Je to batoh, ktorý vás dokáže prekabátiť svojim vzhľadom. Hoci pri štíhlych líniách a prehnutom chrbte vyzerá útlo, v skutočnosti do neho nabalíte viac ako si dokážete predstaviť. Dômyselným strihom sa postará o to,  aby ste mali všetko roztriedené a s rýchlym prístupom.

Chvíľu vám potrvá, kým sa jeho prednosti naučíte využívať naplno. K dvom komorám úložného priestoru patrí desiatka priečinkov a systém popruhov pre upnutie extra výbavy. Aký je batoh Zajo Ortler 38+8? Od začiatku letnej sezóny sa s ním zoznamujeme na horách.

Odvetraný pre sparné dni

Akosi prirýchlo si navyknete na to, že vás pri výstupe ochladí aj ten najslabší vánok. Hoci nesiete na chrbte plne naložený batoh, nikdy neleží priamo na vašom chrbte. Delí vás od neho na dlaň hrubá vetracia škára, batoh sa vás dotýka iba v oporných plochách.

Kým para môže unikať s ohriatym vzduchom cez vetraciu škáru preč, každý závan vetra sa dostane k vášmu tričku alebo nátelníku. Ak ste fanúšikmi bavlneného oblečenia, pocítite to najväčšmi.

Batoh má v chrbtovej časti zasunutú výstuhu z plastovej dosky, ktorá je do oblúka formovaná oceľovým rámom. Práve tá sa stará o to, aby si batoh udržal svoj prehnutý tvar i vtedy, ak ho naplníte na prasknutie. Pridajte k tomu dvojicu sieťovaných chrbtových panelov a máte úplne jasno o čom je reč. Je to osvedčená letná ergonómia, ktorú si môžete užívať s presahom do trojsezóny.

Odvetranie a silne štruktúrované povrchy nájdete na všetkých kontaktných plochách. Plecnice z priedušného materiálu majú perforovanú výplň, bedrový pás sa snaží o odvetranie hustou, hlbokou sieťovinou.

V každom detaile cítite snahu vysporiadať sa s parami, potom a horúčavou čo najlepšie. Že to naozaj funguje môžeme zo skúsenosti potvrdiť.

Kopíruje krivky tela

Bez ohľadu na to, či máte štíhlu bežeckú postavu, alebo mocné boxerské kontúry – na tom priveľmi nezáleží. Systém popruhov a ich ukotvenie k batohu sú navrhnuté tak, aby vám po krátkom nastavení všetko dokonale sadlo. Príjemne nás prekvapila súhra niektorých prvkov.

Plecnice sa rozostupujú do strán a čím väčšmi ich vo vrchných závesoch povolíte, tým viac sa rozťahujú do bokov. Znamená to nielen viac dynamiky pre pohyb batoha na chrbte, ale aj viac priestoru pre hrudný kôš. Ak ponecháte batoh iba na nich, každým novým krokom cítite, ako sa snažia na pleciach rozchádzať.

Preto nás potešilo, ako dobre je riešený hrudný popruh. Plynule ho nastavíte do správnej výšky v príjemne veľkom rozsahu a po dotiahnutí dĺžky krotí plecnice bez toho, aby ste sa cítili stiesnene.

Robí presne tú prácu, ktorú by ste pri jemnom poprávaní popruhov robili sami. Keďže sa časť váhy pri správnom nastavení oprie do ramien, okamžite cítite odľahčenie na svojich krížoch.

Bedrové polstrovanie je široké, s mohutnou opierkou na spodku chrbta a popruhom štedrej dĺžky. Nie je pevne šitý k batohu, ale osadený cez prievlaky na pevný zips. Možno si na prvýkrát nevšimnete, že je tu dvojica nastavovacích popruhov, ktoré upravujú dynamiku pohybu. Určujú, do akej miery musí batoh kopírovať pohyby vášho tela. Páči sa nám, že batoh sa môže správať odlišne pri výstupe po skalách, a odlišne pri pochode.

Popruhy a pracky sú úzke, odľahčené, takže všetka záťaž sa premieta do menšieho počtu stehov. Z detailov čítate letné odľahčenie pre víkendových turistov.

Dve komory s pohodlným prístupom

Máte radi všetko pohromade, alebo sa vám páči ak je úložný priestor rozdelený do dvoch komôr? Rozhodnúť sa môžete sami, vždy podľa potreby. Deliacu priečku uzavriete zipsom a vždy vám po bokoch zostanú šikovné otvory pre dlhšie kusy výstroje. Či ide o riešenie dostatočne pevné, ktoré sa nerozpára ani po rokoch za krátky čas používania povedať nevieme. Určite bude záležať na tom, kam najťažšie kusy výbavy umiestnite.

Oblúkový zips, ktorý otvára prístup k spodnej komore prechádza celou šírkou batoha. Znamená to, že dno batoha môžete plne vyklopiť, aby ste sa jednoducho prehrabali jeho obsahom. Ide o šikovný priestor, do ktorého sa dá s pomocníkom pristúpiť i vtedy, ak máte batoh na chrbte.

Hlavná úložná komora má popri vrchnom prístupe aj praktický čelný panel so zipsom v tvare písmena „U“. Ak batoh položíte na zem a zips rozopnete, okamžite získavate prístup do celej výšky priestoru bez toho, aby ste sa museli dnu predierať cez naplnené predĺženie pod vrchlíkom.

Páči sa nám tento komfort a ocenia ho hlavne tí, čo používajú pri balení techniku vrstvenia. Znamená to, že ak otvoríte zips, v priereze vidíte vrecúška, dry-bagy a škatuľky s výbavou a potravinami pekne nad sebou.

Batoh má dvojplášťové vyhotovenie s podšívkou, všetky šitia sú pod lemovkami, nikde sa o nič nezatrhávate, nikde vás nič nebrzdí. Páči sa nám jeho precízne spracovanie.

Trochu objemu naviac

Kontúry batoha dokážete nafúknuť trojicou sieťovaných vrecúšok z pružného úpletu. Dve sa nachádzajú po stranách, vždy s dvojicou kompresných popruhov v dvoch výškach. Dáte do nich fľašu, bundu, alumatku, termosku – čokoľvek vám treba vyčleniť mimo hlavný priestor.

Páči sa nám hustota úpletu a jeho pružné lemovanie, nie je to však materiál ktorým by ste sa mali predierať cez husté porasty kosodreviny.

Veľmi praktické je pružné vrecúško na čelnom paneli batoha. Vysušíte v ňom uterák a oblečenie, vsuniete dnu penový podsedák, napcháte do neho nátelník, ktorý sa vám nechce po rannom oteplení baliť k ostatným veciam.

Je to priestor, do ktorého môže pohotovo siahnuť pre pomoc ktokoľvek sa s vami pohybuje v teréne.

Kus priestoru vám pridá vyvýšený lem pod vrchlíkom, prekvapení sme boli úložným objemom, ktorý sa ukrýva vo vrchlíku samotnom.

Tento batoh dokáže v prípade potreby narásť do výšky a neraz sa čudujete, koľko skrytej rezervy pre vás ešte má. Ak sa balíte na tri či štyri dni s letným prespatím v teréne, určite sa do neho pomestíte aj s jedlom a varičom.

Priečinky pre drobnosti a poriadok

Dvojicu priestranných vreciek nájdete na bedrovom páse, sieťované vrecúška sú pod čelným panelom a vrchlíkom, plytkú kapsu na plošnú výbavu alebo hydratačný systém nájdete vo vnútornej komore.  Ak začnete počítať všetky tieto detaily, dopracujete sa popri dvoch úložných komorách k desiatim samostatne vymedzeným úložným priestorom.

Vďaka nim sa prehľadne do batohu zbalí aj príležitostný turista, ktorý nemá veľa skúseností s používaním batohov. Ak máte zmysel pre triedenie, poľahky z batoha vyrobíte výstavnú skriňu všetkej svojej výbavy a výstroje.  A ak by vám predsa len chýbal jeden extra priestor, využiť môžete i spodný predel v ktorom je pláštenka proti dažďu.

Celkovo sa nám javí byť batoh pekne ustrojený, a vďaka dobre riešeným popruhom stále drží svoj kompaktný tvar. Páči sa nám, že popruhy poskytujú príležitosť pre pripnutie extra výstroje mimo úložný priestor.

Karimatku, deku alebo spací vak bez veľkého experimentovania upevníte i vonku. A ak sa vám zdá, že nevyužité popruhy len tak visia a môžu sa zachytávať o konáre, pripravené sú pre ne otvory pre ukrytie pod sieťky. Nosiče pre turistické paličky sú samozrejmosťou.

Dážď si dnu cestičku nájde

Hoci je batoh vyhotovený z vyberaných materiálov a nechýba mu ani pláštenka ktorú samostatným popruhom dokážete napnúť i poza chrbát, pri prudkom alebo vytrvalom daždi v horách sa voda predsa len pomaly dostane i dnu. Zmáčajú sa polstrovania popruhov, a cez šitia s vlhkosť zatečie aj dnu.

Kým priestor vo vrchlíku bude i po celodennom daždi suchý, v spodnej úložnej komore sa všetko úplne premočí. Sú iba dve možnosti, ako sa s tým môžete vysporiadať – pribalíte si poriadne pončo ktoré zakryje i batoh, alebo si všetku citlivú výbavu nabalíte do dry-bag vrecúšok.

Zo skúsenosti však môžeme povedať, že ani dlhá noc vo vykúrenej horskej chate nestačí na to, aby plecnice a bedrové polstrovanie do druhého dňa vyschli a nevlhlo od nich oblečenie. V prechodnom období trojsezóny to môže byť nepríjemné.

Hustý opar, mrholenie, alebo krátku letnú prehánku batoh ustojí bez mrzutostí. Nie je to citlivka, ktorú by ste museli pri každej kvapke baliť do pláštenky s obavami, že do seba nasaje všetku vlahu. Pri váhe 1680 gramov a odľahčenej celtovine z nylonu máme pocit, že všetko je presne tak ako má v tejto kategórii batohov byť.

Zajo Ortler 38+8 (89,90€) je šikovný batoh do trojsezóny pre viacdenné potulky krajom, pri ktorom je na prvom mieste pohodlie a ergonómia. Páči sa nám členenie úložného priestoru, pohodlný prístup cez čelný panel a systém popruhov a šnúr, ktorý spoľahlivo drží kompaktný formát batoha i jeho tvar. Ide o batoh, do ktorého nabalíte viac vecí ako by ste čakali a ak príde na horúčavy, s odvetraným chrbtom je aj náročný výstup predsa len o čosi jednoduchší. Ak sa počítate k víkendovým turistom, určite si ho zamilujete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár