Sto ľudí, sto chutí – táto odveká pravda platí nielen za prestretým stolom v ruchu veľkomesta, ale aj pri vychádzkach do prírody. Ak však príde na balenie batoha, mali by ste mať so sebou vždy čosi na zahryznutie. Na krátkej vychádzke poza humná, i na náročnom prechode do susedného kraja.

Hoci je v predajniach na výber mnoho dobrôt z ktorých si môžete čokoľvek vybrať na svoje potulky, predsa len existujú klasiky, ktorých sa vyplatí držať. Túlanie krajom je iné ako majáles či piknik na lúke s dekou a košíkom plným dobrôt.

1. Chlieb

Voda z horskej bystriny a riadny krajec chleba – viac toho netreba aby ste bez ohľadu na ročné obdobie zahnali hlad a únavu. Poctivý bochník gazdovského chleba vydrží v priedušnom plátne niekoľko dní, husté ťažké obilné chleby v tvare tehly vydržia celé týždne. Pridajte si k tomuto výberu jemné sucháre a máte poživeň na krátke vychádzky, víkendové táborenie, ale aj na pochody a túlanie krajom.

2. Slanina

Chutný prerastený bôčik, domáca pancetta alebo hrubý pôlt bielučkej slaniny. Ak im dáte čas, aby v špajzi vyschli a odparila sa z nich voda, ani v najväčších horúčavách sa nemusíte obávať toho, že sa zaparí alebo skazí. Týmto sušením zušľachtíte i tú najlacnejšiu slaninku z obchodu. Surová či opekaná padne vhod ku chlebu, pri varení je spoľahlivým zdrojom tuku a ak sa popálite uhlíkom alebo vás spaľuje slnko, jej omastok je ako chladivý krém. A ak príde na najhoršie, s akýmkoľvek knôtom jej tuk poskytne svetlo.

3. Študentská zmes

Ak Rázus vo svojich knihách písal o tom, že zmes sušeného ovocia a orieškov bola lacnou a výživnou poživňou pre študentov, pre zálesáka to platí bez rozdielu. V malom objeme máte pestrú zmes chutí pre posedenie i pochod, z ktorej získate dostatok energie. Ak k bylinkovému čaju prihodíte sušené ovocie, získate sladkú chuť, oriešky zohriate nad ohňom zasa rozvinú svoju vôňu. I v malej škatuľke odnesiete sústo ktoré zasýti a dodá energiu.

4. Ovsené vločky

Dáte do ešusu pár hrstí ovsených vločiek, zalejete ich vodou a keď to nad uhlíkmi prejde bublavým varom, máte obilnú kašu príjemnej, jemnej chuti. Na celé hodiny pochodu vás zaručene zasýti. Prednosťou takýchto raňajok je, že si na každý deň môžete naplánovať inú chuť – sladkú i slanú. S jemným valcovaným ovsom ladí skutočne všetko. Zabudnite na cereálne raňajky pre cintľavky – hovoríme o hutnej obilnej kaši.

5. Papriková klobása

Biltong a jerky sú možno dobrodružstvom, ktoré si chce na vlastný žalúdok vyskúšať každý, ak však príde na príjemnejšiu podobu sušeného mäsa, je ním zaiste domáca papriková klobása. Čím dlhšie schla v špajzi na palici, tým menej vody so sebou budete nosiť. Narozdiel od špekáčikov sa v letnej spare nepokazí, svoju šťavnatosť nadobudne ak ju v ešuse zalejete vodou a necháte hodnú chvíľu hriať na teplej pahrebe.

6. Oškvarky

Majú príjemnú praženú chuť, ktorá vynikne v mrazivom dni i letnej horúčave. Táto príjemná pochutina má svoje čaro nielen pri ujedaní za pochodu, ale aj pri kempovaní a varení. Narozdiel od slaniny, pri ich pojedaní sa hravo zaobídete i bez chleba, pretože kým tuky pri pražení unikli z tkanív, zostali cenné bielkoviny. Možno ste to nikdy neskúšali, ale aj oškvarky sú fajn záchranou pri núdzovom svietení. Mimochodom, skúšali ste ich už niekedy jesť na sladko?

7. Rybičky v oleji

Možno ste to ešte nikdy neskúšali, ale rybičky v oleji nie sú iba núdzovkou, ktorá vás zasýti a postaví na nohy. Ak ich prihrejete na okraji ohniska, okamžite máte pred sebou plnohodnotné, teplé jedlo. Závisí iba na vás, či dáte prednosť tuniaku, makrele, sardinkám, šprotom alebo treščej pečeni. Narozdiel od mäsovej konzervy, rybičky vyslobodíte z konzervy i v mraze.

8. Instantné polievky a cestoviny

Stačí pridať len vodu a teplo, aby ste sa slušne občerstvili a najedli. Bez ohľadu na to, či ide o polievky alebo cestoviny, vždy sú dva druhy instantných jedál. Tie hrnčekové stačí iba zaliať horúcou vodou, ktorá neraz nemusí ani vrieť klokotom. Tie tradičné však musia prejsť varom, takže pri variči s pevným liehom s nimi príliš nepočítajte.

9. Hotovky v bariérových vrecúškach

Sviečková na smotane, španielsky vtáčik alebo tokáň na víne? Hoci to znie úplne šialene, i takéto dobroty si môžete so sebou vziať pre oslavu úspešného výstupu, prechodu či nocľahu. Bez chladničky a konzervantov vydržia hotovkové konzervy v mäkkých vreckách i tri roky. Ak ich zohrejete na slnku alebo ohni, čaká vás reštauračná kvalita bez kompromisov.

10. Povinný balíček

Cukor, čaj, káva a soľnička s koreničkou nesmú chýbať v žiadnom batohu. Osviežiť sa príjemným horúcim nápojom nie je iba vecou morálky, ale skutočnej radosti z pobytu v prírode. Nemusíte premoknúť do nitky, aby ste ďakovali za tento cenný dar. Rovnaké je to i so soľničkou a koreničkou. Žihľavová polievka, varené topinambury a ani varené zemiaky z nočného lupu na záhumienkoch nechutia bez dochutenia veľmi vábne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár