Je príjemné sadnúť si v sparnom lete do mäkkej suchej trávy a v tieni stromu si pohodlne oddýchnuť.  Príroda je však vrtkavá. Raz padne rosa, inokedy je sychravo. Niekedy sa zasa túlate po skaliskách, ktoré sú studené ako metla čarodejnice. Nik sa neodváži na dlhšie sadnúť.

Sedenie na zemi však nemusí byť o nič menej pohodlné, ako relax na drevenej lavici turistického odpočívadla. Ak si máte čím podložiť zadok, ste nad vecou. Zoznamujeme sa so skladacou podložkou Highlander Folding Sit Mat SM010.

Vždy po ruke

Vytiahnete z batoha štíhly  balíček, rozopnete popruh so suchým zipsom a roztiahnete harmoniku. V tej chvíli držíte v rukách tenučký vankúš na sedenie. S rozmermi 30×37 centimetrov je iba o máličko menší ako sedadlo stoličky, na zemi však máte pocit že presne kopíruje veľkosť vášho zadku.

Zvonka je pevná nylonová látka, vo vnútri sú všité štyri pruhy odolnej peny. Nie je to EVA materiál, ktorý poznáte z karimatiek. Výrobca použil odolnejšiu penu z polyetylénu s veľkými uzavretými pórmi. Práve takú môžete vidieť v kartónových škatuliach, ktoré chránia citlivú a ťažkú elektroniku.

Zadok máte v suchu, pod sebou cítite odraz svojho vlastného telesného tepla a centimetrová vrstva podsedáka tlmí nerovnosti podkladu. Je to, akoby ste naozaj sedeli na cestovnom, zálesáckom vankúši.

Batohu nepriťaží

S hmotnosťou 98 gramov nepocítite, že nesiete v batohu čosi navyše. Iba čas ukáže, kde nájdete najlepšie miesto na nosenie. V chrbtovom priečinku alebo oddelení na hydratačný systém je fajn miesto. Bez toho aby ste ukrojili časť kapacity batohu, pohodlie máte so sebou. Tak to riešia tí výrobcovia batohov, ktorí pridávajú svoje vlastné podložky.

Pre sedák je fajn miesto aj v spodnom priečinku dvojkomorového batohu, kde vytvorí pevné dno. My ho však často používame i ako predel v hlavnom oddieli. Ak potrebujete fotovýbavu oddeliť od ešusov, varičov a výbavy, vytvorí vám mäkký predel, ktorý dokonale funguje. Šikovné miesto je však aj v bočnej sieťke.

Čo sa vám určite zapáči je, že čisté strany idú vždy von a špinavé sa skladajú k sebe. I keď sadnete na mokrý mazľavý lišajník, alebo do tlejúcich mokrých listov, všetok neporiadok zostane po skladaní uväznený dnu, aby ste si v batohu nič nezašpinili.

Na sedenie i kľačanie

Ak radi kempujete a motáte sa okolo ohňa, na sedáku budete často kľačať. Uľaví kolenám a skoncuje s večným zabáraním  do lesnej hrabanky. Mäkké polstrovanie ultmí nepohodu skaliek, šišiek a rozťahaných koreňov smrekov.

Pri sedení zväčša riešite všetko podvedome. I keď prídete k drevenej lavici, akosi intuitívne vyťahujete vankúš, aby ste sa oddelili od mokrého dreva po daždi. Postupom času priberáte ďalšie návyky. Nie vždy to však znamená, že zostanete v úplnom suchu. Ak sa voda nasiakne do látky, cez spoje medzi výplňou z peny čosi presiakne i nahor.

Plochou vankúša rozfúkate pahrebu, vankúšom robíte závetrie plynovému alebo liehovému variču, vankúš vám slúži ako improvizovaná čistá podložka na drobnosti, ktoré vyťahujete z batoha. Dobré je, že nič sa vám nerozkotúľa a nerozstratí v ihličí.

Len suchý zips popruhu vám môže vbehnúť do vlasov, ak si z podsedáka z príležitosti spravíte vankúš. Časť s háčikmi je tesne pri sedacej ploche namiesto toho, aby bola až na konci popruhu.

Po príchode vyvetrať

Prach sa tlačí do látky, voda zostáva nasiaknutá v úplete a škárach. Vždy keď sa vrátite domov, nie je na škodu podložku vytiahnuť z batoha a nechať ju vyvetrať. Zabránite tým nepríjemným prekvapeniam, ktorými by vás mohla zaskočiť pleseň.

Nie je to úplná bezúdržbovka, ako sú EVA podsedáky z Číny. Na druhej strane, nie je to ani žiadna citlivka. Nič tu nepretrhnete, do ničoho neprederiete dieru. Vonkajší textilný obal je ako nepreniknuteľný štít, ktorý maximálne prerežete nožom, alebo poznáčíte fliačikom od uhlíka, ktorý plastové vlákno zataví.

Skladacia podložka Highlander Folding Sit Mat SM010 (4,50€) je fajn výbava nielen na táborenie v lese, ale aj pre pikniky, výlety poza humná a turistiku. Na ktoromkoľvek mieste si vytvoríte improvizované pohodlie pre sedenie – bez ohľadu na vlhkosť a chlad. Páči sa nám vyhotovenie a odolnosť, určite ide o výbavu ktorú nebudete musieť po roku či dvoch obmieňať za nový kus.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. To už radšej tú z Číny, tá aspoň nepremokne čo je dôležité keďže sa ten podsedák používa hlavne na vlhkej a mokrej zemi

Pridaj komentár