Piknik, guláš, opekačka i kempovanie – bez ohľadu na to, na ktorú z týchto akcií sa chystáte, bez noža to jednoducho nejde. Treba sa vám štíhlou čepeľou popasovať so všetkým, čo si so sebou prinesiete na zahryznutie.  Pretože pri dobrom jedle a pohode sa vždy rodí tá najlepšia nálada.

Ako môže vyzerať nôž, ktorý nestojí veľa a dokáže za sebou zanechať kopu hotovej práce? Ak hľadáte ľahučký zatvárak do batoha, alebo chcete potešiť novou výbavou juniora, nechajte sa inšpirovať našimi zápiskami. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s vreckovým nožom Mikov Crocodile 243-NH-1/B S.

Krokodíl telom i dušou

Nik vám nemusí nič povedať a sami mu prídete na meno. Nezvyčajne tvarovaný otvor v čepeli a dlhé, prehnuté kontúry vám priam tlačia slovko krokodíl na jazyk. Vezmete ho zvedavo do rúk, pootáčate ho medzi prstami a ihneď si uvedomíte, že je ľahší a väčší ako by ste podľa jeho výzoru na obrázkoch odhadovali.

Nie je to nôž, ktorý by ste schovali v zovretej hrsti – vždy vám z nej trčí riadna štvrtina von. Ba ani 87-gramová hmotnosť nedokáže konkurovať tenkej tabuľke čokolády.

Je však pevný, bez akýchkoľvek kompromisov. Ak sa o neho opriete v reze, cítite že sa správa akoby ste mali v ruke kuchynský nožík s pevnou rukoväťou.

Hravé farbičky dokážu zaujať. Žltá, oranžová, červená, zelená, čierna – hoci je to stále ten istý nôž, v každom z farebných odtieňov vyzerá trochu inak.

Otváranie dvomi rukami

Ak očakávate v oku oporu pre palec na jednoručné otváranie, mali by ste vedieť že všetko je tak trochu inak. Chrbtová poistka je príliš tuhá a vzdialenosť otvoru od čapu príliš veľká pre pohodlné otvorenie jediným prstom. Nie je to nôž na sebaobranu – počíta sa s tým, že ho budete pri táboráku otvárať obojručne.

Rýchlo sa vám zapáči, že ani mokré a mastné prsty sa po naleštenej čepeli vďaka veľkému otvoru nešmýkajú a nadovšetko si budete ceniť poistku, ktorá sa pri každom otvorení pripomenie hlasným zacvaknutím.

V tejto cenovej kategórii asi nenájdete žiadny nôž, ktorý by mal tak pevné zamykanie.

Čepeľ vyladená pre krájanie potravín

Ak nožom odkrojíte obstojný krajec chleba,  načistíte a nakrájate za misku zemiakov a z kusu prerastenej krkovičky nakrájate úhľadné kocky mäsa na kotlíkový guláš, potom viete že vás asi už nič neprekvapí. Pri 9-centimetrovej čepeli vás čaká dostatočne dlhé ostrie na väčšinu kulinárskych zákrokov.

Páči sa nám zaoblenie v čelnej časti, ktoré oceníte vo chvíľach, keď sa pustíte do krájania surovín na drevenom lopári. Bezproblémové je pri 2,5-centimetrovej šírke čepele natieranie syra či paštéty na chlieb, prekvapivo dobre si nôž vedie pri škrabaní zeleniny.

Čepeľ sa v rukoväti pri bočnom tlaku ani nepohne, takže k nemu máte plnú dôveru. Čepeľ má hrúbku 2.5 milimetra, vysoký dutý výbrus a malú fazetku pre jednoduchú údržbu.

Táto stratégia výborne funguje nielen na krehké suroviny akými je ovocie a zelenina, ale aj na tuhé salámy a klobásy. Kým je ostrie v dobrej kondičke, nôž krája bez toho, aby ste cítili akýkoľvek odpor rozširujúcej sa čepele.

Hoci nejde o pracanta pre prácu s drevom, nejaký ten ražeň, vidličku či ihlicu si s ním zastrúhate ak treba. Ak si však chcete udržať žiletkové ostrie, takéto kratochvíle budete brať iba bokom.

Rukoväť, ktorá dobre sedí v ruke

Dĺžka rukoväte je skutočne štedrá a ani v medvedej labe neutopíte celých 12 centimetrov jej dĺžky. Páči sa nám matný, štruktúrovaný povrch, obľúbili sme si žliabkovanie ktoré dáva ruke istotu. Hoci nejde o rúčku ktorá by mala objem do hrsti, zdá sa vám byť pohodlná. Pod ukazovák výborne padne oblúkové vybratie, všetko ladí k dobrému úchopu i pre dlhšie trvajúce práce.

Bez ohľadu na to, či ostrie smeruje nadol pod vašim ukazovákom, alebo ho natočíte k palcu, cítite stále rovnakú istotu pre bezpečnú prácu. Možno bude chvíľu trvať, kým si detailne všimnete ako bola rúčka formovaná.

Je to škrupinka z húževnatého ABS plastu, ktorá je vo vnútornej strane zosilnená oceľovými vložkami. V princípe to znamená, že i odľahčený nôž má plnú tuhosť a ak sa žiadny z nitov nepovolí, budete mať v hrsti pevnú zostavu pre rezanie, krájanie či škrabanie.

Nie je tajomstvom, že štruktúrovaná rukoväť sa pri posedeniach v prírode veľmi rýchlo znečistí a zamaže. Rovnako rýchlo ju však doma pod tečúcou vodou s troškou saponátu umyjete.

Do vrecka i na krk

Nôž má na konci rúčky dutý nit, ktorý vás priam pobáda k tomu, aby ste cez neho prevliekli padákovú šnúru. S nízkou hmotnosťou môžete počítať s bezproblémovým nosením krokodíla na krku, rovnako si ho však proti strateniu môžete poistiť o pútko nohavíc alebo batoh.

Vo výbave má aj sponu, ktorá je však osadená príliš vysoko na to, aby ste mohli nôž pohodlne nosiť na opasku.

Nepočíta sa ani s tým, že nôž zasuniete pre skryté nosenie do vrecka nohavíc, kde ho sponou upevníte o lem proti vytrateniu.

Spona je však pevná ak ste zvyknutí upínať si nôž na popruh batoha, lemy vreciek či molle systém, nemyslíme si,  že by ste ho mali šancu vytratiť. Spona je pevne nitovaná, z veľmi pevného plechu s výborne zaoblenými okrajmi. Nič neoderiete, nič neošúchate.

Brúsenie ako ho máte radi

Čepeľ je vyrobená z nerezovej ocele 420, takže sa nemusíte v teréne úzkostlivo starať o jej čistenie, mazanie či udržiavanie v kondičke. Ak zotriete na pikniku do vreckovky čo na nej zostalo, doma ju už doumývate bez toho, aby na nej zostali stopy vašich potuliek.

Ostrie je však jemné, takže ak nožom z núdze rozkrájate čosi na keramickom tanieri, ihneď pocítite že brit stratil svoje čaro.

Pri tvrdosti 55 HRC si však s brúsením poradíte v domácnosti rovnako ľahko, ako to robíte s ktorýmkoľvek iným kuchynským nožom.

Čepeľ ustrojíte ocieľkou, keramickou tyčinkou, ale aj ktoroukoľvek z kuchynských pomôcok na brúsenie. Nemusíte ničím rozširovať svoju doterajšiu výbavu, ba ani zbierať nové zručnosti. Nízka fazetka sa bude rýchlo formovať na tenučkom ostrí dutého výbrusu.

Mikov Crocodile 243-NH-1/B S (11,93€) je zatvárací nôž, ktorý za veľmi priaznivú cenu ponúka nielen ľahučké vyhotovenie s pevnou poistkou, ale aj veľkú čepeľ, pohodlnú rúčku a viacero možností nosenia. Páči sa nám, že hoci od dizajnérov dostal neprehliadnuteľnú podobu, všetko je vyladené pre úžitok bez úskokov a kompromisov. Otvoríte ho a od tejto chvíle ho môžete používať rovnako, akoby šlo o všestranný kuchynský nožík strednej veľkosti.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár