Je to svetluška, ktorá vám pomôže zorientovať sa v tmavej, bezmesačnej noci. Kliknete na vypínač a bez toho aby ste zamestnali svoje ruky lampičkou, svietite si priamo pred seba. Na dve desiatky krokov máte zaručenú istotu, že vás neprekvapí žiadna nástraha v teréne.

Ak príde na svietidlá, nie všetky sú ladené pre výkon a brilantný jas. Nájdu sa modely, od ktorých sa očakáva výdrž, pri ktorej nemusíte neustále kontrolovať a nabíjať batérie. Zoznamujeme sa s čelovkou Petzl Tikka Plus 2, ktorá môže čakať v batohu na svoje príležitosti celé týždne i mesiace.

Priamo pred sebou

Zapnete čelovku a máte pocit, akoby vám na kúsok cesty pred vami zasvietil mesiac v splne. Tma sa rozostúpi a pred vami sa rozvinie čiernobiely výhľad s jemným náznakom farieb. Stred kužeľa je výrazne jasnejší ako jeho okraje, pričom svetlo sa plynule rozlieva k širšiemu výhľadu. Čítate detaily v strede vášho pohľadu a popri tom vytušíte kontext vo výdatne zatienenom okolí.

Nie ste si istí tým, čo vás čaká po stovke krokov vpred. Na slušných dvadsať krokov však viete v teréne vyčítať kaluž, jamu či nerovnosť, ktorú budete pri pomalej chôdzi prekonávať.

S krátkym výhľadom nejde o čelovku ktorá by bola určená pre cyklistiku, beh či pohyb v náročnom teréne. Ide skôr o svetlušku, ktorá vám na rovnej ceste dáva v úplnej tme istotu kroku.

Ak sa pozriete priamo pod nohy, nemáte pocit že by vás 70 lumenov jasu dokázalo vyslepiť. Vo chvíli, keď podvihnete hlavu vpred, stále v periférii čítate scenériu pred vami. Svetlo je však tlmené a vy máte pocit, že čelovka viac sliepňa ako svieti. Ak si však uvedomíte, že máte pri plných batériách k dobru 58 hodín svietenia, viete že je to čelovka do zálohy, o ktorú sa priveľmi starať nemusíte.

Diskrétne svietenie

Ak v rýchlom slede po zapnutí kliknete na vypínač, jas sa utlmí na 10,5 lumenu. V tomto prípade už hovoríme naozaj o diskrétnom osvetlení, ktoré pri pomalom pohybe z diaľky nepúta pozornosť. Úzkym jasnejším stredom kužeľa dosvietite približne na 10 krokov, pričom priveľa detailov z terénu nepochytíte. Zmizne vám aj kontext, pretože okrajová časť kužeľa je prislabá.

Ak vám treba svietiť iba na dosah rúk pri neskorej večeri, alebo si diskrétne posvietiť na cestičku do miest, kde aj králi chodia pešo, potom je to voľba do pohody.

Ide skôr o núdzové svietenie, ktoré dokáže prekvapiť až 185-hodinovou výdržou. Ak by sme to premietli do 10-hodinových nocí, boli by z toho takmer tri týždne svietenia bez akéhokoľvek obmedzovania.

K bielej i červená

Čelovka si síce nepamätá aký režim svietenia, ktorý ste použili naposledy, dokáže však rešpektovať dvojicu režimov svietenia – červený a biely. Červená ledka má rozptýlené svetlo, ktoré dosiahne na vzdialenosť približne troch metrov. Ak pracujete v skupine a venujete sa prácam v tábore, nie je to voľba na zahodenie.  Ba v niektorých situáciách sme mali pocit, že červené svetlo je výkonnejšie ako tlmené biele.

Keďže videnie je pri slabom osvetlení takmer úplne čiernobiele, červené tóny vás nijako nezmýlia.

K čelovke samozrejme patria bezpečnostné prvky. Nenájdete tu síce reflexné polia na popruhu, rozblikať však pre dôraznejšie upozornenie môžete červené i biele svetlo. Upozorníte na seba pri volaní o pomoc, vytvoríte si obrysovku na batohu pri chôdzi na krajnici.

Tradičné vyhotovenie v dizajne Petzl

Ľahká plastová čelovka je pohodlne naklápateľná a patrí k nej prateľný popruh, ktorý je dosť široký a pružný na to, aby vám na čele neprekážal.

Hoci nejde o konštrukciu, ktorá by bola určená do dažďa, predsa len sa nemusíte báť toho, že v teréne čelovku zničíte vlhkosťou rosy a oparu, či prachom, ktorý ju skôr či neskôr začne plniť pri kempovaní po boku ihličia a tlejúceho lístia. Je pevná a znesie aj nejaký ten pád a buchnát.

Páči sa nám jednoduché napájanie trojicou AAA batérií, ktoré nie je v zimných mesiacoch na škodu vymeniť za lítiové, ktoré neprichádzajú o kapacitu a výkon ani pri výdatných mrazoch. S nízkou spotrebou sa budete musieť batériám venovať možno len raz ročne. Ak im začne dochádzať dych, rozsvieti sa s dostatočným predstihom indikačná LEDka.

Petzl Tikka Plus 2 je čelovka, ktorá vás svojim svetlom vytiahne z absolútnej tmy v situáciách, kedy nepotrebujete viac ako len istý krok pre to, aby ste napredovali. Nie je to žiadny výkonný šampión a ak máte unavený zrak, alebo viac ako 40 rokov, môže sa vám javiť pri oslabenom jemnocite prislabá. Ide o šikovnú zálohu do vrecka či batoha hlavne pre tých, čo nepotrebujú svietiť ale chcú mať istotu, že ak príde potreba, nestratia sa v úplnej tme bez opory. S dlhou výdržou ide o model, o ktorý sa nemusíte priveľmi starať. Zasuniete dnu baterky a necháte čas plynúť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár