Nasvietiť mäkkým svetlom bezprostredné okolie a súčasne poskytnúť výhľad do diaľok – to je výzva, s ktorou si nevie poradiť každá čelovka. Ak dokážete regulovať iba jas ale nie kužeľ, ľahko sa stane že sa pri svietení musíte uspokojiť s kompromisom.

Narozdiel od lampičiek a pátracích lampášov do ruky, na čelovkách je zvyčajne dostatok miesta na to, aby poskytli zázemie pre dvojicu reflektorov. Inak tomu nie je ani pri čelovke Petzl Actik, s ktorou sa na našich nočných potulkách zoznamujeme v teréne.

Pohodlná a ľahká

Útle plastové telo a dobre sediaci pružný popruh nie sú bremenom, ktoré by bolo na obtiaž. Táto ľahučká čelovka je vyladená tak, aby sa nestala nepohodlnou pri pôžitkárskom sedení na rybačke, ani pri výkonnostných a vytrvalostných športoch. Už po minúte nosenia máte pocit, akoby ste na čele vôbec nič neniesli. To hlavne vďaka širokému popruhu, ktorý si posunutím hladko chodiacej spony prispôsobíte na mieru.

Čelovka sa o hlavu opiera zaobleným rámom, ktorý umožňuje naklápanie a aretáciu v piatich polohách.

I tu však popruh funguje ako priedušný vankúš, ktorý prepustí pary z pokožky von. Dobrou správou je, že pri praní si nemusíte lámať hlavu nad nejakým rozoberaním – jednoducho čelovku vykliknete z rámu a môžete popruh vyprať aj s jeho plastovými časťami.

Príjemne mäkké svetlo

Páči sa nám, ako kvalitne dokáže čelovka nasvietiť priestor v tesnej a bezprostrednej blízkosti. Hoci ide pri prvom stupni výkonu iba o 5 lumenov jasu, vďaka širokouhlému reflektoru bez zvýrazneného stredu sa jas rozleje v celom zornom poli rovnomerne.

Či z 30 centimetrov hľadáte škáru v skale, alebo sa venujete vareniu či príprave nocľahu, oko jasne rozoznáva detaily pred sebou, ale aj dianie v periférii. Je to, akoby mesiac v splne osvetľoval na otvorenej lúke všetko okolo vás. Oko sa neunaví, farby však môžete vo výhľade iba hádať.

Čelovka je v tomto režime mimoriadne vhodná na všetky aktivity v dosahu rúk bez ohľadu na to, či ste na otvorenom priestranstve, alebo sa utiahnete do stanu či pod prístrešok. Určite by sa nám páčilo, ak by rovnaký režim svietenia bol dostupný aj v silnejšom jase.

Úsporný režim so širokým kužeľom je však vhodný aj pre chôdzu a pomalý presun v známom alebo nenáročnom teréne. Ten sa vám otvorí približne na desať krokov v slušnom detaile. S dobrou viditeľnosťou sme nemali problém ani v miernom opare a slabom daždi.

Kužeľ, ktorý mieri do diaľky

Ďalšie dva svetelné režimy s jasom 100 a 300 lumenov pridávajú výhľad do diaľky. K základnému širokému kužeľu sa pripojí ďalší, o poznanie užší. Znamená to, že vám svietia dve biele LEDky súčasne, ktoré sa pred vami snažia skombinovať novú svetelnú scénu. Vďaka tomu sa vám otvára terén v plnej farbe a detailnej členitosti na 45 a 90 metrov.

Optika je vyladená pre rýchlu chôdzu, beh a cyklistiku, pri ktorých vás viac zaujíma celkový výhľad na krajinu ako detail na mieste, kde spočinie váš zrak. Preto je dobré ak čelovku necháte v polohe čo najvyššieho svietenia, aby ste jemnocit oka neotupili zosilneným stredom. Široký a úzky kužeľ sú vo výraznom nepomere jasu a pri každej snahe nasvietiť si priestor pred sebou na 10,15 či 20 metrov zistíte, že sa oberáte o výhľad.

Zosilnený stred kužeľa s nerovnomerným nakrytím ohniska vám vyslepí periférne videnie. Petzl Actik nie je čelovka, ktorou by ste si chceli v členitom teréne svietiť na vzdialenosť 15 krokov, aby ste v ňom rozoznali každú skalu, ktorá vyžaduje pozornosť pri prekračovaní. Sú modely, ktoré to zvládajú oveľa lepšie. Ak však chcete ucelený výhľad na terén pred vami, zvláda to veľmi dobre. Neutrálne biele svetlo sa nesie na diaľku a drží vašu pozornosť v strehu.

K bielej patrí aj červená

Ak si zvyknete na nie veľmi intuitívne ovládanie čelovky, rýchlo si navyknete na to, že dokáže pracovať v dvoch svetelných režimoch – bielom a červenom. Doplnková červená LEDka vám na pár krokov nasvieti terén tak, aby ste po vypnutí nestratili citlivosť oka pre videnie v šere. Či zasvietite do mapy, batoha alebo na topánku aby ste si zaviazali šnúrku, po vypnutí vidíte okamžite ďalej bez toho, aby sa muselo oko prispôsobovať.

Šikovná je aj pri skupinových aktivitách, kde červená LEDka pri zasvietení do oka neoslní tak ako biela.

Ak sa červený lúč z oka stratí, nezostane po ňom na desiatky sekúnd necitlivá škvrna. Neznamená to však, že ňou nikoho na moment nevyslepíte.

Tri bezpečnostné prvky

Narozdiel od základného modelu Petzl Tikkina, pri tejto čelovke nájdete aj skromnú bezpečnostnú výbavu. Tou prvou je píšťalka, ktorá je na popruhu. Ak pri vybitých batériách, rozbitej čelovke alebo nevládnosti potrebujete na seba upozorniť, môžete pískať čo vám pľúca stačia. Nie je síce najhlasnejšia, ale aj so slabým dychom ju v noci začujete na 50 metrov.

Popruh má jemnú reflexnú potlač, ktorá sa rozsvieti pri dopade svetelného lúča z iného zdroja. Ak svietite pred seba, nič to nezvyšuje na vašej bezpečnosti, ak však čelovku kdesi vytrúsite a pustíte sa do jej hľadania s inou lampičkou, potlač pomôže. Je však veľmi útla, páčilo by sa nám keby ňou boli vytlačené veľké logá Petzl a nielen tenučké písmená Actik.

Tretím prvkom je červená blikačka, ktorá žije i vtedy ak ostatné svetelné režimy už nemajú dostatok síl k životu. Ak si neviete svietiť pred seba, dokážete aspoň na seba upozorniť blikaním.

Napájanie podľa možností

Trojica lítiových AAA batérií do mrazivého zimného nečasu alebo rovnaká zostava alkalických batérií vám zaistí výdrž na 260 hodín úsporného a 60 hodín výkonného svietenia. Elektronika sa snaží optimalizovať výdrž na čas, takže jas s ubúdajúcou energiou postupne klesá. Možno si to zo začiatku vôbec nevšimnete. Ku koncu však máte predsa len pocit, akoby čelovka predsa len sliepňala. Viete, že koniec jej výdrže sa blíži.

Ak siahnete po Li-Ion akumulátore Core s nabíjacím microUSB konektorom, čelovka sa zrazu správa inak.

Elektronika sa snaží udržať stabilný jas na úkor výdrže. Znamená to že hoci prídete o 30 percent času, svetlo je stále rovnako intenzívne. V oboch prípadoch nikdy neviete na čom ste – indikácia zostávajúcej kapacity úplne chýba. Vždy však so sebou môžete mať náhradné batérie alebo akumulátory, aby ste ich rýchlo vymenili.

Pozor si však musíte dať na dážď, aby sa voda nedostala do vnútra. Čelovka svojou konštrukciou odolá bez ujmy oparu, rose a niekoľkým kvapkám dažďa. Ak sa však začne liať voda z oblohy, cez telo bez tesnení zateká dnu.

Čelovka Petzl Actik (32,90€) je výborná pre aktívne športy, pri ktorých sa v menej členitom teréne posúvate vpred vyššou rýchlosťou. Beh, cyklistika, zrýchlený presun, to všetko sú aktivity pri ktorých budete so svietením spokojní. Taktiež vás milo prekvapí mäkké svetlo širokého kužeľa, ktorý dokáže k dokonalosti nasvietiť vaše bezprostredné okolie. Ak však hľadáte čelovku, ktorou môžete čítať detaily členitého terénu na desiatku krokov pred vami, určite to nie je model, ktorý by vás uspokojil. Nakrytie plochy je nerovnomerné, jasný členitý stred vyslepuje periférne videnie.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Dobry den, velmi zaujimavy clanok. B-)
    Mam jednu otazku – uvadzate:…Petzl Actik nie je čelovka, ktorou by ste si chceli v členitom teréne svietiť na vzdialenosť 15 krokov, aby ste v ňom rozoznali každú skalu, ktorá vyžaduje pozornosť pri prekračovaní. Sú modely, ktoré to zvládajú oveľa lepšie.“
    Mozem dostat nejaky tip v/do cenovej relacie tejto celovky? Pripadne aj od ineho vyrobcu.
    Ucel: trailove behanie v lese

Pridaj komentár