vašou nohou, ohýba sa v deformačných zónach, ponožka vám neprestajne pružne sedí na nohe. Práve tá pružnosť je znak, ktorý si spolu s mäkkosťou obľúbite.

Ponožky sa pri  nosení a praní pomaly plstia, čo zbadáte hlavne na päte. Vlákna merina sú však v priadzi dostatočne dlhé, takže ponožky priveľmi nestrácajú na svojej váhe. Ak hľadáte čosi na dlhé pochody, turistické výstupy na horách či akékoľvek športové vyžitie v trojsezóne, môžete si byť istí že Teko 9940 Midweight Hiking vám sadnú. Upletené sú zo 74 percent merina, 25 percent nylonu a percenta elastanu.

Keď sa nohy v topánkach neunavia

Duras Ontario N (7,24€) sú ponožky, ktorými rýchlo vkĺznete do tajov merina, ak ste doposiaľ nemali žiadnu skúsenosť. S očakávaním trvácnych ponožiek vojenského typu zistíte, že ovčia vlna je čosi, čomu sa naozaj oplatí venovať pozornosť. Nik vás nechce strhnúť do nového sveta, výrobca akoby chcel aby ste si nič zvláštne nevšimli.

A predsa. Merino úplet vám v horúcich letných dňoch rýchlo ukáže, že hrubšie ponožky koženým topánkam svedčia i vtedy, ak sa teplota vyšplhá vysoko nad tridsiatku. Noha dýcha, koža tiež a vy máte pocit, akoby sa vaše chodidlá vôbec nedusili parou. Únava ide bokom a hoci máte pevnú oporu v topánke, z ktorej cítite tradičný stisk, noha sa predsa len nenamáha.

Tieto ponožky sú výbornou prevenciou voči otlakom, ak patríte medzi tých, čo na ne trpia. Pokožka sa odvetráva a zostáva pevnou. I v tomto prípade majú ponožky prísny technický charakter, pri ktorom kombinujú viacero funkčných zón. Nám sa páči plstená, zosilnená nášľapná vrstva s presahom do špičky a päty, ako aj priedušné rebrovanie vo vrchnej a čelnej strane ponožiek.

Sme presvedčení o tom, že tieto ponožky si obľúbia i tí, ktorí nosia ľahkú trekingovú obuv zo syntetických materiálov, ktoré môžu dobré odvetranie ešte väčšmi umocniť. Ponožky celkom slušne odolávajú oderu a určite zvládnu aj príchod jesene, aby ste mohli letnú sezónu pretiahnuť bez zmeny obúvania.

Ponožky stabilne držia svoj tvar, zachovávajú si atraktívny výzor a ak príde na chvíle oddychu, cítite ako vám vo viacerých pruhoch tvoria oporu nohy. Ak by ste si na tieto obuli lesnícke gumáky, určite by sa vám nezosúvali.

Druas Ontario N sú ponožky, ktoré by ste si nemali nechať ujsť, ak si márne lámete hlavu nad tým, prečo trpíte otlakmi v topánkach, ktoré vám na nohe sedia dokonale. Na vine je jemná pokožka a vyššia vlhkosť v topánke. Toto merino to hravo porieši. Výrobca použil 63 percent merina, 20 percent polypropylénu, 7 percent polyamidu a 10 percent elastanu.

Pohodlie do hamaky aj do spacáka

Vlnené ponožky od „Ovčí věci“ (6,13€) sa vždy kupujú v baleniach po troch pároch. Biele, šedé, zelené – vždy sú tak trochu strakaté v jednoduchom vzore. Nenájdete tu žiadne ozdobné tkanie, nenájdete tu žiadny podporný úplet. Len veľmi voľný patent na vrchnej strane a jednoduché tvarovanie päty a špičky.

Povedali by ste, že sú to ponožky pre baču, valacha či báčika spod hôr, ktorému nevadí že strácajú tvar, formu. Ba pod chvíľou možno aj upadajú k členku ak nie je noha obopnutá topánkou. Sú ako mechy utkané z ovčej vlny, ktoré plnia svoje poslanie. Cítite ich príjemný dotyk, do pohody vám sadnú do kožených topánok, ale keď ich trocha obnosíte a obderiete, priveľmi ich nechcete ukazovať na očiach. Vyzerajú až príliš unavene.

Sú to však najmäkšie a najpohodlnejšie ponožky pre oddych a spánok. Či sa v nich uvelebíte v hamake, alebo ich na seba natiahnete pri vkĺznutí do spacáka, cítite sa fajn. Vždy je dobré mať jedny v dry-bagu zabalené v batohu.

Neznamená to však, že by neboli dobré pre potulky revírom, kempovanie, či vychádzky poza humná. Ak vám topánky sedia ako uliate, potom sa ponožky nezrolujú a nespadnú. Určite by vás však nepotešili v gumákoch.

Výrobca na štítku udáva  80 percent vlny a 20 percent polyamidu a my môžeme z niekoľkoročných skúseností povedať, že trvá približne pol roka, kým ich prederiete. Vlnená priadza je z krátkych vlákien, ktoré sa pomerne rýchlym tempom vytrúsia. Už po troch mesiacoch ponožkám chýba štvrtina ich váhy. Drobné uvoľnené vlákna sú všade.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár