Je to kus kultúry a umenia, ktoré vás dokážu dostať do pohody. Bez ohľadu na to, či ste fanúšikmi hovoreného slova, audiokníh alebo hudby, stačí kliknúť na tlačidlo a kedykoľvek ste vo svojom živle. Neznamená to však, že sa máte zasedieť vo svojej domácnosti, kde máte všetko vyladené do detailu.

Musí byť relax na terase, pri ohnisku, na horských lúkach či na chate vždy len o kompromisoch? Od minulého leta sa vo voľných chvíľach presviedčame o tom, že nie. Zoznamujeme sa s bezdrôtovým reproduktorom Sony h.ear go SRS-HG1, ktorý nám postupne odhaľuje svoje kvality.

Kompaktný balíček

Prehrávač alebo mobil vo vrecku a tehlička v hrsti – to je výbava, s ktorou nemusíte priveľmi otáľať ak sa chystáte dať do pohybu. Či vychádzate ku grilovačke na terasu, alebo si do batoha chystáte veci na potulky šírym krajom, viete že sa nemusíte starať už o nič iné. Kým batérie budú pri živote, kultúra vás zaručene neopustí.

Príjemný uhladený dizajn sa prísne drží línií, ktoré pri spotrebnej elektronike očakávame v ustrojenom interiéri. Nie sú tu žiadne gumové nárazníky, nenájdete tu žiadny zosilnený rám či hrubé ochranné prvky, dokonca v balení nenájdete ani kapsičku, ktorá by reproduktor mala chrániť na cestách.  Zahoďte útlocit bokom a dajte na naše skúsenosti.

H.ear go nie je žiadna citlivka, ktorá by vyžadovala jemné zaobchádzanie. Hliníkový rám, polykarbonátové výplne a tlačidlá, ktoré nepretŕčajú cez okolitý povrch držia tento kúsok techniky v plnom bezpečí a zdraví. Máme za sebou tucty posedení a výletov s batohom na chrbte a nikdy sme reproduktor nedržali ako vo vatičke. I napriek tomu vyzerá stále veľmi zdravo a sviežo.

S hmotnosťou pod 800 gramov a rozmermi 6x6x21 centimetrov nejde o bremeno, ktoré by nebolo hodné svojmu úžitku.

Zvuk, ktorý má hĺbku i čistotu

Že nejde o tuctový mobilný reproduktor, na to upozorňuje už hmotnosť samotná. Rýchlo sa o tom presvedčíte už pri prvom zoznámení. Pripojíte cez káblik prehrávač, postupne vyťahujete hlasitosť a v každom momente ste si istí tým, že zvuk má mocnú dynamiku, prináleží mu statná hĺbka a aj čistota v  jeho detailoch je úplne na mieste.

Bez ohľadu na to, či počúvate svoje multimédiá šeptom, alebo im dáte skutočne vyznieť pri rozjarenej spoločenskej zábave, nehádali by ste že sa spoliehate na mobilitu s batériami a nie na kompaktný Hi-Fi systém pripojený k elektrickej sieti.

Vo chvíli, keď zatiahnete páčku a odklopíte čelnú mriežku, vidíte kde sa zvuk berie. Celkový výkon 12+12 wattov sa skladá v dvojici 35-milimetrových reproduktorov, ku ktorým patrí masívny 95-milimetrový blok s dvomi membránami pre reprodukciu hĺbok. Táto dynamická zostava má svoje kvality, ktoré si určite budete ceniť.

Čistota zvuku by sa však nezaobišla aj bez dobre stavaného digitálneho zosilňovača, ktorý v tomto prípade pracuje s 24-bitovým rozlíšením. Pridajte k tomu technológiu pre zosilnenie hĺbok a pozdvihnutie dynamiky a máte audioaparatúru, ktorá nepotrebuje ďalšie korekcie zvuku priamo v prehrávači.

Pri slepom teste by ste určite nehádali, že bohatý zvuk vychádza práve z tejto nablýskanej tehličky.

Mobilita plnými dúškami

Nemusíte sa počítať do radov technologických fanúšikov, ktorí do detailu preskúmajú každú funkciu a nastavenie. Vezmete mobil alebo vreckový prehrávač, pripojíte ich káblikom k linkovému vstupu a máte mobilnú zostavu, s ktorou sa môžete túlať kam vás nohy ponesú. Reproduktor pre svoj dobrý tvar a vyváženie sedí na každom povrchu a gumové nožičky bránia tomu, aby čosi drnčalo alebo rezonovalo.

Nemusí to hneď byť zábava za záhradným stolom pri grile. I ak sa posadíte pod košatý strom s výhľadom na krajinu, v ušiach vám môžu znieť verše Hviezdoslava či pohnuté osudy slovenských výtečníkov. A možno si môžete priamo na mieste konfrontovať pocity a zážitky, ktoré vo svojich dielach zhrnuli pred storočím.

Hoci reproduktor nie je ani vodeodolný, ani nemá podľa slov výrobcu zvýšenú toleranciu voči poveternosti, predsa len rosa na tráve, či padajúci opar hmly nie sú žiadnym problémom. Nezaznamenali sme ani to, že by nočná vlhkosť pri pobyte v prírode a na chate robila nejaké problémy.

V tradičnom zapojení s prehrávačom vás zaujímajú iba štyri tlačidlá – napájanie, nastavenie hlasitosti a extra pridanie hĺbok.

Multimédiá z priameho dosahu

Ak ide o všestrannosť, určite je treba spomenúť že reproduktor si rozumie so všetkou modernou technikou. Hneď na začiatok môžete počítať s USB portom pre pripojenie k počítaču. Ak vám k notebooku chýba cestovné ozvučenie, ktoré by skutočne stálo za to, vedzte že to hravo poriešite. MicroUSB konektor a káblik – viac toho nepotrebujete.

Pre telefóny, tablety a mobilné zariadenia je k dispozícii Bluetooth rozhranie s NFC rozšírením. Spárujete reproduktor jediným dotykom a od tejto chvíle ho môžete smelo používať – hoci aj vtedy, ak je zdroj vašej hudby na dve desiatky metrov ďaleko. Aby ste nezostali iba pri hudbe, pribúda aj hlasité telefonovanie. Tlačidlo pre príjem hovorov je na najdostupnejšom mieste.

Takáto dynamika je fajn, ak reproduktor zdieľate s viacerými zariadeniami. Po prvom nastavení sa už nemusíte starať o nič, elektronika si všetko zapamätá. Bez toho, aby ste museli prepínať profily a meniť nastavenia, všetko funguje hladko a bez bariér.

S výhľadom do sveta

Špecialitkou je WiFi konektivita, ktorú si pod patronát berie aplikácia SongPal. Vo chvíli, keď cez internet získajú reproduktory výhľad k okolitému ekosystému, dáta sa k spracovaniu môžu blížiť tradičnou cestou.

Ak vám čosi hovoria technológie DLNA, Chromecast a Spotify Connect, určite viete o čom je reč. Vďaka nim získate prístup k repozitáru multimédií bez ohľadu na to, kde sa nachádza. Zo svojho archívu nahrávok si zvolíte čo chcete a zvyšok už zariadi reproduktor samotný.

Bez softvéru sa pri obsluhe nezaobídete, pretože h.ear go nemá ani displej, ani tlačidlá, ktoré by prehrávanie obslúžili. Všetko si musíte vyriešiť mimo. Pre tých, čo technológie milujú nadovšetko je to však fádna rutina, ktorá ich žiadnym spôsobom neobmedzuje.

Viac ako 12 hodín

Je dobrou správou, že výrobca je pri hodnotení výdrže skeptický a kalkuluje s ňou v situáciách, ktoré sú energeticky najnáročnejšie. Limit 12 hodín preto v rôznych situáciách hravo prekročíte a zostane vám dostatok kapacity na to, aby ste starnutie akumulátorov nepocítili prirýchlo. Nie je výnimočné, ak napočítate 13, 14 či dokonca 15 hodín prehrávania cez linkový káblik.

Nabíjanie je príjemne rýchle, za hodinu dočerpáte kapacitu akumulátora doplna. Musíte si však dávať veľký pozor na to, ktorý z dvojice MicroUSB konektorov použijete. S veľkou nálepkou na zadnom paneli nič neprehliadnete, ak sa ju však pre poriadok rozhodnete odstrániť,môže sa stať že pochybíte.

Dobré skúsenosti máme v teréne s predĺžením výdrže pri použití energetickej banky. Využijete štandardné USB pripojenie a opäť ste v hre. Je to síce váha naviac, ak sa však chystáte na predĺžený víkend, takáto záloha sa vždy hodí.

Sony h.ear go SRS-HG1 (255€) je veľmi dobre spracovaný mobilný audiosystém, ktorý má nesmierne širokú škálu konektivity. Páči sa nám kvalita, hĺbka a dynamika zvuku, veľmi spokojní sme aj s hlasitosťou, ktorá  je primeraná aj na otvorenom priestranstve. Pridajme k tomu robustné, avšak jemne vyzerajúce vyhotovenie a spoľahlivú výdrž batérie a máme pred sebou spoločníka k hudbe, audioknihám a hovorenému slovu, ktorý rozhodne nesklame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár