Je to zatvárací nôž, s ktorým sa dokážete pustiť do rezu tromi rôznymi spôsobmi. Vo chvíli, keď z jeho mohutnej rukoväte vyklopíte niektorú z čepelí, stane sa z neho spoľahlivý pracovný nástroj pre každú situáciu – na pracovisku, v núdzi, ale aj pri pohodových chvíľach na chate či v prírode na pochode.

Záchranárske nože majú v sebe vždy kus robustnosti, taktiky ale aj pracovnej húževnatosti. Výbava pre konzum a pohodlie odchádza bokom, všetko sa sústreďuje na výkon. Aký je zatvárací nôž Ruike Trekker LD43? Zoznamujeme sa s ním vo všedný deň i vo sviatok.

Vyplní celú dlaň

Štyri poschodia so starostlivo vyberanými nástrojmi, mocné pružiny a príložky z húževnatej G10 – to je zostava, pri ktorej už pri prvom kontakte zisťujete, ako mocne vám vypĺňa dlaň. Cítite v nej objem, zaznamenávate kontúry a snažíte sa zžiť s hmotnosťou, ktorá je o čosi väčšia ako by ste očakávali. Nôž však výborne sedí v ruke a to aj vtedy, ak máte na sebe rukavice.

Zdá sa byť nepohodlné nosiť 204 gramov váhy vo vrecku, hoci aj so sponou zavesenou na jeho leme.

Deň po dni zisťujete, že prvé dojmy neklamú. Nôž patrí do batoha, pracovnej tašky alebo na opasok. Je veru na škodu, že k nemu výrobca nepribalil do škatuľky taktické puzdro, s ktorým by bol vždy na dosah ruky. Predsa len, spona je príliš krátka na to, aby ste sa na ňu mohli spoľahnúť pri širšom opasku.

Páčia sa nám črienky, ktoré sa vďaka intenzívnemu štruktúrovaniu nešmýkajú ani v mokrých rukách. Zopár dní potrvá, kým sa frézované reliéfy pri používaní vyhladia. Ak máte pri prvom zoznámení pocit, že sa zadierajú do pokožky, je to len prechodný jav, ktorý rýchlo pominie.

Reflexná farba pomôže pri hľadaní noža ktorý spadol do trávy či lístia, so západom slnka však vizuálna podpora končí – fluorescenciu neočakávajte.

Precízne spracovaná mechanika

Hoci je Ruike na trhu nováčikom, mechanika noža je priam ukážková. Ak ho postavíte po boku osvedčených Victorinoxov, pri žiadnom z nástrojov nemáte pocit, že by mu chýbalo čosi na pevnosti osadenia, spoľahlivosti istenia, alebo by ste narážali na vôle a výkyvy, ktoré prekračujú hranice štandardov. Nôž naozaj pôsobí spoľahlivým dojmom a pocity sa pri používaní menia na príjemné skúsenosti.

Hlasné cvakanie, pevné pozície dorazov a mohutné pružiny formujú spätnú väzbu pri každom vyklopení a zaklopení nástroja.

Ak však máte mäkšie nechty, alebo máte ruky rozmočené dažďom či snehom, otváranie niektorých nástrojov môže byť výzvou. Ide hlavne o šidlo na chrbtovej strane noža, ktoré dá skutočne zabrať. Našli sme však riešenie, ktoré sa nachádza v noži samotnom – poľahky ho otvoríte háčikom pinzety.

S výnimkou noža sa nepočíta s tým, že by ste mohli ktorýkoľvek z nástrojov otvoriť v rukaviciach – v tenkom latexe alebo nitrile z lekárničky pre svoju vlastnú ochranu to však zvládnete. Taktiež nesnívajte o páčeniach a silových úkonoch, na ktoré by vás slovko „záchranársky“ mohlo navádzať. Predsa len ide o zatvárak, ktorého pevnosť je obmedzená čapmi. Mocnejšie výkyvy do strán, či skrutkovité namáhanie priveľmi neustojí.

Čepeľ noža sa vám zapáči

Nôž sa otvára takmer na povel. Zatlačíte palcom do kolíka a po prekonaní dvojice úvratí vyskočí do pracovnej polohy bez toho, aby ste do prípravy museli zapojiť obe ruky.

Čepeľ má plochý výbrus s fazetkou, ktorý materiálu Sandvik 12C27 svedčí. Od výroby je nôž nabrúsený skutočne dobre a zo skúseností môžeme povedať, že sa pri rozumnom používaní nemusíte obávať nadmerného opotrebovania. Oceľ je húževnatá, ostrie sa skôr zaoblí ako vylomí. Brúsenie na keramickej tyčinke zvládne každý.

Pri hrúbke 3 milimetrov máte k dispozícii 85 milimetrov ostria v šikovnej, univerzálnej geometrii.

Jemná práca na špičke, ako aj silové rezanie pri päte ostria idú výborne. Ak by však výrobca chcel, hravo by dokázal bez zmeny konštrukcie rámu pridať čepeli noža ďalších päť milimetrov dĺžky naviac.

Neznamená to však, že by bola čepeľ noža útla. Práve naopak – príjemne ladí s veľkosťou rukoväte. Len kolík z času na čas prekáža pri využití plnej kapacity čepele. Nôž je v pracovnej polohe istený planžetou – liner lock poistkou.

Zdolá laná, popruhy, drevo i plast

Záchranárska čepeľ je mimoriadne ostrá a prekvapila nás svojou rezivosťou. Horolezecké laná, bezpečnostné popruhy, gurtne – to všetko je primalé sústo na zúbkované ostrie so skvelým výbrusom. Ak ste nikdy takéto húževnaté materiály nerezali, vedzte že je to nezvyčajný pocit. Hoci by ste čakali, že sa do noža budete musieť oprieť do mocného ťahu, v zábere máte pocit akoby rezal bez akéhokoľvek úsilia.

Čepeľ je dlhá, namerali sme jej 73 milimetrov. Za pozornosť stojí jej vyhotovenie v čelnej časti.

Aby ste ju mohli bez poranenia bezpečne zasunúť na nedostupné miesta, má tupý, zaoblený hrot s ochranným ozubom na začiatku čepele. Znamená to, že ju môžete v núdzi ťahať pod oblečením, ak chcete obnažiť nedostupnú ranu pre ošetrenie. Áno, i pre rezanie textílií je táto čepeľ mimoriadne vhodná.

Chýba jej však poistka ktorá by vás pri úkonoch v pohybe dokázala pred zavretím noža ochrániť. Všetko je však ako má byť, pretože tu sa počíta s tým, že čepeľ otvoríte, urobíte pár potrebných rezov a zavriete ju späť.

Ďalšou čepeľou je pílka s trojuholníkovým zubom pre obojsmerný rez. Vyskúšali sme ju s drevom i plastami a je presne taká ako by ste ju čakali – ostrá a do práce sa berie s minimálnou námahou. Žiada však ľahkú ruku, aby ste brali na vedomie jej tenké, rýchlorezné vyhotovenie.

Pri hrúbke 1.2 milimetra ju možno nachýliť do strán ešte väčšmi ako záchranársky nôž, takže pri pílení húževnatých materiálov musí stres ustúpiť zdravému úsudku.

Práve pri tejto dvojici čepelí si poviete, že slovo záchranársky sa nevzťahuje na vyhotovenie, ale výbavu. Ak by ste chceli niekoho presvedčiť o tom, že tento nôž bočným tlakom na dlhé čepele rozbijete, tak sa vám to asi aj podarí.

Drobná výbava môže zachrániť deň

Pinzeta, akú nájdete v tomto noži má svoje kvality. Je z pružnej ocele, má zaoblený hrot a predsa ňou dokážete vytrhnúť najtenší z vlasov. Má pevný stisk, šikovnú dĺžku na manipuláciu, ale súčasne je bez ostrých hrán. Bezpečne by ste s ňou mohli siahnuť i do oka po kúsok rozbitého skla. Je takmer nemožné vytratiť ju spod črienky, pod ktorou sa mocne rozpína v štrbine.

Krížový skrutkovač, plochý skrutkovač s otváračom fliaš a ohýbačom drôtov, ostré šidlo a karabína pre zavesenie noža na popruhy sú drobnou výbavou, pri ktorej nikdy neviete kedy vám pomôže. Rovnaké je to s húževnatým hrotom pre rozbíjanie skiel. Vyhotovenie je naozaj mocné a ak by ste sa šidlom pustili hoci aj do konzervy s olejom, aby ste z nej po zasunutí knôtu vyrobili improvizované svietidlo, po prekonaní plechu nenájdete na brite stopy opotrebovania.

S výnimkou karabíny, ktorá spoľahlivo ponesie nôž na batohu či posuvke opasku je všetko klasikou, ktorú nájdete aj pri iných nožoch. Nič vás neprekvapí, nič vás nesklame – je to presne tak akoby ste čakali.

Údržba v rámci možností

Keďže ide o nôž z nehrdzavejúcej ocele s húževnatými kompozitnými črienkami, údržbu nemusíte priveľmi riešiť. Otvoríte nástroje, všetko opláchnete pod prúdom vody a po presušení ste opäť v pohode – bez blata, ihličia, krvi či znečistení.

Rám je spájaný skrutkami, takže ak by sa čokoľvek uvoľnilo, dokážete ich opäť zatiahnuť. Nikdy sme nemali pocit že by sa uvoľňovali, na pohľad však predsa len vyzerajú útlo – rovnako ako čapy ktoré držia rám pohromade. Pri noži s prívlastkom „záchranársky“ by sme predsa len čakali kus robustnosti navyše.

O tom, že brit rovného noža obtiahnete k dokonalosti keramickou tyčinkou i bez skúseností sme už písali. So zúbkovanou čepeľou záchranárskeho noža to bude náročnejšie, pílku v domácich podmienkach určite nenabrúsite. Stále sú tu však služby servisného strediska. Keďže nejde o nôž nitovaný, servisné zásahy výmenou dielcov nie sú náročné a komplikované.

Ruike Trekker LD43 (59,95€) je zatvárací nôž s pracovnou výbavou, ktorá je vyladená aj pre úkony záchranárskeho rázu. S trojicou čepelí sa prerežete a prepílite cez širokú škálu materiálov bez toho, aby ste sa museli do práce oprieť celou svojou silou. Páči sa nám výborná mechanika noža, výber materiálov, ale i samotné spracovanie. Nečakajte však nezničiteľný nôž, čapy a skrutky majú svoje limity. Zaobstarať si budete musieť samostatne aj šikovné puzdro, s ktorým by ste mali nôž stále na dosah ruky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár