Otvoriť konzervu, nakrájať uhorku alebo vytiahnuť si tŕň ktorý uviazol pod kožou – to sú drobnosti, ktoré sprevádzajú nejednu túru, či  vychádzku do prírody.  Ak pri nich nemusíte improvizovať, sú to malichernosti nad ktorými vôbec nerozmýšľate.

Malý vreckový nožík nie je ani nástrojom na budovanie zálesáckych prístreškov, ani zbraňou na sebaobranu či mäsiarskym náradím. Kedysi by sme ho našli vo vrecku každých pánskych nohavíc. Poznáte šikovný zatvárací nôž Victorinox Waiter 0.3303, ktorý nás pri balení naľahko sprevádza na potulkách horskými chodníkmi?

Do batoha aj lekárničky

Nie je o nič väčší ako prostredník a neváži viac ako pol vajíčka uvareného natvrdo. Ak si uvedomíte, koľko zázemia sa ukrýva v tomto kompaktnom vyhotovení, ťažko budete hľadať rivala. Uviažete na očko šnúrku, upevníte ju o batoh a máte v zálohe pomocníka, ktorého z batoha nikdy nevytrasiete. O nič sa nestaráte, nič neplánujete. Nožík bezpečne drieme zaparkovaný na svojom mieste, aby ste po ňom intuitívne siahli ak ho potrebujete.

Útle a tenké vyhotovenie priam pobáda k tomu, aby sa takýto nôž stal aj súčasťou núdzovej lekárničky. Nenafúkne ju na objeme a pri 35 gramoch jej znateľne nepridá ani na váhe. Musíte ho držať v rukách a chvíľu sa s ním skúmavo pohrať, aby ste pochopili o čom vlastne je.

Spoľahlivé vyhotovenie

Švajčiarska firma, ktorá sa preslávila dôstojníckymi a športovými vreckovými nožmi nerozlišuje medzi tým, či ide o útly model do detských rúk alebo o profesionálny nástroj do nepohody. Všade nájdete rovnako precízne stavebnicové vyhotovenie, ktorá má za sebou dlhé desaťročia previerky v teréne. Zapriete sa do zárezu ktoréhokoľvek z nástrojov, prekonáte odpor pevnej pružiny a keď sa ozve typické, hlasné cvaknutie, ste pripravení na prácu.

Pevne zostavená stavebnica nehrdzavie, takže okrem vyfúkania prachu a opláchnutia pod vodou nevyžaduje žiadnu zvláštnu údržbu.

Rám znesie bez rozkývania bočný tlak na každý z nástrojov a ani črienky nie sú žiadne citlivky. Ak ich nejakou náhodou nestiahnete z tŕňov na ktoré sú natlačené, určite sa nemusíte báť že ABS polymér skrehne a praskne.

Je to vreckový nožík, na ktorý nemusíte úzkostlivo dávať pozor. I po roku používania vyzerá až na škrabance rovnako dobre, ako v jeho prvý deň po vybalení zo škatuľky.

Drobná čepieľka na piknik postačí

Ostrie s dĺžkou 55 milimetrov vyvolá samo o sebe viac úsmevu ako rešpektu. Dajte mu však pohodlnú rúčku a máte šikovný nôž, s ktorým skonáte desiatu či olovrant nabalený v batohu. Rozkrojíte rožok alebo makovník, ofidláte bochník chleba či vianočku, odkrojíte si klobásku, salámu, nakrájate zeleninu.

Ukrojíte si úhľadné plátky z kusu tvrdého syra a ak príde na tlačenku, aj jej veľké kolieska rozkrájate na porcie. Pre seba i pre tých čo vám robia spoločnosť.

Iné je to ak otvoríte džem, paštétu alebo inú konzervu. S natieraním je to tak trochu lotéria. Raz to ide dobre, inokedy je čepieľka priúzka, alebo sa špičkou zadierate do plechovky alebo plastového téglika. Ak patríte medzi tých, čo si na nôž sústa nenapichujú, pod chvíľou by ste prijali iný tvar – s oblým predkom ako na príborovom nožíku. Tu však asi spozornie každý, kto si neraz dotiahol drobnú skrutku v ráme okuliarov práve touto špičkou.

Ostrie s malou fazetkou je od výroby veľmi dobre nabrúsené a pri potravinách sa dlho udrží vo fit stave. Nemusíte preto pre začiatok riešiť žiadne brúsenie, či obťahovanie ostria.

Otvorí každý potravinársky obal

Vývrtka, otvárač na konzervy a otvárač na fľaše – to je šikovná zostava na občerstvenie, svačinku alebo piknik. Od všetkých troch môžete očakávať vďaka pevnému osadeniu v ráme plnú službu. Vývrtka je pevná, neohnete na nej ani špičku, ani ju nenatiahnete. Je to tá istá, akú nájdete aj na väčších nožoch tohto výrobcu.

Otvárač na konzervy je kompromisom, ktorý ustupuje očku na uviazanie. Neznamená to, že by bol nešikovný alebo neposlúchal. Skôr prídete na to, že pri prvom prepichnutí plechu na konzerve budete musieť vynaložiť viac síl ako očakávate – potom to už ide pohodlne.

Aby si otvárač v tenšom profile zachoval svoju húževnatosť, nemá ostrú hranu. Je to klasický typ, aký firma používala na starších modeloch, ktorým postupujete v smere hodinových ručičiek. Na väčšine ostatných modelov nájdete otvárač s hrotom, ktorým postupujete opačným smerom.

Otváranie korunkových uzáverov na fľaškách, ohýbanie drôtov či uťahovanie skrutiek s hladkou drážkou, to sú veci ktoré vás priveľmi nezaujímajú, hoci ich nájdete vymenované v každej tabuľke výbavy tohto noža. S istotou však vravíme, že máte všetko čo zvyčajne potrebujete.

Dva príjemné bonusy

Biltong a jerky sú dnes popri klobáske v nejednom batohu a už sa možno i vám stalo že vám kúsok zostal kdesi medzi zubami, kde tlačí a zavadzia. Môžete si strúhať nožom špáradlo z tenkého konára, málokedy však dosiahne takú pevnosť ako majú špáradlá z obchodu.

Toto Victorinox rieši plastovým špáradlom, ktoré je zasunuté pod črienkou. Je štíhle, ploché a vmestí sa i do tenkej škárky medzi zubami, aby ste puchnúci kúsok mäsa vybrali von. Kým nezacítite úľavu, nepríde vám to byť ako zázrak hodný slova.

Podobné je to s pinzetkou, ktorá je na opačnej strane. Aj tá je vyladená tak, aby naozaj fungovala. Tesne doliehajúce čeľuste vytiahnu tŕň ktorý takmer vôbec nevyčnieva nad pokožku a ak príde na triesky ktoré uviazli pod kožou, prístup si spravíte čepieľkou noža.

Oba nástroje je možné dokúpiť samostatne, ak sa vám podarí kdesi ich v nepozornosti vytrúsiť, alebo nebodaj opotrebovať.

Obtiahnete ho aj bez skúseností

Vyfúknuť prach, vytrieť vodou omastok a vymyť pod tečúcou vodou čo zostalo dnu – to je klasická údržba, pri ktorej vás bude obmedzovať iba úzka škára útrob. Hoci je čepieľka noža z húževnatého materiálu, ktorý veľmi dobre drží ostrie, brúseniu sa po čase i tak nevyhnete. Nemusíte však hneď myslieť na brúsky, vodné kamene a rozsiahlu vedu, ktorá sa okolo toho točí.

Oceľ, z ktorej je čepeľ noža vyrobená obtiahnete i ocieľkou ktorú máte doma v kuchyni na veľké nože.

Rovnako dobre jej prinavrátite rezivosť keramickou tyčinkou, ktorou párkrát prejdete po fazetke. Nie je to nič čo by ste mohli pokaziť a ak to budete robiť včas, nebudete sa náročnosťou brúsenia nikdy zaoberať.

Victorinox Waiter 0.3303 (14,40€) je šikovný zatvárací nožík do turistického batoha, ktorý by v ňom nemal chýbať ani vtedy, ak sa poberáte s väčším nožom na nocovanie v prírode, zálesácke posedenie pri ohni alebo veľkú opekačku so všetkým, čo k nej patrí. V malom formáte nájdete kompletnú sadu nástrojov pre prácu s potravinami a ich obalmi, ako aj čosi naviac pre riešenie mrzutostí pomocou špáradla a pinzety. Húževnatosť a spoľahlivosť tohto noža je na nezaplatenie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Tieto malé nože s plastovou rukoväťou nie sú dostatočne pevné. Odporúčam alox prevedenie. Rozmerovo sú podobné, avšak sú omnoho pevnejšie.

Pridaj komentár