Spustíte ruku k opasku, vytiahnete z pohotovostnej kapsičky lampáš a mocným lúčom svetla pretnete tmu. Zvláštny ruch ďaleko pod lúkou nadobúda ihneď konkrétnu podobu. Ktosi tam s vozíkom zišiel k potoku a prehrabáva sa v smetiach, ktoré tam z času na čas vyvezú domáci.

Ak pátrací lúč na viac ako dve stovky metrov dokáže v poraste odhaliť identitu človeka, je to výkon ktorý zachádza ďaleko za hranice všedných svietidiel. Obzvlášť v prípade, ak ide o lampáš, ktorý nie je väčší ako zálesácky nôž. Od jesene sa zoznamujeme s taktickou lampičkou Fenix TK20R, ktorá spája výkon so všestrannosťou a spoľahlivosťou.

Svetluška s plným využitím

Štyri stupne výkonu pre rôzne úlohy a stroboskop k tomu. To je výbava, s ktorou sa TK20R dostáva do vašich rúk.  Stalo sa pravidlom, že najslabší režim svietenia je akousi svetluškou, ktorá má za úlohu ochrániť vás pred tmou vo chvíľach, keď musíte šetriť každý kúsok energie, ktorý vám zostal v akumulátoroch či batériách. V tomto prípade však môžete pri dobre tvarovanom reflektore a 10 lumenoch svetla predsa len počítať s plnou službou.

Svetelný kužeľ dokáže v režime sliepňania i pod zatiahnutou nočnou oblohou nakryť pred vami lesnú cestu dostatočným množstvom svitu, aby ste bezpečne mohli kráčať vpred aj neznámym, menej členitým terénom.

Vidíte ho viac-menej čiernobielo, avšak v pekne širokom kontexte, bez únavy očí. Kým stred je zvýraznený zosilneným jasom s mäkkým lemovaním, okrajové časti vám pomáhajú vidieť i za hranicu šírky chodníka.

Tesne pred sebou vidíte na štyri metre široko bez toho, aby sa oči unavili pohľadom do ohniska kužeľa. Páči sa nám, že na viac ako dve desiatky metrov pred sebou prečítate na cestičke preliačinu, kaluž i stopy po pošmyknutí ľudí, ktorí kráčali pred vami. Pridajte k tomu ohromnú výdrž ktorá presahuje 5 dní nepretržitého, 24-hodinového svietenia  a viete, že máte lampáš ktorý so sebou budete nosiť na dlhšie pobyty v teréne bez toho, aby ste museli riešiť nabíjanie či výmenu batérií. Vybalíte sa, nachystáte bivak, najete sa, upracete veci ktoré ste rozložili. Všetko bez toho, aby ste ohlušili jemnocit oka pre skryté pozorovanie okolia bez svietenia.

Neznámym terénom

Druhý z režimov má intenzitu 150 lumenov a jediným kliknutím na tlačidlo vnesie do krajiny okolo vás plné farby. Tentokrát už to nie je o bezpečnej chôdzi, ale o navigácii pri ktorej získate dostatočný prehľad o trase pred vami i pri behu a rýchlom pohybe. Uvedomíte si, že máte pred sebou dva kužele, ktoré sa s jemným rozpitím pekne prekrývajú. Stredový kladie akcent na detaily, okrajový vám dáva prehľad o členitosti.

Nie je to reflektor, pri ktorom sa svetlo od stredu k okrajom plynule tlmí. Máte dva kužele s rovnomerným nakrytím v celej ploche, ktoré majú spoločnú stredovú os.

Stometrová vzdialenosť nie je pri tomto režime svietenia žiadnou bariérou a dobrou správou je, že farby si objekty zachovávajú i vtedy, ak sú ďaleko od vás. Tento režim dovoľuje pohyb aj v náročnom a členitom teréne, pričom smelo môžete prehľadávať i okraje celistvých porastov.

V tomto režime už ide o plnohodnotný vyhľadávací lampáš, ktorý neruší nadmerným svitom, avšak dáva vám prehľad o okolí. Výdrž sa dosahuje k hranici jedenástich hodín, čo je viac ako potrebujete za jednu úplnú noc v teréne. Tento režim bude pre mnohých štandardom bežného využitia.

Výkonom prekoná reflektory vozu

Ak príde na krájanie krajiny  svetelným kužeľom do veľkých vzdialeností, ďalšie dve kliknutia pri prvom kontakte vyženú emócie do úžasu. S 350 lumenmi pátracieho kužeľa češete pred sebou terén na vzdialenosť dvoch stoviek metrov, pri plnom „tisíckovom“ výkone už režete ďalšiu stovku metrov vzdialenú na dve či tri minúty zrýchlenej chôdze.

Váš zrak predbieha možnosti pohybu a tak získavate v teréne veľkú konkurenčnú výhodu. Mohutný pátrací kužeľ so zosilneným stredom nevykreslí iba kontúry a reliéfy, ale plne nasvieti v prirodzených farbách čelné plochy predmetov pred vami.

Rozoznávate oblečenie ľudí, čítate detaily fasád budov, rozoznávate spoľahlivo stromy v zapojenom poraste, vidíte jemné detaily konárov a korún, dokážete zhodnotiť unikajúcu zver v pohybe. Zaujímavé je zasvietiť do hlbokého toku mútnej rieky, kde sa kužeľ rozleje v objeme a podnieti ryby k pohybu a aktivite. S istotou môžeme povedať, že pri plnom výkone dosiahnete lepšie nakrytie terénu ako čelnými reflektormi vozidla. Pridajte k tomu dynamiku svietenia jemným, pátravým pohybom ruky a môžete sa tešiť na dobrodružstvá.

V silnom opare dokáže kužeľ z čelného pohľadu utlmiť zrak, takže ak ste v dvojici, pomôže vám ak odstúpite mimo os svietenia a pozriete sa na cieľ z bočného uhla.

Ak však zasvietite do nočnej oblohy, signalizovať môžete viditeľným kužeľom na viac ako kilometer, čo vás môže v prípade núdze na horách zachrániť. Hoci ste v hustom poraste mimo priameho dohľadu, kužeľ svetla vykreslený v povetrí udáva vašu polohu a nesie volanie.

Neraz sme kombinovali možnosti tohto svietidla s ďalekohľadom a musíme povedať, že ide o výborný tandem pre nočné, neskryté pozorovanie a pátranie. Dosvit, ktorý táto lampička má dokáže s optikou odhaliť ďalšie, jemnejšie detaily. Nemožno pochybovať o tom, že ide o skutočný zámer.

S výdržou  štyroch a jeden a pol hodiny svietenia pátracích režimov toho stihnete skutočne dosť. A ak príde na to, štandardný 2900 mAh akumulátor môžete pri profesionálnom nasadení vymeniť za 3500-miliampérhodinový pre ďalšie navýšenie výdrže.

Pohotové ovládanie s múdrou elektronikou

Taktický vypínač na spodnej strane a bočné tlačidlo pre zmenu režimov – to je ovládací štandard, ktorý sa vám okamžite dostane do krvi. Zapnete lampáš v poslednom aktívnom režime a na boku sa na chvíľku objaví navigačné svetielko pre zmenu režimov. Okrem toho že viete kde gombička je, dozviete sa i to v akom stave sú vaše akumulátory.

Nemusíte ich však úzkostlivo strážiť iba preto, že sa obávate úplného zhasnutia. Elektronika stráži zostávajúcu kapacitu a v krokoch zoslabí výkon svietenia vždy tak, aby nejaká energia zostala v zásobe.

Lampička si pamätá posledný používaný režim svietenia, ale včas zachytí aj prehrievanie pri plnom výkone svietenia, aby osvit utlmila a zachovala životnosť LEDky a elektroniky v jej blízkosti.

Pri modeloch od Fenixu je štandardom, že sila svetla je stabilná a neklesá s únavou batérie. Zmení sa režim svietenia, takže nestrácate výhľad bez toho, aby ste si to uvedomili. Nedostanete sa tak do nepríjemného omylu, vždy viete na čom ste.

Napájanie zabezpečuje Li-Ion akumulátor formátu 18650, ktorý dokážete v prípade núdze vymeniť za dve batérie formátu CR123A. Veľmi príjemnou výbavou je však zabudovaná USB nabíjačka. Pripojíte káblik a môžete čerpať energiu z powerbanky, adaptéra v automobile, či zo siete. Nemusíte lampičku stále rozoberať, energiou ju obslúžite rovnako ako mobil.

Nadovšetko všestranná

Ergonómia hrá pri tomto modeli dôležitú úlohu, a s ňou bok po boku kráča aj všestrannosť. Uchopíte lampičku do dlane ako lampáš, vezmete ju medzi prsty ako cigaru, opriete ju do dlane a obkolesíte prstami – to všetko pri jej 184-gramovej hmotnosti pôsobí úplne prirodzene. Taktický krúžok pre doplnkové úchopy vám dáva nielen dynamiku a jemný cit pri cielení kužeľa svetla, ale aj prístup k ovládaniu osvitu.

Taktický spínač má dlhú dráhu chodu a je vyladený aj pre čiastočné zatlačenie. Vďaka nemu viete prepínať intervaly svetla a tmy podľa toho, ako ich potrebujete.

Prisvietite si na moment pri šuchnutí, preskúmate iné zákutie, to všetko bez toho aby ste cvakali systémom svetlo a tma. Intuitívny je aj stroboskop, pri ktorom nemusíte opustiť zvolený režim svietenia. Zatlačíte režimové tlačidlo a po celú dobu vášho prsta na ňom vydá LEDka oslepujúcu sekvenciu blikaní.

Všetko naberá úplne nové rozmery vo chvíli, keď vymeníte koncový modul za vzdialený vypínač a pridáte k lampičke montáž na dlhú zbraň. Kužeľ svetla nasvieti terče pri športovej streľbe, výbava pomôže aj lovcom všade tam, kde je lov s prísvitom povolený.

Prepínanie režimov svietenia si naďalej musíte obslúžiť bočným tlačidlom lampičky, vzdialený vypínač však spustí trvalý či dočasný osvit s rovnakým ovládaním, ako je tomu pri taktických situáciách.

Aby spätný ráz nespôsoboval výpadky v svietení, lampička je vybavená dvojicou pružinových kontaktov. Akumulátor je tak v nepretržitom spojení s elektronikou, i pri prenose síl zbrane na celú masu svietidla. Montáží je na výber veľa druhov, my sme sa opreli do magnetického systému.

Hoci nejde o lampičku, ktorá by bola priveľká do vrecka, predsa len v balení nájdete dva užitočné prvky výbavy. Odnímateľný klip a taktickú kapsičku so systémom suchých zipsov, ktoré sa oprú do štandardnej molle väzby, ale aj na popruhy a opasky. A aby sme nezabudli, nezabúda sa ani na zápästnú šnúru.

Vyhotovenie na večné veky

Letecký dural, eloxovanie so zvýšenou odolnosťou proti škrabancom a odolnosť voči prachu a vode v triede IPX-8 – to je výbava, ktorá sa nesie naprieč celým produktovým radom tohto výrobcu.

Prax ukázala, že závity sa pri opakovanom skrutkovaní neničia a voda nemá šancu preniknúť dnu ani pri náročnejších podmienkach, aké výrobca uvádza v špecifikáciách. Náhradné gumové tesnenia sú samozrejmosťou, nie je však na škodu z času na čas ošetriť gumičky glycerínom alebo silikónovým olejom aby nestarli.

Zdrsnené povrchy a rebrovania, to všetko sú detaily ktoré v rukách cítite ako oporu. Výrobca však pridal aj ozubený lem čelného prstenca, aby táto taktická lampička naplnila svoje poslanie aj pri zásahoch.

Ak sme doposiaľ hovorili len o navigácii, pátraní, záchranných prácach a výkone poľovného práva, určite môžeme do tejto rodiny vtiahnuť aj políciu, armádu a bezpečnostné služby. Práve takýto široký záber táto špecializovaná lampička má.

Taktický lampáš Fenix TK20R (99,90€)  je nekompromisný pracant, ktorého devízou je obrovský výkon v kompaktnom vyhotovení a vynikajúca ergonómia prispôsobená taktickému využitiu v teréne. Veľmi príjemne nás prekvapila dvojica sústredných kužeľov svietenia s rovnomerným nakrytím, ale aj výdrž akumulátora s veľmi komfortným nabíjaním. Ak považujeme aj o širokej škále príslušenstva a možnosti spojenia lampáša so zbraňami či bicyklom, máme všestranné, odolné svietidlo, pre ktoré žiadna výzva nie je neprekonateľná.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár