Je to šikovná kuchyňa pre dlhé a náročné pochody krajom. Bez toho, aby ste na pleciach museli niesť ťarchu výdatného menu, pri zastávkach na občerstvenie si užijete plnohodnotné, chutné sústa. Stačí len pridať vodu a trochu tepla.

Nečakajte však instantné polotovary, kde koreniny a výťažky nahrádzajú skutočnú chuť surovín. Balíčky expedičnej stravy Mountain House sú skutočnými jedlami, ktoré boli pred zabalením šetrne zbavené vody – bez toho, aby stratili svoj poctivý, reštauračný pôvab.

Ručička na váhach

Takmer pol kila váži plechovka hotového guláša, do tristopäťdesiat gramov môžete počítať na slušnú porciu hotového jedla v bariérových vrecúškach. V oboch prípadoch dostanete slušný kus do mäkka uvareného mäsa, čosi zeleniny, ryže, cestovín či zemiakov a k tomu výdatnú šťavu nabitú príjemnou chuťou. Po takomto obede na dlhé hodiny zaženiete hlad a načerpáte sily na to, aby ste sa pustili do šliapania ďalších kilometrov.

Odoberte však z takéhoto jedla vodu a môžete klesnúť na hranicu približne sto gramov bez toho, aby ste sa museli čo i len o kúsok uskromniť. Ak ju dokážete doplniť z akéhoľkovek zdroja ktorý nemusíte po celú dobu cesty nosiť na chrbte, ste vo veľkej váhovej výhode. Každý poldeň cesty vám šetrí na pleciach úmornú záťaž.

To poteší pri viacdňových potulkách šírym krajom, náročnom stúpaní na horské štíty, ale aj pri prechádzke poza humná, ak vás trápi slabnúce telo, využitkované koleno, či nadobro zničený chrbát. Tú radosť z pobytu v prírode si predsa nenecháte ujsť.

Sušenie vskutku šetrné

Je to technológia, vďaka ktorej možno bez rozpustenia a straty nadýchanej štruktúry vysušiť i zmrzlinu. Ak vložíte pokrm do komory so silným podtlakom, voda bude vrieť a meniť sa na paru aj pri extrémne nízkych teplotách. Pridajte k tomu podchladenie pre zachovanie čerstvosti surovín a máte zázrak, vďaka ktorému putujú niektoré z jedál i do rúk kozmonautov vo vesmírnej stanici.

Hoci to vyzerá príliš nevšedne, jedlá Mountain House sa vyrábajú práve takýmto spôsobom. Navaria ich do finálnej podoby vo veľkých kotloch a potom v podtlaku a mraze sušia pred ich balením. Keďže v nich nezostane žiadna zvyšková voda, zostanú trvácne bez akéhokoľvek chladenia. Na druhej strane, ani mráz vás neobmedzí v ich jedení. Ak ste niekedy dolovali jedlo zo zamrznutej konzervy alebo bariérového vrecúška, viete o čom je reč.

Vôňou i pohľadom

Ak na potulkách zvedavo otvoríte svoje prvé vrecúško, prekvapí vás ako dobre jedlo v suchej podobe vyzerá. Má peknú, prirodzenú farbu a aj vôňa okamžite veľa prezrádza o jeho chuti. Nezdá sa, že by šlo o miešanku samostatne pripravených surovín ako je tomu pri instantných polotovaroch.

Rozoznávate kúsky mäsa, zeleniny, jemné hrudky omáčky, ale aj prílohové rezance či ryžu. Hoci vrecúška nie sú spevnené odsatím vzduchu, jedlo sa pri nosení v batohu nerozmrvilo na prach. Nie je to krehká masa úlomkov, skôr ľahučké penové torzá kedysi sviežich surovín. Chráni ich jemný vzduchový vankúš vzduchu, ktorý zostal zalisovaný vo vnútri.

Smotanový krém s ovocím vás vábi vôňou ovocia a vanilky, kuracie kari dýcha korenistou exotikou orientu. Ak nazriete do vrecúška s chilli con carne, rýchlo sa vám v mysli vyjavia dôverne známe pocity z reštaurácie. Ani útlocitný stravník pri týchto vôňach, vzhľade a farbách neupadne do obáv a podozrievaní.

Praktické vrecúška

Vrecúška sa na prvý pohľad javia byť väčšie ako by ste čakali. Až v rutine takéhoto jedenia si uvedomíte, že ich musíte považovať za varné a servírovacie nádoby. Svojou kapacitou musia pojať nielen pridanú vodu, ale aj poskytnúť manipulačný priestor pre miešanie.

Je úplne jedno či vezmete vodu zo studničky, bystriny, čutory alebo si natopíte sneh. Ako sme mali možnosť zistiť, jedlá sa dokážu v priebehu 15 minút prinavrátiť do sviežeho stavu i za studena. Stačí priliať vodu po rysku, ktorá je vyznačená na vnútornej strane vrecúška. Dvojice, či trojice rysiek s písmennými značeniami by vás nemali zmiasť. Na rubovej strane vrecúška vždy nájdete informáciu o tom, po ktorú rysku máte zalievať.

Aby však jedlá vyjavili svoju chuť naplno a skutočne aj zahriali, predsa len vode svedčí ak je zahriata do horúca. Oživenie jedla v takomto prípade netrvá viac ako 8-9 minút, pričom nemusíte sa priveľmi starať o nejaké premiešavanie či pomoc pri príprave. Ak vrecúško po zaliatí vody uzavriete, môžete ho smelo otočiť dolu hlavou a zamiešať hrkaním. Takto sa voda dostane rovnomerne do kútov, ku každému sušenému sústu.

Páči sa nám, že vďaka vzduchu, ktorý sa vo vrecúšku uzavrie pod „zipsom“ majú jedlá skutočne chuť sa pohybovať. Nikdy sa nám nestalo, že by kdesi zostala zatáraná suchá hromádka. Navyše, pri takomto miešaní ani vo veternom počasí neprichádzate o teplo.

Ako chutí Mountain House?

Hneď na začiatok vás prekvapí, ako pekne narástol objem. Ak výrobca na obale značí že ide o jednu porciu, skutočne je to tak. Balíčky označené ako Big Pack možno s istotou považovať za dve veľmi dobre odmerané porcie.

Hlavnou skúškou je však ochutnávka a kladenie súst na jazyk. Musíme povedať, že jedlá sú skutočne chutné. Približujú sa viac k reštauračným jedlám ako ku konzervám a hotovkám z bariérových vrecúšok. Prečo? Tam, kde omáčka, šťava a voda po celé mesiace obmývajú suroviny a sýtia ich vlahou, tu pôsobila voda iba obmedzený čas.

Všetko má príjemnú textúru, lákavú konzistenciu a chute sú príjemne jemné, avšak zároveň koncentrované. Enzýmy v suchej fáze nemali čas pracovať na tom, aby zasahovali do jedla.

Nečakajte však klasiky slovenskej kuchyne. Hoci je výrobca týchto jedál zo Škandinávie, okrem ich krajových jedál nájdete v ponuke skôr svetové jedlá, ktoré v poslednom desaťročí píšu štandard gastronómie, ktorá sa snaží vyhovieť každému. V porovnaní s dôverne známymi jedlami Real Turmat máme pocit, že táto kuchyňa je predsa pre naše slovenské jazýčky chutnejšia.

Do posledného kúska

Vrecúška, v ktorých sú pokrmy balené sú nielen pevné a dostatočne priestranné na úpravu, ale aj formované tak, aby ste sporkom alebo lyžicou dosiahli do každého kúta. Hoci má spodný zvar podobu podstavca pri ktorom sa jedlo neprekacuje, predsa len vidíme najväčší prínos v dostupnosti jedla v rohoch.

Zipsy vrecúšok netečú, takže sa z nich po jedení stávajú nádoby na odpadky. Vďaka nim netreba do batohu pre tento účel chystať žiadny ďalší plast. Ak by ste mali chuť umyť si ich a používať na balenie drobností, určite to opakovane ustoja. Ide o vrstvený plast s hliníkovou fóliou, ktorý znesie dlhodobé odieranie.

Dehydrované turistické jedlá Mountain House (od 6,85€)  sú nesmierne ľahké, dokonale praktické a chutia veľmi príjemne. Užijete si s nimi ľahší batoh a na sviežom povetrí budete mať pocit, že sedíte pri reštauračnom jedle. Páči sa nám, že jedlo sa dokonale oživí i bez toho aby bola voda úplne horúca, výborne sú riešené i obaly – od momentu balenia, cez prípravu a jedenie, až po ich likvidáciu. Ide o skutočne prémiovú stravu, pri ktorej za svoje peniaze dostanete presne to, čo ste si aj zaplatili.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár