Bavlnený nátelník s dlhým rukávom je osvedčenou stratégiou pre horúci slnečný deň na lúkach a skalách. Vytvára štít proti spaľujúcim lúčom slnka a čím viac sa do neho potíte, tým viac vás ochladzuje. Voda, ktorá sa v ňom mení na paru spotrebúva teplo vášho tela.

Existujú však materiály, ktoré sľubujú účinnejšie chladenie. Vytvárajú priamy kontakt s pokožkou, aby fungovali ako účinný chladič. Zoznamujeme sa s rukávovými návlekmi N-Rit Coolet vo vyhotovení Tube Nine.

P1120203

Príjemné na dotyk

Elastické rukávce hneď pri prvom kontakte zaujmú jemnosťou úpletu, z ktorého sú vyhotovené. Sú hladké, príjemne chladia už v dlani a čím dlhšie ich skúmate, tým viac si uvedomujete aké sú husté a pevné. Príjemne kĺžu po pokožke a vždy keď ich natiahnete, vracajú sa späť akoby boli z gumy. Razom zabudnete na všetky pravidlá, ktorými sa riadi svet prírodných materiálov.

Funkčný úplet zo syntetického vlákna sa neunaví a svoju formu si drží i po desiatke náročných vychádzok. Nie je to zmes vlákien, kde by sa pevné striedali s pružnými, aby látka dokonale obopla krivky a zaoblenia rúk. Pružný je každý kúsok a tak to má byť. Nestane sa preto, že by kdesi začali vyliezať tenké gumičky či vlákna, ktoré prepožičiavajú návlekom ich pružnosť.

DSC_0031

Jedna veľkosť pre každého

S veľkosťami si juhokórejský výrobca hlavu neláme. Hoci by ste od ázijskej krajiny očakávali, že miery budú menšie ako by svedčili Európanom, nie je to pravda. Rovnaký rukávec príjemne sadne na ruku šumnému mládencovi i riadnemu chlapovi. Úplet má výbornú prieťažnosť, pevnejšie sú iba zosilnené patenty na oboch koncoch. Tam je látka prehnutá a prešitá.

Ak máte v bicepse obvod cez 35 centimetrov, môžete mať chvíľami pocit, že by ste predsa len zniesli širší vrchný lem. Obzvlášť ak patríte medzi tých, čo sa v prudkom teréne pohybujú s turistickými paličkami.  Výrobca sa snažil v tejto partii urobiť voľnejšie preloženie ako na zápästí, aby neobmedzil prúdenie krvi.

P1120249

Páči sa nám, že rukávce sedia na rukách po celý deň presne tak, ako si ich ráno na seba natiahnete. Nepadajú, neskrúcajú sa, nerobia sa na nich žiadne záhyby. Je to, akoby ste dostali novú kožu, ktorá sa na mieru prispôsobí vašim proporciám.

V tesnom kontakte

To, že úplet tesne obopína pokožku nie je náhoda, ale stratégia. Poznáte ten rozdiel keď si za chladného rána sadnete na holú skalu, alebo na kameň porastený machom. Zo skaly vyskakujete v mrazivých pocitoch, na machu predsa len chvíľku obsedíte.

DSC_0801

Vlákna, z ktorého sú rukávce upletené sú výborným vodičom tepla. Neuzamknú pod sebou horúčosť pokožky, ale vynášajú ju na povrch k voľnému povetriu. Pri každom závane vetríka vás úplet chladí, v každej tôni okamžite cítite, že sa zmenila klíma ktorou prechádzate. Sme zvyknutí na to, že oblečenie nás udržiava v teple, avšak v tomto prípade to neplatí.

Výrobca garantuje vysokú účinnosť pri clonení ultrafialového žiarenia, hovorí o ochrannom faktore 50+. Či je to tak alebo nie posúdiť nevieme, isté je, že cez rukávce sa zaručene neopálite ani na holých skaliskách, ktoré vyčnievajú vysoko nad terén.

P1120224

Sú čierne a predsa nepália

Hoci sú rukávce čierne, pri potulkách krajom na rukách nehrejú. I to najmenšie kývnutie rukou vyvolá i v bezvetrí pocit chladu. Šliapete do kopca, kývate rukami a hoci sa v prudkom stúpaní držíte popruhov batoha, pohyb rúk je chladivý.  Nie sú to však žiadne čary, ale iba znásobenie toho čo sa deje s telom i bez rukávcov.

Pot vychádza cez póry na pokožku a pri odparovaní telo ochladzuje. Cítite smäd, upíjate dúšok za dúškom a potíte sa viac a viac. Úplet, z ktorého sú rukávce vyrobené je akýmsi prepravným prostriedkom. Presúva pot na povrch, z ktorého sa okamžite odparuje s chladivým pocitom. Ste v suchu, bez typického oparu bavlnených nátelníkov.

DSC_8360

Kým máte čo piť a potiť, cítite sa príjemne. Akoby rýchlosť odparovania bola v rovnováhe s prirodzeným tempom pohybu v prírode. Potulky krajom, túry, výstupy na vyhliadky, tam všade všetko funguje ako má.

Rovnováha sa však rýchlo naruší, ak vysadnete na bicykel. Vo chvíli, keď návleky v šuštiacom prúde vzduchu vyschnú, ich chladivý efekt výrazne klesá.  Cítite skôr slniečko, ktoré sa opiera do čierneho úpletu. Možno i preto ponúka výrobca biely variant – pre tých čo sa presúvajú krajinou na kolesách.

DSC_8348

Príjemné na nosenie

Návleky sa vám nežiada zložiť ani keď sa usadíte pod stromami pri potôčku, aby ste načerpali pri jedle nové sily na ďalšie kilometre cesty pred sebou. Ruky si zvyknú na to, že sú stále v jemnom kompresnom zovretí. Nie je to ani neprirodzené, ani rušivé. Jednoducho je to športový odev, s funkčným poslaním.

Jemnosť vlákien sa však postupne ukáže na ich opotrebovaní. Tam, kde sa rukávce šúchajú o popruhy batoha, alebo o opasok, rýchlo sa ukáže plocha s uvoľneným chumáčom žmolkov.

P1120483

Práve tu môžete pozorovať, aké tenučké vlákna sú. Rovnaký detail sa ukáže na nápisoch N-rit, ktoré ustrnuli pod farbou. Nie je to nič, čo by vás obmedzovalo v používaní, úzkostlivých ľudí to však môže zaskočiť.

Nástrahou sú aj konáre kosodreviny, či konáriky lesných porastov, ktoré vás na trase môžu stretnúť. Ak ste zvyknutí na to, že maskáče znesú všetko, tu sa predsa len vytiahnuté vlákna ukážu. Doposiaľ sa nám však nestalo, aby sme sa dostali na niektorom unavenom mieste za hranice prijateľnosti.

DSC_8340

N-Rit Coolet (9,55€) sú chladivé návleky na ruky z funkčného úpletu, ktoré skutočne fungujú. Ochladia pokožku i na lúčoch horúceho slnka, ak sa krajinou pohybujete primeraným tempom. Znásobujú každý vánok i tieň, využijú každú kvapku potu, ktorá sa cez vašu pokožku dostane von. Ak ste zvyknutí chrániť sa proti horúcim lúčom slnka voľným bavlneným nátelníkom s dlhým rukávom, výmena za tričko a rukávce bude príjemnou zmenou, ktorú si užijete.

DSC_8333

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár