Je to súkromné očko, ktorému neunikne žiadny pohyb. Neunaví sa v prudkej horúčave, nerozladí ho besnenie krupobitia a neoslepí ho ani tmavý závoj noci. Hoci pokojne odfukujete doma v mäkučkej posteli, dozviete sa čo všetko sa medzičasom stalo.

Fotopasce v priebehu posledných rokov výrazne dospeli a výrobcovia ich vyladili tak, aby po nich mohol siahnuť skutočne každý. Či starostlivo dozeráte na lesné hospodárstvo,  sledujete svoj štand v revíri, alebo ste vášnivým milovníkom prírody či chatárom ktorý číha na nespratníkov, viete že vám nič neujde.

Zoznamujeme sa s fotopascou WELLTAR 7310 s neviditeľným 940-nanometrovým prísvitom.

DSC_6999

Nenápadná a odolná

Nikdy nemôžete dať ruku do ohňa za to, že ste prešli okolo cudzej fotopasce bez toho, aby ste si ju všimli. Dobrá kamufláž dokáže utajiť fotopascu rovnako dobre na hnedej popraskanej kôre smreku, ako na hladučkej šedi bukového kmeňa. Jediné čo môže strhnúť vašu pozornosť je pravidelný tvar, akému by ste páru v lese márne hľadali.

O tom, že fotorealistická kamufláž tohto modelu je zladená s našimi lesmi sme sa opakovane presvedčili. Sťahovali sme fotopascu z miesta na miesto a neraz sme pri jej kontrole prečesávali v poraste kmeň za kmeňom, aby sme ju konečne našli. Čelný kryt svojim textúrovaním a hlbokým matom mizne v polotieni a aj popruh má farbu, ktorá sa v diaľke stráca. Celé telo sa láme v líniách výstupkov, poloblúkov a otvorov, aby bolo nenápadné. Výrobca presne vie, čo robí.

300_0443

Pevná škrupina plastu odolá aj nešikovnému pádu či prišliapnutiu, omnoho dôležitejšia je však odolnosť voči vode. Ak si pamätáte na nedávny maratón búrok, lejakov a krupobití, žiadne z nich za sebou nezanechali žiadnu škodu. Všetky spoje sú podložené gumou, do ktorej sa mocne zatláčajú plastové lemovacie výstupky. Je to rovnaký systém, aký nájdete aj na profesionálnych GPS navigátoroch či iných zariadeniach do terénu. Voda sa dnu nedostane a to ani za mimoriadnych podmienok. Raz drží spoj pohromade skrutka, inokedy pevná spona.

300_1039

Karta a dve sady batérií

Všetko čo potrebujete k sprevádzkovaniu nájdete vo zvýhodnenom balení priamo v škatuli – 8 gigabajtovú pamäťovú kartu a 8 alkalických batérií. Štyri batérie prídu priamo do tela fotopasce, ďalšie štyri nájdu svoje miesto v zadnom, montážnom kryte. Nie je v tom žiadna náhoda, že hoci fotopasca funguje aj pri štyroch batériách a bez zadného krytu, predsa len ich dostáva dvojnásobok.

Nemusíte v tom hneď hľadať snahu o predĺženie životnosti, ale hlavne poistku pre chladné noci. Ak sú batérie podchladené, javia sa mať omnoho menej energie ako jej majú pri vyššej teplote. Aby fotopasca s nočným prísvitom pri zázname videa nezlyhala, radšej má zálohu.

DSC_7026

Uvidíte to pri každej kontrole. Hoci za chladného rána na displeji ukazuje stav batérie už iba na jednu čiarku z troch, na obed ich tam opäť nájdete tri. Výdrž je výborná, ani päť tisícok fotografií v 5-megapixelovom rozlíšení s prísvitom a bez neho vám neuberú viac ako polovicu zásoby energie.

Jediné čo musíte spraviť je nájsť si utajené miesto s dobrým výhľadom na sledované miestečko. Popruh opáše aj kmeň stromu s priemerom 50 centimetrov, bez ohľadu na výšku akú zvolíte. Naše skúsenosti vravia, že na plechové skrinky a zámky sa spoliehať nedá. Fotopasca ktorú nevidno je vždy bezpečnejšia ako tá, ktorá sa spolieha na dodatočnú ochranu.

300_0441

Pohodová kontrola záznamov

Aký je kolorit obsluhy fotopasce? Prídete na miesto, odkliknete dve bočné spony a vezmete fotopascu do rúk. Kliknete na tlačidlo OK aby ste ju prebudili z režimu striehnutia, naťukáte do nej heslo ktorým ste ju uzamkli a šípkou nahor sa dostanete do prehliadania záznamov.

Pri fotografiách máte hrubú predstavu o tom čo vidíte a z 2,4-palcového displeja vyčítate i dátum a čas záznamu. Pri videách si viete pustiť obsah, čas a dátum sa však už nedozviete. Sú súčasťou záznamu, takže na malom displeji ich nevyčítate.

DSC_7041

Nám sa osvedčilo po previerke meniť vždy kartu za druhú, aby sme si doma na veľkej obrazovke počítača pozreli záznamy v plnom rozlíšení. Znamená to, že mať dve karty je praktické a vyplatí sa dokúpiť si druhú hneď na začiatku. Dôležité je nezabudnúť na jedno dôležité pravidlo – kartu treba meniť pri vypnutej fotopasci. Inak sa nenačíta a nahrávať sa nebude.

Šikovné ovládanie

Ak raz nastavíte všetko čo treba cez menu na malom displeji fotopasce, potom sa už nemusíte nikdy zaoberať detailmi. Veľmi praktické sú prepínače, ktoré vám hlavné funkcie sprístupnia intuitívne, bez klikania, hľadania alebo sťahovania rukavíc.

300_0440

Kliknete prepínačom a nahrávanie videí sa razom prepne na snímanie fotografií. Prekliknete druhý a plnú silu prísvitu zmeníte na polovičnú. Rovnako je však riešený aj vypínač. Je to veľké plus, podobné riešenie nájdete na máloktorej fotopasci.

Prehľadné sú však aj nastavenia v menu, ktoré sú v slovenčine a svojou skromnosťou vás neuvedú do pochybností alebo nevedomosti. Tých pár položiek dokážete spočítať na prstoch ruky a viac toho ani netreba. Sme radi, že vývojári berú na vedomie, že milovníci prírody nemusia byť fanúšikmi technológií. Veľké plus pre vidiek, staršiu generáciu i tých, ktorí technológie nemajú radi.

DSC_7990

Dve taktiky snímania

Pohybový snímač má približne 90-stupňový uhol záberu a dokáže vycítiť pohyb približne na 20 metrov. Fotopascu nespustí ani vietor, ani lietajúci hmyz. Senzor sníma tepelné žiarenie, takže záznam spustí iba živočích – od zvedavej sojky na vnadisku až po jelenicu či človeka. Citlivosť senzora možno nastaviť až v troch stupňoch, takže všade tam  kde je veľa vtáctva sa dá zbaviť falošných poplachov. Sami si vyskúšate, ktorá z volieb vám sedí najlepšie.

Druhou taktikou je časozber. Prikážete fotopasci, aby snímala fotografie v presne nastavených časových intervaloch. Znamená to, že sa prebudí napríklad každých 10 minút, aby urobila jednu, dve či štyri fotografie.

300_0882

To je výhodné vtedy, ak chcete mať prehľad o tom čo sa deje v širšom okruhu a vzdialenosti. Hoci niet tvora, ktorý by fotopascu prebudil pohybom, predsa len budete vedieť čo sa deje. Takéto snímky sa dajú nahustiť i tak, aby ste zaznamenali každú polminútu dňa bez toho, aby to bola pre fotopascu priveľká záťaž.

Keďže fotopasca má svoje vlastné hodinky, v oboch prípadoch môžete vylúčiť zo snímania tie časti dňa, ktoré by zbytočne zapĺňali pamäťovú kartu. Ak sa cez pracovnú dobu pohybujú v priestore robotníci, alebo je na cestičke ruch, viete nastaviť časovú výluku, aby sa v takom čase nič nenahrávalo. Túto funkciu využijete aj vtedy, ak vás zaujíma iba deň a nie noc, alebo naopak.

DSC_7011

Špecialitkou je záznamový režim, pri ktorom sa nenahrávajú ani videá, ani fotografie, ale zapíše sa iba čas, kedy sa pred senzorom čosi pohlo. Takto možno napríklad počítať ľudí, ktorí prechádzajú sledovanou cestičkou. Viete čas a dátum, môžete ich spočítať.

Optika zaostrená od troch metrov

Fotopasca zvyčajne nie je fotostánkom v ktorom si zver fotí umelecké akty v celej svojej kráse, aby ste sa mali čím chváliť v časopisoch a na internete. Je to reportážna škatuľka, ktorá zaznamenáva dej. Tak je tomu aj v tomto prípade. Širokouhlý objektív je zaostrený na vzdialenosť približne 3 metrov a svoju ostrosť si drží až do veľkých vzdialeností. Všetko čo je bližšie má mäkšiu kresbu, avšak s plným detailom.

Fotografie s 5-megapixelovým rozlíšením sú najmenšie ktoré z tohto modelu dostanete, priamo pri zázname ich však viete povýšiť na 8 alebo 12 megapixelov. Videá majú v najnižšom rozlíšení 320×240 bodov, štandardom je však HD formát 1280×720 bodov, či dokonca plné HD 1920×1080 bodov.

Zo skúsenosti môžeme povedať, že záznam je kvalitný a ak si vyberiete správnu taktiku snímania, zo záznamu vyčítate nielen vekovú kategóriu, ale zhodnotíte aj trofejovú kvalitu, zdravotný stav či  kvalitu srsti.

DSC_7030

Ešte pred 3-4 rokmi by ste márne hľadali v tejto cenovej kategórii fotopascu, ktorá by dokázala ponúknuť takúto kvalitu výstupov.

Praktická je aj funkcia digitálneho priblíženia. Ak sledujete malý cieľ akým je kŕmidlo alebo vtáčia búdka, vďaka nej môžete na plnej ploche videa zaznamenávať iba stredový výrez zo snímača. Znamená to, že uhol záznamu sa zúži a vy vidíte celé dianie na veľkej ploche filmového políčka.

Prísvit má výkonu na rozdávanie

Hoci zver predsa len na prísvit fotopasce trochu reaguje, pre človeka je neviditeľný. V spektre 940 nanometrov by sme o ňom mohli hovoriť ako o slepom, či čiernom. Napadne vám to hneď, keď sa pozriete na plejádu čiernych LEDiek pod dvojicou krytov.

Dosvietia približne na 20 metrov a závisí iba na poveternosti a natočení fotopasce, či sa prísvit dostane ďalej. V nočnej hmle a opare sa svetlo nesie omnoho ďalej, praktické je aj odrážať prísvit od zeme, aby nasvietil plochu pred sebou rovnomernejšie a plnšie. Práve vtedy vidno zver plastickejšie a prirodzenejšie.

DSC_7032

Ak je fotopasca umiestnená pri zemi, posunúť prepínač prísvitu do polohy 19 (práve toľko LEDiek vtedy svieti) dáva zmysel. Zem pred fotopascou sa nepreslní a nestratí sa v prisilnom prísvite ani drobnejšia zver. Plných 40 LEDiek je fajn pri vyššom položení fotopasce, kedy dosiahne skutočne ďaleko.

V čase, keď sa deň strieda s nocou a naopak, prísvit môže narobiť pri snímaní šarapatu. Hoci fotopasca stále počíta s tým že svetla je primálo na snímanie, slabý slnečný svit prehluší citlivosť senzora. Stane sa tak, že polhodinu pred úplným zotmením a polhodinu tesne po východe slnka nájdete na zázname iba belavý prepal bez pohybu. Nie je to však nič, čo by križovalo vaše plány a zámery deň po dni.

Záznamy, ktoré prezradia veľa

O tom, že zábery sú detailné sa omnoho viac presvedčíte na svojom počítači, ako pri expresnej prehliadke na malom náhľadovom displeji. Štandardné formáty fotografií a videí prehráte na každom počítači bez špeciálneho softvéru. Veľmi jednoduchá je aj úprava videí, ak z nich chcete vypustiť hluché pasáže a nahustiť tie aktívne.

Fotopasca reaguje pri snímaní rýchlo a oneskorenie prvej fotografie či videa po prebudení senzoru nie je dlhšie ako jedna sekunda. Je fajn, že zaznamená pohyb skôr, ako stihne zver v priečnom smere popred fotopascu prebehnúť. Práve pomalá odozva bola ešte nedávno bariérou, ktorá zmarila mnohé príležitosti pre snímanie.

DSC_7015

Páči sa nám, že snímanie fotografií možno kombinovať so záznamom videa. Skôr ako sa začne video natáčať, na kartu sa môže uložiť fotografia v plnom rozlíšení. Kým z nej vyčítate potrebný detail, z videa si všetko pozriete v pohybe. Je to praktické ak chcete vidieť viac, ako vám video dokáže ponúknuť. Takýto kombinovaný záznam prináša detaily, ktoré by ste iným spôsobom nezaznamenali.

Niektoré veci sa neznesú

Počas nášho zoznamovania sme vysledovali drobnosti, ktoré vám môžu ušetriť čas pri skúšaní. Ak nastavíte časozberné snímanie a páčku záznamu prepnete do polohy videa, nepočítajte s tým že budete mať aj fotografie v časovom slede, aj videozáznamy z pohybového snímača. Nahrávať sa budú iba videá.

DSC_7003

Taktiež, ak spustíte časozberné snímanie a prepínač záznamu necháte v polohe fotografia, uložené nájdete na karte iba snímky z časovača, pretože pohybový snímač je vyradený z prevádzky. Je dobré o tom vedieť, aby ste si nemysleli že pred fotopascou je hlucho.

Aby sme však nezabudli na drobné bonusy, ktoré možno niektorí z vás využijú, spomenúť ich musíme zopár. Konektor a káblik televízneho výstupu pre pripojenie fotopasce k veľkej obrazovke. Nemusíte mať na chate počítač, aby ste si pozreli záznamy vo veľkom. Nechýba konektor pre pripojenie externého napájania – veľkej batérie či solárneho panelu, je tu i statívová skrutka pre jednoduchú montáž na konzole – napríklad na stene chaty. A je tu aj USB konektor, cez ktorý možno stiahnuť fotografie do tabletu alebo notebooku priamo na mieste.

DSC_7019

Fotopasca WELLTAR 7310 (159€ s batériami a GB kartou) vo svojom kompaktnom a odolnom formáte ponúka technológie, vďaka ktorým budete mať jasný a detailný prehľad o tom, čo sa na mieste deje počas vašej neprítomnosti. Páči sa nám jej prehľadné a jednoduché ovládanie, veľmi spokojní sme s kvalitou záznamu, ceníme si výbornú výdrž batérií. Ide o model pre široké masy používateľov, ktorý zaručene nesklame. Túto fotopascu nájdete s kopou príslušenstva a ďalších modelov v obchode www.efotopasce.sk, spolu s dobrou radou pri výbere či servisom.

DSC_6993

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár