Je to poriadna padáková šnúra.  Podviažete ňou celtu prístrešku, navlečiete ju do topánok, alebo si ňou oviniete rúčku noža, ktorý prišiel na svet v úplnej nahote. Nosíte ju v batohu, aby ste mali so sebou pevný povraz na desiatky rôznych použití.

Všetko sa však zmení vo chvíli, keď sa pri zakladaní ohňa ocitnete v núdzi. Ak dokážete vykresať iskru, vďaka netradičnej náplni máte o plameň postarané. Zoznamujeme sa s ohnivou padákovou šnúrou FireCord, ktorá vo svojich útrobách starostlivo stráži horľavé vlákna.

Poctivý Cord 550

Ak sa o padákovej šnúre hovorí, že potiahne aj tvrdohlavého vola, v tomto prípade to platí nastokrát. Nie je to žiadna imitácia so snahou ušetriť na materiáli, ale poctivý Cord 550. Očakávajte bezchybný, hladký oplet ktorý sa pri odieraní nestrapká a vnútorný zväzok, ktorý je o čosi hrubší ako ste zvyknutí.

Ak patríte medzi tých čo robia zo šnúr oplety a viažu ozdobné uzly, určite si všimnete že šnúra tvorí pri návine pekný objem a v ohybe drží tvar. To preto, že jej jadro je pre nezvyčajný obsah predsa len objemnejšie. Tradičná zostava 32 nití v oplete a 7 v jadre je zachovaná, pohľadu však neunikne červený zväzok, ktorý je tam naviac.

Je to horľavá šnúra, ktorou sa tento paracord líši od ostatných. Má kontrastnú farbu a vo fabrike ju splietli zo štyroch impregnovaných nití, ktoré sa dajú ďalej deliť na vlákna tenšie ako najjemnejšia králičia srsť. Na prstoch cítite jemný mydlový vosk, vzduchom sa nesie korenistá, drevitá vôňa parfumu.

Práve nezvyčajná vôňa vás bude v prvých týždňoch sprevádzať na potulkách krajom, kým sa trochu neunaví. Ak chodíte po stopách zveri, nie je zlý nápadom nechať ju vopred vyvetrať, ak patríte medzi úzkostlivých detailistov.

Stačí jediná iskra

Čím viac sa vám horľavú šnúru podarí nastrapkať, tým menšia iskierka vám bude stačiť na jej zapálenie. Nedá vám žiadnu námahu medzi prstami šnúru rozdeliť na štyri nite, ktoré potom špičkou noža rozbijete na jemnú plsť. Máte pocit, že ak uvoľníte vosk, plastové vlákna majú chuť samé sa rozdeliť do neprehľadnej masy. Ide to zručne bez ohľadu na to, či máte prsty skrehnuté chladom, alebo si v pohode užívate mäkký mach pod kolenami.

O tom, že takto pripravené práchno zapálite kresadlom niet pochýb. Zväčša stačí jediný ťah a prúd iskier okamžite vyčarí plameň i pri slabšom vetre.

Máme však vyskúšané, že iskra postačí aj oveľa menšia. Určite sa vám stalo, že ste z vrecka vytiahli zapaľovač a nebola v ňom už ani kvapka náplne. Ak má koliesko ktoré hádže iskry, červené práchno šnúry ním bez námahy zapálite. Koliesko na kresanie iskier patrí aj k niektorým varičom – na plyn či tekutý lieh.

Svietivý žltý plameň s topiacim sa voskom rýchlo naberá na sile a je to určite plameň mocnejší ako ten, ktorý vídate na kockách pevného paliva. V ohňovom pieste sa však práchno nechytí, vyrobíte len hustý, biely dym. Na zapálenie nestačí ani piezoelektrická iskra variča.

Voda nie je problém

Vlákna sú umelé a vosk taktiež nie je rozpustný vo vode. Preto vôbec nezáleží na tom, či šnúru držíte v dokonalom suchu, alebo ste ju iba pred chvíľou vytiahli z topánky, ktorou ste ešte pred chvíľou kráčali po zarosenej lúke.

Drobné kvapôčky vody však pri premene na paru prskajú a tak je fajn, ak z ohnivej šnúry vodu najprv vytlačíte. Môžete to spraviť medzi prstami, oveľa viac sa nám však osvedčilo vložiť ju do prehnutého oblečenia, ktoré pri zatlačení vysaje aj tie najjemnejšie kvapôčky, ktoré sa od povrchu odlučujú.

Zdá sa, že horenie neslabne ani pri dlhodobom vystavení vode. Na to, aby sme s istotou povedali že šnúra je záchranou aj pri ročnom pobyte v nečase ju však do terénu nosíme príliš krátko. Ak sa vosk nevytrúsi, nič by sa nemalo zmeniť.

Vzduch dáva plameňu silu

Hoci je šnúra prirodzene nadýchaná a nelipne na podklade, s trochou šikovnosti môžete plameňu pomôcť v jeho sile, aby lepšie odolával vetru. Stačí, aby ho podložka prestala chladiť a vzduch sa k miestu horenia dostal aj zospodu.

Praktickou pomôckou je palička so zárezom na konci, do ktorej vlákna pred zapálením iskrou zachytíte. Vznikne vám tak akási pomôcka, ktorou sa dostanete i do hĺbky starostlivo pripraveného ohniska. Plameň je jasný a rýchlo ho dostanete na nedostupné miesto.

Šikovné je i to, ak horľavú šnúru omotáte okolo paličky po vzore vetruodolnej zápalky. Pri takejto zostave sa vosk odparuje pri horení väčším tempom, hoci máte pocit že horenie je hoci silné, predsa len v začiatkoch pomalšie. Záleží iba na vás, v ktorej z týchto techník nájdete záľubu, ak chcete silu plameňa využiť v maximálnej možnej sile. Tradičné vloženie do hniezda horľavých materiálov je však pre zručnejších zálesákov úplne dostatočné.

Turbo pre plameň

Pri opakovanom používaní rýchlo prídete na to, že aj ostatné časti padákovej šnúry sú horľavé. Dymia, odkvapkávajú a ak sa zavalia roztaveným plastom hasnú, v každom prípade však môžu v núdzi pomôcť pri zosilnení plameňa obzvlášť vtedy, ak máte základ ohniska príliš vlhký na to, aby ste ho v krátkej chvíli uchvátili plameňom. Najlepšie to ide vtedy, ak si vezmete dlhší koniec šnúry a vonkajší oplet padákovky rozpletiete na jednotlivé vlákna.

V ihličnatých lesoch vás však čaká úplne to najlepšie. Nazbierate mäkkú živicu, sformujete z nej guľôčku a práve do nej zastoknete kus červenej, horľavej šnúry.

Budete prekvapení, že jediná iskra postačí na to, aby ste mali stabilný plameň po celé minúty.  Horiaca šnúra sa razom zmení na knôt, do ktorého sa bude nasiakavať rozpustená živica. Ak to zdokonalíte a živicou obalíte šišku, ku ktorej pridáte červený knôt, poradíte si so založením ohňa aj v premoknutom lese.

Hlavné je mať ho po ruke

Považujte FireCord za poriadnu padákovú šnúru a používajte ju na všetko čo treba. Oplety rúčiek, šnúra na batohu, cifrašák na výbave, ozdobný uzol na zipse ale i pekný zväzok po boku celty vám nielen dokonale naplnia úžitok, ale aj dajú istotu že v každej chvíli núdze pri sebe kus tejto záchrannej šnúry nájdete.

Ak patríte v šnúrach medzi začiatočníkov, možno vás poteší že práve táto 15-metrovka môže byť pre vás šikovným materiálom pre nácvik balenia. Tým že šnúra drží v ohyboch svoj tvar, naučíte sa robiť zväzok, ktorý je v každej chvíli pripravený na použitie. Bez toho, aby ste rozväzovali vonkajší uzol, stačí potiahnuť za voľný koniec a šnúra sa uvoľňuje v potrebnej dĺžke.

Multicam, signálna oranžová, či listová zelená sú najbežnejšie odtiene, ktoré vám isto budú ladiť do výbavy či vkusu.

FireCord (26,91€ za 15m)  je poctivá padáková šnúra s veľkou pevnosťou (250kg v ťahu) a príjemne plným jadrom. Môžete sa na ňu spoľahnúť nielen pri stavbe prístreškov, pletení a viazaní uzlov, ale aj vo chvíľach núdze, keď potrebujete vyčariť oheň takmer z ničoho. Ak máte pri sebe akýkoľvek zdroj iskier, plameň akoby už bol na svete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár