Je príjemné zložiť po pochode batoh z chrbta a uvelebiť sa v pohodlnej hamake pod korunami stromov. Ak sa k tomu podarí zhodiť z nôh ťažké kožené topánky a dať vydýchnuť nohám, je z toho pohodička na nezaplatenie.

Na koži cítite kvapky rannej rosy, zabárate sa do mäkkého tlejúceho lístia a zostupujete štrkovým korytom horskej bystriny bez toho, aby ste kráčali naboso. Zoznamujeme sa s flip-flopmi Gumbies, v ktorých neprídete o čarovnú atmosféru zákutí kraja.

300_2971

K najhlbšej podstate

Oprieť topánky o kmeň stromu a zavesiť ponožky na jeho konár je fajn. Akoby z vás spadlo bremeno, bez ktorého sa nemožno vydať do terénu. Ceníte si pevné podrážky cez ktoré nič netlačí a noha sa nešmýka, voľkáte si pri pohľade na mäkké vložky na ktoré sa príjemne našľapuje, kloníte hlavu pred odolnosťou kože ktorá vás chráni pred rosou, blatom, pichliačmi a rozmarmi prírody. Nehovoriac o tom, ako pevne zviera nohu až ponad členok. Oželiete čiapku, bundu, šatku, rukavice, nie však dobré topánky. Bez nich to jednoducho nejde.

Čo však platí pri prechode náročným terénom, stavia sa na ruby pri oddychu, táborení a pohodových prechádzkach.

300_3006

Zrazu prestáva byť dôležité všetko okrem podrážky samotnej. Potrebujete len oporu, ochranu pred nepohodou koreňov a konárov, a možno aj istotu že vaše nohy zostanú fit, aby vás odniesli domov. Ak ste ešte nikdy nenabrali odvahu pribaliť si do batohu flip-flopy, mali by ste vedieť že sú i také, ktoré sú priam vyladené pre zálesácke chvíle strávené v prírode.

Hoci by ste pri austrálskych Gumbies počítali s tým, že piesok, pláž a pohoda pri prechádzkach po brehoch mora sú témou číslo jedna, pár týždňov skúseností vám ukáže, že všetko je predsa len akosi inak. Práve tak to vidíme my.

300_3004

Pevné a pohodlné

Pichľavé bukvice, ostré konáriky červeného smreku, napadané šišky, vyčnievajúce korene stromov a nespútané krivky divokého terénu – všetky majú čosi spoločné. Hoci by ste radi bosou nohou prechádzali túto krásu, nie je to veľmi pohodlné. Opatrne našliapavate z nohy a na nohu a čakáte, kým sa konečne usadíte.

Ak však šupnete nohy do Gumbiesov, príjemný pocit z vanúceho vzduchu zostáva a vy cítite pod sebou pevnú zem práve tak, ako ste zvyknutí. Podrážka je skutočne nezvyčajná. Nie je to žiadna placka z gumy alebo plastu, ale tvarovaná vanička, do ktorej vám vkĺzne noha  bez prehovárania.

P1140134

Hoci vás od zeme delí iba centimetrová bariéra, úplne postačí na to aby potlačila pri chôdzi nerovnosti terénu tak, aby ste ich prestali vnímať. Strácajú sa ostré kamienky, strácajú sa tlačiace korene, cítite len ako sa vaša noha príjemne prispôsobuje povrchu na ktorý našliapavate. Ste ako v ochrannom vankúši, ktorý vďaka svojmu tvarovaniu cloní aj nástrahy, ktoré sa objavujú po bokoch nohy. Ten prehnutý tvar s vyvýšenými okrajmi nie je len anatomickým tvarovaním. Je to vyvýšený lem, ktorý chráni vaše chodidlá.

Páči sa nám, že obuv je široká, takže sedí aj na nohe, pre ktorú sú mnohé z topánok priúzke. Ak máte medvedie laby, s pol číslom veľkosti navyše sa budete cítiť prirodzene.

300_2982

Vrstvený sendvič

Ak sa cítite pohodlne, nie je vám treba študovať prečo to tak je – stačí vám užívať si.   Vždy sa však v našich zápiskoch snažíme ísť do hĺbky a inak to nie je ani teraz. Nášľapná vrstva je z hrubo tkaného textilu, ktorý pripomína surové plátno. Je hladká a jemná na dotyk, príliš sa nešpiní a ak sa zmáča, veľmi rýchlo vysychá. Ide o pohodlie, pri ktorom sa noha neošúcha ani vtedy, ak na tento typ obuvi nie ste zvyknutí.

Tlmiaci stred je z dvoch vrstiev peny. Je pružná, avšak zároveň pevná, takže sa netrhá. Jej výhodou je, že má uzavreté póry, takže sa príliš neplní vodou. Mäkké tlmenie znásobuje príjemné pocity pri kráčaní, takže tak trocha máte pocit, že mäkké lístie ktoré pred sebou vidíte napadané na zemi je priamo pod vami.

P1140139

Čo však skutočne stojí za to, je podrážka. Vyrobená je z pevnej a tvrdej gumy, ktorá je vo vnútri vystužená úpletom z jutoviny. Je to guma, ktorá pri poklepaní o seba vydáva hutný zvuk podobný pevnému plastu, na dotyk a pohľad sa však najväčšmi ponáša na pneumatiky automobilov.

Výborné je aj štruktúrovanie podrážky, ktorá sa v teréne nekĺže, pretože má obrovskú schopnosť zahryznúť sa do ihličia, vlhkej zeminy i stebiel trávy. Je to niečo, čo sa často nevidí a práve vďaka tejto podrážke spoznáte Gumbies na desiatky metrov bez akéhokoľvek skúmania.

Pridajte k tomu šitie, ktoré pre istotu spájajú lepené vrstvy po okrajoch a máte sendvič, ktorý sa len tak nerozíde.

300_3000

Popruhy, ktoré sadnú

Páčia sa nám popruhy, ktorých prítomnosť si už po pár krokoch úplne prestanete uvedomovať. Sú široké a tkané zo strapatého vlákna, ktoré netlačí a nederie kožu. Z jediného páru flip-flopov v našom zoznamovaní nevieme povedať, či každému sadnú na nohu tak dokonale ako nám. Zdá sa však, že práve takýto bol zámer výrobcu.

Nič tu pri kráčaní netlieska o chodidlo, pretože podrážka ho stále lemuje s rovnakou tesnosťou ako na zemi. Nič sa nešmýka vpred a vzad, je to akoby sa Gumbies stali na čas súčasťou vašich nôh. Zdá sa, že práve toto si treba pri kúpe odskúšať väčšmi ako veľkosť samotnú. Kým podrážka prečnievajúca po okrajoch von nebude žiadnou nepríjemnou bariérou, voľné popruhy bez možnosti nastavovania a dotiahnutia by vám mohli spôsobiť nečakanú zradu.

P1140127

Takmer ako v krpcoch

Netreba veľa času na to, aby ste si na flip-flopy v lese, na lúke alebo pri vode privykli. Možno začnete dvíhať nohy o trochu vyššie ako v baganžiach a lepšie sa pozriete aj na popadané konáre, ktoré vám križujú cestičku, ale to je asi tak všetko. Rýchlo sa vynára návyk, že radi odložíte pevné topánky, aby ste sa odľahčili v tejto pohode.

Na lúke s mäkkou trávou je to fajn. Či kráčate vyšliapaným chodníčkom, mäkkou ďatelinou alebo jemnou trávou, cítite sa pohodlne. Šteklenie vás berie do nálady a vy cítite čosi, čo v topánkach nezažijete.

300_2992

V lese takmer okamžite privolíte, že pocity pri stoji a chôdzi sa líšia od tých, ktoré zažívate pri sedení. Raz ste v kontakte so zemou s gumovými podrážkami, inokedy s holou pokožkou. V bučinách, dubinách a listnatých hájoch je to fajn. Len pod smrekami vás pod chvíľou zradí živica, ktorá vám opečiatkuje nohy i podrážky, hoci ste si to na topánkach v minulosti nikdy nevšimli. Je to čosi nové, čo vás chvíľu bude držať v strehu.

Pohodové prechádzky upravenými chodníčkami, kamenným valom pri rieke či na asfaltovej ceste sú tiež v úplnej pohode. Akosi prirodzene podstrčíte Gumbies do verandy, aby ste s nimi behali i vo dvore a popred dom. Keďže do mesta zavítame iba zriedkavo, zážitky z ulíc vám priniesť nedokážeme. Zdá sa však, že by to nemalo byť v ničom iné.

300_2976

Žabky Gumbies (od 28,75€) nie sú iba módnym trendom, ktorý bol dizajnérmi ladený pre parádu, atraktívny vzhľad a punc jedinečného výzoru. Ide o rekreačnú obuv, ktorá si nájde svoje miesto pri relaxe a voľných chvíľach pohody, hoci aj v strede divočiny, do ktorej vystúpate strmými úpätiami kopcov, aby ste si užili víkendové táborenie v lone prírody. Páči sa nám ich trvácnosť, pohodlie a pevná opora nohy. Za zmienku stojí i šitie, ktoré spája lepené vrstvy pre dokonalý spoj.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. mám rád vaše recenzie, vidno že sa vyznáte a testujete veci ozaj v teréne, jediné, čo mi vadí, je ten umelecký opis, ktorý je úplne neprirodzeny pre veci z bushcraftu a survivalu, radšej striedmo, priamo, nenatahovat článok vetami o nadhernom zrkadlení oblohy, kde sa prekrásne odrážajú trsy trávy a pod., lezie to strašne na nervy, nevypovedá to o ničom, radšej jasne, priamo, tvrdo, s dostatočnou kritikou bez ohľadu na dodavateľa

Pridaj komentár