Je to kulinársky kútik, ktorý dokáže prekvapiť na každej novej prechádzke. Vytiahnete z batoha kompaktný balíček, roztvoríte jednoduchú plechovú stavebnicu a pod chvíľou máte pred sebou horúcu pahrebu, na ktorej môžete grilovať, opekať i variť.

Ak príde na potulky krajom, nie všade si môžete dovoliť založiť ohník. Ak však máte so sebou drievkač, ktorý svojim výkonom, kapacitou a všestrannosťou schová do vrecka všetky ostatné, užívate si oddychové chvíle naplno. Zoznamujeme sa so skladacím grilom Esbit BBQ100S.

Na lúke aj na skalách

Pevne ohraničené ohnisko, dobre fungujúce závetrie a ľahučké palivo, ktoré si môžete priniesť so sebou – to je základ, ktorý máte starostlivo zbalený v kapsičke.

Bez ohľadu na to, či vyrážate do vyprahnutého lesa, rozkladáte na lúke piknikovú deku, alebo sa chcete oddávať magickej atmosfére zapadajúceho slnka na skalnatom štíte, gril dokážete vybaliť a zostaviť v priebehu minútky.

Výrobca neexperimentoval a využil osvedčenú konštrukciu vreckových varičov na pevný lieh. Tentokrát je však všetko z nerezu, vo väčšom formáte a doplnkami, vďaka ktorým cítite pohodlie a istotu pri každom použití.

Grilovaciu mriežku ukladáte na podperky osadené v dvoch rôznych výškach nad pahrebou, celý gril môžete položiť do plechovej vaničky pre zachytávanie popola, ktorá poslúži i ako tepelný štít proti zapáleniu podložia.

Celá zostava je pevná a nežiada po vás pri skladaní použitie žiadnych nástrojov. Raz iba roztvoríte telo a vložíte do neho rošt, inokedy možno siahnete po skrutkách s krídlovými hlavicami, ktorými viete rám spojiť s miskou.

Nie je to nič, čo by vás zdržiavalo, nikdy nemáte pocit že je čosi nemotorné. Celé si to užijete hoci aj na brehu rieky na rybách.

Rozkúrený za pár minút

Celý vnútorný priestor grilu máte v zbalenom stave k dispozícii pre palivo. Je ním drevené uhlie, ktoré si vsypete pred odchodom do kapsičky. Na jedno sedenie sa vám do nej vmestí približne 300 gramov uhlia, čo je dosť na to, aby ste sa oddávali grilovaniu približne dva a pol hodiny. Nám sa osvedčilo vyberať si pri balení menšie kúsky uhlia, aby sa priestor lepšie využil.

Lieh je asi najrýchlejšou cestou k zapáleniu uhlíkov. Nastriekate ho z fľaše na uhlie tak, aby sa výdatne nasiaklo a škrtnete zapaľovačom, zápalkou alebo dnu hodíte iskru z kresadla.

Lieh sa pustí do búrlivého horenia a keď sa úplne spotrebuje, uvidíte ako sa na hranách uhlia objavili prvé belavé povlaky popola.

Od tejto chvíle si môžete byť istí, že sa môžete pustiť do grilovania alebo varenia. Páči sa nám, že vždy si môžete vybrať to najpohodlnejšie miesto. Nemusí to byť práve zem, ale aj peň na rúbanisku, alebo kmeň stromu, ktorý leží na zemi.

S drevom si poradí

Nerezový rám nielenže nehrdzavie, ale ani neprehára. Preto môžete do ohniska naložiť i drevo, ak sa vydávate na viacdňové potulky. S rozkurovaním je to rovnaké ako pri ostatných drievkačoch – na začiatku je dym a keď sa teplota v ohnisku ustáli, už to ide akosi samo.

V tomto prípade sa vám určite bude páčiť veľká kapacita ohniska, v ktorej možno teplotu vyšvihnúť nahor do takej miery, že ďalšie drevo pri prikladaní už nedymí.

Je fajn, ak máte so sebou aj malú pílku, ktorou si viete pripraviť aj krátke konáre hrubších prierezov. Tie budú pozvoľne odhorievať bez toho, aby ste museli často priložiť ďalší materiál. Máme vyskúšané, že na pahrebe z dreva sa dá pohodlne grilovať.

Deformovania plechu sa priveľmi báť nemusíte. Posun je asi tak do pol centimetra a keď gril vychladne, prehnutie sa stratí. Možno i preto výrobca myslel na prípadné zosilnenie a pridal podstavec so skrutkami, ktorý možno na väčšine potuliek i tak zostane doma – nie vždy ho potrebujete.

Pre štyroch ľudí v pohode

Grilovacia plocha mriežky má rozmery 21 x 15 centimetrov, čo je dostatočná plocha na to, aby ste bez vyčkávania obslúžili štvorčlennú veselú spoločnosť. Nie je to však iba o kuracích krídelkách z termosky a grilovacích klobáskach z termoobalu. Čokoľvek ste navyknutí grilovať na rošte nad pahrebou doma vo dvore, to si môžete užiť aj na cestách.

Aby ste sa pri prekladaní roštu nepopálili, máte k nemu ľahkú, odnímateľnú rukoväť. Poriešiť si však musíte otáčanie surovín, či prekladanie hotových porcií z mriežky preč.

Či si vystrúhate z lieskového konára pinzetu, alebo sa obslúžite vreckovým nožom a paličkou je iba na vás. A ak príde na to, poslúži i vidlička alebo spork.

Potešilo nás, že ak máte k dobru cez dve hodiny času stabilného tepla, nezostanete iba pri mäsovej porcii či zelenine. Pridáte si k nim zemiakovú kašu z prášku, omáčku z instantného vrecúška, alebo aj hrnček silnej kávy či vonného bylinkového čaju. Gril je dostatočne veľký na to, aby sa pod chvíľou stal sporákom.

Naložíte na neho kanvičku s vodou, ale aj ešus. Našim favoritom je hranatá anglická klasika s dlhou rukoväťou – má slušný objem, pri miešaní dosiahnete na celé dno a využijete s ním žiaru z takmer celej pahreby. Varenie je tak rýchle a ani si nestíhate všimnúť ako prudko vám voda zovrie.

Vysypať a vychladnúť

Na balenie sa vždy musíte pripraviť, takže potrebujete nejakých päť minúť času aby ste sa zbavili horúcej pahreby a nechali gril vychladnúť.

Aj v tomto prípade vám pomôže rukoväť, ktorú namiesto do roštu zapáčite do dvoch otvorov na čelnej strane grilu. Spojenie je tak spoľahlivé, že môžete gril odniesť dve desiatky metrov ku kaluži, aby ste do nej horúce uhlíky vysypali.

Keď plechy podchladnú, všetko nahádžete dovnútra, zaklapnete, zavriete v kapsičke a môžete sa vydať na ďalší kus cesty. Keďže mastný rošt je v grile, a popolom zaprášený gril je v kapsičke, nič v batohu sa vám nezašpiní.

Gril nežiada žiadnu veľkú údržbu, mrežu buď vypálite pri ďalšom použití nad pahrebou, alebo ju môžete strčiť do umývačky riadu. Hoci aj s grilom samotným. Keďže všetky nity sú opäť z nerezu, nič sa neunaví, nič sa nepoškodí.

Kilogram štedrého pôžitkárstva

Ak výrobca na webe udáva, že vás čaká bremeno s hmotnosťou 1450 gramov, neverte všetkému čo sa napíše. Kompletná zostava grilu bez paliva váži 1390 gramov. Máte v tom vonkajšiu tašku, gril samotný, rošt, rukoväť a podmisku so skrutkami, s ktorou vytvoríte najbezpečnejšiu zostavu.

V praxi sa však budete určite vydávať na potulky so zostavou, ktorá je o poznanie ľahšia. Skrutky a spodnú podmisku budete nechávať doma, pretože neprinášajú vo väčšine prípadov žiadny bonus, ktorý by stál za to. Prepravná váha tak klesá na 1170 gramov. Ak by ste vymenili vonkajšiu prepravnú kapsu za igelitové vrecko, váha klesne na 980 gramov.

Palivo sa zdá byť úplne zanedbateľné. Originál kapsička s uhlím zaváži 340 gramov, ak sa chcete odľahčiť môžete ju vymeniť za noviny alebo igelitové vrecúško, čím dáte ďalších 60 gramov preč.

Skutočná cestovná váha je po odľahčení málo cez  1,2 kilogramu aj s dávkou dreveného uhlia pre dva-a-pol hodinové grilovanie. To je slušné ak vezmete do úvahy, že gril samotný nie je väčší ako plastová dóza s jedlom na pochody pre jeden deň. Nie je to opacha, ktorá by vás ťažila.

Esbit BBQ100S (53€) je asi najmenší a najľahší plnohodnotný gril, aký sa vám do batoha podarí nakúpiť s tým, že použiť ho môžete i pri rieke, na pláži, na skalách a miestach, kde nie sú ani podmienky pre založenie ohňa, ani palivo ktoré by ste na neho mohli použiť. Páči sa nám pevné a trvácne vyhotovenie, ale aj všestrannosť ohniska – grilujete, varíte v ešuse, zohrievate vodu v kanvičke – to všetko s pohodlím na mieste ktoré máte radi. A ak treba, rozkúrený ho prenesiete na desiatky metrov z miesta na miesto bez toho, aby ste sa cítili neisto.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár