Ukrojiť chlieb so slaninou, načistiť cibuľu, zastrúhať ražeň, vykresať kolíky k celte alebo pripraviť práchno a tenučké triesky na podpal – to všetko sú výzvy, pri ktorých sa bez šikovného noža v prírode nezaobídete. Buď ho máte v pohotovosti po ruke, alebo musíte veľmi nešikovne improvizovať.

Ak sa balíte naľahko, „fínka“ je jasnou voľbou. Je mimoriadne všestranná a neraz toho zvládne viac, akoby ste očakávali. Od minulého roka sa na potulkách krajom zoznamujeme s nožom pukkoo Ahti Vaara, ktorý mnohých očaril svojou nevtieravou eleganciou.

Príjemne ľahký

Ľahučký nôž ktorý jemne vkĺzne do ruky a ešte ľahšie puzdro – to je stratégia, ktorá jednoducho funguje. Bez ohľadu na to, či sa balíte na popoludňajšiu vychádzku poza humná, alebo si chystáte veci na víkendové prespanie v teréne, nikdy nemáte pocit že vám je tento nôž bremenom.

Na váhe odčítate skromných 93 gramov, plus váha koženého puzdra je 40 gramov a tak vôbec nezáleží na tom, či ho vsuniete do bočného vrecka nohavíc, upevníte na opasok, alebo na šnúrke zavesíte cez krk na hruď. Neraz si podvedome pri chôdzi rukou preveríte, či ho máte ešte stále so sebou.

Hoci by ste po týchto slovách čakali, že ide o jemný nožíček pre úzkostlivé zaobchádzanie, nie je to tak úplne pravda. Prirýchlo si navyknete na jeho obratnosť, ktorá si začne podmaňovať jemnocit vašej pravice. Ak vám ťažké zálesácke nože nikdy nesadli do vašich návykov a očakávaní, ľahučká fínka si vás veľmi rýchlo získa.

Detaily si doma dotiahnete

Hoci je pre podiel ručnej práce každý kus predsa len svojim spôsobom originálom, ide o zručne spracovaný nôž, ktorý vám ani pri podrobnej obhliadke neukáže vážnejšie nedostatky. Všetko tesne lícuje, nikde sa neotvárajú kontaktné škáry, nitovanie na konci rukoväte je pekne rozklepané bez toho, aby sa jeho čiapočka zabárala do dreva rukoväte. Aj geometria ostria je bezchybná.

Predsa sú tu však drobné detaily, ktorým viete trochu pomôcť. Prvým je rukoväť, na ktorej vidno špirálovú stopu strojového obrábania. Ak rukoväť prebehnete oceľovou vlnou a vyhladíte ju pred novým ošetrením, bude sa vám páčiť ešte väčšmi.

Stopy obrábania vidno aj v celej výške výbrusu,  sú však oveľa jemnejšie ako pri iných škandinávskych nožoch z tejto cenovej kategórie. Kto hľadá úzkostlivú dokonalosť, ľahko si zrovná výbrus na kameni a doleští ho, aby bol ako zrkadlo.

Sú to však iba drobnosti, ktoré sa nijako nepremietnu do úžitkových vlastností tohto noža, ktoré sú skutočne skvostné.

Čepeľ rezivá ako žiletka

Ostrá čepeľ s chuťou preniká do dreva a ešte s väčšou ľahkosťou sa norí do potravín. Je to tradičný škandinávsky výbrus, ktorý dáva tomuto nožu výborné rezné vlastnosti. S náznakom mimoriadne jemnej fazetky od obťahovania ostria nemá nôž zábrany, aby v hladkej reznej hrane prenikal do hĺbky. Neraz máte pocit, akoby vám chýbala spätná väzba materiálu ktorý režete.

Výbrus zasahuje do dvoch tretín šírky čepele, čo je pri 3-milimetrovej hrúbke mimoriadne praktické pri spracovaní tuhších potravín, ale aj pri prenikaní do dreva. Nemáte pocit, že vás klinovité ostrie priveľmi brzdí ani vtedy, ak pri gulášovom víkende pre celú partu čistíte zemiaky do kotla. Práve naopak – hoci má nôž primeranú húževnatosť a pevnosť, nie ste tým nijako postihnutí pri rezivosti ostria.

Pracovná dĺžka je približne 95 milimetrov a materiálom je uhlíková oceľ od Laurin Metalli. Výborne drží ostrie, veľmi dobre sa obťahuje a brúsi. V domácich podmienkach ju dokážete hravo vytiahnuť do jedovatého ostria, ktoré holí. Už od výroby dostanete výborný základ, ktorý stačí udržiavať.

Pomerne rýchlo vám vypadne čosi z čiernenia vo vrchnej časti čepele. Patina ktorá sa tvorí na lesklej časti nie je nijako nepríjemná. Oceľ nekazí chuť potravín ani vtedy ak sa ňou pustíte do ovocia a zeleniny. Nie je to ten typ uhlíkovky, ktorá by vás častovala „klincovou“ pachuťou.

Rukoväť, na ktorú je príjemné siahnuť

Veľkú pozornosť si zasluhuje rúčka s veľmi praktickým a šikovným tvarovaním. Kopíruje kontúry dlane a už pri prvom zoznamovaní máte pocit, že majú prsty zo zovretia radosť. Pri ukazováku cítite bezpečnostné vybratie na spôsob jednoduchej ergonomickej záštity, v strede dlane cítite hmotu rúčky pre pevný úchyt a na konci dlane zas akúsi oporu v rozšírení, ktoré prichádza za zúženou časťou.

V malej i veľkej dlani sú pocity veľmi podobné a nič sa nemení ani vtedy, ak zmeníte silový úchop na jemný pri krájaní surovín na lopári. Prsty vybehnú spod rúčky nabok a opäť ťažíte z dobre odvedenej ergonómie. Nôž prekvapí veľkou obratnosťou pri práci s mäsom, bez váhania sa môžete pustiť aj do rozoberania a vykosťovania. Pri práci so špičkou pocítite, pod akou precíznou kontrolou ju máte.

Brezová rúčka má nevšedne tmavý vzhľad vďaka moreniu, ktoré sa troška zosvetlí ak ju začnete vyhladzovať a leštiť. Ani po dlhých mesiacoch používania však nikde nevidíme, že by sa na nej objavili vážnejšie odtlačky od nárazov a oderky. Drevo nie je najmäkšie, a tŕň čepele v ňom drží pevne, bez potreby doklepávania koncového nitu.

Rutina sa vám dostane pod kožu

Olúpať cibuľu, nakrájať špekáčky, odkrojiť chlieb, pripraviť zeleninu či načistiť zemiaky – to je fádna rutina ktorá sa v ničom nelíši od mazania pečeňovky na chlieb. Užívate si ostrie a na nič nemyslíte. Postupne však začínate odhaľovať nové pocity.

Máte pokušenie vyrezávať drobnosti z dreva, bavia vás kolíčky, ražne, chlpaté drievka či príprava práchna na podpal. Ak práce nie je priveľa, užívate si ju naplno. Z času na čas sa však objaví v ruke signál, že rúčka by na rozsiahlejšie práce mohla byť o máličko hrubšia. Nestáva sa často, že potrebujete vyrezať dva tucty stanových kolíkov, ak však tá chvíľa príde, budete si želať aby ste mali aj čas na oddych zovretej dlane.

Štiepanie paličiek po vzore našich otcov a dedov pri kuchynskom sporáku na stolčeku nie je pre Ahti Vaaru priveľkým sústom, pretože nejde o žiadne otĺkanie či hrubú silovú prácu. Jednoducho zájdete ostrím pomedzi vlákna a páčením trháte triesky na tenšie a tenšie. Táto práca zanecháva drobné známky na ostrí, ktoré uchádza takmer do nuly. Jednoducho ho pri silnom páčení trochu rozladíte, čo vždy dokážete napraviť obtiahnutím na ocieľke. Je to skôr taký signál, že ste na hranici záťaže, ak si chcete ostrie uchovať v jeho dokonalosti.

Škrtanie kresadla vám bez úprav noža bude fungovať iba tesne na špici. Len tam v hĺbke výbrusu sa nájde ostrá hrana, ktorá má dostatok pary na to, aby z kresadla ukrojila hoblinku. Ak chcete používať celú dĺžku chrbta, bude to chcieť prebrúsiť na ostrú hranu. Chrbát je vypuklý, hrany skôr zoškrabú kôru z konárov, ako mäkký kov kresadla.

Inak je nôž veľmi šikovný a nebojíte sa ho pri odlupovaní kôry zaťažiť ani do páčenia. Špička drží, rukoväť zostáva pevná, bez vôle.

Puzdro v plnom minimalizme

Klasické škandinávske kožené puzdro má plastovú vložku proti prerezaniu a nôž v ňom sedí takpovediac na dobré slovo. Spoliehate sa na tesné obopnutie lemu, ktorý prišiel o svoju pružnosť pre mosadznú pásku, ktorá sa okolo neho ovíja.

Po zasunutí dokážete vytvoriť dostatočne silný zásek, s nikým sa však pre podvedomú neistotu nestavíte, že nôž nikdy nevypadne von. Hoci sa nám to po celú dobu nikdy nestalo, predsa len sa dlhý čas držíte v rozpakoch – možno i tým, že rúčka zachádza do puzdra plytšie ako by vám bolo milé.

Puzdro je z tenkej kože, so švom na vnútornej strane. Záves na D krúžku sa spolieha na okrúhly nit v mosadznej páske. Celkovo ide o fajn vyhotovenie, hoci z neho stále čítate váhový minimalizmus. K nožu tejto konštrukcie to však istým spôsobom patrí.

Fínsky nôž pukkoo Ahti Vaara (65€)  je ľahučkým a ostrým parťákom do prírody, s ktorým sa bez mihnutia oka dokážete s dobrým pocitom a radosťou postaviť ku každej všednej výzve. Výborne reže drevo, rozumie si s potravinami, ale môžete sa ním pustiť aj do mäsiarskych kúskov či opravy vašej výstroje. Ľahko sa udržiava vo fit stave a hoci nepatríte medzi tých čo dokážu nože nabrúsiť, s koženým popruhom a brúsnou pastou ho udržíte pri živote na veľmi veľmi dlhý čas.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár