Má dvadsať litrov objemu a šikovné priečinky do ktorých prehľadne rozdelíte všetky drobnosti.  Vezmete ho do lesa k hotoveniu dreva na zimu, vydáte sa s ním na jednodňovú túru v horách, priberiete ho so sebou na piknik a zbalíte sa do neho i vtedy, ak idete stopovať zver. Vždy s dobrým pocitom, že máte so sebou všetko čo potrebujete.

Ak príde na jednodenné batohy, očakáva sa od nich, že sa len tak ľahko nezoderú. Deň po dni musia zniesť neustále odieranie a námahu všetkých šití. Zoznamujeme sa na potulkách krajom so všestranným batohom Zajo Mayen 20, ktorý má strih a výbavu do prírody a do mesta.

Pohodlne sadne na chrbát

Je to stratégia ktorá funguje. Namiesto vnútorného rámu a ergonomického prehnutia nájdete v chrbtovej časti tohto batoha jednoduchú celoplošnú výstuhu. Tá dáva batohu stabilný tvar a bráni tomu, aby vás hranatá a neforemná výbava tlačila do chrbta. Znamená to, že priveľmi nemusíte riešiť, ako veci naskladáte dnu.

Výstuha sa ukrýva pod podšívkou, ktorá šikovne formuje vnútorný priestor batoha. Podšívku nájdete vo vreckách, na čelnom paneli, na chrbte, chýba iba na úzkych obvodových lemoch, ktoré slúžia ako odvetranie.

Máte pocit, akoby ste dostali dvojplášťový batoh, v ktorom vonkajší materiál zaisťuje dlhovekosť a vnútorný svetlou farbou a hladkým povrchom presvecuje úložný priestor.

Kontakt s telom rieši trojica vankúšov – dva na lopatkách a jeden na bedrách. Sú hrubé, príjemne mäkké a s povrchovou štruktúrou, ktorá odvádza paru. Tá uniká cez široký kanál preč poza chrbát. V horúcich dňoch sme zvyčajne nemali pocit, že by sme sa pod batohom neprimerane parili. Keď ho však zložíte z chrbta, vždy nájdete na tričku tri mokré mapy, ktoré vám vyveje vietor.

Ihličie sa do polstrovania priveľmi nechytá, takže sa nemusíte úzkostlivo starať o to, kam batoh položíte a kde ho opriete. Práve chrbát dáva tomuto batohu solídnu formu, ktorá ho robí atraktívnym. Páči sa nám, že výšku postavy pri ňom priveľmi riešiť nemusíte – sadne na útly chrbát detí, ale aj na mohutný chrbát urasteného chlapa.

Popruhy v plnej zostave

Plecnice, bedrový pás a hrudný remienok – to je kompletná zostava nosného systému, z ktorého nič nechýba.

Ak vám ide iba o základ, popruhy sadnú každému. Nastavíte dĺžku plecníc, vrchnými nastavovacími popruhmi určíte ich voľnosť v pohybe a váha bremena sa vám plynule roznesie po celom chrbte. Cítite sa pohodlne.

Ak používate bedrový pás i pri malých batohoch, musíte počítať s tým, že sa vám ho pri väčšej postave nepodarí vždy dostať do správnej výšky. Ak batoh na plecniciach spustíte nadol, k pásu sa iba priblížite. Vrecúška, ktoré sa nachádzajú na jeho bočných stranách tak budú mať obmedzenú dostupnosť.

Podobnú skúsenosť máme s hrudným remienkom. Na útlej postave sadne fajn. Pri väčšej ste však presvedčení o tom, že je až príliš vysoko. Hoci sa pri pohľade na batoh zdá byť všetko v poriadku, rozbiehajúce sa plecnice ho po voľnejších pojazdoch tlačia nahor. Akoby bola látka pritenká, alebo vnútorný vodiaci prút priveľmi útly na to, aby ste nastavili správnu polohu.

Všetko uteká nahor. Nikdy sme sa s takýmto voľným osadením pri iných batohoch nestretli.

Môžeme však povedať, že batoh sedí na chrbte výborne i pri plnom náklade, vaša postava iba určí ktoré z kompletnej sady popruhov máte k pohodliu k dispozícii a ktoré nie. Transportné ucho pre uchopenie batoha do ruky je samozrejmosťou. Veľkosťou a vyhotovením zodpovedá objemu batoha.

Pevný nielen napohľad

Batoh je šitý z pevného materiálu, ktorý má husté tkanie a zosilnenú štruktúru. Páči sa nám nielen to že na ňom nebadať pri každodennom nosení známky opotrebenia, ale aj to že sa nezatrháva o konáre krov a porasty lemujúce chodníčky.

Zipsy majú kryté zuby, šitia sú na namáhaných miestach zosilnené a všade sú lemovacie pásky, ktoré zakrývajú spoje.

Pokúšali sme sa zistiť, akú váhu môžeme do tohto 935-gramového batohu bezpečne naložiť. Prekročili sme hranicu 20 kilogramov a nemali sme pocit, že by bola záťaž neprimeraná. Váha sa plynule rozložila do celého strihu.

Batoh má všetko čo sa dnes žiada – reflexné prvky pre bezpečnosť za krajnicou cesty, nepremokavú pláštenku do dažďa ukrytú v spodnom priečinku, dvojicu upínacích bodov pre pripnutie turistických paličiek, ako aj kompresné popruhy osadené v dvoch výškach po oboch bokoch.

Plastové pracky len tak nerozbijete a nerozšliapete. Nájdete tu osvedčenú klasiku značky Duraflex, ktorá znesie aj po dlhodobom pobyte na slnku opakovanú záťaž.

Šikovné členenie

Zajo Mayen 20 má jednokomorové vyhotovenie, pri ktorom v plnej výške všetko ukladáte pekne na seba. Hlavný úložný priestor viete otvoriť približne do polovice jeho výšky, pričom s otvorenými kompresnými popruhmi máte pohodlný prístup dnu. V chrbtovej časti je záves a predel pre pitný systém, priestor však môžete využiť i na čokoľvek iné.

Po bokoch hlavnej komory sú dve textilné vrecká pre fľašu, pláštenku či inú výbavu ktorú chcete mať bez otvárania batohu dostupnú pod rukou. Nie sú zo sieťoviny, ktorá sa po čase prederie a roztrhá. Sú z pružného úpletu s gumičkou navrchu.

Ak by vám to nestačilo, ich obsah viete pritiahnuť kompresným popruhom. Svojim vyhotovením nijako nezasahujú do vnútorného objemu, takže je to kapacita navyše.

Pred hlavnou komorou je plochý priečinok so zipsom pre prístup z vrchnej strany, v ktorom nájdete organizér na drobnosti, veľké ploché vrecko a skobu na kľúče či nôž. Práve tu vidno, že výrobca myslí aj na tých, čo hľadajú batoh do mesta, či do školy. Drobnosti viete roztriediť a mať ich pod rukou.

Pridajte k tomu ešte jednu tenkú kapsu na čelnej strane batoha so zvislým zipsom naboku a máte jasnú predstavu, o čom tento batoh je. Strih berie do úvahy najnovšie trendy, všetko si triedite, ukladáte a držíte od seba.

Je to praktické, ak časť výbavy meníte a časť nosíte stále na rovnakom mieste bez toho, aby ste čosi museli strážiť. Siahnete na naučené miesto a ste spokojní.

Na chrbte vás neunaví

Máme za sebou tucty celodenných výletov a potuliek, pri ktorých sa nám batoh predviedol k plnej spokojnosti. Nezaskočil nás dážď, nemuseli sme na neho dávať úzkostlivo pozor, vždy sme nabalili čo nám bolo treba – vrátane neforemnej zálesáckej výbavy na varenie. Keďže ide o batoh, ktorý je formovaný svojim strihom, dá sa povedať že vždy vyzerá pekne – poloprázdny i naplnený až po samý vrch.

Čo si však ceníme najväčšmi je pohodlie. Nosný systém a chrbtové polstrovanie fungujú presne tak, ako by ste od nich očakávali.

Ide o batoh ladený pre pohodlie, hoci by sa mohlo zdať že mu chýba ergonomické prehnutie, či vnútorný rám. Nemáme pocit, že by sa kdesi skrývali obmedzenia.

Ak ste dodrali svoj starý batoh pre všedný deň a obzeráte sa po novom, tento model určite stojí za pováženie. Nie je to módny kus, ale skutočne pevný nosič.

Zajo Mayen 20 (39,90€) je šikovný batoh na všedný deň, pri ktorom nemusíte rozlišovať či idete do knižnice po nové čítanie, alebo sa balíte na opekačku do lesa. Ak vám sadne objemom, bude sa vám páčiť nielen pohodlie, ale aj prehľadné usporiadanie vecí ktoré so sebou beriete. Určite by sa nám však páčilo, ak by sa výrobca pozrel na hrudný remienok a dal na poriadok prešľap, ktorý vznikol pri návrhu alebo výrobe.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár