Veľmi ľahko vkĺznete do nového sveta, ak sa na šťastnom mieste zasedíte s dobrým ďalekohľadom. Bez toho, aby ste museli pritajiť svoj dych, v prenikavom detaile nazeráte do súkromia zveri. So zvedavosťou hltáte pútavé momenty, aké by ste bez optiky naživo nikdy nevzhliadli.

Ak príde na stacionárne pozorovanie, tu sa gramy a centimetre úzkostlivo nepočítajú. Ak ďalekohľad vkĺzne do batoha bez veľkej príťaže, všetko je na mieste. Zoznamujeme sa v troch ročných obdobiach s ďalekohľadom Olympus 12×50 EXPS I, ktorý nám ukazuje vzdialený svet v plnom detaile a kontraste.

Pol hodina plného sústredenia

Má klasické vyhotovenie, na váhe mu odpočítate 900 gramov a predsa v teréne nemáte pocit, že by vám pri dlhom pozorovaní do rúk prechádzala únavná slabosť. Výrobca si dal záležať na tom, aby ergonómia vyhotovenia zodpovedala poslaniu tohto modelu.

S pevným 12-násobným priblížením a 4,6-stupňovým pozorovacím uhlom potrebujete v rukách istotu, aby sa obraz nechvel a bol nadovšetko pevný. O tom, že pohodlie skutočne dosiahnete vás tento model presvedčí už pri prvom zoznamovaní.

Dlane voľne obopínajú pogumované telo, zaostrovacie koliesko je v dosahu štyroch prstov a ťažisko prirodzene kopíruje líniu dlaní. Bez ohľadu na to, aká technika držania je pre vás prirodzená, potrvá približne 30 minút, kým po prvýkrát zacítite potrebu dať si krátku pauzu.

Nebudú vás však k oddychu pobádať oči, ale ruky na ktorých vám padne vhod uvoľniť svaly. So stabilným obrazom sme boli spokojní nielen s oporou lakťov na rímse posedu, ale aj pri terénnej postriežke s oporou hrudného koša. Ďalekohľad sa v rukách javí byť ľahší, akoby ste čakali pri pohľade na tabuľku technických parameterov.

Páči sa nám tvarové spracovanie, vďaka ktorému sa ani v malých dlaniach nemusíte oddať kŕčovitému úchopu. Hoci na ďalekohľade okom nič zvláštne nezbadáte, v rukách cítite akoby bol každý detail precízne vymodelovaný a prepočítaný práve pre vaše ruky.

Prirodzený obraz

Veľmi rýchlo si privyknete na obraz, pri ktorom máte pocit úplnej prirodzenosti. Celý svet je plastický, priestorový a nemáte pocit  že sa skladá z plytkých pohľadníc zostavených v zástupoch za sebou. Optika má slušnú hĺbku ostrosti a príjemné mäkké podanie, takže i neskúsený laik má z pozorovania príjemné pocity.

Všetko je postavené na kontraste, ktorý i staršiemu oku s unaveným jemnocitom dáva vysokú rozlišovaciu schopnosť. Hltáte detaily s precíznym prekreslením, ku ktorým sa pridružuje verná farebnosť. Tým, že kresba nie je preostrená a kontrast je vytiahnutý na maximum, i dlhodobé pozorovanie je nadovšetko príjemné. Vek nehrá úlohu, starobou unavené oči sa pri používaní ďalekohľadu neprepínajú.

Za všetkým hľadajte viacnásobné povlakovanie všetkých optických prvkov, a zladenie optiky bez súdkovitého skresľovania. Veľmi povzbudivé sú chvíle, keď sledujete vtáctvo v protisvetle. Dúhové kontúry na kontrastných hranách takmer nebadáte, kresba nestráca kontrast a viete čítať i farbu operenia.

Ak patríte medzi tých, čo hľadajú ďalekohľad na dlhé sledovanie pri ktorom chcete zachytiť i jemné odtienky detailov, určite vás tento model osloví.

Dynamika mu svedčí

Ak skombinujete veľkú hĺbku ostrosti so zaostrovacím mechanizmom s krátkym chodom, ihneď zistíte že máte v rukách ďalekohľad, ktorému svedčí dynamika scény. Zaostrovanie je jemnou prácou, pri ktorej pohybujete prstom iba nepatrne. I pri rýchlom pohybe objektu smerom k vám nestrácate detail, pretože prsty intuitívne točia kolieskom s maximálnou jemnosťou.

Čo vás v prírode pri pozorovaní zveri z času na čas príjemne prekvapí, to vám bude veľkou oporou v prípade, ak patríte medzi fanúšikov športu. Tento ďalekohľad ide s dynamikou scény bok po boku a tak automobilové preteky, dostihy či športové výkony môžete sledovať v plnej ostrosti s minimom zaostrovania.

Je to tým, že celý rozsah zaostrovania korešponduje s tromi štvrtinami otáčky zaostrovacieho kolieska. Chod ostrenia je plynulý, s jemným odporom, podobne ako pri starších zrkadlovkových objektívoch. Akoby ste mali spätnú väzbu, oproti ktorej sa vaše prsty dokážu oprieť.

Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť je 6 metrov, čo je pri ďalekohľadoch tejto kategórie skutočne na mieste. Gumové očnice sú pohodlné, môže sa však stať, že predsa len narazíte na jedno obmedzenie. Nejaký ten milimetrík vám môže chýbať v rozsahu stredového kĺbového mechanizmu.

Ak máte oči blízko pri sebe, tento ďalekohľad sa pri nastavovaní zastaví o kúsok skôr ako iné modely na trhu.

Slušná svetelnosť, ostrý v celom poli

Pri včasnom a podvečernom sledovaní prírody vás vďaka dobrej svetelnosti ďalekohľad nevyradí z hry predčasne. Od momentu keď sa začne tlmiť farebné podanie prebehne ešte veľa času, kým sa začne vytrácať i detail z kontrastného zobrazenia. Ak radi prezeráte húštiny a oddávate sa pozorovaniu zveri v čase utíchnutého ruchu, slušnú svetelnosť optiky zaručene oceníte.

Veľmi príjemné zážitky vás čakajú aj pri amatérskej astronómii. Ďalekohľad má ostrú kresbu v takmer celom pozorovacom poli, takže pri 12-násobnom priblížení vás čaká na oblohe kopa detailov, ktoré voľným okom nemáte šancu pozorovať. Prejdete si mesiac, odhalíte súhvezdia a husté zhluky hviezd v čiernych plochách, ktoré sa naoko zdajú byť prázdne.

Ďalekohľad podáva veľmi dobrý výkon i pri takomto použití a možno vás prekvapí, akú záľubu v prečesávaní oblohy nájdete, hoci nemáte motiváciu skúmať tento svet do detailu.

V sychravých dňoch žiada vysušiť

Pevná konštrukcia a odolné povrchy predurčujú tento model do prírodnej nepohody. Nejaký ten pád či nešetrné zaobchádzanie ho určite nepoškodia. Obozretnosť sa však pýta vo vlhkom sychravom počasí. Hoci ide o model so zvýšenou odolnosťou, vlhký vzduch sa predsa len do vnútra pri dlhých vychádzkach môže dostať.

Ak chcete zabrániť plesni na optike, vyplatí sa ďalekohľad pri návrate domov vždy vybaliť a nechať ho na poličke presychať pri maximálnom vysunutí tubusov. Je to štandard, ktorého sa drží každý skúsený používateľ, dobrá rada však pomôže tým, čo sa do tohto sveta zatiaľ iba dostávajú.

Príslušenstvo do pohody

K ďalekohľadu patria plastové krytky, z ktorých čelnú dvojicu si môžete upnúť na popruh tak, aby bránila v sychravom dni drobným kvapkám rosy a oparu pri kontakte so šošovkami. Hoci nesiete ďalekohľad na krku v pohotovostnej polohe, ušetríte si starosti s utieraním skiel.

Kapsička s polstrovaním je fajn pre nosenie v batohu, riešená je tak, aby celý popruh mohol trčať von. Práve popruh by sme však radi vymenili za lepší. Vo chvíli, keď pre oteplenie zhodíte rolák alebo košeľu so stojačikom, na krku pocítite jeho hrubý úplet.

Drobná investícia však dokáže tento drobný neduh nadobro vyriešiť. Odporúčame vám spraviť tak hneď pri kúpe.

Ďalekohľad Olympus 12×50 EXPS I (229€) je vybavený špičkovou optikou, ktorá dáva obrazu nielen prirodzenú, priestorovú podobu, ale aj vysoký kontrast jemného detailu a veľmi dobré farebné podanie. Ide o optický systém ktorý neunaví ani staršie oko, pričom zaostrovanie je mimoriadne pohodlné, s krátkou pojazdovou vzdialenosťou. Páči sa nám kontrastná kresba v protisvetle, minimálna deformácia obrazu a veľmi dobré podanie detailov i pri zníženej svetelnej viditeľnosti. Odporúčame ho nielen náročným profesionálom, ale aj začiatočníkom ktorí hľadajú ďalekohľad s veľkým priblížením a príjemnou, mäkkou kresbou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár