Je to príjemná chvíľa, pri ktorej načerpáte nové sily pri potulkách šírym krajom. Zhodíte batoh z pliec, usadíte sa do pohody a prestriete pred seba dobroty, ktoré ste si nabalili pre zasýtenie. Nie vždy to však musí byť iba chlieb so studenou konzervou a sladkosť navrch.

Existujú jedlá, ktoré vás dokážu povzbudiť a postaviť na nohy. Čo má spoločné indická kuchyňa s našimi slovenskými lesmi, lúkami a skalnatými horami? Od leta sa túlame krajom s hotovými jedlami Ashoka a Tilda.

Rozjarenie zmyslov

Pestré farby obalov s chutnými obrázkami naservírovaných jedál sú iba slabým odvarom toho, čo vás čaká pri prvom zoznamovaní. Na začiatku je zvedavé vybaľovanie a fádne ohrievanie, pri ktorom sa spoliehate na svoj varič. Veľký zlom prichádza vo chvíli, keď pretrhnete bariérové vrecúško a z vnútra sa na vás vyvalí ohromujúca vôňa stúpajúcej pary.

Akoby sa splašili koreniny celého sveta a v príjemnom, povzbudzujúcom koktaile sa snažili ovládnuť vaše bezprostredné okolie. Je to zvláštne, ale takmer nič z toho čo vanie vzduchom nedokážete pomenovať. I napriek návyku na tradičnú slovenskú kuchyňu sa necítite nesvoji. Je to svieže a lákavé zároveň.

Keď ochutnáte prvých pár lyžíc občerstvenia, vonný opar nadobudne konkrétnejšiu podobu. Začínate tušiť kde je kari, kde citrónová tráva, kde zázvor či klinčeky. Ožívate v povzbudení, ktorým sa plnia vaše zmysly. Teraz už nejde ani o zvedavosť, ani o prekvapenie. Indická kuchyňa robí svoje čaro. Zrazu, akoby ste spozorneli a intenzívnejšie vnímali všetko okolo vás. Je to nakopnutie, ktoré má väčšiu hĺbku ako len zasýtenie.

V lete chladí, v zime hreje

Vo chvíli, keď vás pohltia prenikavé chute, nastupujú rôzne odtiene pikantnosti a ostrosti. Nie je to však ten pocit, kde vám začne horieť jazyk v ohni čili papričiek a nie je to ani pálčivosť, ktorú privodí chren alebo cesnak.

Bez toho, aby vám vyrazil pot na čele, v ústach cítite príjemnú pikantnosť. Každé sústo omáčky vám plní ústa a oblieva jazyk, takže ani neviete kde sa tie pocity berú. S trochou fantázie by ste povedali, že cítite chlad i keď v skutočnosti ide o pikantnosť. Spôsobuje to harmónia korenín, ktorá v našej domáckej kuchyni nie je typická.

V horúcom dni je takéto jedlo osviežením. Zmysly zamestná natoľko, že sa cítite chladnejšie a príjemnejšie. Ťažko je slovami popísať pocity, ktoré nie je k čomu prirovnať. Naopak, v sychravom nečase a mrazivom chlade máte pocit, že vás jedlo zahrieva. Je to silná ilúzia, ktorej sa jednoducho poddáte. Opakuje sa to vždy s úplnou predvídavosťou, nové vnemy nezoslabnú a nevyšumia ani po tucte posedení.

Ak máte radi hotovky typu Expres menu, potom ste už určite zažili po výdatnom českom jedle blažený pocit, ktorý vás nabáda k dlhšiemu oddychu a driemotám. V tomto prípade je to iné. Nasýtite sa, ale nič vás neťaží blahom. Máte chuť kráčať k diaľavám. I preto sú tieto jedlá výborné aj pre pochody a turistiku.

Žlté, oranžové, červené a zelené

Je takmer nemožné zorientovať sa v hotových jedlách Ashoka. Varia ich priamo v Indii a hoci na obaloch nechýbajú ani slovenské popisky, stále sa motáte v nič nehovoriacich názvoch. Aloo matar, palak paneer, delhi dal makhani či aloo choley stále pre vás zostanú v pestrosti ponuky skôr anonymnými jedlami s typickou farbou a vôňou, akoby ste im dali konkrétnu podobu vo svojej rodnej reči.

Tak nejak by sa možno cítil cudzinec u nás, ak by ste pred neho naservírovali sortiment jedálenských gulášov – kotlíkový, frankfurtský, mexický, maďarský, srbský, znojemský, viedenský, dolnozemský – vo všetkých nájdete typickú chuť dobre uvarenej bravčoviny, ku ktorej je nastrojená omáčka, ktorá dáva jedlu šmrnc.

Podobné je to i v tomto prípade. V každom bariérovom vrecúšku vás čaká voňavá a korenistá omáčka jemnej konzistencie, ku ktorej je nastrojená strukovina a zelenina. Je úplne jedno či nájdete hrášok, šošovicu, fazuľu alebo cícer. Dávajú jedlu viac charakter ako chuť samotnú.

Troška iné je to so zemiakmi a tofu, ktoré vnesú do jedla novú štruktúru na zahryznutie. Vždy sa pohybujete vo svete, ktorý sa najviac podobá našim gulášom. Tentokrát je to však vždy bez mäsa.

Páči sa nám, že i takéto svieže jedlo dokáže príjemne zasýtiť a nie je to nič, čo by vás chcelo vtiahnuť do sveta nezáživnej, zdravej výživy. Práve naopak – cez závoj korenín ani vášnivým stravníkom kus mäsa nechýba. Teda aspoň nám nie a to už je naozaj čo povedať. Suroviny sú aj pri zvedavom drobnohľade vždy pekné, jeden kúsok vždy ako druhý.

Zopár drobností z obalov

Balíčky indických hotoviek Ashoka s 280-gramovou gramážou označuje výrobca ako dvojporciovky, pričom každej z porcií pripisuje od 130 do 170 Kcal energie. Určite počíta s výdatnou prílohou, ktorá naženie sýtosť i potrebnú energiu. V našich zálesáckych a turistických podmienkach by sme každý balíček však označili za jedlo pre jedného človeka. Nie pre nenásytnosť, ale energiu ktorú potrebujeme na to, aby sme sa v členitom teréne cítili isto a plní síl.

Na začiatku je šikovným údajom paprička v pravom dolnom rohu, ktorá poukazuje na mieru pikantnosti.

Mild či medium (teda jemné či stredne pikantné)? Je to neveľký rozdiel a aj ak nie ste fanúšikmi štipľavých jedál, nenechajte sa odradiť použitým symbolom. Nie je to štipľavé jedlo, ktoré by vás sklamalo.

Časom si začnete všímať iné popisky, ktoré vám možno pridajú na dobrom pocite z jedla: bez cholesterolu, bez lepku, bez konzervantov, 100-percentne vegetariánske, bez trans-tukov, s kvalitným slnečnicovým olejom. My zálesáci na to asi moc nedáme, ale tieto jedlá sú aj pre tých, čo si ich chcú prihriať doma či v práci. A tí čo majú chatrné zdravie si radi vyberú niečo, čo je k ich telu šetrné.

Ryža, ktorá chutí vždy inak

Zajedať indické jedlo chlebom nie je tabu a ak na to príde, nebude sa vám to zdať podivné. Je však fajn, ak aj príloha je teplá a dokáže zo seba vydať intenzívne vône a chute, ktoré ladia s hlavným jedlom. Ryža Tilda síce nie je z Indie, ale podľa indických receptúr ju varia, ochucujú, miešajú a balia v Británii.

Hoci sa hovorí o ryži, my vravíme že ide o výborne ochutené rizoto. Samo o sebe má po zohriatí svoj neskonalý korenistý pôvab plný chutí a vôní, po boku indických hotoviek Ashoka však ide o dokonalý tandem. Namiešate si bok po boku farby aké sa vám páčia a ono to chuťou ladí v každej kombinácii.

Dlhozrnná ryža nie je ani suchá, ani pevná ako tomu zvyčajne býva v Expres Menu. S prídavkom oleja a korenín je vo vrecúšku sypká i po mesiacoch skladovania a okamžite vidíte že sú v nej fazuľka, papričky, sušené paradajky či čokoľvek iné zo sveta strukoviny a zelenín.

Chute sú v tomto prípade jemnejšie, opäť však prekvapí že nič nie je rozmačkané, ryža je bez zlomkov, opäť je to hnané do výberovej kvality.

Na obale sa dočítate o tom, že ryža je varená v pare, hlavnou prednosťou však je, že po zohriatí chutí ako čerstvá. Nenesie žiadne bremeno, ktoré sa zmenou štruktúry prejaví po skladovaní.

V tomto prípade na obaloch vyčítate 250-gramovú mieru, ktorá v podobe prílohy k hlavnému jedlu sedí na dve porcie. Pre každú z nich môžete počítať približne 160 Kcal energie ak patríte medzi tých, čo optimalizujú náklad a počítajú kalórie pre výkony.

Piknik s krehkými plackami

Ak nie ste na pochode a radi kempujete, určite vás budú zaujímať naše ďalšie postrehy z našich indických zážitkov. Hovorí vám niečo slovko papad? Ak by sme popustili uzdu fantázii a začali kombinovať chlebové placky s tortovými oblátkami, šošovicovým prívarkom a trvanlivým krehkým chlebom z obilnín, dopracovali by sme sa k prílohe s týmto nezvyčajným názvom.

Tenučké okrúhle plátky suchého cesta zo šošovicovej múky sú ako krokety, ktoré sa v horúcom oleji v zlomky sekundy nafúknu na obľúbenú pochutinu. V tomto prípade je však hybnou silou horúca žiara z uhlíkov alebo plameňa.

Vytiahnete z vrecúška placku, pritiahnete ju k pahrebe ohniska alebo plameňu drievkača a v priebehu sekúnd vidíte ako para nadúva malé bublinky, pri ktorých sa múka mení na čerstvé, chrumkavé pečivo. Sprevádza to príjemná vôňa pečenej kôrky a vy musíte byť v strehu, aby ste nič nepripálili.

My sme sa vybavili jednoduchou drevenou pinzetou, v teréne vám však na pečenie postačí aj lieskový konár, ktorý po dĺžke rozštiepite na polovicu a prehnete ho ako veľkú pinzetu. Práve v mieste ohybu vám pomôže oheň, aby drevo neprasklo a pod tlakom pary zmäklo.

Krehučké placky sú slanšie ako je v našich končinách zvykom, takže samotné by boli asi príliš náročným sústom, aby ste sa nimi zasýtili. Ako príloha k hlavnému jedlu namiesto ryže sú však výborné. Nemusíte ich lámať a používať ich ako improvizované lyžice za spoločnou misou jedla. Prílohové chrumkanie si však zamilujete.

Ak radi experimentujete, určite si ich nabaľte do batoha do kempu a vyskúšajte. Je to oveľa jednoduchšie ako miesiť cesto a piecť z neho placky na horúcom kameni alebo priamo na popole.

Ohrievanie bez bariér

Hotové jedlá Ashoka, ale aj ryžové vrecúška Tilda plne ladia s pohybom v teréne. Bez ohľadu na to, aký zdroj tepla máte, môžete čakať prvotriedny obed alebo večeru. Práve vďaka zohriatiu sa v nich naplno rozvinie chuť a vôňa.

Plynový varič je celoročnou klasikou. Ak ho máte vo výbave s litrovou varnou nádobou, jedlá môžete zohrievať priamo vo vrecúškach samotných. Voda sa stane nielen prostriedkom pre prenos tepla ale pomôže aj udržať zohriate jedlo teplé, kým sa do neho pustíte, alebo kým sa v mrazivom dni dostanete na samý spodok vrecúška. Obzvlášť ryži prospieva zohrievanie vo vodnom kúpeli. Nič nemusíte miešať, nič sa nepripaľuje. Je to, ako by ste na zohrievanie použili paru. S menšou varnou nádobou je praktickejšie preložiť jedlo priamo do nej a prihrievať ho na plameni bez vodnej bariéry.

Ohrevné vrecúška BaroCook sú super pri balení naľahko, najviac ich však oceníte v chladnom, mrazivom počasí. Malý prídavok vody zaistí, aby sa ohrevný vankúšik s páleným vápnom rozpálil natoľko, že horúca para zohreje hlavné jedlo a prílohu zároveň.

Nepotrebujete manipulovať s ohňom, nemá vás čo sklamať. Stačí pridať vodu a môžete si byť istí, že po desiatich minútach máte pred sebou horúce občerstvenie, ktoré si budete zaručene fúkať. Je to oveľa výkonnejšie ako ohrevné vrecúška vo vojenských balíčkoch MRE.

Pevný lieh je ohrevom pre teplú letnú sezónu. Vo veľkej 14-gramovej tablete nájdete toľko energie, koľko jej potrebujete pre výdatné zohriatie 300 gramovej nádielky jedla. V tomto prípade sa však budete musieť zbaviť vodnej bariéry a zohrievať priamo nad plameňom. Pre ryžu to nie je najlepšie riešenie, jedlám však takýto ohrev plne svedčí a ani vo veternom počasí sme nemali pocit, že by to mohlo byť lepšie.

Je tam dostatok výkonovej rezervy na to, aby ste pokryli aj začiatok prechodných období susediacich s letom.

Palivový gél má o čosi viac výkonu ako tablety pevného liehu a tak s ním pri ohreve môžete počítať po celú jar a jeseň. I v tomto prípade sa vám však vyplatí držať sa priameho ohrevu vo varnej nádobe. Keďže palivo možno priebežne pohodlne pridávať, máme za sebou aj skúsenosť s ohrevom ryže priamo v omáčke hlavného jedla.

Nie je to nič čo by sa vzájomne bilo, ak máte radi džuveč, nebude sa vám to zdať ani podivné, ani núdzové.

Pohodové je aj použitie drievkačov. Tu už je dostatok sily, výkonu a kapacity na to, aby ste ohrievali jedlo nielen priamo v nádobe, ale aj cez vodnú bariéru, ktorá bráni pripáleniu. Vyskúšali sme všetky najpoužívanejšie možnosti ohrevu a môžeme preto s istotou povedať, že tieto jedlá ladia s kempovaním, ale aj s pochodom. Na prípravu nepotrebujete veľa času a keď ste so svojim varičom zohratí, ste za vodou.

Páči sa nám, že výrobcovia používajú výhradne rastlinné oleje, takže ani za studena vo vnútri balíčkov nenájdete stuhnutý omastok, ale jedlo v príjemnej, atraktívnej konzistencii. Znamená to, že to kľudne viete ťahať do extrémov – letný ohrev na prudkom slnku, či krízové zimné ohrievanie na pevnom liehu. I keď nedosiahnete úplne horúci stav, jedlo bude skutočne jedlé.

Nesmierne praktické

Ak nemáte žiadne skúsenosti s hotovými jedlami v bariérových vrecúškach, mali by ste vedieť, že ide o zaváraniny či konzervy v mäkkom obale z vrstvenej fólie. Bez potreby chladenia tak máte k dispozícii hotové, navarené jedlo s trvanlivosťou dvoch rokov. Objednáte si za škatuľu jedla, naplníte si ním svoju skrinku pre výlety a potom si už podľa chuti len balíte do batoha to, na čo máte chuť.

Jedlá Ashoka sú balené v mimoriadne pevných škatuľkách z voskovaného papiera. Jedlá tak znesú nárazy, kolízie, stlačenia a buchnáty bez toho, aby sa vrecúško pretrhlo a tekutý obsah vytiekol. To, že výrobca zámerne zvolil plochý formát a vrecúška sú mäkké, bez preplnenia hrá dôležitú úlohu. Ani na spodku batoha sa nemusíte báť o nejakú nehodu.

Ryžové zmesi Tilda sú iba v plaste, opäť sme mali pocit že ide o húževnaté vyhotovenie, ideálne do bočných vreciek batoha. Preložíte ich, stlačíte, skrútite, natlačíte a vždy je to v úplnom poriadku.

Plastové obaly sa vám však na trase budú hromadiť a tak sa škatuľka nájde byť praktická. Všetko dávate dnu, a máte z toho kompaktný balíček. Výhodou je, že ani vytekajúca šťava sa cez voskovú bariéru nedostane von.

Hotové indické jedlá Ashooka a Tilda (od 2,60 eur) sú výbornou poživňou pre celoročnú sezónu. Ak patríte medzi tých, čo si potrpia na dobré jedlo s varičom a zálesáckym riadom vyčaríte slávnostné menu v ktoromkoľvek zákutí prírody. Hoci ide o plnohodnotnú stravu s výbornou chuťou a vôňou, príprava nie je zdĺhavá a občerstvenie sa dá nakomplet zvládnuť za 15 minút i s ohrevom a uprataním. To oceníte na túrach a pochodoch, kde nie je čas zakladať ohniská pre varenie. Zamilovali sme si ich pre schopnosť povzbudiť, a ľahkosť ktorú zanechávajú za sebou po zahnaní hladu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár