Vezmete za náruč ojazdenej výbavy z police, spravíte z nich varný systém a keď sa po niekoľkých úpravách a zdokonaľovaniach ohliadnete späť, zistíte že máte zostavu ktorá funguje v každom počasí. Taký je príbeh „ľadvinky“, ktorá má viac pary ako len na víkendový pochod krajinou.

V kompaktnom balíčku sa ukrýva spoľahlivá zostava, pri ktorej nezáleží na tom, či máte chuť na čaj, kávu, horúcu polievku, fazuľu so špekáčikom alebo hotovku z bariérového vrecúška. Ak ešte máte poslednú kvapku gélu, žiadne teplo nevyjde navnivoč.

Veci, ktoré určite poznáte

Nie je tu asi nič, čo by ste predtým nikdy nevideli. Ak však príde na funkčnosť, dokáže prekvapiť ako dobre táto zostava funguje. Nie je citlivá na vietor, nie je citlivá na chladný čas. Takmer všetko teplo z paliva skončí vo vašom horúcom občerstvení. Ba neraz sa stane, že ste o čosi rýchlejší ako na plyne.

Z armádnych prebytkov potrebujete dve veci:

  • Nerezové pítko z NATO systému, ktoré je o kúsok menšie ako to, ktoré používa americká armáda. Spoznáte ho podľa typického tvaru uší.
  • Sumku na americkú poľnú čutoru s ALICE klipmi predstavovať asi netreba. Pripnete ju na molle systém batoha, zavesíte ju na opasok, vtisnete dnu do batoha. Má dve uši s cvočkami, ktoré udržia všetko pekne pohromade.

Z výbavy pre turistov, zálesákov a športovcov sa vám zíde:

  • Podstavec MIL-TEC pod pítka k poľnej čutore. Práve v tomto vám NATO pítko sadne pekne do nízkej polohy
  • Útlu 250ml fľaštičku s FireDragon gélom. Existuje aj lacnejšie, litrové balenie, z ktorého si môžete palivo prelievať do tejto cestovnej fľašky s dávkovacou tryskou
  • Oceľovú škatuľku z 500-kusového balenia diaboliek kalibru 4.5 milimetra. Tá slúži ako horák, do ktorého dávkujete malé množstvá paliva
  • Škatuľku zápaliek aká sa vám len zapáči. Ak siahnete po štandardnej veľkosti, vmestí sa vám pri prenose práve do plechovej škatuľky od diaboliek
  • Spork alebo lyžica? Voľba je na vás. Hlavné je iba to, aby sa vám vmestila dnu do balíčka.

Posledným kúskom výbavy je pokrievka, ktorú si budete musieť vystrihnúť z hliníkového plechu sami. Kúsok smrekového konára  upevnený skrutkou sa po celú dobu javí byť výbornou rúčkou proti popáleniu.

Rutina, ktorá sa vám vleje do krvi

Vytiahnete zostavu na stôl, nalejete si do pítka dva deci vody a postavíte ho na podstavec. Otvoríte plechovú škatuľku, vstreknete do nej na veľkosť dvoch fazulí ohnivého gélu, škrtnete zápalkou a pítko s podstavcom preložíte nad horák.

Hoci plameň v stiesnených útrobách takmer vôbec nevidíte, čoskoro sa objavia prvé bublinky pár na dne varnej nádoby. Či fúka vietor, alebo je bezvetrie, stále to ide rovnako dobre. Rovnaké je to vo chvíľach, keď sa púšťate do ohrievania hotoviek, zalievania instantných jedál alebo improvizovaného varenia. Len paliva pridáte o čosi viac.

V udusenej atmosfére liehový gél odhára pomalým tempom, takže horúce spaliny nemajú priveľkú šancu uniknúť. Nič sa nepripaľuje, nič vám neprehára. A ak predsa len chcete pridať razantnejší výkon, šupnete pod stojan jednu, dve tenké vetvičky po stranách a zrazu plameň rastie do výšky.

Z našich postrehov môžeme povedať, že ide o zostavu, ktorá nestojí veľa, spraví dobrú službu a ak príde na prevádzku, prekvapí vás ako málo paliva v nej miniete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

    • Možno by to len tak tak sadlo, ešte som to neskúšal. Ale asi by som musel urobiť rúčku sklápaciu, z drôtu namiesto dreveného hríbika.

Pridaj komentár