Je to štíhly batoh s výborne odvetraným chrbtom. Keď v letnej spare zavanie i ten najjemnejší vánok, cítite ako vám chladí chrbát pod nákladom. Napnutá sieťka tisne oblečenie k vášmu telu a vnútorný rám batoha formuje škáru, ktorá sa snaží udržať vašu výstroj a poživeň čo najďalej od vás.

Ak príde na letné horské túry, pochody otvorenou krajinou a  objavné víkendové potulky, práve na batohu záleží ako sa budete cítiť v pohybe. Obzvlášť, ak so sebou nesiete aj nocľah. Od minulého leta sa zoznamujeme s batohom Highlander Summit 40, ktorý nás sprevádza na našich cestách.

Vzdušnosť, ktorú si zamilujete

Hneď od začiatku sa všetko točí okolo útleho rámu, ktorý dáva batohu kontúry a tvar. Naplníte ho, položíte na zem a on sa prekotí na čelnú stranu ako lienka. Oblúkový tvar posúva ťažisko batoha vpred a vám nejaký čas potrvá, kým sa ho naučíte na zem klásť chrbtovou stranou nadol.

Je ako neposedná kolíska, ktorá trénuje váš zmysel pre nové návyky. Hoci ho chcete podvedome chrániť, zistíte že to nie je žiadna citlivka, na ktorej by sa čosi predralo.

Všetko sa však mení vo chvíli, keď ho naložíte na chrbát. Detaily začínajú dávať zmysel. Predsunuté ťažisko prenáša časť váhy z ramenných popruhov do bedrového pása a vy sa cítite sebaisto a príjemne. Batoh po dotiahnutí popruhov sedí na chrbte akoby bol na mieru šitý a bariérou nie je ani začínajúci hrb, ktorý ste si uhnali pri počítači.

Odvetranie chrbta funguje výborne. Vetracia medzera má pevný tvar a nemení svoju hrúbku ani vtedy, ak sa s preplneným batohom uchýlite pri strmom vzostupe do predklonu. S bavlneným nátelníkom máte pocit, akoby ste pri pofukovaní vetríka so sebou niesli klimatizáciu.

Táto prednosť letnej sezóny vás však dostihne v zime. Vtedy je batoh pre podchladenie chrbta takmer nepoužiteľný. Stlačí hrubú vrstvu vášho oblečenia a pustí k nej mrazivý vzduch.

Vylaďte si svoj komfort

Ramenné popruhy a bedrový pás sa nehrajú na obrov. V zdravej štíhlosti vás obopínajú na primeranej ploche, aby ste sa pod nimi neparili. Pod tkanou sieťovinou s hlbokou štruktúrou pre odvádzanie potu je nepriedušná, nenasiakavá pena, ktorá je trvácna a neunaví sa. Kým ramenné výplne sú pevnejšie a držia svoj pevný profil, bedrový pás je mäkší, skôr vankúšový. Keď všetko dotiahnete ku kontúram svojho tela, cítite sa príjemne i pri rezkom tempe pohybu.

Všetko nastavovanie sa točí okolo šestice praciek, ktoré hladko kĺžu po popruhoch, avšak súčasne pevne držia svoju polohu. Vrchné dve vám pomôžu podvihnúť vrchnú časť plecníc, čelnými dvomi nastavíte ich dĺžku. Pridajte k tomu pracku na hrudi a bedrovom páse a máte tradičnú zostavu, pri ktorej miestami nechýba praktická pružná posuvka, ktorá udrží zvyšnú časť popruhu na mieste.

Pracky sú pevné a spoľahlivé, na troch batohoch tohto typu sa nám podarilo prasknúť iba jednu – opaskovú. Stalo sa to v autobuse, pod topánkou jedného z cestujúcich. Nie je to však nič, čo by sa nedalo vymeniť. V dosahu úst máte v pohotovosti pracku s píšťalkou, ktorú v hustom lesnom poraste začujete na dve stovky metrov.

Batoh váži približne 1,45 kilogramu a nech na neho pozeráte z každej strany, nemáte pocit že by ste mohli čosi odpárať alebo vymeniť, aby ste mu ešte pár stogramov z váhy ubrali. Je naozaj ľahučký a fajn riešený.

Pevne daný objem

Hoci batoh nesie v označení číslo 40, výrobca hovorí o 45-litrovom objeme, ktorý len tak ľahko neprekonáte. Každé postranné vrecko, každý priečinok vytvorený v plášti batoha po naplnení uberá priestor z vnútorného objemu. Platí to z veľkej časti aj pre termosky a fľaše, ktoré uložíte do postranných priečinkov, ktoré sú z pevnej tkaniny – nie sieťky ktorá sa časom zvykne unaviť a pretrhnúť.

Dvojkomorové vyhotovenie s nízkym vrchlíkom je praktické, takže k svojim veciam sa dostanete bez toho, aby ste museli batoh prekladať. Priečka, ktorá delí batoh na dve časti je v strede stiahnutá šnúrou, aby ste ju mohli zrušiť ak sa rozhodnete vložiť do batoha čosi neforemne dlhé, alebo do neho chcete zasunúť v plnej kapacite vodeodolný vak.

Spodné oddelenie pre ťažké veci či spaciu výbavu je fajn. Otvoríte ho zipsom v plnej šírke a keď odklopíte oblé čelo, dostanete sa ku každej zapadnutej drobnosti.

Dva spôsoby balenia vás čakajú pri vrchnom, hlavnom priečinku. Buď ho pri uzatváraní stiahnete v štandardnej výške, alebo ho pomocou rukáva vytiahnete až pod samý strop vrchlíka. Vďaka tomu viete batoh natlačiť do plnej kapacity i vtedy, ak samostatný vrchlík nevyužívate.

Ten má priestor zo sieťou zo spodnej, vnútornej strany, a objemné vrecko v plnom objeme so zipsom pre prístup zvonka. Napchať tam zrkadlovku s náhradnými batériami a objektívmi na výmenu nie je problém, môžete tam však nabaliť i dávku jedla, ktorú ste si vyčlenili pre celý deň pochodu.

Dve malé kapsičky nájdete na bedernom páse, tie sú na veci ktoré chcete mať stále po ruke. Dve bočné kapsy na nápoje, alumatku alebo turistické paličky s dvojicami popruhov určite potešia. Práve pod nimi nájdete ploché vrecká pre dokumenty, alebo pončo.

Pridajte k tomu čelné ploché vrecko, ktoré dokážete otvoriť zipsom v celej dĺžke až nadol a máte jasnú predstavu o tom, čo ste dostali.

Hoci ja batoh vybavený plejádou doplnkových popruhov, nie sú spravené tak, aby ste okolo batohu vyskladali objemnú galaxiu ďalšieho nákladu. Výrobca príliš nepočíta s tým, že tento štíhly batoh ovešiate navonok ako vianočný stromček. Vždy však k popruhom viete priviazať ľahké veci, aby spočinuli vonku. Bude to však tak trochu na úkor mobility a obratnosti.

Celkovo dokážete do batoha nabaliť 8-9 kilogramový náklad bez toho, aby ste mali pocit že ste ho nepríjemne preťažili. Potrebujete však trochu zručnosti pri balení. Oblúkový tvar hlavného oddelenia vás trochu obmedzuje v tom, kde ktoré veci uložíte aby ste sa k nim ľahko dostali. Nezabudlo sa ani na priečinok pre mechúr s vodou a priechod pre hadičku. Je to však zasa vec, ktorá vám odkrojí kus vnútorného priestoru v najužšej časti batoha.

Pripravený na dážď?

Reflexné prvky na ramenách, reflexná značka na vrchlíku i pod ním a reflexný symbol na svietivo oranžovom prevlečníku do dažďa – to je bezpečnostná výbava, ktorá je na nezaplatenie nielen na krajnici cesty, ale aj v teréne ktorý zahalil hustý opar. Je dobré, ak viete byť v núdzi videní.

Prevlečník je v pohotovosti v samostanom vrecúšku pod batohom, kde je uviazaný šnúrou aby ste ho nevytratili.

Na batohu sedí dokonale, ak dodržíte dve pravidlá – nepoužijete vonkajšie bočné vrecká a nenaplníte batoh do plnej kapacity s úplne nadutým vrchlíkom. Inak sa stane, že bude tak trochu primalý.

V prehánke a ľahkom daždi obsah batoha pred vodou ochráni, keď sa však celý deň budete túlať po horách v sychravom nečase, vo vnútri všetko premokne do nitky. Voda si za ten čas nájde cestičky, cez ktoré zatečie dnu. Používať vo vnútri vrecká na ochranu výstroje pred vodou sa nám neraz vyplatilo.

Dobrou správou však je, že za jedinú noc vybalený batoh dokonale vyschne i na chladnej horskej chate bez kúrenia. Vyschnú látky, popruhy, ale aj polstrovania ktoré vás nebudú pečiatkovať mokrou stopou.

Údržba do pohody

Za rok tento batoh nezoderiete ani vtedy, ak ho budete vykladať po sklách na horských hrebeňoch. Nezoderiete ho ani vtedy, ak ho budete vláčiť na kempovanie do lesa, kam sa predsa len viac hodia taktické batohy. Stopy oderu sa na látke nájdu, nič sa však nerozpára, nepretrhne a nezničí.

Údržba nám nikdy starosti nerobila. Vytiahnete prevlečník do dažďa, odviažete ho zo šnúry, namočíte batoh do vedra so saponátovou vodou a preperiete – s rámom, pogumovanou sieťkou, v plnej zbroji. V krátkom kúpeli dostanete von peľ, prach, ale aj pot a možno aj omastok, ktorý vytiekol z nabaleného olovrantu.

Keďže batoh nemá hydrofóbnu úpravu, voda z neho okamžite berie všetky nečistoty. Rovnako rýchlym tempom aj vysychá, keď sa ho dotknú slnečné lúče. Nie je to žiadne trojdňové presúšanie. Ak sa spamätáte večer pred pochodom, do rána ho vysušíte aj v kritických podmienkach – tak ako po úplnom premoknutí.

Highlander Summit 40 (69€) je ľahký, obratný a šikovný batoh pre letnú turistiku na horách, potulky otvorenou krajinou a výlety, pri ktorých so sebou nesiete víkendovú výbavu s nocľahom. V každej spare na ňom oceníte dokonalé odvetranie chrbta, ale aj popruhy ktoré vás nedusia v tesnom objatí. Má trvácne vyhotovenie, dobre členený objem, bezpečnostnú výbavu pre dážď a prvky, vďaka ktorým vás bude vidno. Môže sa však stať, že do iného batohu s rovnakým objemom pobalíte viac vecí. Štíhlosť je pri tomto modeli na prvom mieste.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár