Uťapkaný chlebík, slnkom zohriata paštéta a horalka, ktorá vypúšťa svoju čokoládovo-orieškovú dušu. Ak ich vybalíte z batoha na hrebeni hôr, v slasti pojedáte každé sústo z ktorého sa do vás nalieva cenná energia. Počítate kroky ktoré máte pred sebou a tešíte sa z prekrásneho výhľadu na okolie.

Čo na prvý pohľad vyzerá ako turistický šport s precízne načasovaným prechodom od rázcestníka k rázcestníku, razom sa môže ľahko zmeniť na pôžitkársku pohodu. Akoby v strede šíreho kraja zrazu otvorili vychýrenú reštauráciu. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s balíčkami jedál Adventure Menu.

Vrecúška do batoha

Je to vekmi overená klasika. Zabodnete otvárač do plechovej konzervy, pomaly orežete viečko a dostanete sa k jedlu, ktoré vydrží roky bez toho, aby ste ho museli úzkostlivo skladovať v chladničke. Zohrejete ho a obed je na svete – bez ohľadu na to, či sa túlate hlbokými lesmi, alebo ste zakempovali na okraji rozkvitnutej lúčky.

Vymeňte pevný plechový pancier za moderné bariérové vrecúško a máte jedlo, na ktoré sa môžete rovnako dobre spoľahnúť.

Niekoľko vrstiev tenkej fólie je preložených hliníkovou bariérou, ktorá dnu neprepustí ani svetlo, ani neumožní plynom cestovať tam a späť. S rovnakou odolnosťou a trvácnosťou máte jedlo v ľahučkom obale, ktorý po vyprázdnení skrčíte do hrsti.

Nemusíte sa obávať toho, že vrecúško v batohu pod tlakom ostatnej výbavy praskne. Fóliu bez pomoci nepretrhnete a zvary sú natoľko široké, že jednoducho nepustia. Vrecúška znesú nepohodu preplneného batoha, ale aj nejaký ten pád, buchnát či nečakané zakopnutie.

Úplne iný obsah

Zvykli sme si na to, že konzervy s hotovými jedlami sú plné kompromisov. Je to tým, že väčšina z nich sa vyrába inak, ako sme zvyknutí variť doma. Do plechového obalu sa nasypú dôsledne odvážené suroviny a všetky sa spolu uvaria vo vnútri plechového obalu. Nasypať, zaliať, uzavrieť a variť so stopkami v ruke. Je to veľkovýrobná stratégia, ktorá ako tak funguje.

S jedlami Adventure Menu je to iné. Kuchári ich navarili vo veľkokuchynskej prevádzke tradičným spôsobom. Tu sa praží cibuľka na oleji, tam sa zapráši múka, potom sa podusí mäso – krok za krokom vzniká jedlo, pri ktorom je možné vyladiť každý detail.

Až vo chvíli, keď je celá dávka pripravená pre servírovanie, zabalí sa do bariérových vrecúšok v ktorých sa sterilizuje.

Ak by ste si v tejto chvíli sadli za slávnostne prestretý stôl s obsluhou, cítili by ste sa ako v tej najlepšej reštaurácii. A práve také je to aj v lese či na horách. Adventure Menu nie je praktické jedlo na cesty, ale výkladná skriňa vyberaných chutí majstrovského varenia.

Vždy rovnaká stratégia

Vynecháte polievku a púšťate sa do hlavného chodu. V 400-gramovej porcii môžete vždy čakať, že nájdete hlavnú, mäsovú časť jedla a prílohu vždy asi tak pol na pol. Nik tu gramy nenaháňa vodou, nik sa nesnaží obrať vás o mäso na úkor prílohy. Platí tu pravidlo – čo ste si zaplatili, to aj dostanete.

Máte v lese chuť na jelenie ragú so šúľancami zo zemiakového cesta? Máte ho mať. Stačí otvoriť vrecúško, presypať ho do ešusu a zohriať na variči.

Hneď od začiatku vám je jasné, že vás nik netopí v omáčke. Ak by ste jedlo prihrievali v jeho továrenskej nahote, asi by ste ho možno i priškreli o dno nádoby.

Podlejete však pod neho deci pramenistej vody a keď omáčka prebublá varom a vzduch sa naplní vôňou, môžete sa pustiť do ochutnávania. Mäso je jemné a šťavnaté, zemiakové halušky nie sú ani tuhé, ani rozvarené, všetko je presne tak ako má vo výberovej reštaurácii byť. Ba aj šťava si zachovala svoju plnú, vyváženú chuť, hoci ste ju oživili vodou.

Nič sa tu nemaskuje za štedrú dávku soli, žiadne koreniny tu neprekrývajú skutočné chute surovín. Je to poctivá kuchyňa, ktorá v mnohom predbieha vaše očakávania. Každý kúsok mäsa je naozaj pekný, nie je to výrez, od ktorého sa očakáva že sa v prílohe stratí.

Guláš na hrebeni hôr

Kto by sa púšťal na pravé poludnie do výdatného guláša, ak máte pred sebou ešte riadny kus cesty v horách? Ak sa počítate medzi pôžitkárov ktorí sa nikdy nenáhlia, razom pochopíte tú atmosféru. Zastanete na tichom mieste, zahľadíte sa do doliny a s pocitom že stojíte na rozhraní krajín dvoch národov, vyťahujete z batoha poživeň.

Tentokrát sa nejde špiniť žiadna výbava, všetko sa odohrá priamo vo vrecúšku. Zohrejete ho na variči vo vodnom kúpeli, aby vrecúško samotné poslúžilo ako jedálenská nádoba. Nejaký čas trvá, kým sa teplo z vody prenesie do obsahu vrecúška. V tej chvíli však už nie je nutné, aby vám plameň bežal naplno. V horúcom dni voda nechladne a hoci ste už ohrev dávno vypli, v priebehu minút sa všetka tá horúčosť prenesie do cieľa.

Dlhými lyžicami či sporkami si hlavu nelámte. Ak odrežete vrecúško na jeho bočnej strane, hravo dosiahnete do každého kúta. Prídete iba o možnosť odložiť si ho v strede jedenia z rúk. Ako chutí guláš v horskom pohraničí?

Opäť tá príjemná a plná chuť, opäť mäso pri ktorom je každý jeden kúsok tak pekný ako druhý. Kuchári tu však spravili kus práce, aby ste v batohu neroztlačili všetko na kašu. Kým mäso je jemné a delí sa na vlákna, zemiaky dostali špeciálnu úpravu. Lojová sorta prešla pečením alebo fritovaním, aby zo seba vypustila prebytočnú vodu, kým sa zemiaky ponoria do gulášovej šťavy. Sú vďaka tomu tuhšie, nerozvarené a na povrchu majú príjemnú kôrku.

Guláš je skutočne dobrý a ani tentokrát to nie je ten typ, po ktorom by vás z prebytku soli smädilo. Tú trošku vody čo ste použili na ohrev dokážete oželieť.

Skutočne naľahko

Hotovky sú fajn na pôžitkárske potulky krajom, ale aj na turistiku. Ak sa však balíte na viac dní, predsa len chcete aby bol váš balík jedla čo najútlejší. Nie, nečakajte žiadne dehydrované menu, ani žiadny nový experiment.

Adventure Menu svojim sortimentom zabieha aj do sveta sušeného mäsa. Či už máte radi jerky alebo nie, to čo sa nachádza v týchto bariérových balíčkoch by ste určite mali vyskúšať.

My sme a pustili do tradičnej hovädziny a môžeme k tomu povedať iba to, že nás príjemne prekvapila. Možno i preto, že sa dokáže streliť do chute našincovi, ktorý odrastal na porciách pečeného mäsa.

Hovädzie jerky sa neukrýva za clonou zmesi korenín. Nájdete v ňom náznak tepelnej úpravy, či skôr pečenia ktoré vždy v kôrke mäsa koncentruje chuť. Najprv sa pustí jemný slaný závoj, potom sliny uvoľnia mäsovú arómu a keď sa pustíte do žuvania, pocítite i typickú šťavnatosť.

Čo však príjemne povzbudí je vôňa. Ponáša sa na naozajstné mäso. Nie je to ten závan, ktorý pocítite v supermarkete, keď prechádzate cez regále s dobrotami pre domácich chlpáčov. Je to mäso, ako má byť.

To, že si z uzatvárateľného 100-gramového vrecúška budete ujedať podľa potreby sústo za sústom aby ste nabrali sily a zahnali hlad je fajn. Vždy však musíte počítať s tým, že svoj dlh na vode predsa len budete musieť splatiť. Ak výrobca použil 320 gramov surového mäsa na 100 gramov jerky, vy musíte počítať približne s pol litrom vody v batohu.

Balíčky jedál Adventure Menu (od 5,90€ za mäsové pokrmy) nás presvedčili o tom, že za svoje peniaze dostanete skutočne prvotriedne jedlo, ktoré v ničom nezaostáva za ponukou dobrých reštaurácií. Koncentrované porcie znesú pririedenie vodou, chute vám sadnú i vtedy ak priveľa nesolíte a nekoreníte. Páči sa nám vyrovnaná chuť, ale aj komfort ktorý sa s prípravou jedál spája. Stačí pár minút a máte pred sebou horúce jedlo, v ktoromkoľvek zapadnutom kúsku našej krajiny. Pridaj teplo a všetko ostatné je dnu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. adventure menu je celkom fajn, len neviem ci uz konecne aj svoje jedla balia do opatovne uzavieratelnych vreciek/ ked som prvy krat zohnl niekolko balickou tak moznost opatovneho uzavretia nebola. porcie dost velke, takze by mi stacila na obed plus trocha by som odlozil na veceru. ohrevne vrecko plus ohrevna tableta, ktora je jednou z moznosti ohrevu ma prilis nepresvedcili, vacsinou bola polovica balicku tepla druha studena. mozno este postreh ku gulasu so zemiakovymi knedlickami, ma ist o gulas z diviny, ale chutovo som to nepoznal, maso bolo skor nevyrazne nie som si isty ci to bolo upravou pri vareni.

  2. Mne sa zda vysoka cena. Dnes sa najes komolet menu aj za cca 4 eura a ked by bola 2.3 clenna rodina a denne dala cca 30 eur na jedlo niekde na stanovacke tak to zasa nie je vyhodne.

Pridaj komentár