Vyhliadky z horských vrcholov sú jednou z najkrajších odmien pri potulkách krajom a turistike. Keď sa zahľadíte do diaľok, razom zabudnete na únavu a všetko úsilie, ktoré ste venovali tomu, aby ste vystúpali na vrchol.

Vo chvíli, keď z vrecka vytiahnete ďalekohľad a priložíte ho k očiam, rozľahlé panorámy zmenia svoju tvár. Upútajú vás detaily, ktoré môžu vidieť z blízka iba tí, čo stoja na okolitých vrchoch, v dolinách a na úpätiach kopcov. Od mája putujeme krajom s ďalekohľadom Olympus 10×25 WP II, aby sme vám priblížili naše zážitky.

P1120968

Dokonale kompaktný

Keď vyrážate do revíru za zverou alebo vtáctvom, je samozrejmosťou že na krku ponesiete bremeno ďalekohľadu, vďaka ktorému budete môcť so zatajeným dychom sledovať prírodné divadlo. Pri pochodoch, výstupoch, túrach a putovaniach prírodou je to však iné. Svoju výbavu musíte zladiť tak, aby pre vás nebola prílišnou záťažou. Neznamená to však, že ďalekohľad musí zostať doma. Práve v týchto situáciách vstupujú do hry kompaktné modely, ktoré boli navrhnuté práve pre tento účel.

Olympus 10×25 WP II nie je v zloženom stave väčší ako zovretá chlapská päsť a jeho váha aj napriek slušnej optike iba o málo prekračuje hranicu štvrť kilogramu. Ide o ďalekohľad útly, ktorý bol odľahčený do podoby, aby ste sa sami mohli rozhodnúť, akým spôsobom ho ponesiete.

300_0276

Vkĺzne do vrecka nohavíc, ustrojíte ho do bočného vrecka batoha a ak prechádzate po hrebeni nebude vám za ťažko nosiť ho v pohotovosti na krku. Môžete ho zavesiť aj na opasok, ak využijete kapsičku, ktorú k nemu výrobca pribalil. Páči sa nám, že ďalekohľad neprekáža ani keď sa do terénu vyberáme úplne na ľahko.

Kapsička s polstrovaním, suchým zipsom a 50-milimetrovým pútkom na opasok je fajn, popruh ktorý k ďalekohľadu patrí pre nosenie na krku je však len nepohodlnou núdzovkou. Zaslúži si náhradu, ktorá v sparnom dni nebude škrabať.

P1120975

Odolný do nepohody

Ak je ďalekohľad drobný, neznamená to že musí byť jemnou citlivkou, s ktorou treba zaobchádzať s neprimeranou opatrnosťou. Práve naopak. Po celú dobu sa presviedčame o tom, že výrobca žiadnym spôsobom nepoľavil na štandarde, ktorého sa drží pri profesionálnych modeloch.

Tubusy sú zapuzdrené, takže všetky pohyblivé časti sa nachádzajú v ich vnútri. Cez tesniace bariéry neprenikne prach ani voda, vnútro je plnené dusíkom, aby sa pri zmene teploty na vnútorných optických plochách nezrážala para.

P1120972

Príjemné je pogumovanie, ktoré dáva rukám istý úchop aj v daždi a dobre padne aj prekrytie všetkých hrán, kde guma utlmí náraz pri nešikovnom zaobchádzaní či páde. Zvykli sme si používať ďalekohľad bez obáv v hustom rannom opare, na horských štítoch v oblakoch drobných padajúcich kvapiek, i v prehánkach, ktoré striedavo otvárajú a zakrývajú výhľad. Nikdy sa nám nestalo, že by sme mali starosti s vlhkosťou – stačí len utrieť šošovky od kvapiek a ide sa ďalej.

Prach, ktorý sa pri používaní hromadí v záhyboch ľahko vytierame vlhčenou vreckovkou, ihličie ktoré uviazne pod očnicami sa dá ľahko vyfúkať. Ide o model do nepohody a tak sa nám to pri používaní aj javí.

300_0279

Jasná a ostrá optika

Prirýchlo si privyknete na 10-násobné priblíženie a ostrosť obrazu, ktorý sa vám naskytne vždy, keď ďalekohľad priložíte k očiam. Má jemný detail, ostrú kresbu a príjemné rozlíšenie, vďaka ktorému môžete v peknom slnečnom dni čítať v teréne aj jemné kontúry. Ak je dostatok svetla a vzduch bez oparu, výsledok je skutočne brilantný. Azda i vďaka viacnásobnému povlakovaniu optiky, ktorá nesie svetlo bez rozptylu.

Jemná hmla a opar nie sú bariérou, ktoré by menili výhľad na bielo-bielu slepotu. So štandardným jasom, ktorý je typický pre túto optickú zostavu je možné byť v obraze i vtedy, ak profesionálne modely s oveľa vyššou svetelnosťou strácajú výhľad. To sa však mení pri rannom brieždení a večernom západe slnka. Najprv klesne farebnosť, potom sa začnú tratiť detaily. Nie je to však nič, čo by žiadalo veľa slov.

P1120980

Optika má pomerne plytkú hĺbku ostrosti, takže ak začnete česať terén pod horizontom, očakáva sa že máte dostatok skúseností pri zaostrovaní. Čím bližšie klesáte, tým plytšiu vrstvu máte ostrú. Razom, akoby sa svet staval do pohľadníc, ktoré sú uložené jedna za druhou.

Páči sa nám hladké zaostrovanie, ktoré pokrýva celý rozsah na približne dvoch kompletných otáčkach. Koliesko je drobné avšak dobre dostupné z oboch strán, takže intuitívne ho máte v každom momente pod prstom.

Môžete sa pozerať cez hľadáčik zrkadlovky so slušným teleobjektívom, ale nikdy nedosiahnete taký obraz, aký vás čaká pri pohľade cez tohto drobca. Je to fajn skúsenosť, ktorá predvádza jeho prednosti.

P1120970

Pozorovací uhol pokrýva na 1000-metrovej vzdialenosti šírku 114 metrov, obraz sa vám pred očami javí ako osmička z dvoch čiastočne sa prekrývajúcich kruhov. Výhľad je prirodzený, nepôsobí nijakým spôsobom rušivo.

Ergonómia by mohla byť lepšia

Prvé na čo si budete musieť zvyknúť sú pomerne drobné gumové lemy okulárov. Pri prvom kontakte máte pocit, že majú až pritesný kontakt s vašimi viečkami. Tento pocit sa však pomerne rýchlo vytratí, pretože vás v ničom neobmedzuje. Ak ste boli doposiaľ zvyknutí na ich opieranie o kosť nadočnicového oblúku, chvíľku budete trénovať nové spôsoby. Po čase predsa len uznáte, že sú riešené pohodlne.

P1120977

Prvý mesiac používania bol fajn, dvojitý sklápací mechanizmus tubusov mal príjemnú tuhosť, vďaka čomu ďalekohľad držal svoju figúru. Kĺby sa však časom uvoľnili a nedopátrali sme sa k žiadnemu spôsobu, ktorý by ich dokázal priviesť do pôvodného stavu. Zostava je preto voľná a nedrží svoj tvar.

Je to rušivé a oberá vás to trocha o istotu úchopu. Výsledkom je jemné chvenie, ktoré by pri štandardnej situácii nemuselo byť. Či ide o štandard alebo o správanie tohto jednotlivého kusu nevieme povedať. Isté však je, že povrch a tvar ďalekohľadu sú zvládnuté výborne, v rukách sa drží príjemne.

Ďalekohľad Olympus 10×25 WP II  sa javí byť príjemným spoločníkom pre turistiku, potulky a pochody, ktorý odolá vrtochom počasia a vo väčšine situácií zabezpečí príjemný obraz s precíznym detailom a ostrou kresbou. Ak opomenieme uvoľnené kĺby tubusov, ide o spoľahlivého spoločníka, vďaka ktorému vám nič neunikne. Je ľahký, kompaktný a s kvalitnou optikou, ktorú máte vďaka jemnému zaostrovaniu pod kontrolou.

300_0278

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár