Keď slnko zapadne za obzor a pod korunami stromov zavládne tma, len tenká čiara začne deliť vašu istotu od fantázie. Ľahko sa pritrafí, že s chlebíkom chrumkáte popri paprike aj zvedavú bystrušku, alebo pár metrov za táborom stúpite v chúlostivej chvíli po kolená do mokrade.

Vtedy aj najmenšia sviečočka svetla má cenu zlata. Zoznamujeme sa s miničelovkou Fenix HL05, ktorá rozpára pred očami slepú tmu a ponechá rukám ich voľnosť pri práci.

DSC_8075

Pohotová k činu

Máloktorá lampička sa môže pochváliť tým, že spoľahlivo funguje aj keď po nej v batohu roky nesiahnete. Raz narobí šarapatu vlhkosť od ktorej hrdzavejú kontakty, inokedy zlyhajú batérie. Akumulátory sa vybíjajú aj keď ich nepoužívate a alkalické batérie v neustálom striedaní teplôt vytečú.  Hoci ste si istí, že lampička kdesi na spodku batohu musí byť, v núdzi vás jednoducho sklame.

Práve na tieto situácie je vyladená miničelovka Fenix HL05, ktorá je v pohotovosti pre všetkých, čo po nočnom svietení nesiahajú pravidelne. Drieme v pohotovostnom vrecku batoha, striehne v škatuľke poslednej záchrany a je vždy pripravená zachrániť deň, keď sa nečakane ocitnete v úplnej tme.

DSC_8087

Má netradičné napájanie dvojicou gombíkových batérií CR2032, ktoré môžu roky stáť bez použitia a predsa nestratia nič zo zásoby uskladnenej energie. Jediné čo musíte po kúpe spraviť je vytiahnuť z vnútra fóliový krúžok, ktorý je vsunutý medzi batérie. Tým ju preberiete k životu, aby v pohotovosti striehla na čas núdze a podpory.

Odolná voči vode i rozbitiu

Táto útla čelovka nie je žiadnou citlivkou. Čelo má z pružného silikónu, telo je z odolného polykarbonátu. Hoci vám z nešikových rúk padá na zem a neraz ju v batohu čosi prikvačí, predsa nepraská a neláme sa. Hrubá škrupina a húževnatý materiál plnia svoje poslanie.

DSC_8071

Už pri prvom prístupe k batériám si všimnete, že lampička je utesnená proti vlhkosti a vode. Gumový krúžok chráni jediný vstup do útrob a sami cítite ako tesne prilieha k zadnému krytu. Ranný opar, hustá hmla meniaca sa na mrholenie, silná letná búrka ba ani pád do horskej bystriny nie sú dôvodom na znepokojenie. Voda sa do vnútra nedostane. Vyskúšali sme si to i v tábore, kde sme studničku na celú noc podsvietili spod vodnej hladiny, aby sme ju nemuseli hľadať v prítmí.

Aby však lampička i popruh boli v batohu chránené pred odieraním, priamo v balení je výborne spracované sieťované vrecúško. Je z hrubšieho úpletu, ktorý len tak ľahko neprederiete. Šupnete čelovku dnu, zatiahnete šnúry a jediným zámkom mešec uzavriete. Vrecúško s podšitými spojmi v takejto kvalite sa často nevidí.

DSC_8076

Na čele, batohu i oblečení

Pružný gumový popruh je fajn. Nastavíte rýchlosponou jeho dĺžku, nasadíte ho s čelovkou na hlavu a ani len necítite že vám čosi pribudlo na čele. S jemným popruhom a priam mušou váhou čelovky vás nič neobmedzuje. Poskakujete, beháte, zohýbate sa – svetlo máte stále pred sebou. Páči sa nám, extrémne široký rozsah, v ktorom je možné čelovku na kĺbovom závese naklápať. Či stúpate v prudkom svahu, alebo zostupujete nadol, vždy je mäkký kužeľ svetla priamo pred vami.

Hoci hovoríme o čelovke, lampička je zostavená tak, aby ste ju mohli pripnúť kdekoľvek. Stačí len spod pevného klipu vytiahnuť pružný popruh a okamžite ju môžete zavesiť kdesi inde.

DSC_8070

Výborne sadne na popruh batoha, upevniť ju viete na lem košele, svojou sponou sadne na všetko čo sa vmestí do 2-milimetrovej hrúbky. Nie je v tom žiadna náhoda, ani roztopaš. Všetky spôsoby upevnenia ladia so spôsobom, akým táto lampička svieti.

Štyri režimy pre všetky situácie

Silikónové čielko lampičky nie je len difúzorom pre svetlo, ale aj tlačidlom pre ovládanie. Stisnete na sekundu gombičku a čelovka sa rozsvieti plným svojim svitom. Kliknete a svetlo sa utlmí na tretinu výkonu. Kliknete druhýkrát a biele svetlo sa zmení na červené. Kliknete opäť a červené svetlo bliká. Takto sa to cykluje donekonečna, pričom pri každom zapnutí začínate plným svitom.

DSC_8080

Páči sa nám, že výrobca použil LEDky s teplými tónmi bieleho svetla, ktoré dávajú nočnej prírode prirodzený vzhľad. Je to, akoby ste si svietili sviečkou, ktorá svojim plameňom dáva okoliu romantickú atmosféru.

Svetlo je rozptýlené a z dvojice LEDiek sa šíri do priestoru vo veľkom, mäkkom kuželi. Z čierno-čiernej tmy je razom príjemné pološero, ktoré nedráždi oči. Vidíte úplne jasne na končeky prstov rúk, vidíte veľmi presvedčivo na špičky svojich topánok, dokážete sa zorientovať v pološere na štyri kroky dopredu. Ak sme niekedy čosi povedali o sviečke, toto prirovnanie má širší záber. S plným svitom sme v tmavom bukovom lese vybehli hore strmým žľabom bez toho, aby sme strácali prehľad o krokoch. Hoci neviete čo sa skrýva za stromom a kam vedie cestička po ktorej idete, máte dokonalý prehľad o tom, kam šliapete.

300_2188

Svetlo je mäkké a jemné, neoslepí ani vtedy ak vo svojej nešikovnosti zasvietite do očí tým, ktorí putujú s vami. Je to fajn, pretože sa môžete baviť v skupine a neobmedzovať sa v pohyboch. Ak poznáte terén, svetla budete mať dosť. Nečakajte však že s ním prečešete neznáme zákutia vo vašej blízkosti. Kým výrobca hovorí o 8 lumenoch svetla a 4.5-metrovom dosahu, my si jasne svietime na každý krok a vidíme vpred na ďalšie dva.

Šikovne a v bezpečí

Tlmený režim svietenia je vyladený tak, aby ste dosiahli komornú atmosféru pri ktorej svetelný lúč dosiahne všade tam, kam dosiahnu končeky vašich prstov. Môžete sa pohrabať v batohu, pohodlne sa najete, dáte si pred spaním na poriadok veci, všetko s pocitom že si nesvietite pred seba vy, ale robí to za vás mesiac v splne.

300_2231

I teraz si uvedomujete aké jemné, príjemné a neagresívne osvetlenie je. Osvedčilo sa nám pri svietení v opare, kedy silnejšie lampy oslepujú svetlom, ktoré sa v hustej hmle valí všetkými smermi.

Praktické sa nám javí byť aj červené osvetlenie. Hoci dosvieti presne k dosahu vašich rúk, z diaľky ho vidno statočne na tri stovky metrov. Je to fajn, ak na seba potrebujete upozorniť pri pohybe v teréne počas poľovnej sezóny, alebo na nočnej ceste, ktorou musíte prejsť popod horu aby ste sa opäť dostali na lúčku.

300_2216

Práve v tomto prípade využijete, že lampičku môžete zavesiť kdekoľvek – od opasku na chrbte, až po popruh na batohu. Ste videní, čo znamená že ste i v bezpečí. Zaujímavosťou je, že svetlo je dostatočne silné na to, aby ste sa s ním i teraz začítali do mapy, a osviežili si svoju trasu k domovu. V prírode sa kadečo udeje a hoci by ste inokedy boli už dávno doma v posteli, teraz ešte len stále kráčate domov.

Červenú bojovku možno prepnúť aj na blikanie, kedy ešte väčšmi dokáže upozorniť na vás, ak ste v pohybe. Svit je omnoho jemnejší ako pri cyklistických svetlách, ihneď šípite že sa pozeráte na pešieho výletníka.

DSC_8089

Výdrž, ktorá prekvapí

Hoci má lampička komorné osvetlenie, ktoré sa nesnaží rezať lúčom svetla cestičku, presa len výdrž prekvapí. Pri plnom svite vydržia batérie v službách 50 hodín, pri polovičnom až 90. Červené osvetlenie je so 75 hodinami kdesi na polceste. Vytiahnuť toľko vytrvalosti z tenučkých malých batérií sa javí byť  nezvyčajné.

Hoci sme so stopkami v ruke tabuľkové údaje nepreverovali, sme presvedčení o tom, že výdrž je skutočne výdatná. Nikdy sa nedozviete koľko energie vám zostáva pre ďalšie svietenia, vždy však môžete šetriť zvyšné zásoby tým, že osvetlenie utlmíte.

DSC_8085

Ani batérie nie sú drahšie ako by ste si mysleli. Na eBayi kúpite desať batérií CR2032 približne za 2 eurá, takže skutočne nie je čo riešiť.

Miničelovka Fenix HL05 je ľahučká pohotovostná lampička, ktorá dokáže zo seba vydať toľko vytrvalosti, koľko by ste od nej nikdy nečakali. Môže čakať bez dozoru a údržby celé roky na moment, kedy ju budete v núdzi potrebovať. Nasvieti vám cestu pod nohami, premení čierno-čierny les na šero lúky zaliatej mesačným svitom, posvieti na mapu, jedlo i do batoha. Ochráni i pred lovcom, ktorý v šuštiacej krovine tuší svoju trofej.  Páči sa nám jej trvácne a spoľahlivé vyhotovenie, ale aj mäkké svetlo rozliehajúce sa všetkými smermi, ktoré nedráždi zrak a neotupuje jemnocit oka. Ide o lampičku pre tých, čo v nečakaných a neplánovaných situáciách potrebujú svietiť pre pohodu, komfort a bezpečie.

DSC_8082

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár