Ľahké v batohu, pikantné na jazyku a výdatné v žalúdku – tak by sme mohli v krátkosti popísať toto malé kulinárske dobrodružstvo. Ak si v sychravom dni potrpíte na dobré jedlo, potom vám tento jednoduchý a rýchly kuskus stojí za vyskúšanie.

Sušené mäso, to nie je iba chuťovka, ktorú omieľate na jazyku aby ste doplnili bielkoviny a zahnali výdatnou chuťou hlad. Ak ho nakrájate na kúsky, máte skromnú porciu mäsa pre varenie v teréne.

Chilli biltong od Maso Here vonia jablčným octom, chutí pikantnou zmesou korenín a cítite z neho príjemnú chuť hovädziny. S malým lopárom a ostrým pevným nožom sa s ním ľahko popasujete. Každý kúsok vám treba preseknúť na dve-tri čiastky, aby sa do každého sústa čosi ušlo na lyžicu. Opriete špičku noža o lopár, opriete sa do mäsového kúska a ako pákovými nožnicami klopíte čepeľ až na doraz. Rukami to nenalámete.

Je zvláštne sypať vyberanú chuťovku do vody vo variči. Zdá sa vám, akoby ste páchali nenapraviteľnú škodu. Všetko je však úplne inak. Sušené mäso si aj po namočení a prevarení zachová svoju koncentrovanú chuť a podobné je to s jeho štruktúrou. Zostane pevná, vláknitá, avšak už sa cez ňu prehryziete bez dlhého omieľania a prežúvania.

Nie je nutné, aby voda vrela prudkým klokotom. V priebehu piatich minút môžete počítať s tým, že mäso uvoľní zo seba koreniny, soľ a chuť, ktorá z čírej vody vyčarí jemný vývar. V prvej minútke sa naľakáte kalu, o chvíľu je už všetko úplne číre. To je signál, že všetko je pripravené.

Mať na jazyku pikantné koreniny, chuť mäsa a štruktúru jeho vlákien je fajn. Aj oči chcú však jesť, aby ste nemali pocit že je vaše jedlo nudné a fádne. Zrelá červená paprika nič nepokazí, ak ju šikovne ukryjete vo vrchlíku batoha, ktorý ju ochráni pred rozmačkaním. Krájanie malých kociek je v improvizovaných podmienkach tak trocha súboj s trpezlivosťou.

Nie že by to nešlo, ale ľahko sa stane že sa vám kocky sypú práve tam, kde ich nechcete mať. Ak ich z lopára zachytíte do tanierika, je to fajn. A ak si prúžky budete krájať na kocky čepeľou proti palcu, asi to pôjde ešte jednoduchšie. Je to na vašej zručnosti.

Má paprika chrumkať, alebo je lepšie ak trocha povolí a priblíži sa svojou štruktúrou k mäsu a kuskusu? Nech máte akýkoľvek vkus, budete ju musieť troška povariť. Pustí trocha farby, povolí vo svojej krehkosti a kým spočítate oblaky ktoré sa ženú cez obzor, možno bude všetko tak ako to máte radi.

Ochutnávajte vodu a poľahky odhadnete koľko soli treba pridať. Ochutnávajte papriku a hneď vám je jasné či je taká akú ju máte radi. Ak sa vám zdá byť vody primálo, stále môžete priliať ďalšiu, aby ste ju zohriali do výdatného varu. Práve veľké naduté bubliny sú kľúčové, aby ste mohli vypnúť plyn.

Koľko kuskusu patrí do varnej nádoby? Práve toľko, aby sa zosypal na dno a zostalo nad ním na palec voľného miesta pod hladinou. Tu netreba žiadne odmerky, tu sa nemusíte držať žiadnej skúsenosti. Len smelo vezmete do ruky lyžicu, aby ste všetko premiešali, nech sa paprika s mäsom dostanú do objatia obilných guľôčok.

Trvá len zopár minút, kým všetko výdatne napučí. Máte pocit akoby kuskus nabral na objeme, a všetka voda sa z neho vytratila. Práve to je tá čarovná premena – varenie bez varenia. Kým šetríte plyn na ďalšie dobrodružstvá, všetko sa akosi dorába samo. Vtedy pomôže, ak má varná nádoba neoprénový oblek, ktorý udržiava jej obsah horúci i bez ohrevu. Práve tak to má riešené populárny Jetboil MiniMo.

Ako chutí hotový kuskus so sušeným mäsom a paprikou? Presne tak ako sme sľubovali na začiatku. Je pikantný, na pohľad lákavý a príjemne prekvapí mäsovými kúskami, ktoré stoja za to. Odteraz už sušené mäso priberieme aj do varenia. Biltongu zdar!

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár