Je ozdobou zákutí, v ktorých voda vymenila svoju dravú povahu za pokojné leňošenie. Nik neprehliadne jej trsy vzpriamených listov a ak sa nad nimi týčia hnedasté šúľky, každý ihneď vie že v rákosine rastie pálka širokolistá.

Vraví sa, že dokáže poskytnúť strechu nad hlavou, palivo na ohník, ale aj čosi do žalúdka. Ako chutí pálka, ak sa ňou rozhodnete zažehnať hlad? Je to dobrodružstvo, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť.

300_3432

Vpred do mokrade

Reči sa hovoria a chlieb sa je. Pri zbere pálky to platí dvojnásobne. Hoci sa vám zdá, že ju máte na dosah ruky, predsa len musíte prekonať mokraď, aby ste sa k nej dostali. Záleží iba na teréne, nakoľko úspešní v presune na miesto budete.

Tam, kde je kamenisté dno zakryté hladinou stojacej vody, tam sa vám možno podarí dostať na miesto aj v topánkach. Pálka nie je prieberčivá, kamenisté tône bez kalu jej vyhovujú. Ak však narazíte na blatistú mokraď, už na prvom kroku sa môže stať že z bahna a kalu vytiahnete nohu bez topánky. Zväčša ide o miesta bezpečné, takže vyzuť sa a vyhnúť nohavice do výšky kolien je dobrou stratégiou.

DSC_1440

Hľadajte okraje porastov alebo mladšie kolónie, v ktorých nájdete svieže rastliny bez zahnívajúcich ložísk. Čím čistejší kraj sa okolo vás rozprestiera, tým väčšiu radosť z takéhoto brodenia budete mať. Rybničný závan blatistého dna nie je zážitkom, ktorý by vám pokazil deň.

Korene a biela byľ

Niekde pochodíte s holými rukami, inde sa vám do ruky zíde riadny sekáč, aby ste sa dostali ku svojej koristi. Zaujímajú vás korene, ktoré sú vlastne akýmisi podzemkami či poplazmi, ktorými sa porast pod hladinou rozširuje. K nim samozrejme patria aj biele spodné časti byliek, ktoré majú vo svojom strede tiež kúsok svojho pôvabu.

DSC_1444

Aby za vami nezostal spustošený kút mokrade, berte so sebou celé rastliny a všetko čo nezužitkujete vráťte do prírody takým spôsobom, aby sa kolobeh života uzavrel. Nájdite tienisté miesto, v ktorom odumierajú staré nánosy porastu a tam uložte lístie. Nik nemusí po vás čítať stopy vašich krokov a roztopaší.

Očistiť a nakrájať

Vyumývať pálku v tečúcej vode nie je problém, pretože každá mokraď má svoj prítok a zvyčajne viete kde vodu hľadať. V prúde rieky alebo bystriny s ľahkosťou odplávajú všetky kaly a nánosy hliny. V rukách vám zostanú svieže čistučké korene a byle s ktorými sa pustíte do ďalšieho čistenia, upravovania a krájania.

DSC_1458

Pálka má húževnaté vlákna, na ktoré treba dokonale nabrúsený nôž s tenkou čepeľou, aby boli rezy hladké a čisté. Bude pre vás zaujímavé sledovať, ako vyzerá táto rastlina z blízka. Určite vám neunikne jej tuhý plášť, zaujme vás dužina pripomínajúca penu a ak sa riadne pozriete do protisvetla, uvidíte tam aj bublinky vzduchu. Možno práve to je stratégia na život vo vode, ktorá je pre lúčne rastliny neprijateľná.

Osvedčilo a nám nakrájať zozbieraný materiál na 10 až 15-centimetrové kúsky, s ktorými je tepelná úprava rýchla a jednoduchá.

300_3421

Pečenie je klasikou

Ak ste v núdzi a jediné čo dokážete pre svoju pohodu v prírode spraviť je oheň, pečenie je voľbou číslo jedna. Keďže vonkajšie časti sú tuhé a jesť sa dá iba vnútorná dužina, je úplne jedno či na pečenie použijete pahrebu, rozpálený kameň, ražeň alebo zálesácky gril.

Vonkajšia časť zoschne a pri troche nepozornosti sa rýchlo stane, že obschnutý povrch zuhoľnatie. Nie je to však nič, čo by vám spôsobilo škodu. Hneď pri prvom súste zistíte, o čom pálka na zálesáckom jedálničku je.

300_3427

Dostávate sa cez tuhú šupku k dužine, ktorá je tvorená dlhými vláknami. Trháte ich zubami ako šelma a máte radosť z toho, že máte dosť silné stoličky na to, aby ste mäkké vlákna rozžuli na kašu. Na jazyku cítite chuť zrelej farmárskej kukurice, ktorú chvíľami okorení dôverne známa chuť dreveného uhlia. Nie je v tom ani epikurejské blaho kulinárskeho zážitku, ani nepríjemná skúsenosť. Je to jedlo, nie veľmi výrazné, škrobovité.

Korene sú na tom s výdatnosťou oveľa lepšie ako spodné biele časti byle. Pri posedení si však uvedomíte, ako veľa by ste museli koreňov nakopať, aby ste sa nasýtili po jednom či dvoch dňoch hladovania.

DSC_1464

Varenie je šetrnejšie

Pri varení sa všetko zvrtne trochu k lepšiemu. Nezmeníte chuť, upraví sa však konzistencia a výťažnosť. Zrazu dokážete nožom každý jeden kúsok olúpať, aby ste si do misky pripravili večeru ktorá vyzerá tak, ako sme pri jedle zvyknutí.

Dužina zostane jemnejšia, ľahšie sa oddeľuje od vonkajších tuhých častí a vlákna sú obklopené kašovitou, možno až slizovitou hmotou, ktorá medzi prstami pripomína jarnú cibuľku. Chuť je opäť nevýrazná, tentokrát však už viete siahnuť po soli, ktorá sa na každom jednom kúsku k spokojnosti prichytí.

300_3447

Máme preto pocit, že varenie je lepšou taktikou ako pečenie, pretože na kôpke v ohnisku končí menej odpadu ako pri pečení. A to je pri slabej výťažnosti skutočne plus.

Pálka širokolistá dokáže v núdzi zasýtiť a má chuť a konzistenciu, ktorá je prijateľná. Musíte prekonať rozbahnený terén a poradiť si s jej zberom v kamenistom dne, výsledok však už dokážete poľahky spracovať. Je to však iba núdzovka, ktorá stojí za vyskúšanie a tréning, aby ste do budúcna vedeli čo vás čaká. Narozdiel od púpavovej kávy, nie je to dobrodružstvo ktoré by ste s nadšením podstupovali znova a znova.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár