Je to 850 gramov prístrešia, ktoré ochráni pred vetrom, dažďom a dotieravým hmyzom. Rozbalíte na rovinke vrecúško, ukotvíte do zeme zopár kolíkov a keď pridáte svoje turistické paličky a dotiahnete šnúrky, môžete sa hotoviť k nočnému odpočinku.

Keď príde na stany, patria zväčša k tej ťažšej a objemnejšej výbave. Ak sa však túlate krajom len v spoločnosti svojho vlastného ja, nemusí to byť tak úplne pravda. Zoznamujeme sa so superľahkým, jednomiestnym stanom DD SuperLight Tarp Tent.

Nocľah na počkanie

Žiadne veľké strojenie, žiadne akrobatické figúry vo vetre – stavba tohto jednoplášťového stanu je tak jednoduchá, ako len môže byť. Vytiahnete ho z vrecúška, roztiahnete na zemi, nájdete tri kotviace body s reflexnými šnúrkami a zatlačíte do zeme prvé tri kolíky. Od tejto chvíle sa všetko ostatné dá nazvať ladením a nastavovaním.

Stan nemá žiadny rám, takže sa pri vztýčení svojej výšky spolieha na vaše turistické paličky. Prevlečiete ich cez dvojicu textilných popruhov, zapichnete do kovového oka na spodnej strane, a zaistíte v popruhovom vrecku v samotnom vrchole stanu.

Vo chvíli, keď do zeme vpravíte ďalšie dva kolíky a napnete šnúry, stan dostáva svoju hrubú podobu. Neznamená to však, že bez turistickej výbavy nepochodíte. Odrezať si môžete i dve liesky, ktoré si primeriate na dve dlane nad pupok. Zastúpia oporu dokonale.

Odľahčených, štíhlych kolíkov je celkovo 12 a všetky majú za úlohu napnúť šnúry, ktoré do očiek stanu trvalo naviažete pri jeho prvom skúšaní. Pridajte k tomu krátku napínaciu tyčku na nižšom konci stanu a máte zostavu, s ktorou pracujete pri každom stavaní a balení.

Kotviacich bodov je celkovo 13 a aj počet šnúr v balení tomu zodpovedá. Jeden kolík si preto buď prihodíte, alebo sa naučíte improvizovať na mieste konárom či paličkou. Z našich skúseností môžeme povedať, že každú snahu naviac vo finále zaručene oceníte.

Napnutie podľa možností

DD SuperLight Tarp Tent nie je stanom, ktorý by ste si postavili na skalnatom vrchole vyhliadky, aby ste zažili atmosféru vychádzajúceho slnka. Potrebuje k nemu mäkkú zem, do ktorej môžete zatlačiť kolíky.

Keďže mu chýba rám, spolieha sa na strih látky z ktorej je ušitý a pnutie, ktoré dokážete vytvoriť šnúrami. Všetky spoje sú vystužené šitím, ktoré dáva každej spojnici pevnú, nemennú dĺžku.

Samotné pnutie látky v ploche sa však výrazne mení a stan ktorý dôkladne vytiahnete na pravé poludnie môže už o niekoľko hodín po spadnutí prvých kvapiek rosy ukazovať previsy na najrôznejších miestach. Je to spôsobené vlhkosťou, na ktorú látka reaguje zmenou veľkosti. Nie je výnimočné, ak v daždi každá napnutá plocha poklesne i o desať centimetrov nadol a vy máte pocit, akoby ste čosi nespravili dobre.

Neznamená to však, že stačí vyjsť von a šnúry dotiahnuť. Stan je v každom šití dokonale napnutý – previs vznikol tým, že pri natiahnutej látke strih jednoducho nesedí. Prvýkrát to nepochopíte, druhýkrát sa pokúsite celoplošne bez úspechu siahnuť po impregnácii, na tretíkrát to už vezmete na vedomie ako fakt.

Priestranný aj pre batoh

Hoci ide o stan, ktorý je ladený pre čo najnižšiu hmotnosť, neznamená to že sa v ňom budete cítiť stiesnene. Práve naopak. Vchádzate do neho cez veľký otvor na bočnej strane a pre seba máte v ramenách až 110 centimetrov šírky a 250 centimetrov dĺžky pre pohodlné spočinutie s karimatkou a spacím vakom.

Viete si v jeho najvyššom bode sadnúť, aby ste sa prezliekli a aj keď sa budete v noci prevaľovať zo strany na stranu, nebudete ho valcovať nad rámec možností.

Bonusom je štíhla predsieň, do ktorej dokážete pod strechu zložiť svoj batoh a topánky. Narozdiel od obytnej časti stanu, tu nečakajte nepriepustnú podlážku ktorá by veci ochránila pred vodou a blatom zo spodnej časti. Topánky tu unocujete aj v daždi, pod batoh si však budete musieť šikovne natiahnuť fóliu. Nám sa osvedčilo natiahnuť na neho prevlečník proti dažďu a položiť ho na zem chránenou časťou.

Páči sa nám sieťovina, ktorá prekrýva celú bočnú stenu vchodu, ale aj dvojicu vetracích otvorov v čelnej časti stanu. Ak je pekná noc, vyrolujete bočnú plachtu nahor a oddávate sa cez moskytieru pohľadu na nocou zaliaty kraj s dobrým pocitom – mimo dosahu hmyzu a s malým otvoreným prístreškom pre batoh.

Na studenú sprchu si musíte zvyknúť

Dva vetracie otvory pri hlave nestačia na to, aby sa zo stanu dostala všetka para von. Čosi nadýchate vy, čosi sa odparí v predsieni zo zeme a cez sieťku dostane k vám. Pocítite to nielen v daždi, ale aj pri chladných nociach. Vnútorná strana látky sa pokryje drobnými kvapôčkami vody, tie postupne naberú na veľkosti a začnú sa gúľať dolu na podlážku.

Ak pokojne ležíte a ihneď zaspíte, možno si nič nevšimnete. Sprcha chladnou vodou vás počká až do rána. Je nemožné vyjsť zo stanu bez toho, aby ste kvapôčky vody na seba nestriasli. Poutierate ich do oblečenia, čosi postriasate na hlavu a tvár. V peknom dni to však nie je nič, čo by vás rozmrzelo – je to len svieži budíček. Iné je to v chlade a sychravom nečase, keď svoj deň začnete tak trochu zmáčaní.

Ako blízko sa do kontaktu s vodou dostanete záleží na tom, ako vlhko je na druhej strane stanu. Ak v noci pršalo alebo padla výdatná rosa, previsy vás zaručene dostanú. Uvoľnený stan s natiahnutou látkou je zvnútra hneď o poznanie menší a vy s tým nedokážete nič spraviť.

Voda na podlahe

Podobné je to s podlahou. V daždivej noci pri silnej kondenzácii nájdete na nej približne deciliter vody, ktorá stiekla na najnižšie miesta nepriepustnej podlážky. S dobrou výbavou ste však mimo jej dosahu.

Od lokálnych kaluží vás oddelí karimatka a ak máte spací vak s hydrofóbnou povrchovou úpravou, tak potom je aj vaše spanie úplne v bezpečí. Nič nemusíte presúšať, stačí len otriasť kvapky a ste opäť v hre.

Predsa len máme pocit, že sme našli miesto, cez ktoré sa do stanu trocha vody z vonkajšej strany dostane. Je to dvojica šití nad vetracími mriežkami pri hlave. Voda sa pri stekaní nadol zachytáva vo falcoch, ktorých šitie jemne slzí.

Tenučká padákovina, z ktorej je stan ušitý je pevná a spoľahlivo nepriepustná. Je to veľmi podobný – ak nie rovnaký – materiál, z ktorého firma šije svoje hamaky DD SuperLight. Vonkajšia strana je ošetrená silikónom, vnútorná má tenučký polyuretánový záter. Dnu sa nedostane voda ani vietor, vonkajšia strana látky však nasiakne – zmení farbu a natiahne sa.

Aj keď sa zdá, že ide o látku tenučkú, jej pevnosť a robustnosť vás dostane. Znesie obrovský ťah a nepoškodí ju ani ihličie s úlomkami konárov na lesnej hrabanke.

Balenie bez starostí

Tak ako rýchlo dokážete stan postaviť, rovnako rýchlo ho aj zbalíte. Keďže všetko je šité ako jeden celistvý kus, stačí vám zatiahnuť zipsy, pozbierať kolíky do vrecúška, vytiahnuť palice z popruhov a zrolovať, poskladať, alebo len tak napchať stan do vrecúška. Ak ste mali pred balením dosť času na to aby obschol, ide to skutočne rýchlo.

Len mokrý stan budete chvíľu presviedčať, aby ste z neho vyfúkli vzduch. Predsa len, látka je veľmi odolná voči vetru a ak sa naplní vlahou, potom neprekvapí ak máte čo robiť aby ste vzduch pri skladaní dostali von.

DD SuperLight Tarp Tent (175€) vo svojej  mušej váhe a malom objeme zaistí priestranné zázemie pre potulky krajom, pri ktorých vás nepoznačí mrzutosťou ani maratón daždivého počasia. Musíte si však privyknúť na to, že budete čeliť previsom z navlhnutia látky a kondenzácii s ktorou sa dostanete do priameho kontaktu. Ide o jeden z prvých stanov tohto úspešného výrobcu hamák a tak budeme pozorne sledovať, ako sa s touto výzvou poráta pri návrhu novších modelov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár