Aká veľká je fľaša, do ktorej sa vmestí liter vody? Zvyčajne dosť objemná na to, aby ste pre ňu museli vyčleniť v batohu šikovné miesto. Nie od každej nádoby na nápoje sa však očakáva, že bude po celú dobu plná sviežeho moku.

Čo by ste povedali na plastovú litrovku, ktorú je možné stlačiť do balíčka len o málo väčšieho ako hokejový puk? Zoznamujeme sa na svojich potulkách s ľahučkou skladacou fľašou HydraPak Stash 1 L, ktorá dokáže prekvapiť svojou nekompromisnou robustnosťou.

Pootvor, zatlač a vytiahni

Je to manéver, ktorý musíte dostať do krvi už pri prvom zoznamovaní. Odskrutkujete viečko, stlačíte medzi prstami plastový prstenec a vo chvíli keď uvoľníte zo zovretia dno, pružný rukáv sa rozvinie do svojej prirodzenej podoby.

Kompaktný disk, ktorý sa vmestí do každého vrecka sa zmenil na plnohodnotnú fľašu, do ktorej si v horskej studničke môžete nabrať čerstvú vodu.

Podobné je to pri balení, len tentokrát vás čaká jemné skrúcanie. Pružný rukáv stiahne svoj priemer a vy ho hravo zacvaknete medzi dno a hrdlo fľaše. Spoľahlivé spojenie zaistí štvorica výstupkov na leme, hmatové body vám zasa ukážu miesta, kde je tlaková zóna pre ich deformovanie.

Ak si to párkrát zopakujete, rýchlo si uvedomíte že objem fľaše sa po zbalení scvrkne na menej ako štvrtinu. Znamená to, že do svojho preplneného batoha môžete so sebou vziať nádobu na vodu, ktorú budete používať iba na mieste táborenia, či vo chvíľach varenia či pikniku pri zastávkach. Potom ju zasa môžete zbaliť a odložiť.

Pevná a odolná

Nečakajte tenké, fóliové vrecúško o ktoré sa budete musieť starať s prehnanou starostlivosťou. Pružný rukáv je ako húževnatá koža, ktorú môžete opakovane krčiť, vyrovnávať a vystavovať tlaku. Všetky tepelné zvary sú na pol centimetra široké a materiál tiež nie je na zahodenie. Je mäkký, pružný a na povrchu má jemnú, protišmykovú štruktúru. Vnútro je však dokonale hladké, aby bolo čistenie a umývanie čo najjednoduchšie.

Vychádzku po vychádzke sa presviedčame o tom, že kamenistá sutina, ihličie, nešikovné prisadnutie či tlak v preplnenom batohu fľaši neublížia.

Kým je naplnená vodou a uzavretá vrchnákom, takmer v ničom sa nelíši od pevnej fľaše. Len pri zasúvaní do bočného vrecka batoha musíte pri poloprázdnej náplni zápasiť s jej nezvyčajnou poddajnosťou. Polovičný úbytok váhy od štandardu je pri výsledných 96 gramoch skutočne príjemný.

Na drobné zmeny si zvyknete

Ak sa párkrát oblejete pri pití z pohodlne širokého hrdla, naveky si osvojíte bezpečný úchop. Opieraním dlane o bočný plášť budete striehnuť na to, aby sa naklonená fľaša pod váhou vody nezalomila a neobliala vás. Neznamená to však, že musíte vždy používať obe ruky, ktorými striehnete na to, aby bol rukáv napnutý.

I otvorená fľaša stojí na zemi rovnako bezpečne ako ktorýkoľvek z pevných modelov a ak vodu prelievate do varnej nádoby, nemusíte robiť žiadne krkolomné úchopy. Po niekoľkých vychádzkach už beriete fľašu úplne prirodzene a pružnosť vnímate ako jej prirodzenú vlastnosť.

K fľaši patrí veľké pružné oko pre pohodlné prenášanie v ruke, vrchnák však nie je s telom fľaše spojený šnúrkou. V exponovanom teréne horských vrcholov vás to môže trochu zneistiť. Nie je to však nič, čo by ste nedokázali vyriešiť po svojom. Vrchnák má po svojom obvode drážku, do ktorej je vtlačený dekoratívny prstenec kontrastnej farby. Ak ho vytiahnete von, viete tam dostať šnúru, s ktorou vrchnák upevníte k fľaši samotnej.

Vodu udrží bez pachutí

Hoci ide o nádobu z netradičných materiálov, ani pri pochode na slnečnom úpeku sme nikdy nepocítili pachuť plastov. Tie sú bez BPA zmäkčovadiel a výrobca udáva ich odolnosť do 60 °C. Nejde teda o fľašu, do ktorej by ste si zavčas rána navarili meltu, aby ste mali čo upíjať až do obednej pauzy pre oddych.

Na druhej strane, vieme si predstaviť že pre túto fľašu nie sú problémom ani zimné mrazy. Ak voda pri premene na ľad naberie na objeme, pružný rukávec sa natiahne a zabráni tomu aby fľaša praskla. Ak príde zima, určite naše postrehy do článku doplníme.

Páči sa nám, že hoci je fľaša poddajná, nemáte problém nabrať si z nej vodu i z horskej bystriny, ktorá nie je viac ako na šírku dlane hlboká.

Pohodová údržba

Či je voda z horskej studničky alebo bystriny číra, to cez mliečny povrch plastu neuvidíte. Určite však cez široké hrdlo zbadáte všetky znečistenia.

Ak pri športe siahnete po izotonickom prášku, nápojoch pre osvieženie, alebo si zvyknete do vody vhadzovať byliny pre zlepšenie chuti, môžete si byť istí tým, že vnútorný povrch je bez pórov, takže do neho nenasiaknu ani farbivá, ani chute.

Umývanie a čistenie je vďaka širokému hrdlu jednoduché a pohodlné. Taktiež môžete s istotou siahnuť po tablete pre dezinfekciu vody, ak si ju naberiete z nie veľmi dôveryhodného zdroja. Po hygienickej stránke hodnotíme túto fľašu ako bezchybnú. Nie sú tu žiadne škáry alebo záhyby, do ktorých by ste sa nedostali.

HydraPak Stash (20,62€) je šikovná skladacia fľaša do terénu, ktorá je dostatočne pevná a odolná i na to, aby sa stala vašou nádobou na vodu číslo jedna. Páči sa nám novátorská konštrukcia, robustnosť použitých materiálov, ale aj praktické používanie. Má športový charakter a ak patríte medzi tých, čo v batohu všetko vynesú do tábora v lese, kde strávia celý víkend, bude sa vám páčiť že skladacia fľaša vám uvoľní miesto pre ďalšiu výbavu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár