Ak putujete po slnkom rozpálených lúkach, každá tôňa je ako oáza osvieženia. Sadnete na zem a s výhľadom do diaľav si vychutnávate oddych pod ochrannou korunou drevín. Ak však zídete až na samé dno remízky, pod vrbinami a jelšinami vás vždy čaká zurčanie potôčika.

Niet väčšieho osvieženia ako povyzliekať sa do pol pása a občerstviť sa v chladivej vode do sýtosti. Razom zo seba zmyjete všetku únavu a cítite sa svieži ako na začiatku dňa. Na našich potulkách krajom nás od včasného leta sprevádza funkčný uterák N-Rit Super Light Towel M, ktorý dokáže dať osvieženiu úplne novú tvár.

300_1817

 Akoby ste ho ani neniesli

Hovoriť o uteráku pri potulkách krajom znie trochu rozpačito. Dýcha z toho prehnaný luxus, neprimerané pohodlie a možno aj trochu úzkostlivá starosť o hygienu. To všetko platí vtedy, ak vezmete do ruky uterák zo skrinky v kúpeľni a položíte ho vedľa batoha. Ak nejdete k rieke, aby ste sa vykúpali v tíšine, nejako to nesedí.

Vo chvíli, keď sa vám pod ruky pripletie uterák z funkčných materiálov, začnete vidieť svet z trochu inej perspektívy. Zahľadíte sa na sieťovaný šúľok vo veľkosti detskej pästi, roztočíte ho za šnúrku na ukazováku a keď z neho vytiahnete uterák jemný ako kráľovský hodváb nebudete ho chcieť pustiť z ruky.

300_1786

Je taký hladký, mäkký a jemný, že začnete uvažovať, čo s ním. Zavesíte naň skobu, pripnete ho k batohu a potom to už ide akosi samo. Päťdesiat gramov novej výbavy začne pre vás deň po dni splietať nové príjemné pocity.

Uterák z moderných materiálov

Tretina nylonu, dve tretiny polyesteru a jemný úplet z vlákien tenkých ako pavučinka. Je ťažké popísať slovami pocity, ktoré sa vám rinú do mozgu pri prvom dotyku s touto funkčnou textíliou.

300_1675

Je ľahučká ako pierko, má príjemnú hrúbku a neuveriteľnú jemnosť, ktorá sa vám kĺže po pokožke. Cítite ako vás chladí a popri tom stále myslíte na to, ako je priedušná.

Len v kórejskej fabrike vedia ako je možné dať plastu takúto nevšednú tvár. Môžete sa dívať koľko len chcete, môžete lupou pozerať na štruktúru a nič nevyhútate. O to viac vás bude zaujímať, ako sa nový uterák správa.  Látka s obvodovým obšitím je mimoriadne poddajná a veľmi dobre sa balí.

300_1677

Chvíľu máte pred sebou uterák veľký 40×80 centimetrov, o minútku sa opäť pozeráte na dôkladne zbalený šúľok. Uterák poslúcha a hoci vám chýba zmysel pre precíznu dôslednosť, zbalíte ho vždy rovnako dobre. Najprv napoly, potom ho dvakrát prehnete na úzky dlhý pruh a môžete rolovať. Ide to tak jednoducho, že to bez súboja zvládnete i kdekoľvek v teréne.

Vytrie dokonale do sucha

Je fajn ošpliechať sa v potoku medzi jelšinami, pod kráľovstvom rozpálených lúk, strání a pasienkov. Razom zabudnete i na to, že ste v nepozornosti vhupli topánkou do blata.

P1120016

Svieža voda z vás zmýva všetky soli a príjemne chladí. Najprv zaženie sparu, potom osvieži pleť a popri tom akosi vzpruží telo do nových síl. Ani nepostrehnete ako rýchlo v takýchto chvíľach letí čas.

Vyberiete z vrecúška uterák a ihneď sa dáte do poriadku. Povytierate vlasy, vyutierate sa až do pása a môžete späť vkĺznuť do svojho tuláckeho šatu. Takto osušení a ochladení budete opäť nejaký čas odolávať lúčom slnka bez toho, aby ste sa vrátili späť do upoteného kola.

300_1727

Je úžasné sledovať, koľko vody sa do látky dokáže napiť. Vidíte ako mení svoju farbu, oťažieva vám v rukách a keď ju ťaháte po koži, lipne k nej svojou savou silou. Hoci je uterák zmočený, zostáva za nim suchá koža.

Úplet sa veľmi dobré žmýka a hoci by vám uterák skĺzol po pleciach do potôčka, môžete si byť istí,  že sa do sucha vytriete. Zložíte ho, vykrútite medzi zovretými päsťami a opäť je pripravený poslúžiť. To je čosi, čo obyčajný uterák nedokáže. Páči sa nám, že meniaca sa intenzita zafarebenia je akýmsi indikátorom, ktorý vám bez dotyku prezradí, či je uterák mokrý, vlhký alebo už nadobro vyschol.

300_1749

Usychá rýchlejšie ako by ste čakali

Tak ako má úplet úžasnú silu nasávať vodu, dokáže sa jej rovnako rýchlo aj zbaviť. Všetko je v štruktúre, akou sú nenasiakavé pavučinky spletené. Stačí aby povieval vánok alebo sa do uteráka opreli lúče slnka a v priebehu minút je suchý.

Môžete ho prehodiť cez vysoké steblá trávy a môžete ho i zavesiť na konár vŕby ak si v medzičase chystáte bazový čaj alebo si tíšite hlad kúskom poživne. Nám sa však osvedčila 70-milimetrová hliníková karabína, ktorá je dokonalou oporou pre uterák.

300_1755

Mokrý v nej visí vo vánku vašich krokov, suchý z nej nevykĺzne. Možno by nebolo na škodu, ak by predajcovia skobičku prihodili, ak na ňu výrobca zabudol.

Čo však funguje v suchom a horúcom dni, inak sa javí byť  v zálesáckom kempe po rannom umývaní v hustom opare. V belavom povetrí nasýtenom drobnými kvapôčkami vody uterák nevyschne. Iba čo do seba pojme kus vlahy navyše. Nikdy sa nám nestalo, že by zatuchol, alebo stratil kus na svojom pôvabe. Má antibakteriálnu úpravu, ktorú si zachová aj po každom praní. To je pri vlhkej látke dôležité a tu to funguje.

300_1745

Osvieženie na skalách

Radovánky pri potôčku sú príjemné a rýchlo na ne navyknete. Na ozrutách skál však vodu budete hľadať márne. Máte iba tú čo ste si nabalili do batoha a aj tou šetríte ako sa dá. Nemusíte mať kombinačné schopnosti detektíva, aby vám to napadlo samo od seba. Nasýtite uterák vodou z fľaše, vyutierate sa sviežou vlhčinou a opäť sa cítite fajn – bez soli a ťažoby únavy potu. Akoby ste sa znovu narodili.

Rýchly odpar vody má chladivý účinok a funguje to i vtedy, ak uterák povýšite do funkcie mobilnej klimatizácie. Svojimi rozmermi vo veľkosti M drží mokrý uterák na ramenách a prekryje vám lopatky.

300_1732

Rovnako ho prehodíte cez plecia, alebo uviažete na hlave ako šatku. Voda, ktorá z neho uniká z vás berie všetku prebytočnú horúčosť. Je iba prirodzené, že z času na čas povýšite uterák na funkčnú chladivú šatku, ktorá na čas vystrieda čiapku či klobúk ktoré nosíte na hlave.

Zmoknutí na niť

Že sa stavíte pri rieke aby ste si omočili nohy a uterák z batoha sa k tomu automaticky pripletie asi netreba moc vypisovať. Každý pozná ten pocit, keď chladivá voda so sebou zoberie horúčosť lýtok a chodidiel neraz tak mocne, že sa vám kŕče valia do svalov. Leto je už raz také.

300_1807

K letu však patria aj nečakané búrky, pri ktorých razom zmoknete na niť. Ak máte batoh s pláštenkou alebo so sebou vždy nosíte oblečenie na spanie v nepremokavom vrecúšku, zo skúsenosti už intuitívne viete ako sa máte zariadiť.

Premočené oblečenie ide preč, uterák naplní svoje poslanie a ste opäť v suchom. Topánky zaliate vodou síce nedáte do poriadku, ale aspoň poriešite zvyšok svojho ja k úplnému pohodliu. Nič na tom, že sa ochladilo a pod stúpajúcou parou vetrík chladí čo mu do cesty príde. Vy ste vyutieraní a v suchu, hoci možno v trochu komickej móde spodnej bielizne.

300_1738

Funkčný uterák N-Rit Super Light Towel M (13,55€) nám v tohtoročnej sezóne ukazuje, akou praktickou a príjemnou výbavou na cesty je. Zapnete ho na batoh a nestaráte sa o to, či idete na poldňový prechod poza humná, alebo víkendovú tulácku vandrovku po kraji. Vyriešite ním pohodlie, ochladíte sa ním, vytvorí vám štít proti slnku a ak príde na osvieženie, hygienu či záchranu po premoknutí, viete presne čo máte od neho očakávať. Je to jeden z našich objavov sezóny, ktorý určite odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár