Je to šikovný pomocník pre zakladanie ohňa v nepohode. Stačí jediná horúca iskra a v malej kovovej škatuľke sa rozhorí intenzívny, horúci plameň. Bez ohľadu na to, či je všetko raždie v lese nadobro premoknuté alebo fúka nepríjemný vetrisko, máte istotu že táborák v ohnisku rozkúrite.

Dobrou správou je, že nejde o výbavu na jedno použitie. Útla kovová škatuľka z vrecka, sumky či batoha môže zachrániť deň. Zoznamujeme sa so zálesáckym podpaľovačom Live Fire, ktorý nám pri potulkách krajom odhaľuje svoju všestrannosť.

Úžasne kompaktný

Pri výletoch do prírody stojí jedno pravidlo nad všetkými ostatnými – čokoľvek chcete mať so sebou, ťarcha visí na vašich pleciach. Vždy sa preto snažíte brať iba to najnutnejšie. V tomto prípade však môžete byť úplne spokojní. Ak príde na Live Fire, akoby ste do batoha či do sumky na opasku nič navyše nevložili.

Štandardná (original) verzia zálesáckeho podpaľovača váži 28 gramov, zmenšená verzia (sport) do škatuľky pre krajnú núdzu neprekračuje svojou váhou 12-gramovú hranicu. Ide o hmotnosť, ktorú by sme smelo mohli prirovnať k plynovému zapaľovaču.

Vhodíte Live Fire do svojej výbavy a o nič sa nestaráte. Štíhla plechová škatuľka nikde nevytŕča, neprekáža, ba skôr kdesi zapadne na samé dno, že o nej ani neviete. Ak však príde nepohoda či núdza, automaticky siahate po záchrane, vďaka ktorej je zapaľovanie ohniska skutočnou hračkou.

Vlákno napustené voskom

Svietivo žltá plsť zo syntetického vlákna, nezvyčajný druh vosku a drevitá aróma – také je prvé zoznámenie s podpaľovačom, ktoré sa opakuje pri každom novom použití. Len s veľkými ťažkosťami môžete hádať, akej receptúry sa výrobca drží – web je skúpy na detaily, rovnako aj obaly. Snažili sme sa napodobniť plsť  ponorením netkanej textílie do parafínu a výsledok bol žalostný. Náhradnú náplň si doma nevyrobíte.

Náš zvedavý experiment nám ukázal, že za podpaľovačom skutočne je nejaký vývoj, ktorého výsledky rýchlo spoznáte. Páči sa nám, že voda nie je žiadnou bariérou pri používaní. Plsť nemusíte chrániť pred vlhkosťou ako zuhoľnatené práchno, taktiež nevadí ak vám škatuľka nadobro premokne, alebo vám kvapky dažďa padajú priamo do nej.

Problémom nie je ani horúce slnko ktoré praží na váš batoh – z plechu nič nevyteká, nič sa nelepí. Len typická vôňa sa stále ťahá za vami a cítiť ju aj z výstroje ktorú nosíte v batohu. Ak chodíte stopovať zver, nie je to výbava, ktorá by vám pridávala šancu na úspech.

Páči sa nám, že impregnovaná syntetická plsť má svoje prednosti. Ak vám zamokne pevný lieh, rozpadne sa. Ak so sebou nosíte liehový gél, horí príliš chladným plameňom na to aby rozkúril mokré drevo. Ak ste fanúšikmi voskových blokov pre grily a pece, žiadny z nich nezapálite iskrou. Live Fire to všetko zvláda s nadhľadom.

Iskrou i plameňom

Nik vás neobmedzuje v spôsobe, akým zvyknete zakladať oheň. Ak špičkou noža nastrapkáte plsť, z ktorej sa uvoľnia najjemnejšie vlákna, hravo ich zapálite iskrou z kresadla, ale i horúcim uhlíkom z ohňového piesta. Vezmete do ruky zápalku, alebo zapaľovač  a pod chvíľou sa po plsti začne rozliezať plameň.

Impregnačný vosk začne na malej plôške vrieť a syntetická plsť funguje ako tlmiaci knôt. Prejde minúta, druhá, tretia, desiata – stále máte pred sebou plameň a nezdá sa vám, že by z podpaľovača priveľmi ubudlo.

Práve to sa nám páči – nenúti vás naháňať sa,  ani šetriť a improvizovať, pretože viete že to nie je padavka na jedno použitie. Plameň je horúci, poľahky sa nad ním vysušia tenučké konáre, z ktorých sa valí para a dym.

Ak máte za sebou nehodu a plsť je úplne mokrá, osvedčilo sa nám vodu vyklepať von. Drobné kvapôčky syčia, prskajú a tlmia horenie, nie však dramaticky. Skôr vám pri pohľade na prskanie chýba pravá, zálesácka pohoda. Horenie prebieha bez dymu, žiadne čierne kúdole horiaceho plastu sa nekonajú.

Odhára postupne

Ak porovnáte veľkosť škatuľky s obyčajnou tabletou pevného liehu, poviete si že po desiatich minútach horenia je po paráde. Preto vás i po piatykrát prekvapí, že ste sa stále nedostali za polovičku objemu. Je to vďaka posuvnému krytu, ktorým obmedzujete plochu na ktorej horenie prebieha. Kým nespustíte horenie na plné otáčky, teplota sa neprehupne cez kritickú hranicu.

Práve veľké balenie sa nám z tohto dôvodu zdá byť praktické. Veko škatuľky plní aj úlohu akejsi rukoväte, ktorou môžete prekladať podpaľovač z miesta na miesto bez toho, aby ste sa popálili. S tou menšou to nejde až tak šikovne musíte si pomáhať paličkou.

Určite to poznáte z drievkačov. Čím mokrejšie paličky máte, tým slabší plameň im svedčí pri rozháraní, aby oheň postupoval do čo najväčšieho objemu. Práve regulácia plochy pomocou veka je v tomto prípade pomocou. Nemusíte nič trhať, porciovať, vyberať – spaľujete vždy iba odokrytú plochu.

Znova a znova

Pri zoznamovaní v teréne sme nepocítili žiadny rozdiel v tom, či zapaľujeme obhorený hnedastý filc, alebo rozhárame novučičkú, svietivožltú plsť. Vlákna sa dajú vyčesať špičkou noža vždy rovnako dobre a aj iskra z kresadla chytá na podpaľovači výborne. Ak máte zručnosť v kresaní, určite sa nebudete musieť učiť novým kúskom a úskokom. Pokojne si však môžete užívať aj pohodu zápaliek či zapaľovača.

Live Fire sa stáva akousi zálesáckou zápalkou, ktorá horí i desiatku minút bez toho, aby ste badali slabnutie plameňa. Kompaktný tvar vtesnáte do každej škárky, ku každému sľubnému miestu, kde by sa dal vyčariť oheň. A to aj vtedy, ak kôpku raždia unárate pod terén, aby ste zvýšili kapacitu ohniska pod plechovým varičom.

Prázdnu škatuľku zužitkujete

Určite by ste očakávali, že škatuľky sú hliníkové. Hoci sú striebristé, bez náznakov hrdze a opotrebenia, predsa len sú vyrobené z ocele. Upozornil nás na to nôž, ku ktorému škatuľky v batohu priskakovali.

Nevedú teplo tak rýchlo ako hliník, takže sa pri manipulácii nepopálite a bude vám ľúto po doslúžení vyhodiť ich do smetiaka. Aj keď nie sú vodotesné, určite sú skvelou nádobou pre prenášania práchna či iných pomôcok na zapaľovanie ohňa. A ak si dáte prácu s čistením, možno si vyrobíte improvizovanú soľničku.

Live Fire (5,00 € za malý, resp. 8,00 €) je mimoriadne spoľahlivý, všestranný a trvácny pomocník pri zakladaní ohňa v prírode. Ak máte prvotnú iskru alebo plamienok pre zapálenie, vďaka tomuto podpaľovaču získate desiatky minút času na to, aby ste zapálili premočené či neochotne horiace drevo, či prekonali silný vietor, ktorý vám kazí vyhliadku na teplo táboráka, či teplú poživeň do brucha. Určite ho odporúčame do každého vrecka a batoha.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár