Siahnete na popruh, zacielite lampáš do tmy a vo chvíli keď kliknete na tlačidlo, celý váš výhľad ožije v silnom kuželi svetla. Máte pocit, akoby sa po vašom boku rozsvietili mocné reflektory automobilu, ktoré vám pomáhajú pátrať  po tajomstvách noci.

Ak príde na veľké pátranie, bez riadneho výkonu a širokého kužeľa sa nezaobídete. Potrebujete vidieť viac ako len malý výrez terénu pred vami. Periférny pohľad vám pomôže pochopiť, čo sa deje a kam máte zamerať svoju pozornosť. Zoznamujeme sa so supervýkonným pátracím lampášom Fenix RC40, aký by ste pred rokom či dvomi len márne hľadali v ponuke výrobcov.

dsc_0599

Svetlo, ktoré sa nesie do diaľky

Môžete listovať katalógom a zahľadieť sa na nevšednú informáciu o šiestich LEDkách Cree XM-L2, ktoré prepožičajú lampášu svetelný výkon na hranici 6000 lumenov, všetko však pochopíte až vo chvíli, keď sa s lampášom vydáte do terénu. V očakávaní oslňujúcej žiary, ktorá predstihuje všetky lampičky ktoré ste dosiaľ poznali zistíte, že všetko je úplne inak. Fantázia nestačí, život sa zakladá na skúsenostiach.

Hneď pri prvom kontakte vás prekvapí vzdialenosť, do akej sa dokáže svetelný lúč predrať tmou. Môžeme smelo povedať, že na 200 metrov rozlíšite najjemnejší detail, na 500 metrov bezpečne identifikujete aj neznáme prvky, kým pri 700-metrovej vzdialenosti máte dostatok vizuálnych informácií na to, aby ste s intuíciou a skúsenosťami vedeli popísať, čo sa nachádza a deje na hranici vášho dohľadu.

dsc_0625

Nestáva sa často, aby ručné svietidlo bolo nápomocné pri nočnom pátraní s binokulárnym ďalekohľadom. V tímovej práci vo dvojici máme vyskúšané, že s optikou 8×56 budete na vzdialenosť dosvitu čítať detaily v oveľa väčšom jemnopise ako za splnu mesiaca. O tom, že tento lampáš pokryje svojim svetlo úctyhodnú vzdialenosť niet pochýb. Nejde však o žiadnu bodovú taktiku.

Široký kužeľ vám dá rýchlosť

Svetlo sa formuje do širokého kužeľa so zosilneným stredom, ktorý pokrýva extrémne široký záber. Uvedomíte si to v spôsobe, ktorým začnete lampáš používať bez toho, aby ste nad tým rozmýšľali. Kým pri menších modeloch s výkonom približne 1000 lumenov sa snažíte pomalým pohybom zo strany na stranu česať krajinu aby ste zachytili statické ciele a utajený pohyb, v tomto prípade je to iné. Pre široké pokrytie svetla intuitívne natáčate reflektor rýchlosťou, ktorá nezaostáva za prácou vašich očí.

dsc_0618

Periférne odhalíte na okrajoch kužeľa pohyb, ale aj objekty ktoré kontrastujú s okolím svojim tvarom. Kým oči uprene hľadia do stredu kužeľa, mozog aktívne spracováva to, čo vidíte na jeho periférii. Je to, akoby ste s výkonom dostali aj rýchlosť, akou dokážete pracovať a reagovať. Súlad medzi schopnosťou očí a mozgu s možnosťami lampáša je najväčšou prednosťou, o ktorej sa nedočítate ani v katalógu výrobcu, ani v ostatných recenziách.

Pátranie tak dosahuje rýchlosť, ktorá nie je oveľa pomalšia ako za lepších svetelných podmienok. I v plne zamračenom počasí, keď mesiac nepomáha osvetľovať krajinu máme odskúšané, že spozorujete akýkoľvek pohyb s malou dynamikou skôr, ako vám cieľ zmizne z očí.

dsc_0613

Záchranári, hasiči, strážnici, silové zložky i iné profesie nájdu v pátracom kuželi oporu. Tým, že kužeľ sa formuje zo šiestich svetelných zdrojov dosahuje nakrytie, pri ktorom zosilnený stred nie je v prudkom kontraste s vonkajším prstencom kužeľa. I vo chvíli, keď uprene pozeráte do stredu, oko má dostatok jemnocitu na to, aby prečítalo obraz z jeho okraja.

Pod nohy nie, do porastu áno

Rýchlo zistíte, že Fenix RC40 nie je lampášom, ktorým by ste si mali pri tlmenom výkone svietiť pod nohy. Kým pri vysokom výkone je svetelný kužeľ vyvážený, pri tlmenom svetle je jeho stred na kratučkú vzdialenosť v prudkom kontraste s prísvitom vonkajšieho kužeľa. Ak si chcete zasvietiť priamo pod nohy, akýkoľvek slabučký lampáš alebo čelovka sú šikovnejším riešením.

dsc_0630

Veľmi nás však prekvapilo, ako hlboko dokáže svetlo prenikať do porastov, ktoré máte na 15 či 20 metrov pred sebou. Namiesto toho, aby sa vykreslili kontúry konárov, ktoré sa rozsvietia na tmavom pozadí, svetlo prenikne cez porast aj do 50-metrovej hĺbky. Znamená to, že v jesennom a zimnom čase alebo v redšom krovitom poraste dokážete prehliadnuť jeho húštinu bez toho, aby ste sa ňou museli predierať. Je úžasné sledovať, ako na krátke vzdialenosti možno ohromný výkon lampáša využiť. Platí to aj pri vodných tokoch a mútnej vode, kde sa svetelný lúč prebije až na dno a zobrazí kontrastné kontúry všetkých predmetov pod hladinou.

Ak sme pri otvorenej krajine hovorili o dosvite na vzdialenosť za hranicou 700 metrov, v lesnom hospodárskom poraste môžeme o 500 metroch hovoriť smelo. Aj keď sa svetlo stráca v štruktúrach a členitosti prostredia, stále vidíte na väčšiu vzdialenosť, na akú ste schopní dostať sa v priebehu desiatok sekúnd. Oči majú výrazný náskok pred nohami.

dsc_0662

V interiéri prekvapí

Fenix RC40 je lampáš, ktorého prednosti ocení aj fotograf. Ak lampáš položíte v interiéri na zem a jeho kužeľ nasmerujete na biely strop, svetlo zaleje miestnosť s takou intenzitou, že v nej môžete fotografovať snímky dennej kvality i v noci. Kužeľ sa po odraze na strope tak intenzívne rozleje do celého priestoru miestnosti, že nedokážete povedať na ktorom mieste svetelný zdroj stojí. Akoby ste mali 3-4 lampy vo svojich službách a blesk vám medzi tým vyplnil nerovnomernosti nasvietenia.

Nechceme tým povedať, že ide o lampu, ktorá by nahradila halogén pri stavebných prácach. Na to má príliš slabú vytrvalosť. Remeselníci, elektrikári a technici s ňou však získajú dokonalé osvetlenie pri výjazdoch na tie najnepredstaviteľnejšie miesta – od továrenských šácht, cez podzemné rezervoáre, tunely a prepravné infraštruktúry, až po strojovne. Aj pre fotografovanie ide o výborného pomocníka a ak si predstavíme improvizované pracovisko, kde treba robiť náročné technické alebo medicínske úkony, dokážeme si predstaviť že by to šlo bez obmedzení.

dsc_0663

Kvalita svetla je veľmi dobrá z pohľadu jeho mäkkého rozptylu, ale aj farebnosti. Pohotovo rozlíšite aj jemné variácie farebných tónov, hoci sa pohybujeme v teplejšom farebnom spektre. Jemný rozptyl je výhodou aj v opare, kde stredová časť kužeľa neformuje ostrý prežiarený kontrast, ale plynulý prechod so slabšie nasvieteným prstencom kužeľa.

Pohotový k použitiu

Pri jeden-a-štvrť kilograme váhy a takmer 30 centimetroch dĺžky a reflektore s priemerom 11 centimetrov je málo pravdepodobné, že ak budete mať pri sebe ďalšiu výbavu, že budete lampáš držať v ruke. Patrí preto k nemu jednoduchý popruh s rýchloupínaním, ktorý vás v čase transportu zbaví tohto bremena. Nie je to lampáš, ktorý by s ste chceli nosiť na opasku. Ramenný popruh mu pristane a dáva vám istú pohotovosť použitia. Napriahnete ruku a svietite.

dsc_0600

Tohto konceptu sa drží aj ovládanie dvojicou tlačidiel. Na rýchlu voľbu máte pod rukou stroboskop, rovnako rýchlo spustíte svietenie v plnej intenzite, alebo v naposledy použitom výkone. Je to dvojhmat, pri ktorom sa nemusíte dlho cvičiť. Popruh vám otočí lampáš do správnej polohy pri ktorých si môžete voliť s trojicou upínacích bodov tri rôzne variácie.

Páči sa nám i to, že svetelné režimy nemusíte vždy iba cyklovať. Hoci by ste svietili najslabšou intenzitou, jediný klik prepne výkon naplno a opätovný ho vráti do pôvodnej úrovne. Je to zrýchlená predvoľba pre rýchlu reakciu. Ak čosi pukne, šuchne alebo upúta vašu pozornosť, namiesto hrania sa s klikaním jednoducho prepnete lúč naplno. A to sa nám v tejto kategórii lampášov páči.

dsc_0655

Výkonových stupňov je päť: 45, 500, 2000, 4000 a 6000 lumenov. Hoci ten najvýkonnejší je najlákavejší, najčastejšie budete asi používať 2000 a 4000-lumenovú úroveň.

 S energiou sa podelí

Ak sa rozhodnete pre tento pátrací lampáš, mali by ste vedieť, že náhradné akumulátory u iného výrobcu ako u firmy Fenix asi nenájdete. Ide o nezvyčajný formát, ktorý by sme mohli veľkosťou porovnať k dva-a-pol monočlánkom formátu D. Terminály pre pripojenie sú na oboch stranách v kompletnej zostave + a -, takže vôbec nezáleží na tom, akým spôsobom akumulátor dnu založíte.

300_7751

Pri 7,4-voltovom napätí a 7,8Ah kapacite môžete počítať v plnom výkone s hodinovou výdržou, pri ďalších dvoch tlmených režimoch so 108 a 240 hodinami prevádzky. Všetko však závisí na tom, či masívny chladič stihne odovzdať teplotu do okolia. Kým v chladivej jeseni nenájdete žiadne obmedzenie, v letnej spare to môže byť iné. Chladič sa v interiéri zahrieva až po tlačidlá, a to pomerne veľa. Elektronika však sama ustráži, kedy je potrebné stlmiť výkon na dochladenie.

O tom, koľko energie vám zostáva sa môžete presvedčiť i za pochodu, bez vypnutia lampáša.

dsc_0638

Kliknete na tlačidlo a štvorica modrých LEDiek vám vyjaví situáciu. Z nich čítate informácie aj pri nabíjaní z adaptéra, ktorý je súčasťou dodávky. Trvá mu približne tri a pol hodiny, kým naplní akumulátor energiou.

Tá však nemusí byť určená výhradne pre svietenie. Lampáš funguje aj ako powerbanka so štandardným USB konektorom. Zatlačíte gombičku a elektronika pustí napájanie von. Máme vyskúšané, že napájať možno aj energeticky náročnejšie zariadenia, odber jedného ampéra nie je pre elektroniku žiadnou vážnou záťažou.

dsc_0642

Pridajte si k tomu kvalitné vyhotovenie tela s eloxovanou povrchovou úpravou, odolnosť voči dažďu a ponoreniu do vody, či húževnatosť ktorá odolá pádu lampáša na zem a máte pracanta, ktorý je vyladený pre tvrdé nasadenie v teréne.

Fenix RC40 (379,90€) je výkonný lampáš so širokým, dobre nakrytým kužeľom, ktorý dáva obsluhe nielen dohľad na veľkú vzdialenosť, ale aj nesmiernu rýchlosť pri pátraní v rozsiahlom teréne. Páči sa nám výkon a výdrž, ako aj veľmi dobré ovládanie,  ktoré berie do úvahy pohotovosť situácií. Hoci ide o model pre špecializované, profesionálne využitie, už dnes môžeme dúfať že podobný výkon sa v priebehu 5 rokov  dostane aj do nižších radov lampášov. Vývoj napreduje obrovským tempom a sú to práve vlajkové lode, ktoré nám ukazujú budúcnosť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár