Je to zálesácky dezert, ktorý nežiada žiadnu špeciálnu výbavu, ani zručnosti. Ak sedíte pri ohnisku, ktoré sa zaplnilo horúcou pahrebou, môžete si v priebehu niekoľkých minút vyčariť dobrotu, ktorá je sladkou bodkou za opekačkou.

Rozpustená čokoláda rozihrá vaše chuťové bunky a banán vám vyjaví svoju nepoznanú šťavnatosť. Ak sa vám zdá byť táto kombinácia na zálesácke potulky prazvláštna, vedzte že jedinou vašou výzvou je doniesť k ohnisku banány bez toho, aby ste ich v batohu roztlačili. Ak neviete ako na to, vezmite si na pomoc sieťku, ktorú pripevníte na vonkajšiu stranu batoha.

Jeden dlhý zárez po celej dĺžke banánu – to je stratégia ktorá vám otvorí cestu dnu. Kým hrot noža zapichnete cez šupku dnu, mali by ste mať úplne jasno v tom, akým spôsobom banány na pahrebu položíte. Zárez musí byť na vrchnej strane, aby rozpustená čokoláda a šťava nevytiekli. Cit v ruke sa cení, nie je dobré ak spodnú šupku prepichnete alebo prerežete.

Plnenie je trochu nemotorné, takže tabuľku čokolády si budete musieť rozlámať na kocky. Či použijete čokoládu na varenie, tabuľku orieškovej čokolády, alebo máte radi chuť švajčiarskych mliečnych čokolád je iba na vás. Dobre padne aj študentská pečať so zaliatymi drobnosťami.

Banány môžete položiť priamo na pahrebu, nám sa však osvedčilo pomáhať si hranatým anglickým ešusom. Vďaka rukoväti môžete banánmi pohybovať bez toho, aby ste museli improvizovať paličkami. Ak uhlíky začnú bez prístupu vzduchu chladnúť, alebo žiara bočného plameňa zoslabne, ľahko banány premiestnite nabok.

Zázrak je hotový vo chvíli, keď sa pri kúskoch roztopenej čokolády objaví aj šťava ktorá sa uvoľnila z banánov. Je plná cukru a je akýmsi sirupom, ktorý dáva tomuto dezertu jedinečnú chuť. Neriaďte sa farbou šupiek, inak vytiahnete z pahreby len mierne prihriaty banán, ktorý sa nestihol upiecť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár