Ak si zabudnete do batoha prihodiť mydlo, živicu si z rúk vydrhnete v horskej bystrine aj pieskom. Sú však drobnosti, ktoré by ste stále mali mať pri sebe – v lekárničke alebo priečinku s potrebami pre každý deň.

Kozmetika nie je výbavou, ktorá by sa žiadala do lesa, na stráne alebo horské štíty. Ak však pomáha chrániť pred nepohodou, môžete si vďaka nej ušetriť kopu nepríjemností. Malé balenia a šikovne vyberané kúsky sú oporou, ktorá nikdy nezostane bez vďaky.

Štít proti slnku

Nohavice ktoré siahajú od pása až po členok, dlhý bavlnený rukáv nátelníka, šatka na hlave siahajúca až na krk – to je zostava oblečenia, ktorá aj v horúcom dni ochráni pred slnkom na horských hrebeňoch. Ak sa však chcete vyvetrať a ochrániť pred spaľujúcim slnkom, bez krému s ochranným faktorom to nejde.

Mnohé sú príliš tuho parfumované, že dokážu otráviť prenikavou vôňou celú dolinu. Nosíte ich na sebe a obťažuje to nielen vás, ale aj ostatných. Našim tohtoročným objavom je Sun Dance z predajnej siete DM s ochranným faktorom 50.

Parfum je poslabší, rýchlo vyprchá a jedinou vašou úlohou je, aby ste si toto mlieko rozotreli čo najrýchlejšie. Inak sa bielych šmúh pigmentu nezbavíte.

Najmenšie balenie ukryjete do dlane a ak si kúpite aj fľašku štandardnej veľkosti, ľahko si ho budete pred potulkami dopĺňať.

Preč s hmyzom

Už roky máme pocit, že je to lotéria ktorá buď funguje alebo nie. Či táboríte v lese, alebo vybehnete na kopce či hľadáte pohodu pri rieke a vo vlhkých luhoch, hmyz si vás všade nájde. Nejde o kliešte, ktoré si všimnete až po čase. Otravné muchničky, komáre a ovady dokážu pokaziť každú pohodovú náladu.

Nemáme recept ktorý by fungoval bez obmedzení, v tohtoročnej sezóne experimentujeme s repelentom Expedition Sensitive od Lifesystems (5,90€).

Jeho spoľahlivosť je vrtkavá a záleží na situácii či utlmí nápor hmyzu alebo nie. Raz sa nám zdá že sa nám darí zahnať otravné komáre, inokedy sa ovady prechádzajú priamo po olejovom filme, na ktorom tento repelent stavia. Isté však je, že ak vás DEET na pokožke znepokojuje, Saltidin z tejto malej pumpičky je v pohode.

Odvráti vietor i slnko

Nie každý schová svoje pery popod fúzy a bradu, aby ich ochránil pred spaľujúcim slnkom a poryvmi vetra. Ba sú situácie, kedy ani to nestačí. Určite by ste sa nemali cítiť ako slečinka, ak z vrecka vytiahnete lojovú tyčinku, aby ste si ústa ošetrili ochrannou vrstvou. Nejde iba o voskovú vrstvu ktorá spomalí odpar vody, ale aj o štít voči UV žiareniu.

Care Plus Sun Protection Lipstick (3,10€) je tak trochu osviežením ak po ňom siahnete až príliš neskoro. Má chladivú silicu mäty, ktorá vás na chvíľu zbaví nepríjemného štípania.

Vosk je tuhý a ani na prudkom slnku nás nesklamal, takže s ochladzujúcim počasím už nebude najlepšou voľbou. Je to tyčinka pre horúce letné mesiace a nám sa skutočne páči. S ochranným faktorom 30 nemáte čo pokaziť.

Všestrannejší Expedition Sun Protection SPF 20 Sun Stick (5,90€) je z mäkších voskov a nesie so sebou vanilkový parfum a príchuť. Je mäkší, ľahšie sa nanáša, máme z neho príjemné pocity. Je tu ale vec, o ktorej by ste mali vedieť.

Vanilková aróma prchá pomalým tempom, predsa len by mohol byť o kus neutrálnejší. Po čase vás to začne ubíjať, obzvlášť ak mažete vrstvu na vrstvu.

A v čom sú tieto tyčinky ešte dobré? Potriete nimi popáleninu pri ohni, natriete čepeľ noža z uhlíkovej ocele a ak treba utíšiť čosi vŕzgajúce alebo rozbehať zaseknuté, vosky sú skutočne perfektné. Nie sú ako krém, ktorý sa vytisne von a rozpije do všetkého.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár